Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 ян. 2012, 17:53 ч.

циклене на дюшаме

 • 5 382
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 720
Искам да попитам съвсем кратко, дали някой знае цената за циклене на дюшеме на 1кв.м.
т.к ще правя разни размествания в една стая искам да използвам, че ще се изпразни да се изцикли и лакира дюшемето. И колко време отнема, например дали за ден могат да се справят с повърхност около 15кв.м ? Има поне 3 слоя напластена боя с годините в/у него
И евентуално някой да ми препоръча читава фирма/човек за тази работа:)

А, и още един въпрос  - т.к е много старо, и ще се отворят на места фуги , пълнят ли ги с нещо?

# 1
 • Раковски
 • Мнения: 1 397
Като им кажеш, че има 3 слоя боя пада едно вайканее... понеже им се утежнява работата, бързо се изхабява шкурката от което ще дойде и по-високата цена. В това време лака съхне бавно (ако е топла стаята ще стане бързо), но според мен за 2 дни би трябвало да стане. За кой район става дума?

# 2
 • Мнения: 5 720
За центъра, след няколко месеца , но се информирам отсега, искам да стане успоредно със смяна на дограмата и смяна на обзавеждането, т.е като ще има работа да се свърши и това.
фугирането какво представлява, защото това дюшеме е от 29та година и принципно е запазено, обаче то се вижда и с просто око, че има големи фуги на места

# 3
 • Мнения: 9 006
Ако използваш лак на водна основа, ще изсъхне /в смисъл, че няма да лепне/ за няколко часа. При това не мирише. Но за пълното му изсъхване са необходими поне два дни - да не се ходи интензивно и да не се слагат мебели.
Има много материали в момента, които могат да сътворят чудеса с едно старо дюшеме. Аз лично не бих го лакирала.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 681
Ето тази фирма съм използвала за циклене и лакиране със Садолин на паркет от 57ма година. Нямаше боя върху паркета, но е доволно стар. Можеш да им се обадиш и да ги питаш колко би струвало. При мен паркетът беше около 30-тина квадрата, циклене и лакиране за един ден и май 2-3 дни още за съхнене. То още на другия ден беше готово, но за всеки случай не влизахме.

# 5
 • Раковски
 • Мнения: 1 397
Фугирането е процес на запълване на цепнатините между дъските, смесва се смола и прах от шлайфането (от дървото с което е направено дюшемето). Значи първо се маха боята до дърво, после се фугира и като изсъхне се минава пак с по-фина шкурка и тогава лак според това което искате и колкото ръце трябва.

# 6
 • Мнения: 5 720
Много благодаря!

баибиби, а защо да не се лакира? само да се изцикли ли ? За какви материали става в-с, дай акъл

# 7
 • Мнения: 9 006
Имам предвид масло за дърво. Може да се поинтересуваш, за да не правя реклама тук. Конкретна марка ти пращам на лс.
По отношение на фугите - аз не бих ги запълнила. Дървото е материал, който много се влияе от промените във влажността и температурата и има доста големи изменения в зависимост от тези промени. Не случайно за външна дървена настилка се препоръчва фуга от 1 см, която да компенсира свиването и разширяването на материала. При вътрешна употреба не е необходимо да има такъв голям луфт, защото и разликите в температурата и влажността не са толкова драстични, както при външните настилки, но все пак трябва да се вземе предвид, че дървото се движи и е "живо". Т.е. - ако фугите се запълнят с материал, който не е еластичен, има голяма опсаност фугиращата смес да се напука, да започне да се рони и не след дълго да изчезне /дори при просто почистване с прахосмукачка/. Не съм голям специалист в тази област, но не съм попадала на информация за еластична фуга, която да следва свиването и разширението на дървените ламели дотолкова прецизно, че да не се нарушава нейната цялост.
Не знам при конкретния под как е положението и каква визия точно търсиш, но те съветвам да вземеш такова решение, което да не налага чести ремонти.

# 8
 • Мнения: 9 006
Хм, не приемаш лс и съм принудена да копирам това, което смятах да споделя с теб само за твоя лична консумация, тук:
Масло за дърво на фирма Осмо. Имат представителство в София - фирма Фивекс /в кв. Борово, ул Пирин/.
Маслото за дърво има редица качества, които превъзхождат в пъти качествата дори и на най-прехвалените лакове. От години се занимавам /съвсем на любителско ниво, разбира се/ с обработка на дървени изделия и мога да те уверя, че това е наистина революционно нова и уникална технология.
Сами по себе си маслата не са нов продукт, съществували са от векове, но в момента са подобрени, обогатени и разработени така, че дори и лаик да може да работи с тях.
Маслото прониква в дълбочина, като създава съвършен водонепромокаем филм върху повърхността. Предпазва както от мокри петна, така и от УВ лъчи, които променят принципно цвета на дървото. Разработени са безцветни /които запазват оригиналния цвят/ и цветни /тонирани/ масла. Има достатъчно богат избор и възможни комбинации.
Маслото подчертава красотата на дървото, фладерът изпъква, от друга страна се запазва усетът за допир до този топъл материал. Ако има наранявания на настилката, то може бързо и лесно да бъдат коригирани само в малката част на засегнатия участък, без да е необходим цялостен ремонт. На практика това покритие осигурява "вечен" ефект. След нанасяне е необходимо да изсъхне добре /поне два дни/, а след това се поддържа лесно. Може да се мие със специален препарат /ползва се изключително икономично и не излиза скъпо/, който се разрежда във вода. През няколко години, вместо да се цикли и лакира наново, е достъчно да се намаже един нов слой /ако има нужда, разбира се/.
Разходната норма, която е заложена фабрично е прекалено голяма. Според мен за 15 кв. м. е необходимо не повече от половин литър масло /цената ще е ок. 50 лв/. Нанася се с четка, по протежение на жилките на паркетините, като се втрива добре, без да се загребва голямо количество. Топиш върха на четката /трябва да е с естествен мек косъм, но плътна/, мацваш в средата, след което размазваш старателно, с натиск, в двете посоки,  докато маслото попие и изчезнат следите от влакната на четката.
Ако ползваш цветно масло, колкото повече нанасяш, толкова по-плътен цвят ще получиш. Можеш да го направиш и сама, а не да ползваш прехвалените услуги на майсторите /просто защото продуктът не е много популярен сред нормалните потребители, се злоупотребява и се набляга на изключителната нужда от участие на "професионалист"/. Тъй като съхне бавно, винаги имаш възможност да коригираш, ако на места стане на петна /попие повече и "поеме" повече цвят/ - просто трябва да имаш един парцал под ръка и да попиеш с втриване излишното количество или да го разнесеш с четката по другите дъски.
Извини ме за многословието, но сърцето ме боли, когато разбера, че старо дюшеме може да бъде "опорочено" с някакъв лъскав лак, колкото и скъп и уникален да е.

# 9
 • Мнения: 5 720
Mersi mnogo baibibi, това ми е много полезна информация!!! ( смятам и за други!)
Мечтая да се изцикли навсякъде, но и само едната стая за начало ще е успех.
Това дюшеме е прекрасно, светло, топло.. не искам никакъв цвят и тоналност на маслото

Един въпрос, задължително ли е съвсем да се изпразни стаята, защото честно казано има един гадредоб и над него надстройка, които и празни сигурно тежат ужасно , изобщо не ми се мисли как се вади това нещо от стаята ...

# 10
 • Мнения: 12 350
Да споделя - това лято циклихме дюшемето в хола, в него има секции на едната стена, пълни с книги, които не се помръдват, ако не ги изпразня. Понеже не ми се занимаваше, а и няма къде да се местят, изнесохме останалите мебели от стаята и циклиха така, секцията си остана. Безпрахово циклене беше, наистина добре, докато в края, когато почти приключиха, не избухна нещо, оказа се, че торбата с пепеляка се спукала, така че може да си представите какво се получи. Чистиха после с прахосмукачката, имам чувството, че и до сега намирам от тоя пепеляк. А колко работа ми създадоха с книгите, дето уж ги бяхме завили, за да не ги местим......... ooooh! При цикленето се откриха едни тунелчета в дъските от някаква скрита гад. Майсторът каза, че трябва кит. Бяха трима, от фирма, едното момче понечи да каже, че е по-добре да използват от триците и лепило, но майсторОт беше категоричен - кит. Хукна половинката, обикаля два часа, донесе кит. Замазаха, лакираха, хареса ми. Изчакахме за по-сигурно два дена, въпреки че казаха, че един е достатъчен, подредихме мебелите и шапка на тояга. Да, ама не, кита го обрах с прахосмукачката много скоро и сега тунелчетата са си натюр. Лакът някъде изчезна, в момента само под килима личи, че е лакирано, където не е застлано, все едно не е пипано, както беше преди лакирането. Искахме да си купим лак, отказаха, те си имали, така и не разбрах с какъв мазаха. Аз само повтарях, че не искам да лъщи, а да е по-матово, но това се получи, в момента, ако много искаме, с чиста съвест можем да се захванем пак да оправяме дюшемето от начало.
10 c's, пиша всичкото това, за да избегнеш всичкото това, дано попаднеш на добри майстори и да направят нещата, както трябва. Като се ядосам, му казвам на моя мъж, че лятото хващам едно стъкло и както навремето в училище стържехме паркета, така ще си изстържа дюшемето дъска по дъска, ще питам по форумите и ще си го направя така, че да ми хареса. Естествено, гледа ме с невярващ поглед! Grinning

# 11
 • Мнения: 5 720
баш майсторите:))

тоест, под библиотеката ви не е изциклено, така ли?

# 12
 • Мнения: 12 350
баш майсторите:))

тоест, под библиотеката ви не е изциклено, така ли?

Да, не е циклено, решихме, че тя там ще си векува. Сега от време на време ми минава еретичната мисъл да сложим ламинат върху дюшемето и да не се ядосвам, но пък от друга страна си го харесвам много, едно светличко такова е, тук-таме с чворчета.

# 13
 • Мнения: 5 720
Теракот бих покрила с ламинат ( както искам да е е Италия), ама дюшеме да покрия с ламинат.. не съм будала  Grinning
Доста неща си изясних , много благодаря!

# 14
 • Мнения: 182
Здравейте момичета,зачетох се в темите тук и реших да ви пиша, че мога да ви предложа майстор за циклене на паркет за София.
Много съм доволна, много коректно момче, във вкъщи цялата къща ми нареди,изцикли и лакира и е супер.
Ако имате интерес пишете на лични за коодинати Simple Smile
Надявам се да съм била полезна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт