Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 0
Здравният министър Стефан Константинов се обяви против секциото по желание. Той беше категоричен, че не е правилно да се внушава на жената усещането, че раждането с операция е много по-добро за нея и за детето й. Затова и Константинов призова лекарите да бъдат отговорни и да не крият минусите от една такава процедура.

Браво на министъра! Няма нищо по-добро от естественото раждане. Ако имаш наложителна причина за секцио, разбирам, но без причина масово да практикуват тази операция и да убеждават здрави жени без показания за подобно нещо, това е подсъдно и го няма в никоя друга държава! На моя приятелка снаха и роди след 48 часа сухо раждане в Америка. Никой не е посмял да и предложи секцио. Ако беше тук, отдавна да са я срязали.

Бъдете жив и здрав г-н Константинов! Все някой трябва да започне да говори по тази тема и нещата да се променят към по-добро!

# 1
 • Мнения: 116
Не одобрявам някой друг,освен водещия бременността да налага на една жена как да ражда.Още повече мъж,който никога не е изпитал и няма да изпита родилни болки.Поради нежелание на лекар да направи секцио,съм загубила братът си близнак още при раждането.Аз съм ЗА свободния избор кой как да роди.

# 2
 • Мнения: 2 510
Затова и Константинов призова лекарите да бъдат отговорни и да не крият минусите от една такава процедура.
Минусите трябва да се изяснят на родилката, но решението трябва да бъде на лекаря.
Отговорността също.

# 3
 • Мнения: 984
Минусите на естественото раждане в България са тези, че никой от екипа не изчаква родилката да роди нормално. Някои естествени раждания продължават и над 48 часа. Лекарите са тези, които са виновни, че включват системи за разкритие, дрогират майките , слагат ги да лежат по гръб/което неминуемо предизвиква разкъсвания/ и т.н.
Докато не се подобри и хуманизира процедурата на естественото раждане в държавните и общинските болници - секциото е спасяваща и майката и  бебето операция....
За повече живи и здрави бебета без ДЦП поради родови травми съм аз. Независимо от процедурата на раждането, тя трябва да щади не лекарския екип и да му осигурява безпрепядствен конвейр, а да даде възможност на всяка раждаща жена възможност пълноценно да изживее раждането на детето си.

# 4
 • Мнения: 3 621
Според мен трябва този който е следил бременността, той да води и раждането, но за съжаление в България това не е така. Само така, когато настъпи момента на раждането ще се знае има ли причина да се прави секцио или не, решението трябва да е на гинеколога, все пак той има нужните опит и знания.
От друга страна не виждам нищо хуманно в това да мъчат една жена 48 часа да роди нормално на всяка цена.

# 5
 • Мнения: 984
От друга страна не виждам нищо хуманно в това да мъчат една жена 48 часа да роди нормално на всяка цена.

Така е. Аз съм ЗА хуманното отношение към бебето и майката.

И все пак смятам, че трябва да се даде възможност на организма да задейства раждането, а не на 2 см разкритие от преди час да се тръгва на системи и накрая секцио, че няма места в родилното. Най-добре е предварително да се одобри вида раждане, а след това да се извърши и съответната процедура, както си му е реда. А не на втория час от раждането да се пристъпи към секцио, защото за леглото чака следващата родилка.

# 6
 • София
 • Мнения: 698
Глупости. То и слагането на силиконови гърди крие рискове, ама никой не се обявява против пластичната хирургия "по желание".

След като една жена има личен избор да си направи изкуствен бюст, липосукция, римски нос или опъване на корема, е направо смешно на същата да се отнема правото да роди със секцио, ако държи на това.

# 7
 • София
 • Мнения: 12 719
И се регистрира специално за това?

# 8
 • Мнения: 984
И хора непреживели собствено раждането трудно осмислят емоционално-социалното му нюансирано значение.
Или както се казва "Ако мъжете трябваше да раждат, свят нямаше да има". Mr. Green

Последна редакция: сб, 21 яну 2012, 11:48 от Мишона

# 9
 • Мнения: 2 510
Аз не мисля, че въпросът е маловажен. Не отричам, че и мнението на родилката също трябва да се има предвид.

# 10
 • Мнения: 2 510
И хора непреживели собствено раждането трудно осмислят емоционално-социалното нюансираното му  значение.
Или както се казва "Ако мъжете трябваше да раждат, свят нямаше да има". Mr. Green
За това нещо трябва да се изкажат хора които са раждали по различни начини.

# 11
 • Мнения: 2 197
Аз лично съм на мнение, че всяка жена трябва сама да прецени как да роди детето си. Не подкрепям мнението "няма нищо по-добро от естественото раждане". И с какво е по-добро? Ако някоя майка се мъчи 12 часа да роди по естествен път това с какво я прави по-добра?
Аз съм родила със секцио (по здравословни причини, абсолютно без да платя и един лев). Не мисля, че това ме прави по-лоша или по-малко майка. Наясно съм била с всички евентуални рискове и не съм съжалявала и за секунда, че съм родила по този начин. И ако някой може да ми каже с какво 40-минутната операция е по-неприемлив вариант от загубата на три-четири или повече часа в мъки нека да заповяда. Естествено всеки има право на мнение.

# 12
 • Мнения: 4 209
Това предложение ме остави с противоречиви чувства. КОлкото повече мисля, толкова по-малко ми харесва или казано с други думи, не го одобрявам.

Аз съм категорично за естествеото раждане, по причини, които не смятам да обяснявам. Който си мисли, че  секциото има друго предимство, освен това, че е животоспасяващо, просто или е абсолютно неинформиран или дрънка глупости от инат и за собствено успокоение. В секциото пожелание няма никакви ползи за бебето, а само за майката.

Не обичам подобни забрани и не смятам, че ще има полза от тази конкретно. Чисто и просто ще стимулираме подкупите и само тези с парите, ще имат реално право на избор. Не приемам!
Това, което трябва да се направи, е лекарите да дадат гласност за реалните рискове от секциото, за да могат майките да вземат своето информирано решение.

# 13
 • Мнения: 2 510
Аз мисля, че всяка жена трябва да изкаже предпочитанията си и да ги обсъди с лекаря.
Решението трябва да е на лекаря.
Аз също съм родила със секцио. Беше предвидено по медицински причини.
Пробваха да родя по естествен път. До днес си мисля, че това е най-голямата грешка която направиха с последствия за детето ми за цял живот.
Дали съм права не зная, но на една майка й е достатъчна само мисълта.

# 14
 • София
 • Мнения: 36 890
Изобщо не разбирам защо министърът се е изказал по този начин. за мен "против секциото по желание" и "призив към отговорност" са просто думи и нищо повече. Лекарят, който води раждането и е запознат с оссобеностите на точноо тази бременност на точно тази родилка, може да вземе решение, разбира се, ако е достатъчно съвестен. Против съм секциото по желание, според мен доста жени го искат, защото си въобразяват, че ще им е по-лесно, ще си спестят болката или просто от страх. Или пък като даси поръчат спагети вместо пица. А на доста лекари им е сладко да вземат едни пари. На практика не виждам как могат да се контролират нещата със секциото по желание, защото могат да се напишат една камара диагнози, които да маскират секциото по желание.

Общи условия

Активация на акаунт