Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 ян. 2012, 17:11 ч.

Как да захраня и кърмя?

  • 1 256
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 107
Здравейте  !
имам нужда от помощ , защото насоките на педиатъра май-не са най-правилните  и обърках режима на хранене , кърмене и захранване.

Захраних на 5.5 м . Малкия с апетит и желание прие храната  и мн бързо стигна до количества от 160-180грама.
В началото на захранването, след пюрето кърмех  .После педиатъра каза , че щом изяжда 180грама , няма нужда от кърмене  и че така трябва да заместя хранене.

Сега сме на 7м.
За  7месец се оказа , че не е надал нищо , порастнал е  1см. Но си беше мн жизнен, активен , ака и пишка . Даже изхожда по няколко пъти на ден обилни акита и се притеснявах въобще усвоява ли нещо от храната.

Хранихме се така:
-сутрин-когато се  събуди -към 6.30-7 - кърма
-към 9.30 -10-10.30- кърма и 30 мл  АР АМ  -заради прояви на рефлукс
-към 13-13.30- зеленчуково пюре - изяжда над 170 гр и още би поел - понякога му давах да цока по малко след това
-към 17  -  каша с плодово пюре / кашата я правя с АМ  /
-към  20.30-21.30- кърма и 30мл АР АМ и заспива  , буди се чак сутринта

Описах режима на храна на педиатъра-каза ,че всичко е точно , но че може би не му стига кърмата и да направя пробни замервания .

Направих два поредни дни. Доколкото замерих  :
-сутрин си изсуква по 180-200гр
-в 10 -изсуква само  по 75 гр
-вечер  по около 150 гр изсуква  

Педиатъра каза в 10 да включа плод -каша , но аз увеличих добавката от АР АМ  на  90 .Даже  ми каза , че вече трябва да заместя и това хранене в 10  с закуска- попара  , каша , плод и да останели само сутрешното и вечерно кърмене, както и че изоставаме със захранването , но последното никак не ме притеснява.

После прочетох, че до годинка млечно хранене не се замества изццяло .
От няколко дни  включвам кърмене преди пюрето на обяд   , а следобяд правя едно междинно кърмене преди плода с каша .С кърменето имах проблеми  в началото пак заради лекарска намеса/ заради жълтеницата ме накараха да спра да кърмя за известно време и това мн обърка нещата/. Така или иначе изцяло на кърма не сме били -все съм дохранвала по малко с АМ  /30-60 мл/, а сега тези 30мл АР АМ са ни нужни за потискане на рефлукса.
Всеки месец се надявах да   издържим поне още един с кърмата и така стигнахме до тук , мн искам да продължим още .
Нощното хранене той сам отказа и спря да се  буди -по никакъв начин не съм му налагала режим

Как е най-правилно да храня-захранвам   , за да мога  да продължа да кърмя  ?

Благодаря за подкрепата , която давате .

# 1
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Здравей,
Захранването е тема, която често притеснява голяма част от майките. Както си прочела, голяма част от тях предпочитат да не заместват кърмене през първата годинка от живота на детето, а да му предлагат разнообразни храни между кърменията. Имай предвид, че на възраст между 6 и 12 месеца, кърмата предоставя около 75-80% процента от калориите за деня на едно бебе.
По описаното от теб разбирам, че вече си заместила едно хранене. Би ли описала какви видове зеленчуци и пловоде  си въвела?  Какво е наддаването на детето по месеци?
Поздравления и за кърмаческия стаж и затова, че смесеното хранене не те е отказало от кърменето.  Не би било нужно да бързаш със захранването, а да се опитваш да предлагаш гърда и между храненията. Кърменето е на принципа търсене- предлагане- колкото по-често предлагаш, толкова повече кърма се образува. Би могла да му предлагаш първо гърда, дори и да ти се струва, че дърпа на празен ход, да се опитваш да кърми, когато е полусънен.   
Повечето майки предпочитат в началото да дават малки количества храна, като първо кърмят, а между кърменията  предлагат храната за запознаване с различните вкусове. По този начин се осигурява поддържане на лактацията и захранване на детето едновременно.

Общи условия

Активация на акаунт