Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 324
Въпросът ми по-конкретно е какво отговаряте на децата, когато искат вредна храна заради това, че виждат, че другите деца с хранят с такава? Аз съм говорила с много майки, които купуват така наречените джънк фудс и други вредни храни и се аргументират, че купуват, защото детето им казвало:"А на другите деца как им купуват?". Моето дете е на годинка и три месеца и съм се обзаложила с една дузина хора и твърдо го вярвам, че с правилно възпитание, личен пример и говорене няма да проявява интерес към подобни храни. Но си задавам въпроса когато дойде времето да ме попита:"Ами другите деца защо се хранят с това?" какво да отговоря, така че да не злепоставя децата и техните родители?

# 1
 • Мнения: 958
Има много такива теми и всички се развиват по един и същ начин.
тъй като сега всички ще кажат , че не дават и че е много вредно, което между другото подкрепям, аз пък ще ти кажа нещо друго. Работя близо до елитно училище и виждам какво ядът и пият децата,  в кварталната градинка виждам също деца, чиито родители познавам добре, и които се опитват да ги хранят здравословно, в момента в който детето остане само и с малко пари.....не можеш да го контролираш, колкото и правилно да си го възпитал, защото иска това което имат и приятелчетата му. За протокола опитвам се да храня децата си здравословно, но от време на време получават шоколад или солети, като отидем на гости хапват чипс или бонбони. На голямата обяснявам, че това са вредни храни, може по малко и рядко. Тя разбира, и понякога сама отказва бонбони. Но малкото е твърде малко за да прецени само, вкусно му е, хапнало веднъж, иска пак. Там е доста по-трудно. На Коледа получиха лакомства от моята работа + подарък, малката не обърна внимание на подаръка, а се вкопчи в шоколадите, като не видяла. Всяка крайност е лоша, според мен.
И в крайна сметка, в днешно време трудно можеш да разделиш вредната от полезната храна. За хората, които хранят децата си с домашна продукция, по-може, но ние, които пазаруваме в магазините, ядем това което ни предлагат. Всеки знае вече какво има в месото, зеленчуците, млеката, пък дори и в хляба.... така че за съжаление, това поколение трудно може да се каже че яде здравословно.

# 2
 • Мнения: 2 472
Сина ми до 2 г и 6 м - 2 г и 9 м не беше опитвал джънк фудс. Хранех го изключително здравословно - с домашно приготвена храна, плодове и зеленчуци, млякото го купувах от био магазин и т.н. Като започна, обаче да се заиграва с деца на площадките виждаше, че има деца, които ядат неща, които той никога не е ял и започна да иска. Аз се опитвах всячески да не му давам, като му предлагах напр. плод или пък като отклонявах вниманието. До един момент това вършеше работа, но след това той започна много настоятелно да иска. Реших, че няма смисъл да го спирам, защото така или иначе в един момент той ще опита тези храни и по - добре сега, когато мога да му казвам от кое да яде и по колко, отколкото когато няма да съм до него и ще яде в големи количества. Дъщеря ми не съм се вманиачавала да яде само здравословна храна, защото покрай брат си няма как Rolling Eyes. Сега и двамата ядат боклучива храна, но за мое щастие не са от децата, които изяждат по един чипс на ден. Хапват най - вече след вечеря по парченце шоколад или пък няколко гумени мечета, но това не всяка вечер, а когато се сетят. След ДГ им взимам по някакво шоколадово десертче, че сина ми е злояд и яде само определени храни и много често е ужасно гладен като го взема.
За моя радост, и двамата обичат плодове и ги предпочитат пред снаксовете и чипсовете Grinning. Миналата пролет, като започнахме да излизаме по - често на детската площадка много родители ги гледаха изумени, че ядат ягоди и моркови, вместо зрънчовци Laughing.

# 3
 • Мнения: 304
На твое място не бих се обзалагала  Simple Smile Не е въпросът, че може да загубиш, по-неприятното е, че човек като си постави някаква  цел на всяка цена, понякога задълбочава проблема. Според мен е малко вероятно детето да не прояви интерес към вредните храни. Едва ли на едно детете никога няма да му се прииска да пробва зрънчо, виждайки че друго дете яде. По-реалистична цел е да бъде научено кои са вредните храни и да знае каква е мярката в яденето им. Разбира се,  домашното хранене как се организира и какво се купува е най-важният фактор за здравословните навици.  Peace

# 4
 • Варна
 • Мнения: 2 162
Много ти е малко детето, не знаеш какво може да му хареса когато поотрасне  и тръгне на училище.Там вече се изтърва контролът от почти всички родители.

# 5
 • Мнения: 3 242
И аз не не вярвам да спечелиш. Simple Smile

За мен е нормално, че в един момент ще иска да опита.
И този момент ще е преди ти да можеш да му обясниш научно защо не искаш да яде такива неща Simple Smile

Както и другите са казали - търси не толкова крайно решение, защото после може да стане по-лошо.  Peace

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 342
такива храни опита късно, харесват му, но доста рядко му взимам. обяснявам, че са вредни и не трябва да се ядат по много.
ясно ми е, че няма как да не яде такива неща, аз смата ям.  но по-важно ми е да се научи сам да си налага някакви ограничения за тях.

# 7
 • Мнения: 15 379
Аз съм от здравословно хранещите децата си, но без да бъда крайна.
Яде качествен шоколад, бонбони, опитвал е чипс. Обяснявам защо дадена храна е вредна, знае, обяснява и той.
Абсурдно е да се счита, че шарените кесии ще бъдат абсолютно недостъпни завинаги. Дълбоко съм убедена, че строгите забрани не водят до нищо добро.
И табуто няма да възпита здравословните навици в храненето. Тъкмо обратното.

# 8
 • София
 • Мнения: 18 582
И аз съм от здравословно хранещите. Детето ми знае кои са храните, които не са й разрешени и дори отказва, когато я черпят. Дори в детската градина отказала бисквитена торта с железния аргумент "Мама не ми разрешава да ям торти". Всъщност не съм й давала до двегодишна възраст, а сега тя самата не иска да се доближи до торти и сладкиши, въпреки че съм й предлагала. За градината сме се разбрали, че всичко, което предлагат за хранене, е специално за деца и може да яде.
Малката е много суетна и съм й намерила цаката. Като кажа, че нещо е вредно, тя знае, че не трябва да го яде, защото ще й се развалят зъбите, ще й паднат, а това означава, че ще стане грозна.  Mr. Green

# 9
 • Мнения: 8 620
Вероятно няма да съм особено полезна, тъй като моето дете няма особен интерес към храненето като цяло.

За боклучавите храни-старая се да не ги забелязва, гледам да  не купувам, не ги и коментирам особено.
У дома се старая да предлагам здравословна храна, казвам старая се,но разбира се не винаги успявам това да е на 100%.Детето ми хапва позабравените от нашето детство десерти-грис, мляко с ориз, макарони на фурна.Може и те да не са върха на здравословното хранене, но все пак са домашно приготвени, задоволяват въглехидратната нужда на младия организъм, за предпочитани са пред някакви си пингуи, барни  и подобни продукти с консерванти и оцветители.

Детето ми просто няма навика да опитва нездравословни храни, поради което няма и такава потребност, засега.

Понякога мен ме прихваща и купувам пакет чипс, за след вечеря с бира , не го крия от детето, но то най-много да опита 1 парченце и не му харесва.Това се случва два-три пъти в годината.
Яйца купуваме само заради играчката, после с дни се подхвърля шоколада.


Виждали ли сте такова дете- на детски рожден ден не яде нито пица, нито сладки, нито соленки, нито торта/ в краен случай си близва от крема/.Но в никакъв случай не е моя заслуга, детето си е такова.Като тръгне на училище- ще видим.

# 10
 • Мнения: 1 050
Вкъщи сме маниаци на тема био и здравословно, но кой ни пита. Детето пробва веднъж зрънчо и му хареса. Понякога казва, че иска зрънчо и му купуваме. Чипс не му харесва. Шоколади обожава и му купуваме само качествени такива. Веднъж в мола видя едни играчки на щанда на Макдоналдс и купихме гадното детско меню. Добре, че не му хареса сандвича, пържени картофи не обича. Аз гледам да не отказвам, а обяснявам винаги кое е вредно и защо.

# 11
 • Мнения: 324
Моят въпрос не е как да предпазя детето си от вредна храна. Аз никога не съм имала забрани и ограничения относно храната, никой не ме е питал с какво се храня в училище, като детето на Тонкабонка бях много суетна и исках да бъда здрава, красива и силна, винаги слушах с огромен интерес "големите" като коментираха по между си кое е полезно и кое вредно и попивах, от втори клас сама си приготвях за училище сандвич или си носих плод и смятах, че съучениците, които си купуват холидейчета и пържени картофки вършат престъпление срещу себе си и им се чудих на акъла без никой да ме е възпитавал по подобен начин и да ми го е внушавал. Разбира се, не очаквам детето ми да не опитва вредна храна и на сто процента да я избягва и не бих направила трагедия от това. Въпросът ми е съвсем друг. Какво да обясня на дъщеря си когато започне да пита защо другите деца се хранят с тези храни, без да засегна тях или родителите им.

# 12
 • Мнения: 8 620
Какво да обясня на дъщеря си когато започне да пита защо другите деца се хранят с тези храни, без да засегна тях или родителите им.

Можеш да кажеш, че само ги опитват , вероятно няма да е лъжа, защото всъщност не знаеш колко често присъстват в менюто им.

# 13
 • Мнения: 7 831
Какво да обясня на дъщеря си когато започне да пита защо другите деца се хранят с тези храни, без да засегна тях или родителите им.
А защо искаш да не засягаш другите? Ако според теб те "вършат престъпление срещу себе си" това обясни и на детето си. Иначе ще изглеждаш фалшива.

# 14
 • Мнения: 3 993
... Въпросът ми е съвсем друг. Какво да обясня на дъщеря си когато започне да пита защо другите деца се хранят с тези храни, без да засегна тях или родителите им.

А какво значи да ги засегнеш? Може да те чуят и да ти се обидят ли?  Laughing И дори да стане така, пука ли ти? От начина, по който питаш, оставам с усещане, че на първо място се вълнуваш как да не засегнеш чуждите чувства, а на второ място те интересува какво точно да отговориш на детето си.
Можеш да отговориш простичко, не измисляй сложни обяснения, че ядат това и онова, защото така им харесва - и това е истината и не е престъпление! Пък ние не ядем това и онова, защото не ни харесва, намираме го за вредно, или ни е много солено (дъщеря ми намира чипса за непоносимо солен) и не ни е вкусно.
Имай предвид, че детето ти ще започне да проявява интерес независимо дали гледа от другите деца. Ще види в магазин или в заведение, на витрина, в реклама, по телевизията и т.н. и ще иска да опита. Това важи не само за храните, но и за играчки, забавления и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт