Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 281
 Здравейте на всички, които имате ученици.
http://www.standartnews.com/interviews/bez_izvineni_otsastviya-129182.html#
http://news.varna24.bg/318736.html

Новите идеи за отсъствията в училище.

Аз, като родител, до сега незнам да имаме право да извиняваме децата от училище за 2 седмици. #Cussing out #Cussing out  Известно ми е, че родител може да извини детето си до 3 учебни дни през годината. Това ни се казва в началото на всяка учебна година.

Аз съм безкрайно против да се намаляват тези дни, дори бих предпочела да ги увеличат на 5 дни поне... пък дали ще се възползвам от това си право през учебната година, или не е отделен въпрос. По БТВ в новините чух, че се предлага родител да извинява до 5 часа. За по-големите ученици това няма и 1 ден. #Cussing out #Cussing out #Cussing out

Също не съм съгласна с това да се обаждам на всеки учител за деня, за който искам детето ми да отсъства от училище. Та аз ще си загубя поне два дни да се срещна с тях. И ако съответния учител не е съгласен??? #Cussing out #Cussing out #Cussing out  Който го е измислил сигурно не ходи на работа и се чуди как да се разнообразява.

Искам повече обяснения и разяснения на идеите на просветното министерство. Аман от абсурдите  и недомислиците им. Трябва да спрат бюджета на това минстерство. Само глупости измислят. 20 и повече години единственото, което направиха с постоянните си реформи е липса на образование.

# 1
 • Мнения: 44
Аз също съм против намаляването им. По стечение на обсоятелствата ние всяка година ползваме тези дни,обикновенно за семейни кратки почивки,като ски например.Ако ги ограничат ще ни принудят да вземаме извинителни бележки от личния лекар и по този начин ни принуждават да възпитаваме децата в лъжа. Според мен трябва да бъдат 5 от родитела и 5 от директора и то по скоро с оглед на това ,че някои родители си позволяват да извиняват децата си след бягство от училище.

# 2
 • Мнения: 4 868
Дискусията
За правото да отсъстваш от у-ще по семейни причини

3 + 7 дни = 10 учебни дни = 2 седмици  Peace

# 3
 • Мнения: 1 275
Тези две изречения едно до друго силно ме впечатляват: "На първо място, искаме да бъде премахнато разделението между извинени и неизвинени отсъствия. Освен това ще се намали броят на отсъствията по неуважителни причини, след който следват дисциплиниращи мерки." (от първия линк).

# 4
 • Мнения: 17 456
Значи правилно била чула авторката от "онази" тема за вероятността да се окастрят. Жалко. Човек има и други нужди, понякога, не винаги училищни.

ИБМ, нещо и аз се зачетох в тази част и не я разбрах. Как хем ще се намали броят отсъствия "по неуважителни причини", хем няма да има разлика между извинени и неизвинени /последните са ми точно по неуважителни причини/ отсъствия?

Иначе в другата тема бистихме- все едно е дали са извинени или неизвинени до един момент, ако надхвърлят над определен процент по предмет- нека си се иде на изпит. Какво страшно има?

Само ще последват допълнителни извинителни лекарски бележки, нищо друго. Когато не знаем у нас как да се справим с даден проблем, въвеждаме забрани и ограничения, неоправдани, при това и не в тясна връзка с целта.
Целта е каква? Подобряване на дисциплината? И това как ще стане с окастряне на възможността ми да отсъстваме по три дни годишно от училище /примерно, понеже повече не сме ние, да речем/? Намаляване на отсъствията? Просто ще се извиняват вече с бележки.
Ако целта е да се задържат децата в клас, това няма как да стане с поредната полицейщина. Трябва да се узрее най- сетне за мислата, че системата, непоклатимата, следва да се кардинално промени. Понеже целият живот се изменен, особено през последните 25 години, само тя си седи и почива на стари лаври и спомени.

"Също не съм съгласна с това да се обаждам на всеки учител за деня, за който искам детето ми да отсъства от училище. Та аз ще си загубя поне два дни да се срещна с тях. И ако съответния учител не е съгласен???"
Не вярвам, че някой е толкова скодоумен, че да предложи и дори прокара подобна щуротевина. Надявам се някой да не е разбрал по веригата.

# 5
 • Мнения: 1 855
Поредната недомислица , дори не ми се коментира ,
но категорично съм против да се намаляват дните по домашни причини,
както и да се обаждам на преподаватели, а защо не и в секретариата на министерството .

# 6
 • Мнения: 9 006
Не вярвам, че някой е толкова скодоумен, че да предложи и дори прокара подобна щуротевина. Надявам се някой да не е разбрал по веригата.
То и аз не вярвах за много други неща, които ми изглеждаха малоумни, ама - ето на, осъществяват се и се въвеждат. С бавни и славни стъпки се върви към начало на учебната година да е 1.09. Супер просто! За сметка на това пък, щедро ще се дадат някакви уникални ваканции през ноември /страхотно време както за море, така и за планина!/ или в края на февруари, ама пък няма да има междусрочна ваканция. А пролетната ваканция ще е плаваща и все ще се нагажда така, че да включва в десетдневката И великденската ваканция /сакън да не стане така, че учениците да се разплуят заради двата нещастни дни покрай Великден/.
За съдържанието на учебната програма пък изобщо не ми се говори. В момента съм съсредоточена в материала за пети клас. Честно, мога ей сега, веднага да седна и да пренапиша всичките учебници, без да съм спецалист по всички тези предмети, така, че единадесетгодишните деца да разбират какво е написано, да могат да го асимилират и да не се нуждаят от преводач, за да си научат уроците. А също и да могат, ако отсъстват, да се подготвят по материалите в учебника сами.

# 7
 • София
 • Мнения: 36 890
Между другото, аз и сега не съм наясно каква е границата на неизвинените и извинените отсъствия.

# 8
 • Мнения: 309
Това, че цялата образователна система е за основен ремонт е ясно. Напълно нормално е децата да почват училище на 1.09. През тези дълги ваканции забравят всичко. Аз лично винаги когато се налага детето ми да отсъства от училище се обаждам на госпожата по телефона и бих искала и тя да ми се обади ако детето ми отсъства без да съм уведомила. Това може да предотврати бягане от училище.

# 9
 • Мнения: 17 456
Павлина, става въпрос за уведомяване "на всеки учител". Тук не всички сме с малки деца,които имат по един учител. С един е лесно. Скодоумието е да уведомявам всичките поред. Нормално е класният да знае, до него да се администрират уведомленията, както до сега. Затова се усъмних, че се предлага точно така. То не че няма болни хора да го измислят- има доволно, но се надявам, че поне на върха някой ще се освести, ако наистина това се предлага.

# 10
 • Мнения: 309
Ако в проекта е записано да се уведомяват всичките учители и аз не съм съгласна с това. В пети клас бяхме в друго училище и класната беше много изненадана, че и се обаждам когато детето ми беше се  разболяло. На което и отговорих, че ако детето ми отсъства без тя да е уведомена от мен за това желая от училището да ми се обадят. Смятам това за нормално, но за съжаление в нашите училища не е така. Сега сме в друго училище, където класната смята за нормално да бъде уведомявана при такива поводи.

# 11
 • София
 • Мнения: 36 890
И  аз не го приемам това с уведомяването на всички учители. Класният ръководител отговаря за класа си, и към него се отправят  съобщенията, пък той ако прецени, винаги може да остави бележка в дневника, ако е нещо чак толкова важно, коетоколегите му трябва да знаят. С времето учителите опознават децата, поне до степен, че са  наясно кои са скатавките.

# 12
 • Мнения: 654
Аз с доста неща вече не съм наясно.
Но тези дето се скатават успяват все да минат между капките.
Всички безумия водят до по лошо.Дори най старателните са принудени да нарушават правилата.

# 13
 • Мнения: 26
Това, че цялата образователна система е за основен ремонт е ясно. Напълно нормално е децата да почват училище на 1.09. През тези дълги ваканции забравят всичко. Аз лично винаги когато се налага детето ми да отсъства от училище се обаждам на госпожата по телефона и бих искала и тя да ми се обади ако детето ми отсъства без да съм уведомила. Това може да предотврати бягане от училище.

 Септември е времето, когато много семейства отиват на почивка, и за това не считам за редно училище да започва на 1.9. Децата имат нужда и от почивка, и от детство. Което дете си е ученолюбиво си учи, което не е съкращаване на ваканцията няма да го направи по-знаещо.

 Абсолютно против съм съкращаването на дните по домашни причини.

# 14
 • Мнения: 1 498
Игнатов какво точно иска да каже? Тоест, ако ученикът отсъства продължително поради независещи от него причини - например заболяване, тогава пак отсъствията му ще се считат за неизвинени, и ако надвишат определен брой следва наказание?!
Аз поне така разбирам премахването на разделението между извинени и неизвинени отсъствия Confused

Общи условия

Активация на акаунт