Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 109
Моето моми4енце е на 2г.5м. и още не ми казва 4е и се пиша,и ака,върши си вси4ко в гащите.Трябва ли да се притеснявам,не е ли ве4е голяма.Вашите деца кога по4наха да си казват?

# 1
 • Мнения: 27 524
Аз свалих памперса тогава, когато синът ми сам беше готов и пожела това. Беше почти на 3. Принудителното сваляне и обучаване на детето от съвсем малко на гърне, обикновено води до такива проблеми понякога.
Може дъщеря ти да търси внимание по този начин. Защо сте махнали памперса, ако не е спирала да прави всичко в гащите? Не ти ли е по-трудно да переш и тя да стои мокра и мръсна?  Thinking
Или си е казвала и сега е спряла?

# 2
 • Мнения: 109
Не, никога не е казвала,а памперс и слагам като сме навън,като сме си в дома я слагам на гърнето,но не ми казва сама.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 382
Месеци след като свалихме памперса и нямахме инцидент. Знам ли, 2-3 месеца по-късно може би  newsm78. Иначе свалихме памперса на 2.5 г, но все чакаше аз да го подканя и сложа на гърнето, от него инициатива никаква. Стискаше се с часове  ooooh!

# 4
 • Мнения: 27 524
Ще започне, разсейва се още и изцапаното после не я притеснява.  Simple Smile А и това, че ту има, ту няма памперс я обърква допълнително, но ще премине  Hug

# 5
 • Мнения: 1 050
На 1,8 м. започна да ми казва, но никога не съм му се карала. Само обяснявах търпеливо, че трябва да казва. Скоро и твоето детенце ще почне да казва. Не се притеснявай. Ходи ли на ясла? Там предполагам ги учат да си казват.

# 6
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 240
Започнах да махам памперса малко преди да стане на три. Не ми казваше кога й се пишка, дебнех я и я слагах на гърнето на определен интервал от време. Може би месец след окончателното махане на памперса започна и да си казва, вече беше на 3.

# 7
 • Мнения: 142
Махнах памперса като беше на 1г5м - казваше, но не можеше да стиска повече от 20с примерно.. затова просто я слагах да пишка, когато видех, че отдавна не е пишкала или е пила вода. на 1г9м си казваше, но ако играеше с други деца се залисваше и забравяше. на 2г2м категорично можеше да каже и да стиска.. и можеше да й се разчита Wink

# 8
 • Слънчевия дом
 • Мнения: 130
Около втората годинка като го оставих само нощно време .На 2 г.и 3м.го махнах изцяло . Но не се притеснявай всяко нещо с времето си.Аз също бях притеснена защото я изпратих на ясла на 2г.и 3м.и даже първата седмица на ясла ходеше с памперс въпреки че го бях махнала вече ,  но като видяхме че не пишка в гащите спрях да и слагам .

# 9
 • Мнения: 9 006
Изцяло свалих пелените около двете години. Два-три месеца преди това обаче вече си казваха, но ги оставих с пелени още малко, за да съм сигурна, че няма да стане грешка.

# 10
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 278
На 2 години махнах памперса през деня. От раз, не се напикавал повече от 2 пъти и то в деня в който го махнах. Не съм чакала да ми казва, че му се пишка, а в началото го изпишквах на 5, 10, 15... минути и все повече увеличавах времето. По голяма нужда га слагах след като обядва и вечеря. Този навик му е останал все още. Дори в градината да не отиде, вечер е редовен. Започна да си казва, че има "пиш" на около 2 годинки и 2-3 месеца.
На 3 години, пак от раз махнах нощният памперс и само първите няколко дни е имал подмокряния преди да заспи или точно преди да стане от леглото.

# 11
 • Мнения: 1 474
На 2г и 11м. беше когато свалихме памперса, защото започна да си казва, че му се ходи до тоалетна. Стана съвсем естествено  и осъзнато за него.
 Не сме имали пропуски, не е имало стрес и драма, нито натиск, да ходи до тоалетна.
 За мен беше важно да изчакам да стане готов сам да ходи до тоалетна, а не просто да махна памперса, защото някой е свалил памперса на детето си на еди колко си години...
Против съм, да се сравняват децата в това отношение.


# 12
 • на последния етаж
 • Мнения: 5 124
Малко преди да навърши 2 год. свалихме памперса - сега е само с нощен.

# 13
 • Мнения: 235
И аз съм като ana07 и Блонди. Синът ми беше на 2г и 8 месеца, когато му махнах памперса, преди това опитах около 2 годинки, но след първата седмица започна да върши нарочно всичко в гащите и аз се отказах. Сега, като му го махнах се напишка само първия ден един път и от тогава няма гафове, даже си казва сам от втория ден. Лесно е! Ако имам второ дете и него бих го оставила само да реши, кога е готово, без излишен драматизъм и натиск  Peace

# 14
 • Мнения: 242
На 2г и 11м. беше когато свалихме памперса, защото започна да си казва, че му се ходи до тоалетна. Стана съвсем естествено  и осъзнато за него.
 Не сме имали пропуски, не е имало стрес и драма, нито натиск, да ходи до тоалетна.
 За мен беше важно да изчакам да стане готов сам да ходи до тоалетна, а не просто да махна памперса, защото някой е свалил памперса на детето си на еди колко си години...
Против съм, да се сравняват децата в това отношение.
Напълно подкрепям  Peace  Със зор и натиск нищо не се постига, освен детето да се стресира, да се крие и да пишка където му падне, само и само да не е в гърнето. При нас това се случи с едното ми дете (имам близнаци). Криеше се, очевидно го е било срам, а после виждах малки гьолчета на скрити местенца. И то не защото толкова сме му давали зор,  а защото всеки хвалеше брат му (и се правеха сравнения), че той вече бил голям, а другото ми дете още бил бебе. Категорично забраних да се правят каквито и да е сравнения. Резултата - на около 1г. и 7-8 месеца и двамата си казваха, че имат чиш, но още не можеха да стискат достатъчно и бяхме с памперси. На 2 годинки напълно осъзнато сами отиваха до гърнето, но често се изпускаха. Един ден (на 2г. 2м. единия ми син сам махна памперса и отиде на гърнето да си свърши работа, а другия 2-3 седмици по-късно. След още 2-3 месеца махнахме и нощния памперс (с редки изключения). С две думи от 2г. и 6-7м. сме изцяло без памперс. Много против съм сравненията, най-малкото защото съм с две деца на една възраст и по начало единия свиква и се учи малко по-бавно от брат си. И въпреки, че са още мънички сама се убедих, че много добре разбират и се засягат когато ги сравняват... също както се засягаме и ние възрастните.

Ако някой си позволи да сравнява вашето дете с неговото си за чишкането, вие пък кажете какво може вашето дете за разлика от другото. Всяко дете е абсолютно различно. На една и съща възраст едното може да говори почти като голям човек, а другото да приказва още по "бебешки". Това е само пример и  искам да кажа, че това не значи че детето ви е "некадърно" или пък че вие сте незаинтересована майка. Казвам го като майка на близнаци, които са коренно различни един от друг във всяко отношение.

Последна редакция: ср, 18 яну 2012, 21:47 от foxy81

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт