Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 19
Пускам тази тема, защото е пряко свързана с раждането и рисковете които крие болеста и които могат да доведът до безплодие.

ДЕФИНИЦИЯ: Синдромът на поликистозните яйчници е комплекс от хормонални разстройства, които въздействат върху цялото тяло на жената и найното здраве. За пръв път е описан през 1935 г. от Stein и Leventhal при жени със стерилитет, затлъстяване, окосмяване, аменорея и поликистозни яйчници. СИНДРОМ ИЛИ БОЛЕСТ на поликистозните яйчници? Повечето лекари приемат понятието синдром, защото клиничната проява е съвкупност от различни симптоми, причината за които е една и съща - хормонални нарушения.

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ: Синдром на Stein-Leventhal, склерополикистозни яйчници, поликистозен овариален синдром, хиперандрогенна хронична ановулация и др. Понятието хиперандрогения овариалис е по-широко, въпреки че в тесен смисъл се разбира синдром на поликистозните яйчници /СПЯ/.

ЧЕСТОТА: Установява се у 5-10 % от жените в репродуктивна възраст и е една от водещите причини за стерилитет и безплодие.

ПРИЧИНИ И ТЕОРИИ ЗА СПЯ: Точната причина не е известна, въпреки многобройните изследвания в тази област.
Хипоталамо - хипофизарна дисфункция – нарушение на ритъма и/или на количеството на някои хормони, както и на техните взаимовръзки.

Ензимни дефекти в продукцията на хормони от яйчниците и надбъбречните жлези.

Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия - инсулиновата резистентност е състояние, при което инсулинът не осъществява ефектите си поради намаление на броя и чувствителността на инсулиновите рецептори в прицелните клетки. Това води до компенсаторна хиперинсулинемия /повишаване на инсулина в кръвта, поради повишената му продукция от панкреаса/. Когато клетките на панкреаса изчерпят възможностите си за синтеза на инсулин, постепенно се развива нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет. Проучванията от последните години показват, че повишеното ниво на инсулина в кръвта води до повишена продукция на мъжки полови хормони /андрогени/, повишен риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои злокачествени заболявания. Хиперинсулинемията стимулира синтезата на андрогените чрез:

• - директна стимулация на лутеинизиращия хормон /ЛХ/, който от своя страна стимулира андрогенната продукция от яйчниците;
• - намаляване на нивото на белтъка, свързващ тестостерона. По този начин се увеличава нивото на свободния /активен/ тестостерон/;
• - стимулация на активността на ензимите, участващи, както в яйчниковата, така и в надбъречната продукция на стероидни хормони, специално на андрогени.

Генетична теория - заболяването е свързано с генетичен дефект в Х хромозомата на бащата /предава се от баща на дъщеря/. Въпреки установяването на фамилност на заболяването, засега няма убедителни данни в подкрепа на генетичната теория. Както при захарния диабет, съществува генетична предиспозиция за развитието на СПЯ.

Теория на Samjuel Yen за повишеното адренархе /започването на надбъбречната стероидна секреция и отключване на пубертета/. Адренархе е свързано с повишено отделяне на мъжки полови хормони от надбъбречните жлези, които се метаболизират до женски полови хормони /естрогени/ в подкожната мастна тъкан. Естрогените повишават чувствителността на хипоталамуса, в резултат на което той произвежда повече ЛХ, отколкото фоликулинстимулиращ хормон /ФСХ/. Това води до разрастване на тека интерна на яйчниците, нарушаване на растежа и развитето на фоликулите, повишаване на продукцията на андрогени, които се метаболизират в подкожната мастна тъкан до естрогени. Така се поддържа непрекъснато един порочен кръг.

Според някои автори поликистозата на яйчниците не е отделна нозологична единица, а е логичен завършек на всяко негативно въздействие, водещо до хронична /персистираща/ ановулация.

КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ: Менструални разстройства. Най-честата проява на СПЯ са разредените /олигоменорея/ до липсващи /аменорея/ менструални цикли. За олигоменорея се говори, когато са налице 8 или по-малко менструални кръвотечения за една година. В други случаи се наблюдава обратното - по-чести цикли /полименорея/ или по-силни кръвотечения по време на цикъла /менорагия/ или извън него /метрорагия/. Тежките кръвотечения говорят обикновено за други причини - миоми, полипи и други тумори на матката. Причината за менструалните нарушения е нарушената функция на яйчниците, поради което не може да се отдели яйцеклетка всеки месец. В зависимост от възрастта на болната или хормоналния статус отговорът към нарушената яйчникова функция е различен - олигоменорея, аменорея, полименорея или дисфункционални кръвотечения. При една и съща болна е възможна смяна на периоди на аменорея с периоди на мено-метрорагия.
Ановулация - при всеки цикъл се развиват фоликули в яйчниците, но те не достигат необходимия размер за настъпване на овулация и се превръщат в малки кисти. По правило жените със СПЯ имат 5 или по-малко нормални /овулаторни/ цикли за една година.

Хиперандрогенизъм - повишаване на нивото на андрогените /мъжките полови хормони/ - тестостерон, андростендион, дехидроепиандростерон сулфат /ДХЕАС/.
Стерилитет - неспособност за забременяване в продължение на 6-12 месеца при редовен полов живот - средно 2 пъти седмично. При СПЯ стерилитетът се дължи на ановулация или дизовулация /при повече от 70% от болните/.
Инфертилитет - неспособност да се износи бременността до раждането на жизнеспособен плод - най-често се дължи на лутеинова /прогестеронова/ недостатъчност в първите три месеца от бременността - 30% от случаите.
Хирзутизъм - увеличаване на окосмяването на типични за мъжете места /лице, около ареолите и между гърдите, по срединната линия на корема, гърба, бедрата, пръстите/. Степента на изява на окосмяването е в пряка зависимост от нивото на андрогените, наследствено обусловената чувствителност на космения фоликул към действието им, както и от расовите особености.
Алопеция /оплешивяване/ и дефлувиум /разреждане/ на косата.
Акне, омазняване на кожата и себорея /т. н. пърхут/ - повишената продукция на мъжки полови хормони води до повишаване на секрецията на мастните жлези, което при наличие на бактериални или гъбични инфекции често води до акне и себорея.
Акантозис нигриканс - потъмняване и загрубяване на кожата в тилната област, под мишниците, но понякога в областта на ръцете, гърдите, между пръстите, лактите, колената. Не е известна причината за тези кожни промени. Рядко се наблюдава при СПЯ. Може да се срещне и при други ендокринни разстройства /хипоталамичен синдром/.
Яйчникова микрополикистоза - класически поликистозата се описва като “огърлица от перли” по периферията на яйчниците. Не винаги яйчниците изглеждат поликистозни.
Уголемяване на яйчниците - обемът им се увеличава обикновено от 1,5 до 3 пъти. Понякога яйчниците са с нормални размери. При преобладаване на склерозата на яйчниковата строма /голяма давност и липса на лечение/, яйчниците имат по-малки размери от нормалните. Хронична тазова болка /болка, която продължава повече от 6 мес./ - вероятно се дължи на уголемяването, напрежението на яйчниците и дразненето на болковите рецептори в обвивката им, поради отделянето на тъканни медиатори на болката.
Обезитет /затлъстяване/ - болните повишават телесното си тегло, като запазват феминния си /женствен/ вид - 40% от случаите. Не винаги има повишаване на телесното тегло, обратно възможно е поднормено тегло.

Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. Около 30 % от жените със СПЯ имат инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. Хиперинсулинемията е фактор, допринасящ за повишения сърдечно-съдов риск при жените със СПЯ. Най-лесно инсулиновата резистентност се доказва чрез определяне на съотношението кръвна захар: инсулин на гладно.
Нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет тип 2.
Дислипидемия - част от болните имат повишени холестерол, триглицериди и повишен риск за развитие на атеросклероза - повишен "лош" холестерол /LDL - холестерол/ и понижен "добър" холестерол /HDL - холестерол/.
Хипертония - Кръвното налягане обикновено е нормално, но нерядко е над 140/90 mmHg.

ДИАГНОЗА:

КОЙ ЛЕКАР МОЖЕ ДА ДИАГНОСТИЦИРА И ЛЕКУВА ЗАБОЛЯВАНЕТО ?

Всеки дипломиран лекар може да диагностицира заболяването, но най-добре е това да става от специалисти - акушер – гинеколог и/или ендокринолог, които се занимават с ендокринна и репродуктивна гинекология и имат опит в областта на ехографската диагностика на заболяванията на яйчниците. Някои симптоми могат да се лекуват от дерматолози, психотерапевти, диетолози, кинезитерапевти и др.


Очаквайте продължение...

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 9 049
Всичко това всеки, който се интересува може да си го прочете в нета. Каква е целта на темата?  newsm78

# 2
 • Мнения: 19
Целта е, че болеста понякога не се открива лесно и ако някой попадне случайно на тази тема може да свърже някои от симптомите и това може да му помогне. Симптомите са наистина много и понякога могат трудно да се открият и аз мисля, че е полезно да се обяснят подробностите около това деликатно заболяване.

# 3
 • Мнения: 19
КАК ДА СЕ ПОДГОТВИ ПАЦИЕНТКАТА ЗА ПЪРВОТО СИ ПОСЕЩЕНИЕ ПРИ ЛЕКАРЯ ?

Напишете си въпросите, които ви вълнуват!

