Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 ян. 2012, 11:18 ч.

Въпрос относно рапичното масло в пюретата

 • 16 270
 • 39
 •   1
Отговори
 • Мнения: 148
Здравейте

Използвате масово рапично масло за приготвяне на вашите пюрета, рекламирайки го като особено полезно и богато на омега к-ни. В същотото време е известно, че рапичното олио съдържа ерукова к-на, която е неусвоима от човешкия организъм и дори токсична. Та въпросът ми е всъщност дали изполвате  така нар. rapeseed oil или canola oil (от генно модифицирана рапица) и как бихте защитили употребата на въпросното рапично масло?

# 1
 • Мнения: 668
Здравейте,

HiPP използва рапично олио тип ниско еруково - добива  се от рапични семена с ниско съдържание на ерукова киселина. В световен мащаб над 90% от рапичното олио е генно мозифицирано тъй като олиото се използва в индустрията за производство и обогатяване на горива, производство на технологични масла и т.н. Там със сигурност процента на ерукова киселена е значително по-висок. За да може обаче да се използва за хранителни нужди и да не оказва неблагоприятно влияние върху здравето на децата е необходимо ерукувата киселина да е по-малко от 2%. Тя се открива във всички останали олиа в малки количества.
Уверяваме ви, че рапичното олио, което използва HiPP e с биологичен произход, т.е не е генно модифицирано и е тип ниско еруково. HiPP започна да прибавя рапицово олио в някои зеленчукови и месно зеленчукови пюрета, тъй като то не само е с високо съдържание, но е и с най-добро съотношение на омега 3 спрямо омега 6 мастни киселини. Това е от важно значение за развитието на мозъка и ретината. Около 93% от ретината на окото е изградена от омега 3 мастни киселини. Немският институт по детско хранене препоръчва задължителен прием, поне веднъж дневно на рапично олио при деца до 2 годишна възраст тогава, когато органите и системите се развиват изключително динамично.
По-късно ще публикуваме специализиран материал, в който има допълнителна информация за ползите от рапичното олио с приложена научна литература.

Последна редакция: сб, 21 яну 2012, 15:28 от HiPP

# 2
 • Мнения: 148
Благодаря за отговора, но за съжаление виждам доста противоречива информация в него.
Твърдите, че рапичното масло което използвате е био – в смисъл на това, че е отглеждана без пестициди или? Бихте ли пояснили какво имате точно предвид?
 
От написаното става ясно, че се използва масло от така нар. канола - хибрид на рапицата, получен чрез генетични модификации, водещи до повлияване на гена отговорен за синтеза на ерукова к-на. В резултат нивото и от 30-40 % сведено до както казвате и вие 2 %. Т.е. маслото което използвате все още съдържа 2 % от токсичната ерукова к-на, която не може да се преработи от човешкия организъм и се натрупва в различни органи, като сърце, бъбреци и води до автоимунни проблеми (lack of metabolic development in infants, can cause a buildup of triglycerides in their hearts – опасявам се да преведа термините)
Read more: Canola Oil Side Effects | eHow.com http://www.ehow.com/list_6192743_canola-oil-side-effects.html#ixzz1kGsu2htx

Ето тук има и още инфо за еруковата к-на (на англ. http://en.wikipedia.org/wiki/Erucic_acid#Sources_of_erucic_acid

Ерукова киселина не се съдържа в зехтина и слънчогледовото олио! (освен ако не е добавено от търговците рапично масло в тях). Тя е характерна за растенията от сем. Кръстоцветни (Brasicaceae), към което принадлежи и рапицата (Brassica napus var. oleifera).

На омега 3 и 6 к-ни е богат и зехтина и други растително масла, но пък рапичното масло е най-евтино....
Съдържание на полиненаситени мастни киселини (грамове в 100 гр. продукт)
Продукт                     омега-3 киселина   омега-6 киселина
Ленено олио                     54                          15
Тиквено олио                     15                          45
Кедрово олио                     14                          39
Соево олио                       11                            42
Рапично олио                      8                          26
Слънчогледово олио         8                           66
Царевично олио                    8                        59
Зехтин                                    8                       12
(изт: http://www.surovo.hit.bg/7_2.htm)

Методите за добиване на рапичното масло също будят доста притеснения:
First of all, the oil is obtained by mechanical pressing and solvent extraction. A toxic petroleum solvent called hexane is often used to extract the oil. Even after considerable refining, traces of the solvent still remain in the final product.

What's more, the oil goes through high temperature processing, deodorization, and refining by steam distillation, resulting in the destruction of a substantial portion of its essential fatty acids. Omega-3 and Omerga-6 fats are very vulnerable to high heat, which makes them rancid and harmful to health. As a result, some of the essential fatty acids may be transformed into trans fat
Article Source: http://EzineArticles.com/5306004

Тук също има информация за това: Canola Oil Side Effects | eHow.com http://www.ehow.com/list_6192743_canola-oil-side-effects.html#ixzz1kGtATqh8

След като изчетох доста статии по темата (първото ми образование е биолог, лечебни растения)за мен буди недоумение решението на компанията за използване на рапично масло в пюрета за бебета, още повече че Американската агенция по храните и лекарствата  (U.S. Food and Drug Administration) препоръчва неизползване на маслото от канола в бебешките храни „because it can cause a buildup of fatty deposits in the heart”
Article Source: http://EzineArticles.com/5306004

Ето и още статии подкрепящи притеснението ми....

http://www.ehow.com/list_7427295_harmful-effects-canola-oil.html

http://agronet.bg/agro-news/interesni-novini/3814-rapichnoto-mas … -za-zdraveto.html

Във връзка с информация горещо препоръчвам преосмислянето на използването на рапично масло в пюренцата на HIPP ( държа да отбележа че иначе съм фенка на вашата марка, но май занапред ще купувам само от козметиката ви...)

Последна редакция: вт, 24 яну 2012, 09:07 от heberlea

# 3
 • Мнения: 668
Здравейте,

Вие казвате - "От написаното става ясно, че се използва масло от така нар. канола - хибрид на рапицата, получен чрез генетични модификации, водещи до повлияване на гена отговорен за синтеза на ерукова к-на."но от написаното по-горе обяснение от нас не става ясно, че се използва масло от така нар. канола - хибрид на рапицата, получен чрез генетични модификации. Напротив точно обратното. HiPP използва единствено биологично рапицово олио. За да е биологична една суровиа, тя не само не трябва да е отглеждана без пестициди, минерални торове, да е далеч от трафика и т.н, но също така не трябва и да е генно модифицирана, както и не трябва да са третирани семената по никакъв начин. Ето защо със сигурност не става въпрос за така нар. Канола олио. Канола олиото е генно модифицирано и е богато на ерукова киселина тъй като тя е силно летлива и образува повърхностно активни вещества. Тя е идеална суровина за производството на био дизел. Рапицово олио с ниско съдържание на ерукова киселина със сигурност няма да е атрактивно за тази индустрия.
Все пак нашите предци са засявали и са консумирали рапица години наред, както и техните животни. Има сортове рапица, които съдържат минимални количества ерукова киселина и те не са генно модифицирани и съществуват нормално в природата. Ако приема на такава рапица представляваше дори и минимална опасност за здравето на децата, то HiPP Германия отдавна да не добавя това олио към продуктите си, които преминават през над 740 контроли.

DINO* study of the Research Institute of Child Nutrition in Germany

The addition of rapeseed oil to the midday meal has a measurable influence on the infants fatty acid supply and improves it.
*Dortmunder Interventionsstudie zur Optimierung der Säuglingsernährung, Schwartz et al 2009

Ако все пак прецените, че не желаете да предлагате в диетата на детето си такава суровина, HiPP предлага и асортимент без добавено рапично олио.

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 17:52 от HiPP

# 4
 • Мнения: 148
Бихте ли ми дали повече информация за асортимента ви от пюрета без рапично масло и от къде може да бъдат закупени? Благодаря предварително!

# 5
 • Мнения: 2 456
ще следя темата с интерес.

# 6
 • Мнения: 411
Също се интересувам в кои зеленчукови и месно - зеленчукови пюрета няма рапично олио. Поради рапицата във вашите пюрета съм се въздържала да купувам от тях.

heberlea, поздравления за темата!

А бихте ли казали защо част плодовите ви пюрета не са 100 % плод, а има добавен ориз?

# 7
 • Мнения: 668
Здравейте,

Зеленчукови пюрета  - пащърнак, картоф, морков,тиква и някои от месно зеленчуковите над една година.

# 8
 • Мнения: 668
Здравейте,

Прегледахме, внимателно приложената таблица.


Съдържание на полиненаситени мастни киселини (грамове в 100 гр. продукт)
Продукт                     омега-3 киселина   омега-6 киселина
Ленено олио                     54                          15
Тиквено олио                     15                          45
Кедрово олио                     14                          39
Соево олио                       11                            42
Рапично олио                      8                          26
Слънчогледово олио         8                           66
Царевично олио                    8                        59
Зехтин                                    8                       12
(изт: http://www.surovo.hit.bg/7_2.htm)

Категорично тази таблица не е коректна, както като стойности, така и като мерни единици. Омега 3 и омега 6 мазнините не са в порядъка на грамове. Използвана е литература, която няма научна стойност и не се знае нейния произход.

Последна редакция: ср, 25 яну 2012, 16:42 от HiPP

# 9
 • София
 • Мнения: 10 622
И аз ще следя с интерес тази тема! Засега над 90% от храненията са ни именно с Хип!
Очаквам да разбера от къде може да се закупят пюрета без рапичното олио, които да стават за бебета под 1г. както и какъв е техния асортимент.

# 10
 • Мнения: 411
А аз питах за ролята на оризовото нишесте в плодовите пюрета! Моля, отговорете каква му е ролята в пюретата и защо не са чист плод?

# 11
 • Мнения: 2 456
Малко ги нападнахме, а не е това целта на темата според мен ...

Всеки случай ще се радвам да отговорите на последния пост на Хеберлеа, относно рапичното олио, което е и заглавие на темата.  Peace

# 12
 • Мнения: 668
Здравейте,

Малка част от пюретата са без рапицово олио, което е свързано с препоръките за максимално добро развитие на централната нервна система и ретината в кърмаческата възраст.
Без суровината са единствено от зеленчуковите пюрета  - пащърнак, картоф, морков,тиква и някои от месно зеленчуковите над една година.
По отношение на плодовите пюрета - HiPP предлага биологични продукти, а някои от суровините съдържат естествени натурални киселини т.е са с естествена по-висока киселинност - не важи за всички плодове. Те могат в началото да предизвикат дразнене на храносмилателния тракт, както и дразнене на първите зъбки ако има такива. Ето защо в някои пюрета с по-висока киселинност се поставя няколко процента оризова скорбяла, която ги неутрализира и подобрява вкуса. При соковете за да свикне организма в началото с киселинността на плодовете, се препоръчва соковете да се разреждат с малко вода.  love001 

# 13
 • Мнения: 411
Никой не напада Хип!
Питаме и ни се отговаря!
Благодаря за отговора за плодовите пюрета!

# 14

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт