Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 ян. 2012, 11:34 ч.

моля, помагайте - риба

  • 10 274
  • 31
  •   1
Отговори
  • Мнения: 16
Здравейте, виждам 4е тук има големи кулинари и се надявам да ми помогнете с идеи -имам голям проблем: трябват ми спешно ИЗПИТАНИ рецепти за риба, всякакви/от готварската книга изпробвах някои неща, ама или в мен е проблема, или рецептите там са само на теория/ ще имам дългосрочно гости, които хапват основно риба и съм много притеснена. Благодаря ви предварително.   bouquet

# 1
  • Мнения: 11 825

Зависи как я предпочитат, но ето няколко предложения:

СКУМРИЯ НА ФУРНА С ПЪЛНЕЖ ОТ ГЪБИ И КАШКАВАЛ
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=297129.msg … 17908#msg12917908

„ЗЛАТНА РИБКА”
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=297129.msg14039258

"МЕЧА ЛАПА" С РИБА
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=297129.msg … 01219#msg14401219

ФИЛЕ ОТ РИБА, ЗАПЕЧЕНО С КАШКАВАЛ И ДОМАШНА МАЙОНЕЗА
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=297129.msg … 64280#msg19364280

МНОГО ВКУСНА И АРОМАТНА МАНДЖА СЪС СКУМРИЯ
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=297129.msg … 71699#msg10871699

След малко ще сложа в темата в Любими още една ливанска рецепта, също много вкусно ястие. Peace

# 2
  • Мнения: 16
много ти благодаря, първата рецепта ми изглежда "най-моя", ще пробвам и ще пиша, а дотогава - ще се радвам на още предложения от вас....  chef

# 3
  • Мнения: 27 524
Само риба? А морски дарове не хапват ли?  Simple Smile

Бяла риба със сметана
Сьомга на фурна

Рибни топки

# 4
  • Мнения: 7
Аз приготвям скумрията основно по 2 начина.

Рецепта №1

Вземаш скумрията - изчистена и добре осолена. Слагаш в нея нарязан на ситно магданоз. Вземаш фолио и го намазваш с мазнина - олио. Завиваш всяка риба в отделно фолио и я печеш или във фурна или на скара. От време на време леко отвиваш фолиото, за да разбереш дали е готова.
Става задушена и е много вкусна.



Рецепта №2

2-3 скумрии
1 ч.ч. доматен сос(доматен сок)
1-2 листенца Дафинов лист
черен пипер на зърна
1-2 моркова
чесън
магданоз

Скумрията - добре почистена се нарязва на кръгчета и се посолява. На дъното на йената се поставя малко чесън  - нарязан на дребно, моркови - нарязани на кръгчета, черния пипер и магданоз. Редим рибата и даф. лист. Процедурата се повтаря, докато свърши рибата. Залива се с доматения сос(сок) - трябва да е около 3-4 пръста. Прибавя се малко олио. Захлупва се с капака и се задушава до готовност на около 150-200 градуса.

# 5
  • Мнения: 11
По-мазните рибки стават чудесно на скара или плоча. Овкусявам само със зехтин, сол и черен пипер.
Друга много лесна и бърза рецепта е риба във фолио. Изчистената рибка я осоляваш, поръсваш черно пиперче, пъхаш резен масло вътре, резен домат и лимон. Малко мазнина върху фолиото и завиваш плътно. Може да я печеш на скара, но може и във фурната. Докато се пече може да приготвиш гарнитура от картофки отново във фолио - овкусяваш и завиваш добре. Зависи от фурната, но за около 20тина минутки е готово. Аз общо взето се ориентирам по аромата, който се носи от фурната. Когато замирише вкусно, значи е готово.
За по-малките рибки можеш да пробваш пържене в тиган или отново изпичане на скара. За да не си играя с всяка поотделно ги нанизвам на дървени шишчета. Така не се разпадат, а и изглеждат много добре. Върши супер работа за цаца

# 6
  • София
  • Мнения: 1 111
Ето една класическа рецепта:

Шаран, пълнен с орехи

1 шаран (около 2,5 кг)
300 г орехи
100 г домати
150 г лук
250 мл олио
1 лимон
магданоз
черен пипер и сол

Лукът, нарязан на дребно, се задушава в част от мазнината. Прибавят се счуканите орехи, настърганите домати, нарязаният на дребно магданоз, смления черен пипер и солта. Изчистеният и измит шаран се пълни със сместа и се зашива. Поставя се в намаслена тава, гарнира се с част от лимона, полива се с останалата мазнина и малко вода. Пече се в умерена фурна.

# 7
  • Варна
  • Мнения: 2 560
Пъстърва и лаврак приготвям на фурна, запечатани с морска сол. Много вкусно и лесно  Peace.
Изчиствам рибата от вътрешностите и люспите и я поставям върху покрита с морска сол тава. Отгоре посипвам сол така че да не се вижда рибата. Пека на 200гр. до час.
Понеже солта стяга много при печене, за да изкарам рибата поръсвам с вода.

Скумрия - само осолена на скара.
Скумрия - филетирана, осолена и намазана с пресован чесън. Пека във фурна.

Филе хек - само с царевично брашно, пържена.



# 8
  • Мнения: 41
филе от риба(хек,мерлуза,тилапия) слага се размразено и отцедено от леда  в тавичка .Нарязан на кубчета лук се омесва с една маьонеза и се слага върху  филето , след като се позапече лука може да се поръси обилно с кашкавал но може и така да се сервира.Друга мазнина не се слага.Филето предварително  bowuu се поръсва с лимон.

# 9
  • Мнения: 5 001
У нас се ядат следните риби...

* Лаврак - на фурна
* Скумрия - на фурна; на скара; или плакия с доматен сос на фурна.
* Скумрия (филе) - шишчета
* Цаца - пържена
* Карагьоз - на скара
* Тилапия(филе) или друга бяла риба - панирани;кюфтета
* Кефал - пържен
* Сьомга(котлет , филе) - на скара;оребрен тиган.
* Сьомга(рагу) - супа със сметана
* Кая (попчета) - пържени
* Сафрид - пържен
* Зарган , сайра - на скара;фурна
* Пъстърва - скара,фурна,пържена

# 10
  • град-държава
  • Мнения: 4 870
В къщи са на почит рибите с по-мазно и богато месо, като най-често приготвям калкан на супа в комплект с чернокоп/глави на попчета или др. риби, които са налични. Също така пържени котлети от калкан в малко брашно.
Карагьоз и чернокоп на скара или в хартиен плик на фурна, преценявам според това колко е мазна рибата.
Попчета само един вид предпочитам с големи и сплеснати глави, късо и малко тяло, обикновено на супа или пържени, хайвера осолявам.
Паламуд (по принцип трябва да се внимава с тази риба) - плакия или скара, а най-вкусен е веян и предимно така го консумираме.
Сьомга единствено веяна или сурово-пушена, след топлинна обработка не ми харесва.

Недоразумения с приготвяне на риба често се случват, ако не се съобрази вида на рибата и начина на готвене (мазна риба - пържена, суха риба на скара). Някои риби не са мазни, но са с много сочно и богато месо, което не е и сухо - подходящи са за пържене, но не и за скара или фурна.
Също така аз самата като видя приготвена цяла риба и обезглавена, никога не бих я докоснала.
Риба замразена не взимам и не консумирам, готвя само това, което е уловено в същия ден.

# 11
  • Мнения: 324
Универсална лесна и вкусна рецепта е риба на фурна с лимоново масло. Меко масло се смесва с настъргана кора от лимон и пресован чесън и сол (може да се добави нарязан на ситно копър), завива се във фолио като салам и се оставя във фризера. Когато правя риба на фурна, правя няколко разреза от двете страни на рибата и ги пълня с парченца лимон и лимоновото масло, както и вътрешността на рибата.

# 12
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 186
Ето това мога да препоръчам, вкусно става:

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/09/blog-post_06.html

Много ми хареса рецептата на Блонди за бяла риба със сметана, ще я пробвам в най- скоро време Wink.

# 13
  • Мнения: 1 447
Момичетата вече са предложили доста неща. Ние хапваме всякаква риба--пържена, на скара, във фолио...

Обичам сьомга само леко подправена и на скара или в тава, скумрия ям като луда, а чернокопа обичам на скара Simple Smile

Няма как да объркаш рибата, все е вкусна.  Peace Въпроса е вече какви видове риба ядат, защото аз например не ям шаран.

# 14
  • Мнения: 1 647
Най - често приготвям пъстърва на скара и пържен калкан Peace

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт