Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 17 ян. 2012, 09:17 ч.

С какво мажат/пръскат плодовете на пазара?

  • 3 677
  • 10
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 3 737
От доста време ме мъчи един въпрос за плодовете на пазара. Купували ли сте ябълки, които са намазани с нещо мазно? Чудя се с какво са намазани - някой ми беше казал, че е парафин, но не знам дали е истина. Или цитрусите - някои лъщят и на пипане са мазни, а други лъщят и не се усеща мазнотия. Покрай коледнотот пазаруване питах една продавачка на сергия с какво мажат мандарините и тя ми отговори, че другите ги пръскат с лакове, но нейните не са пръскани. Незнам дали да й вярвам. Знаете ли нещо по този въпрос? С какво мажат плодовете, за да изглеждат апетитно на щанда?

# 1
  • Мнения: 15 379
Ябълките се мажат с парафин.
Бели ги дълбоко.
Цитрусите се мажат с бои, за да са лъскави.

# 2
  • София
  • Мнения: 3 737
Ябълките се мажат с парафин.
Бели ги дълбоко.
Цитрусите се мажат с бои, за да са лъскави.

Много ти благодаря за отговора! Понеже го твърдиш категорично, може ли да ми кажеш откъде знаеш - виждала ли си с какво ги мажат или някой ти е споделил?
Аз все се надявах, че не ги мажат с нищо, ами си изглеждат така заради сорта... Мойто дете много често взима ябълка и я гризе, въпреки, че съм му казвала да не го прави. Това сигурно не е много полезно... А боите от цитрусите не попадат ли и в самия плод, а след това в организма ни?

# 3
  • Мнения: 15 379
Корите на ябълките се обработват с парафин, за да са лъскави и красиви. Освен това така се запазват по-дълго свежи.
Случвало ти се е вероятно такава лъскава ябълка отвън, да е кафява и прогнила отвътре, нали?
За боите по цитрусите - твърди се, че са безвредни. Остават само в кората. Което ще рече, че белейки плода, не ядеш и боята. Това обаче изключва корите да се използват, когато правиш сладкиш.

# 4
  • Мнения: 952
Sourcherry,
ябълките на пазарите незнам дали ги мажат с нещо но свекървата ми е пращала ябълки от село и те също са леко мазни.А тя едва ли ги маже...

А за цитрусите - майка ми работи в плод и зеленчук и там шефа и е дал някаква течност да пръска плодовете и зеленчуците, че да изглеждат по -лъскави.Купуват я от Гърция и мирише ужасно... но какво съдържа не знаем все още.

# 5
  • Мнения: 15 379
Dareland, ябълките от село предполагам, че все пак ги пръска бабата с нещо, за да не червясват.
Дори и да са натюр, домашната ябълка е с лъскава и сочна кора, в зависимост от сорта.
Това няма нищо общо с купешка ябълка. Явно не си купувала скоро.
Италианските ябълки най-често са обработвани с течен парафин, както и македонските и пр.
И това не е тайна за никого. Просто трябва да се белят.

# 6
  • София
  • Мнения: 3 737
Е, за мен беше тайна... Като съм питала продавачите дали ги обработват с нещо, те отговарят че такъв им бил сорта. Нищо чудно и те да не знаят, де. Едно време и ние съхранявахме ябълки от няколко овощни дръвчета на вилата ни. Съхранявахме ги в щайги на балкона и не сме ги обработвали с нищо.
Като се замисли човек, то е ясно, че вносните плодове са обработвани с разни неща, за да изтраят по-дълго, но ми се струва много глупаво да правят кората негодна за ядене заради по-добрия външен вид... Друго което си мисля е, не трябва ли да е написано някъде за потребителя, че кората не става за ядене?

# 7
  • Мнения: 15 379
Друго което си мисля е, не трябва ли да е написано някъде за потребителя, че кората не става за ядене?

Вносителят би трябвало да има сертификат на ябълките, които внася. Та там би трябвало да е описано.
Предвид ужасяващото качество на огромен брой хранителни стоки, едва ли някой би задълбал точно в ябълките.

# 8
  • Мнения: 10
Аз преди работех като снабдител за един хранителен магазин,и като пазарувах специално мандарини продавачите ме питаха дали да ми ги напръскат с парафин,за да са лъскави. Твърди се,че е безвреден,ама знае ли се.

# 9
  • Мнения: 15 379
Парафинът изобщо не е безвреден.

# 10
  • Мнения: 44
Купували ли сте ябълки, които са намазани с нещо мазно? Чудя се с какво са намазани - някой ми беше казал, че е парафин, но не знам дали е истина.
Със сигурност мога да ти кажа че леко мазната кора е характерна за някои сортове ябълки. Погледни например информацията в този произволен линк: http://www.agroplant57.com/qbylka.html. Твърдя го със сигурност, защото моите родители отглеждат в градината си и такъв сорт ябълки, който особено като престои месец-два, и изглежда доста мазен. Причината не може да е в препаратите, с които пръскат, защото последното пръскане срещу вредители е доста преди да узреят ябълките, а и различните сортове са еднакво пръскани, но пък някои са мазни, а други - изобщо. А и пръскането е сведено до минимум защото всичко се отглежда за лична консумация - най-вече за децата - и предпочитаме ябълки с червейчета, отколкото с химикали.
Разбира се, гаранции за качеството на ябълките на пазара няма как да ти дам, само ти давам информацията че това да са мазни е естествено състояние за някои сортове (което не значи че не са обработени и с нещо за да са свежи и атрактивни). За цитрусите информация от първа ръка нямам, но както на всеки ми се е случвало да ми се боядиса ръката в жълто докато беля портокал или мандарина  Confused..

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт