Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 ян. 2012, 11:30 ч.

Медитации

 • 1 676
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 348
Думата рядко се ползва в разговори, стана табу вероятно покрай разните самозвани гурута преди години, които въвличаха децата в секти с ползване на наркотици.
Обаче всички ние сме медитирали несъзнателно доста пъти в живота си по един или друг начин, когато погледът и съзнанието ни се зареят в неизвестна посока  Simple Smile .
От своя опит съм възприела медитацията като комбинация от
молитва или кратък призив,
дихателни техники,
визуализация ( представяме си картина)
и
концентриране на вниманието в определена част на тялото с определена цел.

За мен това е мъдрост и опит, изкристализирали след хилядолетен труд - част от културната съкровищница на планетата.
Медитациите водят до постигане на душевен мир и хармония, което е предпоставка за физическо здраве, а също повлиява да вземаме правилни решения и да действаме правилно в ежедневието.
Не случайно, когато някой се гневи, му казват "Дишай дълбоко" или "Брой до 30" - това са трошици от истинското познание ... и пак помагат. Simple Smile

Струва ми се полезно да споделим , как и какви медитации ползваме, как релаксираме.


Ето нещо кратко за начало -
Как да постигнем душевно спокойствие. Предмедитативна техника, която може да се ползва и самостоятелно.
( Извинете, че е на руски. )

Медитация являвтся техникой для достижения  состояния внутренней тишины и внутренней неподвижности. Именно с нее можно начинать ежедневную практику любой медитаци... ум быстро привыкает и начинает радоваться спокойному состоянию сознания, поэтому эту привычку можно создать очень быстро различными методами.

...

1. Начни с ритмичного брюшного дыхания, например, 4-1-4-1 (вдох-задержка-выдох-задержка). Любая хорошая пранаяма за 1-2 минуты может вызвать альфа-состояние сознания. Можно еще более усилить переход с внешнего на внутреннее, если добавить к дыханию слабый звук из нижней гортани.

2. Помолись Всевышнему и Высоким Существам Света и попроси их даровать тебе спокойное сознание и душевную гармонию.

3. ... Направься в место, которое для ТЕБЯ означает тишину (душевный мир, спокойствие, гармонию - то, что тебе надо в данный момент). Для каждого человека это будет разным. Например, рассвет в горах, горное озеро в тумане, освещенный луной ландшафт, заснеженный лес, дзен-сад… Сиди и созерцай эту тишину.

... Сознательный ум включается в игру - его это захватывает до такой степени, что он перестает прыгать с предмета на предмет и становится партнером подсознания.

4. Когда наступило состояние внутренней тишины, переходи к своей медитационной практике.

5. В конце практики поблагодари Высшие Силы за помощь.


по Юлия Пал, дек. 2011 г.

# 1
 • Мнения: 368
Медитация не е релаксация, нито визуализация, нито концентрация.
Почти всичко, което си изброила попада в категория - грешна дефиниция.
Мисля, че именно защото хората са неинформирани и не знаят какво точно е медитация, се оставят и на какви ли не "специалисти по медитация" да им "показват" как се медитира.
Сестра ми също ходи на "медитация", но това, което правят там е да визуализират. Нищо повече. Визуализацията, концентрацията, релаксацията, йога нидра, дихателни практики - всички тези са стъпки към медитация, но НЕ СА медитация.

# 2
 • Мнения: 348
Медитация не е релаксация, нито визуализация, нито концентрация.

Мисля, че именно защото хората са неинформирани и не знаят какво точно е медитация,... Визуализацията, концентрацията, релаксацията, йога нидра, дихателни практики - всички тези са стъпки към медитация, но НЕ СА медитация.
Щастливата,
зарадвах се на отзива, но
  bouquet
или ти не си прочела внимателно, или аз не обяснявам добре - изброила съм ги тъкмо като отделни стъпки към медитацията. И - мой пропуск - след тях идва ( не винаги) медитативното състояние, което е трудно за описване.
Колкото и да описваме, какво НЕ Е едно нещо, то не става много по-ясно. Хайде да кажем какво Е.
Simple Smile


# 3
 • Мнения: 368
white flower, прочетох те много внимателно, просто не бях съгласна с това, което си писала в първия пост, а именно:


Обаче всички ние сме медитирали несъзнателно доста пъти в живота си по един или друг начин, когато погледът и съзнанието ни се зареят в неизвестна посока  Simple Smile .


Това определено няма нищо общо с медитация.

А тук -

От своя опит съм възприела медитацията като комбинация от
молитва или кратък призив,
дихателни техники,
визуализация ( представяме си картина)
и
концентриране на вниманието в определена част на тялото с определена цел.
е мястото, в което казваш, че медитацията е комбинация от мантри, визуализации и концентрации, а не, че те са стъпки към нея.

Разбира се, в никакъв случай не искам да се заяждам -  Hug, просто темата е изключително неясна за повечето хора.

Да ти кажа какво Е медитацията не мога, тъй като това не е нещо, което може да се опише, а нещо, което може само да се преживее. Тоест - за да се разбере, трябва да се преживее. Тук няма теория, има практика.

# 4
 • Мнения: 730
Медитация- заземяване
1,Седнете в удобен стол, с относително прав гръб,стъпала върху пода, ръцете не са кръстосани, а очите са затворени.
2.Използвайте дишането, за да вкарате колкото се може повече съзнателно присъствие в центъра на главата си. Освободете се от всякакви блуждаещи мисли, възпрепятстващи този процес,докато не се почувствате центрирани.
3.Изпълнете няколко дълбоки вдишвания и издишвания.Обърнете внимание в каква степен се разширява тялото по време на дишането. Кои части не се разширяват?
4.Съзнателно разширете повече своето тяло по време на дишането, докато не започнете да вдишвате колкото се може по-надолу по гръбначния стълб, без да се претоварите или изпитате дискомфорт. Направете го от 2 до 4 пъти, докато не се почувствате по-жизнени и присъстващи в тялото си.
5. Почувствайте стъпалата върху пода.Използвайте дишането , за да внесете повече жизненост в стъпалата.
6. Само за мъже- Насочете вниманието си към 1 чакра, в основата на опашната кост.Визуализирайте тръба или спираловиден сноп от светлина, с диаметър от 10-15 см.,прикрепен към 1 чакра
Само за жени-Насочете вниманието си към 2 чакра, разположена приблизително по средата между пъпа и основата на гръбнака. Представете си тръба или спираловиден поток от светлина с диаметър 10-15 см., прикрепени към 2 чакра.
За мъже и жени- Проследете мислено този заземяващ сноп и вижте как влиза в Земята,докато съзнанието ви остава в центъра на главата.Вижте как снопът минава през всички пластове на Земята,докато не достигне до центъра на планетата,където е разположено магнитното ядро или гравитационния център.
7.Отделете от половин до една минута, за да дишате спокойно и да почувствате промените, настъпващи в тялото и съзнанието. Продължете да дишате в мястото, в което усещате дискомфорт. Обикновено това довежда много бързо до облекчение.Ако не изпитате дискомфорт,може да забележите,че започвате да се чувствате по-истински или по-присъстващи. Когато задържате заземяващия сноп ,може да усетите релаксация и лека тежест в тялото.
8.След като свикнете със заземяващия сноп,визуализирайте как неговия цвят се променя. Вижте пълния спектър от цветове и техните нюанси.Превърнете го в забавление, Останете с всеки цвят достатъчно дълго време, за да  почувствате неговото въздействие. Започнете със синьото, променете цвета до светлосиньо, след това кралско синьо и накрая до кобалтово синьо.
Добавете малко зелено към синьото и направете снопа тюркоазен,след това до светъл аквамарин. Експериментирайте с зеленото-бебешко зелено,смарагдово зелено,горско зелено, маслинено зелено,тревисто зелено и оливин или жълто-зелено.
След това визуализирайте жълтото: бледожълто, яркожълто,слънчево жълто,златисто жълто и жълто като горчица.
След това вижте нюансите на оранжевото: светло-жълто оранжево,прасковено,яркооранжево,портокалово,червеникаво-оранжево,ръждиво-оранжево, и накрая червено-оранжево.
Визуализирайте нюансите на червения цвят:светлорозово,карамфилово розово,наситено розово,яркочервено, кестеняво, и червено-виолетово.
Сега вижте пурпурния цвят: светло-лилаво,кралско пурпурно,цветът на тъмночервеното грозде и синьо-виолетовото.
След това опитайте бялото:чисто бяло,бяло със слънчеви отблясъци, перлено бяло и кремаво.
Сега вижте нюансите на кафявото:светлокафяво,камилска вълна,шоколадово,карамеле нокафяво,сивкаво-кафявото на дървения дънер.
Накрая се заземете с металическите цветове:металическо сребристо,металическо златисто, медно,платинено и накрая смес от сребро и злато.
Ще установите,че някои цветове ви носят облекчение или успокоение,докато други ви помагат да се чувствате по-силни и уверени в себе си.Някои цветове ви помагат да се чувствате по-установени в тялото си,докато други за изключително неприятни и не ви позволяват да се заземите. Открийте тези,които са ви приятни и си ги запишете,заедно с начина, по който ви въздействат,или, пък ако имате добра памет ги отбележете мислено.
9.Когато завършите прегледа на цветовете,изберете този, с който ще работите в момента. Отстранете първоначалния заземяващ сноп ,като го изтеглите надолу и го оставите да потъне в Земята. Сега си представете новия заземяващ сноп с избрания от вас цвят и го изпратете до центъра на Земята.
10. Отворете очи.

  bouquet

# 5
 • в прекрасна къща в уютна градина
 • Мнения: 2 271
нямам голям опит в медитирането, но с удоволствие ще ви чета.  Simple Smile

# 6
 • Мнения: 2 761
Медитация- заземяване
1,Седнете в удобен стол

В тази поза не може да се медитира.

# 7
 • Мнения: 348
нямам голям опит в медитирането, но с удоволствие ще ви чета.  Simple Smile

  bouquet
Това ме прави доволна, че пуснах темата.

От моя скромен опит -
за европейци и други, които не са свикнали от ранна възраст с поза Лотос, е по-добре да бъдат седнали на стол. Защото ако изпитват болка, не само че не медитират според първоначалния замисъл, а медитират върху болката си.
Съвсем успешно може да се медитира на стол за хранене или табуретка, като е важно човек да не е облегнат назад, а гърбът да е изправен и гръбначният стълб да е перпендикулярно на земята. Стъпалата са плътно опрени на земята, а колената под ъгъл около 90 градуса.# 8
 • Мнения: 2 761
На стол може да си почиваш в офиса,но не и да медитираш.В лотос е трудно да се стои дълго време,но има и други пози.Обаче трябва да си на земята и краката да са ти скръстени,за да се спре изтичането на енергията.Ръцете в Джнана мудра поради същата причина и не само.Има и доста подробности около мястото,посоката,храната,времето и т.н.
Седенето върху стол има доста неблагоприятно въздействие върху първите чакри като причинява застой,така че не може да се достигне до никъде.

# 9
 • Мнения: 348
Разбира се, ОМ, имаш право на собствено мнение, но редно ли е да отричаш веднага нещо? Може би говорим за различни цели и практики.
Методите не бива да се смесват. Те са разработвани дълго време и в повечето случаи са наблюдавани от хора със способности над обикновените.

# 10
 • Мнения: 2 761
Отричам го на някаква база,не просто така.

Практика върху стол или легнал е измислена доста по-късно,когато медитацията придобива широка популярност и с нея започват да се занимават всякакви хора,особено такива,които са пропуснали първите етапи от йогата,или за по-напряко са скочили направо да медитират.
Да си виждала някъде индиийcки бог в поза със стъпала на пода?

# 11
 • Мнения: 730
Нека не бъдем толкова крайни. Идеята е да споделяме кой, как и защо. Всички медитации, които се дават са примерни, ясно  е,че се изпълняват според личното усещане и нагласа. Отнася се и до позата. А, кой казва кое е "правилно" и "грешно"?! За мен е въпрос само на усещане и личен избор. Simple Smile

# 12
 • Мнения: 2 761
В класическите текстове се казва кое е правилно.Ако някой иска да достигне до крайната цел-трябва да ги следва.Позата на тялото е от голямо значение-тялото трябва да образува тетраедър.
Медитацията е 7 степен от йогата.Някой от занимаващите се тук с медитация усвои ли първите 6?
Цитат
Системата йога се състои от 8 степени:

1. Яма - морални принципи
2. Нияма - дисциплина
3. Асана - телесна поза
4. Пранаяма - контрол над дишането
5. Пратяхара - контрол над сетивата
6. Дхарана - концентрация
7. Дхияна - медитация
8. Самадхи - свръхсъзнание.
http://yogabn.com/yoga.htm

Ако медитациите са за развлечение и следване на разни течения-тогава да,всеки може да прави каквото си иска,но тогава темата трябва да се промени на визуализации примерно.

# 13
# 14
 • Мнения: 2 761
Ню Ейдж  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт