Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 ян. 2012, 01:37 ч.

За толерантността !

 • 12 010
 • 273
 •   1
Отговори
 • Мнения: 293
Начетох се в тоя форум на нетолерантност.
Готините сингълки 30+ са еди какви си,гейовете и лесбийките са еди какви си,ергените са еди какви си,жените решили,че не искат да раждат са еди какви си,свекървите и те.
Какви са хората,които раздават квалификациите всъщност ?
И защо част от пишещи са толерантни към различните хора,възприятия,решения,а друга част не са ?
Къде се корени тази нетолерантност ? От къде произлиза ? От какво е продиктувана тази нетолерантност към другия ?
Защо едни хора приемат,разбират и уважават,а други нито разбират,нито уважават чуждите решения,чуждите нужди,чуждите разбирания ?

Не мислите ли,че в крайна сметка толерантността е умението да си добър с хората и нещата ?
Не е ли толерантността силата да приемаш различните ?

Странна е дълбоката привързаност на повечето от нас към всичко, на което са ни учили. И още по-странна е дълбоката непоносимост към всичко онова, което не сме учили.Вие сте   mrstraetz

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 01:42 от *Dreaming

# 1
 • София
 • Мнения: 264
От толкова много въпроси ми се зави свят.
Но на кратко - толерантността се възпитава.
Аз съм изключително толерантна към всички и към всичко.
Направо може да ми се качи на главата човек.

# 2
 • Мнения: 1 175
Отчасти е до възпитанието, отчасти е до характер и лична нагласа, отчасти е от натиска на обществото под който си израсъл. Зависи как ще ти се подредят нещата. Някои хора са гъвкави и се "изправят" след време въпреки криво възпитание, други са по-тесногръдо скроени и просто си остават закостенели. Но като цяло широкият личен опит е най-добрият начин да се преодолее нетолерантността. Колкото повече си видял и преживял лично, толкова по-добре можеш да го приемеш. Например, на теория всеки може да си лае какви били гейовете, но ако всъщност познаваш такива хора, твои близки или приятели, и видиш сам за себе си че са хора като всички останали, тогава нещата започват да изглеждат различно. Някои дори и тогава продължават да упорстват, и стават доста смешни - "гейовете са еди какви си, ама без братовчед ми Пешо, той е готин"  hahaha Като насъбереш още няколко готини "различни" приятели или роднини така, осъзнаваш че не можеш повече да се пениш против различното. Най-добрият начин да смекчиш омразата към дадена група е да й дадеш лице. Познато лице.

# 3
 • Мнения: 755
*Dreaming, а ти толерантна ли си?  Laughing Към към какво и защо? Grinning

Инак да, както Нарцис е писала толерантността се възпитава.
-Не съм расист - т.е. толерантна съм
-не съм краен нацоиналист - т.е. толерантна съм
-не съм крайна към сексулната орентация на хората, но имам мнение - т.е. имам търпимост=на толерантност.
-не определям и не заклеймявам хората , които са избрали да живеят сами или да нямат деца, но имам мнение - т.е. имам търпимост или просто не ме интересува техният избор за живот
- приемам чуждите разбирания, дори и да не ги разбирам, влизам в спор с такива индивиди с цел да ги разбера/интересно ми е да се опитам да видя нещото през чуждият взор/ - т.е. толерантна съм , че и повече...
 
Не, толерантността не е умение да бъдеш добър с околните, това е умението да се консолидираш/в най-груб аспект/. Да бъдеш добър е съвсем друго, предполага и вид толериране , но не се изчерпва с него.

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 11:46 от Fortune

# 4
 • Мнения: 2 216
И аз в последно време си задавам тези въпроси.
Според мен толерантен е човек, който има ниво над средното, който може да вижда отвъд носа си. Защото ако не знаеш колко е шарен светът зад дувара, как да си толерантен?
Естествено не съм съгласна с много неща, но ако не ме касаят пряко защо да ги критикувам и соча с пръст?! Какво ме засяга мен кой с кого си ляга и какво се случва под завивките им? Да не мислите, че под завивките на най-добрите ви приятели не се случват неща, които биха ви  Shocked изненадали...
Да, много е лесно да живеем с постулатите, с които сме закърмени, без да се замисляме дали пък не са сбъркани, без да се съмняваме в истиността им....Свикнали сме толкова с клишетата, че сме ги приели за аксиоми

# 5
 • Мнения: 2 510
Определено казано това което се разбира под толерантност / имайки предвид темата за хомосексуализма / предпочитам да не се проявява към мен/.
Предпочитам с такива толерантни хора да не се срещам.
Толерантността не е приемане, че различните са еднакви с хората в "норма".

# 6
 • Мнения: 2 216
различните са еднакви с хората в "норма".
Не са еднакви, различни са, но някои норми са много ретро Wink

# 7
 • Насред хаоса
 • Мнения: 3 247
Толерантността е умението и нагласата да погледнеш по-далеч от носа си, да разбереш, че не всичко в тоя свят трябва да е по твой вкус и според твоите разбирания и да приемеш съществуването на различни разбирания. Което не означава непременно да ги харесваш или правиш. Тоест, да не ги осъждаш, сочиш с пръст и заклеймяваш само защото не отговарят на твоите виждания.

# 8
 • Мнения: 17 098
Нетолерантност е и да не се приема възможност останалите да изразяват свободно своето мнение, вкл. и за хомосексуалистите и дебелите жени по плажа.

Да си толерантен не означава "да уважаваш" различното. Уважението не е задължително. Недискриминацията е достатъчна. Дебелите жени и хомосексуалистите могат да се ветреят по същия този плаж.

Да се сочи с пръст е основно невъзпитано. Спокойно можеш да не ги одобряваш и по- тихичко и дискретничко.

# 9
 • Мнения: 1 188
Виж сега, ако гледаш и изхождаш от мненията като цяло във форума, да, толерантността е на изчезване, но излизайки навън, аз срещам много по-толерантни хора, което много ме радва.
А има и друго.Тук не се виждаме очи в очи, не можем да предадем реалната емоция чрез визуален контакт/жест, а само вербално и така отсрещната страна бива криво разбрана и се започва с нападки или не дотам красноречиви слова, което също не е оправдание, но е нужно да се има в предвид.

# 10
 • Колибите
 • Мнения: 302
Интересна тема. И  полезна за изясняване още веднъж, вероятно от друга гледна точка, най-вече всеки сам за себе си, с какви предразсъдъци има да се справя. Може би ако се добави към съдържанието на думата "толерантност" ( "понасяне") и понятието "уважение", нещата ще станат по-лесни за приемане.

# 11
 • Мнения: 16 395
Много е толерантно да обобщаваш с размах и да громиш нетолерантността де що я видиш.  Laughing

ПП Нетолерантен е всеки, който мисли различно от теб, естествено!  Peace

# 12
 • Мнения: 10 334
И ти си длъжен да му я набиеш тази пуста толерантност. Ако ще на 60 стр.  да повтаряш едно и също.

# 13
 • София
 • Мнения: 7 131
Човека е най- силния хищник, как да е толерантен. Има един експеримент с пано със снимки на 100 човешки лица. 100% от хората, на които го показали са запомнили едно и също лице- единственото намръщено. Така е и с всичко останало, но не защото сме негативни, а защото имаме инстинкт да се пазим от опасностите. Намръщеното, различното, непознатото са опасни. колкото и да се учим да ги приемаме първосигналната ни реакция си е негативна. Друг е въпросът защо мнозина остават на ниво първосигнални реакции, но и в това не виждам нищо необичайно. Затова хората се събират в групи със сходни възгледи.

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 09:27 от Бoяна

# 14
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 313
Цитат
Не мислите ли,че в крайна сметка толерантността е умението да си добър с хората и нещата ?
Не е ли толерантността силата да приемаш различните ?
да.
не, слабост е, но пести нерви.

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 09:31 от Labrador

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт