Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 ян. 2012, 17:01 ч.

Хемангиом на черен дроб

 • 7 535
 • 4
 •   1
Отговори
 • Мнения: 0
Здравейте!
Наскоро при профилактичен годишен преглед откриха на съпругът ми хемангиом на черния дроб. Видяли са го на ехограф. Лекарят го е успокоил, че не е опасно и няма нужда да се прави нищо, просто си го има и няма нищо притеснително в това. Доста четох по темата и наистина пише че не е опасно. Притеснява ме друго - дали може само от ехографски преглед да се разбере, че това наистина е хемангиом? Настоявам да се изследва допълнително, но не знам как би могло да се разбере какво точно е това образувание което има. При какъв лекар трябва да отиде? Скенер ли да се направи или при хирург? Моля, ако някой се е сблъсквал с подобно нещо, посъветвайте ме!

# 1
 • София
 • Мнения: 1 916
Хемангиомът на черния дроб е рядка аномалия. Щом при него досега не се е проявила, значи е нещо незначително. Обикновено се проявява в детската възраст.
Има различни хистологични варианти, във Вашия случай явно е доброкачествен.
Друго важно нещо е връзката с големи кръвоносни съдове. Обикновено се прави ехокардиаграфия (на сърцето), ехография с Доплер на черния дроб (цветна) и при несигурност - скенер с програма за изобразяване на съдовете.
Но, както ви казах, най-вероятно това е безобидна находка и той може да си живее така.
Да се има пред вид в случай на травма.

# 2
 • Мнения: 0
Благодаря ви! Успокоихте ме. Но все пак в най-скоро време ще направим необходимите изследвания. Дано всичко да е наред и наистина да е незначително.

# 3
 • Мнения: 1
Здравейте и от мен!
Преди няколко дни и на мен ми откриха хемангиом в черният дроб. Жена на 40 съм. Откриха го случайно, мислех че отново имам Пилонефритна криза и моята лекарка ме изпрати на ехограф. Там окриха, цитпиралм 'жлъчна тиня, песъчинки в бъбреците, които са с нормални размери и хемангиом в черния дроб-нормални размери, правилна форма, хетерогенна структора, в десен лоб се визуализира окръглено образувание, с леко хетерогенна структура, ясни очертания с размери 4,4/3,6 см. останалият паренхим е с нормална ехогенност.
Жлъчен мехур-без данни за възпаления, жлъчна тиня.
Панкреас, слезка и двата бъбрека не показват ехогравски данни за заболяване.
Долен корем-б.о.
Заключение - данни за огнищно и паренхимно засягане на черен дроб - обс хемангиом дд ту. Жлъчна тиня"
Потърсих лекар, защото имам доста оплаквания, които не отшумяват... Личната ми лекарка даде направление за гастроентеролог, с цел скенер. Много ли се чака?..
Лечимо ли е и скъпо ли е? Самотна майка съм с дете и болен родител, какво да очаквам? Какви са прогнозите особенно за човек, който не е добре финансово? Може ли да се очаква подобен проблем и при детето ми?

# 4
 • София
 • Мнения: 1 916
Здравейте,
„Хемангиом на черния дроб” е много общо понятие – всъщност тази патология има различни подварианти, което определя и подхода към тях. За да се изясни това е нужно контрастно изследване на скенер (КАТ или ЯМР) със съдова програма. Тогава може да се говори по-конкретно.
Общо казано повечето от тези „процеси” протичат безобидно с неопределени оплаквания от тежест в дясното подребрие. Възможно е жлъчната кал при Вас да е следствие от обемно притискане. Все пак размерите са малки и не влизат в границите, при които се мисли за агресивно лечение.
Не искам да изпадам в подробности, преди следващите изследвания. Освен това е редно да потърсите специалист в областта на чернодробната хирургия. В София това са проф.В.Димитрова от 1-ва хирургия на Александровска болница, проф.Владов от Военна болница или доц.Драганов от Токуда. В Стара Загора потърсете доц.Юлиянов.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт