Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 571
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/164967 … hrez_mediite.html
Понеже предизвика определени реакции /не казвам какви, за да не влияя на мненията/, ще ми е интересно какво мислите по ситуацията и поведението и личността на Л.Х.

# 1
 • Мнения: 45
Какво да кажа, отвратих се. Какво ни остава на обикновените хора напускаме жилищата  си и продължаваме да изплащаме кредита, защото нямаме закон по който да обявим фалит, като фирмите например. /не съм финансист, а редови гражданин/

# 2
 • Варна
 • Мнения: 2 160
Гледах го. Държа се нагло. сравнението с бъбречната трансплантация повече би подхождало  на някоя лелка на пазара.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 561
Както писах на едно друго място, ще напиша и тук -
изключително нагло и безочливо изказване.
Човек, с поне средна интелигентност, не би си позволил
подобен израз. Кой може да си направи сметката?
Ти, той, тя, ние? Днес си на работа, утре си на борсата.
Днес имаш 3 фирми, утре ти взимат всичко.
Що за банкер е това?
Благодарение на всички хора,
които са теглили кредити и продължават да ги изплащат чинно,
този "гений на мисълта /и на банкерството/, взима 7 цифрени бонуси.
И ще си позволя да се обърна лично към него, защото разбрах, че
хвърлял по едно око тук.
- Г-н Хампарцумян,
Преди 3 години, когато теглих кредит, си бях направила сметката.
Към днешна дата съм без работа, което не е влизало в сметката ми,
както и в сметката на 140 съкратени мои колеги.
Бихте ли ни назначили на работа?

# 4
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 823
От човек, който още преди 10 години взимаше петцифрена сума за месечно възнаграждение, може да се очаква подобно изказване.

# 5
 • Мнения: 45
Засегнах се. Беше ми обяснено, колко съм тъпа и няма смисъл въобще да говорим за формула, която няма да разбера. Shocked Тогава не излиза ли, че съм била заблудена при подписване на договора.

# 6
 • София
 • Мнения: 7 131
Какво друго да каже като не знае отговорите на въпросите, които му задават. Човека е химик, а не финансист. Фактът, че толкова некомпетентен човек е станал голям банкер у нас говори сам за себе си. А отгоре на всичко се иска култура, за да признаеш грешката си и в случая това следва да се направи, както направиха банкерите в други страни в криза. Не може години наред мисията на банките да бъде поголовно, безогледно отпускане на кредити, които надуха балон в строителството, имотите и прочее и да не се стигне до тук. И "да си правят сметката хората", но и като са им давали кредит финансистите е трябвало да правят сметка, а и сега е редно да се каже на какъв принцип ще образуват лихвите в бъдеще, за да могат хората да предвидят какви суми ще дължат.

# 7
 • Мнения: 4 302
За поведението и личността му не смятам да се изказвам, а предаването не съм гледала.
Прочетеното обаче е съвсем ок от гледна точка на правилата, а това:
Никой не може да си позволява кризата да не се отразява на него, а да се отразява на другите, каза Волева. И посочи, че ако има търговски риск, той трябва да бъде понесен от банката..
е съвсем нерелевантно.
Разпределението на риска се регулира чрез закони, правила, договори. И както работодателят на Джулианна е пренесъл неговите последици от 'кризата' върху 140-те съкратени работници, така това правят и всички останали икономически субекти, вкл. и тук пишещите в качеството си най малкото на потребители.

Изобщо икономиката е област доста подценявана от хората. И не защото аз съм икономист, а защото е нужно минимално разбиране и познване на основните понятия, преди да се налагат генерални изводи от медийната трибуна, още повече използвайки авторитет от друга област.

# 8
 • Мнения: 1 809
Арогантно, нагло и цинично.  ooooh!
За съжаление това възмутително изказване на Л.Х. изразява и съответства изцяло на реалността. Банките правят и ще продължават да правят "каквото си искат" просто защото могат.
За да се прекрати всичко това, за което идеше реч в интервюто е необходимо да се инициират законодателни промени, които да задължат банките да споделят финансовия риск заедно с клиентите си, а не да го прехвърлят само и единствено върху тях. Наложителен е и закон за фалита на физическите лица. Това като начало. Такова е лаишкото ми мнение.

# 9
 • Мнения: 4 302
Не забравяйте, че от другата страна на всеки фалит стоят кредиторите, сред които може да сте и вие.
Не че сега е много лесно да си вземеш парите обратно от длъжник, но се опасявам, че обществото ще  натиска в погрешна посока.

# 10
 • София
 • Мнения: 7 131
Не забравяйте, че от другата страна на всеки фалит стоят кредиторите, сред които може да сте и вие.
Не че сега е много лесно да си вземеш парите обратно от длъжник, но се опасявам, че обществото ще  натиска в погрешна посока.
Рокс, от другата страна стоят кредитори, които целенасочено се надпреварваха да дават кредити без да търсят голяма сигурност, че човека/фирмата ще може да се издължи в бъдеще. И това ми мнение изобщо не е на база на политически, а още по- малко социалистически идеи, а на съвсем обективна информация.

# 11
 • Мнения: 4 302
Не говоря за кредитирането от банки, а за кредитирането по принцип и под всякакви форми. Когато се иска право на фалит за частни лица обществото трябва да е наясно, че освен защита за длъжника, това означава загуба за кредитора.
Или с елементарен пример- ако наемателят ви обяви фалит, вие най вероятно няма да си полуите дължимите наем, сметки или щети. Не че сега е лесно да го направиш, просто се опасявам, че е възможно да стане и по зле.
Естествено, аз пък на свой ред не съм юрист и е възможно да съм прекален песимист за исканата регулация на фалитите. Скоро четох статия, че много фирми правят врътки с прехвърляне чрез цесия към американски фирми, като по този начин успяват да запазят имущество, което би трявало да отиде за удовлетворяване на кредитори.
Фи нансовата тема е трудна за обсъждане тук, аз лично си научих урока и затова минавам или по допирателната или оставам отвън.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 785
А доколко е вярно това, че вноската по ипотечните кредити се увеличава на 2рия, 5тия, 8мия месец и при вдигането на заплатата? На някой от вас случвало ли се е това?

# 13
 • Мнения: 746
   В сайта на "Моите пари" е дадена  извадка от това интервю:

"И аз искам да разбера как се трансплантират бъбреци. За това обаче трябва да се учи шест години. След това трябва да практикувате, да ви умрат един-двама пациенти в ръцете и чак тогава ще знаете точно как се прави това."

 Той направо си казва: "Банките съществуват за да печелят."  Значи някой друг плаща цената. Да използвам темата да попитам за скорошния  случай с учителка от Пловдив, дето изтеглила 2009г. кредит 1000 лв. , а сега имала да връща 3045 лв. Как става такава сумата? Никога в живота си не сме теглили заем и не ми е ясно. Мислех, че е около 12 % лихвата, а в случая излиза огромна.
# 14
 • Мнения: 2 616
kristinia, 12% на година, а не на цялата сума изобщо. И после, не знам кое предприятие съществува, за да не печели.
Че Л.Х.се държи аругантно е безспорно, но е вярно, че доста хора се набълбукаха с кредити без да си дават сметка, че реално не могат да ги изплащат. Носеха се фалшиви бележки за доход и пр.

Общи условия

Активация на акаунт