Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 165
Ами знам, че е говорено, говорено, но колкото повече ми идва до главата, толкова повече се чудя какво да правя...
Положението е такова, малкия има гледачка, която със свекърва ми се оправят почти без мен през деня. Парите, които даваме на гледачката няма да ни бутнат, пък и щом е за на тате момчето. Така че яслите не са ми пушка пукнала.
Обаче все със слушала приказки, че:
1. Децата, които ходят на ясли са по-контактни
2. Са по-самостоятелни
3. Развиват по-добре потенциала си.
Минус ми е това разболяване, все ме е страх, още повече че на година и половина, малкия за втори път пие антибиотици, още повече проблемите с бронхита, ако стане нещо с усложнения, няма да си го простя.
И си седя и си се чудя и мая, вие какво мислите, ако не ви бяха належащи яслите, какво щяхте да направите?

# 1
 • София
 • Мнения: 16 159
Ще стане контактен и самостоятелен и в градината WinkКато не си на зор, гледайте си го вкъщи PeaceА доколкото съм те чувала да разправяш за него,май няма проблеми с развитието на потенциала за магарии Mr. Green

# 2
 • Мнения: 2 979
И си седя и си се чудя и мая, вие какво мислите, ако не ви бяха належащи яслите, какво щяхте да направите?

Ми аз ще ти кажа какво е моето мнение....на мен не са ми належащи яслите...поне не на този етап..но малката е на ясла.... Laughing

Не мисля, че мога да и дам игрите, които ги има там, заниманията, контакта с другите деца....особено сега зимата. Макар, че не мисля, че и е супер спешна нуждата от социални Wink контакти с други деца- още е малка за това.

А колкото до болестите, както сама виждаш дечко се е разболял и без да ходи на ясла. Sad

Мисля, че има период в който мама и тате са най- нужни, но после когато станат над 3год (мое мнение де Wink мисля, че мама и тати стават безинтересни...

Просто гледам децата около мен....те си търсят сами другарчета.

Има и друг вариант...някои деца се адаптират по- лесно като са малки, други не успяват, а чак като станат на възрастта за градина тогава "узряват" за т.н. "разделяне" от майка и татко.


Ако не ти е чаак толкова належащо изчакай да стане за градина и тогава го дай.

# 3
 • Мнения: 3 506
Мое мнение как бих постъпила в така описаната от теб ситуация (не искам да коментирам за/против - нещата са много относителни):
Ако ми харесва как се чувства/развива детето и одобрявам начина, по който го гледат детегледачката/свекървата, поне още една година не бих се замисляла за ясла.
След 2.5 год. - ако преценя, че детето има нужда от повече разнообразие и социални контакти, които не получава у дома - бих го дала на полудневна ясла (до обяд).
Едва след като навърши 3 бих опитала да го дам на градина целодневно.

# 4
 • София
 • Мнения: 771
Аз съм в точно същата ситуация и много мисля по въпроса. Решила съм съвсем скоро да обиколя няколко ясли и да подам молба за прием. Ще изчакам поне до май месец с тръгването, а до тогава ще се ослушвам и за други ясли (изобщо не се знае дали ще ни приемат). Всъщност нямам много надежди за тръгването, защото моят синковец е бая залепен за мен и кой знае какви драми ще настъпят с яслите.

# 5
 • Мнения: 5 467
За игрите и контактите със себеподобни - спор няма. Играят по цял ден, занимават ги, чак дъщеря ми като ходи 1 месец на ясла, взе да мрънка под нос някаква песен, ама така и не разбрахме, коя е тя... Crazy
Само че и болестите са много Sad. За съжаление. Бях оптимист, но вече не съм, виждайки реалността. Гери е болна през 1-2 седмици. А пи стимулатори за имунната система, пи какво ли не... Сега пак е на антибиотик и една чанта със сиропи. Оправихме я преди Нова Година, ходи 2 дена на ясла  и на третия я взех с течащ нос... оттам възпаление на ушите и айде в къщи е от 10 дена вече. А аз нали почнах работа, та таткото си взе болничен да я гледа. Ама това няма да продължава вечно и изпадам в паника, какво ще правя като се разболее следващия път... Нямам оптимизма вече да си кажа - Няма да боледува повече!

# 6
 • София
 • Мнения: 2 849
Аз съм против яслите, при положение, че има кой да гледа детенце. Друго ми е мнението за градината, там вече на воля могат дечковците да се развихрят и да общуват. Не, че там не боледуват, изкарват всички възможни детски вируси, но едно е на година и половина, съвсем друго на 3 години.

# 7
 • Мнения: 2 611
добре е наистина , ама щом имате "свободна" баба - да го гледа Wink

# 8
 • София
 • Мнения: 625
По принцип съм за!!!!

# 9
 • Мнения: 1 645
Ако имам възможност ще гледам малкият до 3 години, и после направо на градина,не съм превърженичка на яслите.

# 10
 • Мнения: 9 990
Хайде и тук да кажа-всичко е много относително и зависи от много неща,дори и да не е пушка пукнала за ясла.Можеш да го пуснеш и да видиш-ако детето не боледува и му е хубаво-защо не????Когато пуснах моето на ясла, имах естествено притеснения,главно заради болестите,иначе мен работата ме притискаше и нямах избор,та за друго не съм се притеснявала.Какво се оказа-един ден не е ревало-влиза с усмивка,едвам си тръгва...,веднъж не се е разболяло,там махна памперса,научи се сама да ходи до тоалетна с всички действия,да се храни и да се пази чиста и т.н,научи много песнички и игри и много други неща,за които аз си признавам без бой,че едва ли бих постигнала с такава лекота.НО,всичко това се научава и вкъщи и зависи от нагласата на родителя и възможността да контактува с детето на негово ниво,също така-дали има другарчета,с които играе през деня навън.
Аз съм на принципа-от опит глава не боли.Успех в решението Hug

# 11
 • Мнения: 811
До преди 2 год. бях против яслите. Категорично. Не давах и дума да се издум.

Втори номер имаше гледачка, но по причини, които няма да обяснявам през м. Март 2005 реших, че варианта е само един - ясла.

Със свито сърце го записах. Той бързо се адаптира, а аз започнах да чакам болестите. Е, още не съм ги дочакала  Laughing Вярно периодично е с лека хрема или кашлица, но за 9 месеца не е пил нито антибиотик, нито имуностимуланти. Признавам, че повечето деца боледуват поне в началото. Така беше и с щерката. Първа група в градината я изкара основно вкъщи на лекарства.

Научил е сума песнички /познавам ги по мелодията/, обича лелите в яслата, придобил е навици - прибира си играчките, храни се сам, опитва да се съблича сам и пр. Научи се да контактува безпроблемно с деца. Расте весел и щастлив. Много по-контактен в сравнение със сестра си на същата възраст.

Ще получиш различни мнения - и за, и против. Но според мен не е важно какво мислим ние, а какво е детето. За дъщеря ми яслата бе неприемлив вариант /нежна, болнава, болезнено привързана към мен/, за Малчо е прекрасно решение /с добър апетит, сравнително здрав, контактен/.

Има и друг вариант - да пробваш. Разбираш се с гледачката да си почине 1-2 месеца и пускаш дечко на ясла. За два месеца ще си наясно дали му се отразява добре.

Успех в решението.

# 12
 • все тук
 • Мнения: 1 668
Много е относително всичко наистина, но аз съм за яслите. Първо, защото нямаше кой да ми го гледа и второ - защото се убедих, че там наистина се развива и става самостоятелен и отговорен.
вчера толкова мило ми стана, като видях в шкафчето му една нарисувана ръкавичка, оцветена с драсканици. Рисували в очертания. Сега учат ресничка, после ще модерлират с пластелин. Абе все неща, които са интересни и добре развиват уменията. А и трябва да се социализира.
Вярно, че боледуването е гадно, но ако не са страшни болестите - по-добре е да общува с други деца.

# 13
 • Резерват "Северозапад"
 • Мнения: 2 227
По принцип съм за яслите!
Но щом има кой да ти гледа детето вкъщи, може би през зимата е по-добре да не го даваш newsm78.

# 14
 • Мнения: 6 144
В тоя случай не виждам никакво предимство на яслята. Спас вече е боледувал два пъти с антибиотици, което значи, че е податлив на вируни инфекции, а при него рискът от астма беше съществуващ, соколкото си спомням. При това положение е много рисковано да се дърпа дявола за опашката, като се вкарва зорлем детето в една ясленска група, гъмжаща от всички циркулиращи в града вируси. Почти няма ясленско дете, което да те боледува поне веднъж месечно, а сополите са задължителни. А тези екстри можете да си ги спестите.

От това, което съв миждала, Спас е достатъчно контактен и самостоятелен за възрастта си, а от чутото за бавачката и баба му, допускам, че за потенциалът му се полагат особени грижи.

Ще ти кажа при нас как е - Ирина контактува непрекъснато с деца, освен с брат си. Имаме много приятели с хлапета на нейната възраст и това, че не ходи на ясла не е пречка да общува с връстниците си непрекъснато. Разните там песнички и пр. ги учи от нас, бавачката и брат си. Напоследък вкарахме в играта и образователни филмчета...Имам възможност да сравнявам поведението й с това на ясленски деца на нейната възраст и малко по-големи. Разликите, която откривам, се дължат на различните темпераменти. За мой страм, Ирина е доста агресивна в момента, не си дава играчките и е готова да се бие за тях. Типичното "ясленско поведение". Докато нейно приятелче, което ходи на ясла и е по-голямо от нея, се остави да бъде блъскано, бутано и пр. Тъй че - изводи за самостоятелност и адаптивност не ща да правя в този случай. Само дето от нашия нос не виси един голям зелен сопол  Wink

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт