Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 ян. 2012, 18:43 ч.

Любители на голдъни и лабрадори:)

 • 23 716
 • 81
 •   1
Отговори
 • Мнения: 95
Ще си позволя да обособя отделна темичка за голдън ретривърите и лабрадорите. Поогледах се във форума и не видях такава.
Нека тук почитателите на тези две породи да се чувстват свободни да обсъждат всичко, свързано с отглеждането, обучението, маймунджалъците и любовта на тези прекрасни животинки.

# 1
 • Мнения: 95
Цитат
13 причини да НЕ вземете Голдън Ретривър
• Търсите си куче, което да е само „дворно” – Част от това, което прави Голдъна „златен” е неговия привързан, обичащ хората характер. Този отличителен породен белег ги прави МНОГО нещастни, когато не получават достатъчно количество внимание от вас. Голдън, който е ограничен само в задния двор, може да стане разрушителен и ШУМЕН. Това е същото като да оставите децата си сами почти през цялото време, докато не достигнат зрелостта си. Дивото дете, които си представяте е подобно на това да оставите Голдъна си сам толкова дълго време. Ако не възнамерявате кучето ви да стане част от семейството ви – Голдънът не е породата за вас!

• Не обичате косми навсякъде – Голдъните си сменят козината 2 пъти в годината по 6 месеца. Ако имате проблем с това Голдънския мъх да стане част от вашите храна или обичате да се обличате в черно – това е не породата за вас! Голдъните изискват ежедневна грижа, който да поддържа кожата и козината им в добро състояние. Вие лесно може да се научите да го правите сами или да изберете някой, който да го прави професионално, но трябва да сте подготвени да отделяте време за тази грижа за кучето ви.

• Нямате чувство за хумор – Голдъните са родени да измислят лудории. Ако не виждате нищо смешно в това да се събуждате до студена, лигава тенис топка до лицето си или в това да се будите в 2 посред нощ, защото кученцето ви смята този час за идеален за игра – вероятно друга порода или по-възрастно куче е подходящо за вас.

• Луди сте на тема чистота – Кални лапи, нос, който оставя следи на всеки прозорец в къщата или колата ви, а споменах ли за козината? Достатъчно казах…Ако не може да сте спокойни и да му се насладите, както вие така и кучето ви ще сте нещастни.

• Залепени сте за канапето си и се надявате, че и кучето ви ще е съгласно да ви прави компания там – Голдъните са ловни кучета и са селекционирани да носят дивеч цял ден. Те се нуждаят от редовни занимания, особено когато растат, и ако ги лишите от това,те ще се превърнат разрушители и ще са нещастни. Ако най-дългата ви разходка пред последните месеци е била от канапето до леглото ви – може би не толкова активна порода ще съответства на нуждите ви?

• Обичате всичко да стои точно там, където сте го оставили – Фамилията на Голдъните е „Ретривър”, което произлиза от латински и означава „ Да сложим ВСИЧКО, в устата си и да танцуваме около вас”! Инстинктът да донася ТРЯБВА да е част от характера на всеки Голдън, затова ако силно възразявате срещу появата на кучето си, гордо разнасящо бельото ви пред другите – предлагаме да продължите да търсете перфектната порода за вас.

• Вие възнамерявате да си вземете кучето като временна прищявка – Голдъните не само се привързват, те се надяват да живеят дълго с вас. Притежанието на куче е обвързване с живота му. Ако си мислите, че вашето куче ще поема към приюта, щом децата тръгнат на училище – моля, обмислете отново решението си за взимане на куче. Приютите за голдъни са пълни с кучета, които са изгубили домовете си в резултата на промяна на условията на живот. Някои не са предотвратими, а отдадените доброволци, които се грижат за тези кучета са готови и с желание да помогнат – но промени, които СА предвидими трябва да се вземат под внимание, ПРЕДИ да се обвържете с куче.

• Не обичате да се срещате с нови хора – Вашият нов член на семейството ще се нуждае от курсове по послушание, които да му помогнат да се превърне в куче с добро поведение. На такива места е ужасяващо лесно да се срещате и контактувате с нови хора. Почти е невъзможно да вървите по улицата с красив Голдън и да НЕ ви спрат непознати. Голдъните са магнити за хората. Ако това е проблем за вас, по-добре си изберете куче-охранител.

• Искате да направите лесни пари, като развъждате кучета – Статистиките показват, че приютите за кучета харчат стотици хиляди, за да намерят домове за изоставени кучета. Повечето от тях се озовават там, защото техните собственици не са имали реална представа за времето, отговорността и усилията, които са необходими, за да имаш куче. А хората, които ги развъждат са имали малка представа от правилните начини за задомяване на кученца в ПРАВИЛНИЯ дом. Тези спасени голдъни са доказателство на факта, че има прекалено много небрежно развъдени Голдъни. Ако развъждането на голдъни е направено правилно, то е РЯДКО доходоносно приключение. Изследвания на очи, ветеринарни грижи и средства за кученцата са само няколко от многото разходи, които изникват в резултата на „протичащо без усложнения” кучило. Ако обмислите възможните проблеми, които може да срещнете, лесно ще забележите защо развъждането НЕ е доходоносна авантюра.

• Търсите си куче за охрана – Споменах ли частта, в която Голдъна обича всички? Те с готовност ще помогнат на крадците, които са разбили дома ви, вероятно помагайки им дори да изнесат среброто. Ако търсите защита, това навярно не е умението да си гальовен…може би охранителното куче, ще е по-добре за вас.

• Търсите си 5 килограмова топка от козина и отправяте тихи молитви, че то ще запази този си размер – Голдъните варират на височина от 51 см до 61 см, а на килограми са обикновено между 30 - 40 кг. Това е голямо куче. Ако нямате намерение да се вслушате в съвета ми за курсовете по послушание, може да се окажете с неконтролируемо, космато, въртящо се насам-натам чудовище с опашка, която може да почисти маса с един чудесен замах. Като алтернатива има няколко прекрасни по-малки породи (някои от тях дори без опашка), от които да изберете.

• Мислите си, че кучетата са чудесни бавачки на малките деца и прекрасен урок по отговорност за по-големите деца – До известна степен сте прави. Голдън ретривърите и децата често имат мила, неразделна връзка. Обаче основната отговорност за всяко живо, дишащо същество трябва винаги да бъде поемана от възрастния. Децата може чудесно да се справят с подстригването на кучета, да бъдат треньори и най-добри приятели, но винаги се нуждаят от ръководството на възрастен. Трябва да запомните, че голдъните са достатъчно големи – дори и като кученца – за да съборят малко дете. Малките деца и кучетата трябва ВИНАГИ да са наглеждат, когато са заедно, в името на доброто и на двамата.

И НОМЕР ЕДНО ПРИЧИНА ДА НЕ СИ ВЗИМАТЕ ГОЛДЪН РЕТРИВЪР:
• Ако си мислите, че зоомагазин или борса са идеалното място, което да си вземеш куче – При породата Голдън Ретривър са възможни сериозни здравословни заболявания. Сред тях са – лакътна и тазобедрена дисплазия, различни очни болести, сърдечни заболявания, епилепсия и поведенчески проблеми като хиперактивност. Важно е да потърсите отговорен развъдник, от който да вземете кученце!

Ако на всичките въпроси сте отговорили с „НЕ” – Честито, вие сте готови да бъдете притежавани от Голдън Ретривър

# 2
 • Мнения: 1 983
Чудесна тема, благодаря за нея.  bouquet
С удоволствие ще се включа в нея като стопанка на голдънка, с изключително див и весел характер. Laughing

# 3
 • Мнения: 95
Snarky Chimpfanny, радвам се, че си в темата. Вече бях започнала да си мисля, че ще си я пълня сама:)
Девойката ти е прекрасна.  bouquet Колко е голяма?

Моята гордост е Мистър Рипли. На 4 години. Прекрасен жълтур. Най-спокойното същество на света е, досега не е направил нито една беля вкъщи, не е изял абсолютно нищо.

# 4
 • Мнения: 1 983
На 1 година и 9 месеца е. Куче с неспираща енергия и въображение, граничещо с лудост. Crazy
Пакостите й край нямат, пу-пу, засега обаче любовта й остана само към салфетките. Mr. Green
Искам и аз спокойно куче.  Tired
Мистър Рипли е прекрасен, в момента разни приятели искат да ме обзаведат с голдън номер 2, но засега удържам фронта. Един ден бих искала да имам и лабчо, изключително интересни са ми като характер и нрав. И колкото и да са близо до голдьовците като характер, все пак са различни. Heart Eyes

Иначе мога дъъъълго да пиша за съвместното ни съжителство с това изключително куче, но засега ще се въздържа, за да не досадя.   bouquet

# 5
 • Мнения: 95
На мен със сигурност няма да ми досадиш:) Аз, ако имах повече пространство, с удоволствие бих имала още един голдън.
Досега най-голямата ми драма бе лятото, когато един ротвайлер, който "спокойно, моето куче не хапе" нападна Рипли. Разказа му играта, две операции му правихме.

# 6
 • Мнения: 1 983
На мен със сигурност няма да ми досадиш:) Аз, ако имах повече пространство, с удоволствие бих имала още един голдън.
Досега най-голямата ми драма бе лятото, когато един ротвайлер, който "спокойно, моето куче не хапе" нападна Рипли. Разказа му играта, две операции му правихме.
И мен това ме спира, иначе... Heart Eyes
Горкият Рипли, вече всичко е наред, нали?  Praynig
Ние нямаме сериозни поражения от сбивания, но пък миналата година си счупи опашката, от бясно махане с нея. ooooh!
Иначе у нас белите започват от свалени тапети, напикан диван, до дупки в стената. Това е на прима виста, което се сещам. Blush

# 7
 • Мнения: 95
Сега е добре кучинката, но тогава не бе никак добре. Втората операция не искаха да я правят под пълна упойка, защото бе много скоро след първата. Трябваше да го режат и кърпят само с лидокаин отгоре. Той скимтеше, аз го държах да не мърда, всичко в кървища. И въпреки това издържа стоически. Сякаш знаеше, че е за негово добро. После над месец на инжекции и с дренажи беше.
Абе гадна история. Вече бях тръгнала да диря собственика на другото куче, но ме спряха. Исках да го подведа под някаква отговорност за простотията му. Смятам, че всеки, който отглежда такава порода би следвало да е наясно, че тя е оръжие. А оръжие в ръцете на тъпанар е опасно нещо. Както и стана. Моят бе вързан, за разлика от ротвайлера. Даже сега като го пиша и подпалвам моторетката.
Всичко е добре, когато свършва добре обаче.
Твоята девойка чипирана ли е? Имате ли проблеми с местата за разхождане? За падането на косми няма да питам, защото предполагам, че всеки ден прахосмукачката е стендбай:)
ПС: Това със счупената опашка ми е много странно, макар че в компанията имаме един лабрадор, който така маха с нея, сякаш са му давали амфетамини. И като те шибне си боли. Как се оправя счупена опашка? Нещо не си я представям в гипс.

# 8
 • Мнения: 1 983
Ами имаме проблем с разходките, да. На местата където е разрешено, има деца, тя пък иска да им се радва бурно, те пък пищят. Обикновено там я връзвам, за да не плаши децата. А и доста често си стъпва на ушите и не чува. Изключително своенравна е, до първата си година беше пожар. С много труд успях донякъде да я накарам да започне да слуша. Но още има моменти, в които не чува. ooooh!
Иначе е чипирана, а обмислям и да я кастрирам. Просто разгонването при нея е кошмар. ooooh!
При първото си разгонване, тогава беше на 9 месеца и беше дооооста доминантна, аз реших, че точно тогава ще прекършвам тая й доминантност. Многократно се бях опитвала да бъркам в купата докато яде, но без успех. И в един прекрасен ден, докато яде я викнах, тя дойде, определено не беше на кеф, ръмжеше. Аз понечих да размахам пръст и тя ме захапа. Усети се какво е направила, но вече беше късно. Изчаках да минат няколко седмици и пак тръгнахме по училища. Никой не успя да научи мен как да контролирам нея. Всичко, което постигнах до тук е с много четене и разговори с хора. Мой познат с 2 голдъна също много ми помага.
Второто разгонване пък мина в пазене на мъжа ми от мен, и то пак с ръмжене. Той я коригира, кара се, игнорира я. А бе...цирк пълен. Към детето обаче никога, за нищо на света не е проявявала агресия, дори ръмжене.
Като цяло опитах всичко, което прочетох и чух от треньорите.  ooooh!
Към настоящия момент обаче, тя вече е друга. Докато се храни, мога да я викна, да бръкна, общо взето да направя всичко, което поискам, без грам съмнение, че тя няма да се подчини или ще ми направи нещо. Навън си е все същия пожар, обича всичко и всичко. Към хората на моменти е много странна, ляга в краката на човек и се опитва да щрака със зъби, затова вече давам да я галят само след контрол от моя страна.
А бе.....колко малко време сме заедно, пък през какво ли не минахме...но всичко ще се оправи, вярвам в това и знам, че ще е така. Praynig
А иначе опашката не сме я гипсирали, ходихме на инжекции една седмица. Сега й стои малко странно, но като цяло не личи, че е чупена. Peace
А космите....те са навсякъде, освен вкъщи. В офисите ни, в колите ни, в чантата на детето. Просто свикнахме. Laughing

# 9
 • Мнения: 95
Да, аз често се шегувам, че водя Рипли навсякъде със себе си заради космаците. И съм позиционирала по една лепкаща ролка в работата и колата, за да ги махам от дрехите си. Макар че за 4 години се научих да си взимам дрехи, по които да не се лепят толкова:)
Иначе голяма драма е било при вас за шеф на глутницата. Добре е, че все пак се оправяте.
Рипли, когато бе малък, имаше единствен опит да изръмжи, докато му взимам един кокал от устата. Оттогава като види вестник Класа на руло и спира да прави каквото и да е. Пречупих го в зародиш:) Но не се и налагало да го ползвам много де. Имаме проблем с плюскането на лайна, ако трябва да съм честна. Често го водя с намордник, за да не яде боклуци навън, включително и лайна. Обаче той се завира с намордника. Досега не се е въргалял в тях или пък в мърша. Явно само вкусово му допадат.
За разходките - аз гледам сега зимата да му се събират около два часа навън. През другите сезони - по 4-5.  За мое щастие зоната за разходки в моя квартал е точно зад блока ми. Но понеже и за мен е добре да си размърдам задника, често го водя и по булеварда, където също е позволено. Само че вързан. Скоро ни сложиха и една мършава табелка, че това е мястото за разходки. Бързо бе изкъртена и захвърлена, но понеже съм упорита и я открих. Сега я пазя, когато стане по-топло и земята поомекне да я забия по-дълбоко.

# 10
 • Мнения: 1 983
Мхм, все едно за моя квартал говориш.  Laughing
И ние се разхождаме на поляната зад блока, понякога и по алеята на булеварда. И нашата табелка беше безвъзвратно счупена и махната. Tired
А иначе по храсталаците най-редовно си намира разни "лакомства", направооооооооо  Sick.
Последният майтап беше, когато ми апортира едно изсъхнало ..... Sick, може би искаше да го сподели с мен  Mr. Green
А иначе не знам дали се оправяме, силно се надявам да е така де. Praynig

# 11
 • Мнения: 95
Ами ние тук си обособихме общо взето алеята и поляна като кучкарски и от общината явно се съобразиха с това и ни легализираха:) На мен се пада честта да стягам останалите в събирането на лайната и пазенето на градинката като цяло. Миналата пролет засадихме четири дръвчета и 8 храста. От храстите останаха само 3. Дръвчетата се хванаха. Чистим си, пазим си, метем си, поправихме пейките. комфортна работа ти казвам:) Всяка седмица връзвам пликчета на едно стълбче, за да няма оправдания, че нямат с какво да си го приберат. Но като цяло има подобрение, защото все повече от посетителите на градинката си носят вече пликчета и си почистват. Без да ги дебна:)
Рипончи е кучето-апорт:) Лайна и мъртви работи не ми е носил, но пък всичко останало да;) Сега се е зарибил да гони червена точка, от тия лазерчетата. Прави по 20 тигела, за да я хване:)
PS: Трудно ми е да повярвам, че само ние обичаме или имаме голдъни или лабрадори. Много пусто:)

# 12
 • Мнения: 1 983
Не сме само ние, но другите са в другата тема. Има още много голдъни и лабове.  Peace
Браво за поддържането, аз исках миналата година да проуча в общината как стои въпроса да заградим едно място с ограда, с лични средства щяхме да го направим, но ме разколебаха.... Tired
И ние имаме лазерче, но не му обръща никакво внимание. Tired Тя е фенка на писукащата й топка, само с нея мога да я разхождам без повод. Може да я гони до без край. ooooh!

# 13
 • Мнения: 95
До колкото ми е известно и на мен - може да се сложи декоративна ограда до един метър висока, и не плътна. И аз разучавах, защото кучкарското място е на оживен булевард.

Последна редакция: вт, 24 яну 2012, 19:55 от Heltah

# 14
 • Мнения: 0
Страхотна темичка, много благодаря   Hug
ето я и моята слабост  smile3531
казва се Оскар, на 1 годинка и 4 месеца и от скоро му търсим приятелка лабрадорка   Two Hearts

Общи условия

Активация на акаунт