Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 ян. 2012, 18:55 ч.

Лъчисто отопление

 • 8 553
 • 9
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 18 079
Търся мнения за лъчистото отопление. Доволни ли сте?
Харчи ли много ток?
Колко струва горе-долу?

# 1
 • Мнения: 1 278
Ох, толкова писахме и за него и за ИЧ.... Как не си забелязала? Прегледай темите по-назад. Аз се уморих да повтарям.

# 2
 • София
 • Мнения: 18 079
Ох, толкова писахме и за него и за ИЧ.... Как не си забелязала? Прегледай темите по-назад. Аз се уморих да повтарям.

Дай линк, моля!

# 3
 • Мнения: 1 278
Напиши в търсачката инфрачервено и лъчисто отопление и ще намериш темите. Повече от 5-6 са.

Понятията "ИЧ" и "лъчисто" са силно смущаващи. Целта е потребителят да бъде заблуден и убеден да си даде парите. Всяко отопление е лъчисто, а също и ИЧ. Топлината, която достига до нас е съвкупност от ИЧ лъчи и нищо друго. Вярно, че по-старите видове отопление не са наречени така, но какво от това? Всички печки и радиатори са ИЧ. Само микровълновите печки не са ИЧ. Те използват ел.магнитни вълни от сантиметровия обхват, тоест микровълни.
Но нафтовите, електрическите, дори тези на дърва и въглища-всичките са ИЧ.
Радиаторите-електрически, маслени водни-и те са ИЧ. Няма отоплител, който да е УВ например.  

Топленето и икономията са противоположни неща. Колко ще топли зависи от няколко фактора.  Дадох и формулите в темите по-назад.

# 4
 • Мнения: 29
И аз днес доста се порових за информация...но ме интересува мнението на потребител, който има в дома си инфрачервен панел за отопление - от тези, които се окачват високо на стената и изглеждат като пано (картина).
Възможно ли е 800 Watt да стопли Отопляема площ:  56-58 куб.м, Цена за 8 часа отопление – 0.77 лв (изчислено при цена 0.12 лв) - това е от продавача.
Имам опит с Адакс - конвекторен радиатор, топлината е много приятна - не се усеща никакъв източник, но бавно вдига градусите в стаята, ако е бил изключен. И харчи много ток.

# 5
 • Мнения: 1 278
Представяме си, че вашата стая е около 22-23кв.м и е висока 2,3м.
800вата са малко, за я топлят през зимата. Но все пак това зависи от температурата навън, на съседните апартаменти, дали има външни стени, дали има топлоизолация.
А къде е окачено и дали названието му е ИЧ панел-тези тнеща нямат никакво значение.
Ако сте свикнали да стоите на хладно и 15градуса Ви устройват, може би 800вата ще Ви стигнат. Но, ако искате над 20градуса в стаята, тогава може би по-често ще трябва да включвате 2киловата. Дали е обикновена печка или панел на стената няма никакво значение.

# 6
 • София
 • Мнения: 18 079
Аз всъщност питам за едно лъчисто отопление с камък /мрамор мисля/.
Вградени реотани нагряват камъка и той после излъчва топлина.
Има си и терморегулатор, и всичко останало.
В жилището трябва да се достигат поне 20 градуса, тъй като ще живее възрастен болен човек.

# 7
 • Мнения: 1 278
Аз всъщност питам за едно лъчисто отопление с камък /мрамор мисля/.
Вградени реотани нагряват камъка и той после излъчва топлина.
Има си и терморегулатор, и всичко останало.
В жилището трябва да се достигат поне 20 градуса, тъй като ще живее възрастен болен човек.

С камък, без камък, топленето не е повече.....Искаш да кажеш, че наподобява акумулиращите печки. Излъчване на топлина.....Тези приказки също са за да омаят бедния потребител.

Какво става при обикновената акумулираща печка? Включваме я, тя се загрява бавно и след това тухлите в нея бавно отдават топлината. През това време тя може да бъде изключена. Каква е сметката? Ако е включена през нощта на нощна тарифа можем да се топлим и през деня, но без да бъде включена. За доста хора това не е съвсем удобно, понеже през деня са на работа.

# 8
 • Мнения: 0
Ще копирам отговора си от друга тема :

Такаа. Взех си лъчист конвектор, от не много скъпите и впечатленията ми са положителни. Вярно е което казват че топли равномерно и с плътна и приятна топлина. Моят е 1500 W, но в момента работи на 300 W и си хода в къщи по тениска (а на вън си е студено). Ще видим как ще се представи на минусови температури, но както казах преди, при такива ще е като допълнително отопление.
Харесва ми това че въздухът е свеж и топли добре при ниска консумация.
За тези който не са разбрали, лъчисто отопление е такова което затопля околната среда и предметите посредством дълги инфрачервени лъчи. Дългите лъчи са от спектъра близък до микровълновите, а късите инфрачервени лъчи, който отделят всички останали отоплителни уреди, са от спектъра близък до видимите лъчи. Разликата между дългите и късите ИЧ лъчи е естествено в дължината. Късите лъчи излъчвани от, да речем реотанова печка, заедно с видимите лъчи, затоплят въздуха, а той затопля нас, на този принцип са електрическите конвектори, но те не са ич конвектори, защото ни затоплят посредством конвекцията на въздуха, а не директно чрез късите ич лъчи, който биха ни изгорили ако ни въздействаха пряко. Лъчистите радиатори са печки на платков принцип, много подобни на едновремешните платкови радиатори. В основата седи платка, направена от такъв материал, който при нагряване излъчва дълги ич лъчи, подобни на тези излъчвани от слънцето и от човешкото тяло. Тези радиатори ни топлят директно със самите лъчи и за това топлината се усеща като от слънце. Дългите лъчи, не само че не са вредни, но и са полезни и се използват в медицината, най - често във физиотерапията, заради дълбочината си на проникване и лечебния ефект който оказват върху всички системи в организма. От години даже има и ич сауни, който са за предпочитане пред обикновените (всичко това ви го казвам за да не се плашите от понятието ''лъчист" и тнт,). Въобще, дългите лъчи са по- слабо топлинни от късите, но с голяма дълбочина на проникване и голям обхват и това ги прави по икономични. Обикновените конвектори също топлят добре, само дето като се спрат и бързо изстива стаята и топлият въздух върви на горе където не ти трябва. А разликата между лъчист радиатор и лъчист конвектор е, че радиатора е само платковата (излъчващата част), а конвектора е покрит с алуминиева (най-често мрежеста) обвивка. Причината за това е, че алуминия е един от малкото метали който отразяват ич лъчи. Отразявайки част от лъчите обратно към вътрешността на кутията, се загрява въздуха в нея и се получава конвекция, която разбира се не може да се сравнява с тази от обикновен конвектор, но все пак е нещо.
Дано да съм бил полезен на някои в тази пълна с противоречиви мнения тема. bowuu

# 9
 • Мнения: 0
Миналата година направих подово (под килим) с ИЧ фолио. Върши работа.
Сега ползвам Инфрачервен Нагревател (Картина и Панел). Консумацията на нагревател - 400 вата 100х57 см и 500 вата 153х60 см.
Не знам колко отдава, но една картина стига за нашата спална 14 м2.
Площ 0,6 и 1 м2 се нагрява до 60 С, консумира 400/500 вата и ви топли!
http://prodavalnik.com/infracherven-otoplitelen-nagrevatel-kartina-i35394033
http://prodavalnik.com/infracherven-nagrevatel-panel-i36469679

Общи условия

Активация на акаунт