Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 237
момичета бихте ли ми казали как стои въпроса с отсъствията в детските градини - колко дни може по семейни причини, колко по медицински, тоест има ли лимит за отстъствия за да не ни изключат?

# 1
 • Мнения: 169
То, за да се пази мястото трябва да се плаща половината от таксата. На мен също ще ми е интересно да проуча за допустимите отсъствия дали има лимит и по колко се допускат?

# 2
 • Мнения: 425
На мен ми казаха, че имаме право на 30 дни по семейни причина за цялата учебна година. За тези дни се плаща половин такса. За отсъствията по болест също се плаща половин такса. Като свършат тези 30 дни, няма да ви изключат, а просто се плаща цяла такса, ако отсъства по семейни причини детето.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 986
Съществува Наредба за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, представяни от Столична община.
Раздел ІІІ е за таксите в детските градини.

Цитат
Чл. 40. (1) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010)
В детските градини/ясли посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с предварително писмено уведомяване от родителите/настойниците в рамките на общо 30 (тридесет) работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май на следващата година. За времето, през което детето не е посещавало детска градина/ясла, не се заплаща такса. В подготвителните групи се допуска отсъствие само по уважителни причини.

(2) (изм. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Не се заплаща такса за времето, в което детската ясла, детската градина или отделна група в тях не работи поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини. Когато в детските заведения се провеждат санитарно-хигиенни дейности, включително от 01 юни до 31 август, както и ваканциите, определени със заповед на министъра на Министерството на образованието, младежта и науката за съответната учебна година, родителят/настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.

(3) Не се заплаща такса при отсъствие на дете поради заболяване, удостоверено с медицински документ.

(4) (изм. и доп. с Решение № 249 по Протокол № 105 от 12.04.2007; доп. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) Месечната такса намалена при условията на ал. 1 или ал. 3 не може да бъде по-ниска от 50 на сто от размера, определен с  настоящата наредба и има характер на абонамент.

Накратко:
отсъствие с молба - 30 работни дни от 15 септември до 31 май следващата година
(т.е. за 1 учебна година).
отсъствие по здравословни причини, с бележка от личния лекар - няма ограничение.
Но таксата е половината от месечната такса (за София - 30 лева).

Но ако детето отсъства повече от 1 месец по здравословни причини
може да отиде отново на детска градина само с чревен секрет
(аналното изследване за чревни инфекции).
Това, разбира се, е написано в Правилника на всяко едно детско заведение
и не може да не го знаете.

# 4
 • Мнения: 6
Хей мами вижде в моя град - Бургас вече няма да чакаме на опашки, за да ни приемат в детската градина, това е просто страхотно. Тук вече работи електронен прием. Това означава, че докато съм на работа мога да запиша моята Сиси на градина, когато й дойде времео де, че сега сме за ясла още Simple Smile Аз това го прочетох тук: http://globusnews.net/?p=44181, ако ви е интересно какво се случва при нас вижте го, на мен лично тази тема ми е безкрайно интересна и искам да споделя нововъведенията в моя град с колкото се може повече хора Simple Smile

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 9 049
Не е редно да ви взимат половин такса за неприсъствените дни, независимо по каква причина отсъства детето. Само месечната такса не може да е по-малко от 50%. Т.е. ако не е ходило нито един ден пак плащаш 30 лв. Но ако е отсъствало 5-10 дни примерно, не трябва да се плащат тези дни.
Иначе по домашни причини 30 дни през учебната година (15.09-31.05), през останалото време (юни, юли, 1-15.09 и по Коледа) отсъствието с молба е неограничено и не влиза в тези 30 дни. Отсъствията, когато са сборни групи и се заявява предварително присъствие (примерно по празници) също не влизат в тези 30 дни. С медицинска бележка може неограничено време.

# 6
 • Мнения: 101
преписвал пловдивския кмет от софийския, ама не е внимавал явно. при нас 30-те дни по семейни причини са от 15 септември до 14 септември. за тях пускаме декларация и не плащаме такса. извинителните бележки от джипито са без ограничения и също не плащаме. ако нито сме пуснали декларация, нито сме занесли бележка, а детето е отсъствало - плащаме такса за деня на база 50% от таксата на детето. и като добавим делегирания бюджет, не само не знам как ще стане със сборните групи през лятото, ами и започнаха да приемат масово болни деца (хрема, кашлица), защото иначе губят пари...

# 7
 • Мнения: 15 379
...тоест има ли лимит за отстъствия за да не ни изключат?

Няма лимит, стига да плащате абонаментната такса, т.е. 30 лева.
Няма законова норма, която да позволи изключване на дете от детска градина.
Отписването става само по желание на родителя, представено в писмен вид при директора.

# 8
 • Мнения: 472
...тоест има ли лимит за отстъствия за да не ни изключат?

Няма лимит, стига да плащате абонаментната такса, т.е. 30 лева.
Няма законова норма, която да позволи изключване на дете от детска градина.
Отписването става само по желание на родителя, представено в писмен вид при директора.


Зависи и от вътрешния правилник на ДГ - в нашия е записано,че ако детето не посещава повече от 2 месеца детското заведение имат право да го изключат.

# 9
 • Мнения: 15 379
Данитка, директорката на градината ви не е права.
Законът говори друго - дете може да бъде отписано от детската градина, която посещава само и единствено по желание на родителя!
Ако някое дете, което е боледувало дълго и не е присъствало бъде изключено, тогава спокойно директорката може да понесе сериозни санкции.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 373
Ето това ми е въпроса - можете ли да извинявате отсъствия по домашни причини, за колко дни, има ли значение коя група е детето?
Днес в градината ни посрещна залепено съобщение, че родителите на деца трета и четвърта група нямат право на такива отсъствия. И това при положение, че в началото на годината ни беше казано, че имаме право на 20 дни да извиним така...

# 11
 • София
 • Мнения: 32 970
Синът ми е 1ва група. Имаме право на отсъствия по домашни причини. Условието е предварително да се попълни молба по образец. За дните не съм сигурна.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 044
Провери внимателно правилника на градината. мисля, че 4 подготвителна група, а отскоро и 3, която стана подготвителна, могат да се правят отсъствия само по медицински причини. Поне в нашата градина май е така. Проблемът е, че тук се учи по-сериозен материал, който изисква постоянни посещения. Не знам обаче дали е възможно по средата на годината да се променя правилника за определена група.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 373
Провери внимателно правилника на градината. мисля, че 4 подготвителна група, а отскоро и 3, която стана подготвителна, могат да се правят отсъствия само по медицински причини. Поне в нашата градина май е така. Проблемът е, че тук се учи по-сериозен материал, който изисква постоянни посещения. Не знам обаче дали е възможно по средата на годината да се променя правилника за определена група.
Точно това ми е интересно - по средата на годината е, в първи клас учениците имат право на такива отсъствия, а градината не и някак ми е непонятно. А и в наредбата е записано, че в подготвителните групи децата имат право на отсъсъвия по уважителни причини, но не е дефинирано какви точно са уважителните причини.

# 14
 • sofia
 • Мнения: 961
Точно това ми е интересно - по средата на годината е, в първи клас учениците имат право на такива отсъствия, а градината не и някак ми е непонятно.
В първи клас имат право на отсъствия по домашни причини, но само 3 дни за цяла учебна година.

Общи условия

Активация на акаунт