Не се стеснявайте да съобщавате факти от фамилната анамнеза /по бащина, майчина линия, а също за братя и сестри/ - диабет, наднормено тегло, повишени липиди и атеросклероза, високо артериално налягане, сърдечно-съдови заболявания, стерилитет, повишено окосмяване, нередовен мензис, започването и евентуално спирането на менструалната функция на майката.

Определете най-съществените си проблеми - наднормено тегло или затлъстяване, окосмяване и акне, нередовен мензис или стерилитет.
Споделете вашите желания и планове за евентуална бременност.

Когато става въпрос за стерилитет, носете всички изследвания, които сте направили в тази насока /хистеросалпингография, ехографски изследвания, базална температиура и др., изследвания при съпруга/партньора/

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ЗАБОЛЯВАНЕТО ?

Няма един единствен тест или изследване, който да постави категорично диагнозата.

Анамнеза - началото на първия мензис /менархе/, нередовен мензис, начало и прогрес на акне, хирзутизъм, себорея, кръвно налягане, промени в телесното тегло, бременности, аборти и т.н.

Статус - общ и локален /гинекологичен/ - определяне на степента и вида на хирзутизма /окосмяване/, акне, стрии, напълняване, обща конструкция на тялото, развитие на вторични полови белези и гинекологичен преглед /вид на външни полови органи, големина на клитора, дълбочина на влагалището, състояние на маточната шийка, матка, яйчници/ и др.

Ултразвуково /ехографско/ изследване на малкия таз /яйчници и матка/ - желателно е да се извършва трансвагинално, ако пациентката не е девствена; в противен случай се извършва трансабдоминално /през корема/ при пълен пикочен мехур (1 час преди прегледа да болната трябва да е изпила 1 литър вода).

Класическият ехографски образ на поликистозните яйчници е:

- множество периферни кистички /т. н. "огърлица от перли"/, над 8 –10 на брой във всеки яйчник, не по-големи от 10 мм.
- задебелена уплътнена /рефлектираща/ капсула, хиперехогенна /уплътнена/, увеличена строма /междинна тъкан в центъра и около кистичките/,
- увеличен обем на яйчниците - от 1,5 до 3 пъти,
- долнограничен или намален размер на матката.

МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ БЕЗ НАЛИЧИЕТО НА СИНДРОМА /КОМПЛЕКСА ОТ ДРУГИТЕ СИМПТОМИ/ ?

Около 20-30 % от жените имат поликистозни яйчници при ехографското изследване, без да имат другите характерни симптоми на синдрома /окосмяване, акне, менструални нарушения, стерилитет обезитет и др./. Ехографската поликистозна структура трябва да се счита само като един често срещан симптом, който в никакъв случай не е достатъчен за поставяне на диагнозата СПЯ.

МОЖЕ ЛИ ДА ИМА СПЯ, БЕЗ ДА ИМА ЯЙЧНИКОВИ КИСТИЧКИ ?

Въпреки, че поликистозната структура на яйчниците е основен критерий за поставяне на диагнозата, възможно е да има СПЯ и без поликистоза. В този случай опорни точки за диагнозата са данните от килиниката и хормоналните резултати. Понякога /особено при трансабдоминално ехографско изследване/, не могат да се установят дискретните ехографски характеристики на синдрома /особено при леките форми и в началото на заболяването/.

Така че, липсата на поликистозна структура на яйчниците не отхвърля диагнозата, както и наличието на яйчникови кистички не я поставя със сигурност. Необходими са и други изследвания.

# 4
 • Мнения: 1
Здравейте на всички и от мен ,искам да кажа какъв е и моят случай ,преди около 5 години на един профилактичен гинекологичен преглед ,гинеколожката ми каза,че имам поликистозни яйчници ,обясни,че това не пречело на забременяването ми и ,че просто съм си така родена след ,което ми изписа противозачатъчни таблетки ясмин от които напълнях(по-точно подух се) и оттогава никакво развитие по случая с моята поликистоза ,имам редовен менструален цикъл всеки месец ,нямах окосмяване ,но в последните години ми се появи страшно много окосмяване ,което преди това нямах ,цикъла продължава да ми е редовен ,няколко пъти съм пробвала да забременея ,но не се е получавало .Всъщност сега незнам дали трябва да тръгвам по лекари за поликистозата или да си оставя нещата така ,но все пак на лице е един симптом "окосмяването",които всъщност въобщще мойе да не е от поликистозата ,мойе да е от надбъбречната жлеза или от много други неща.Дайте съвет или да започвам да правя опити за бебе и ако не се получи тогава да тръгвам по изследвания.

# 5
 • Мнения: 655
Мисля, че ако отидеш на ехограф ще се види поне моментно то състояние на яйчниците и на лигавицата. Аз например от ученичка имам тази диагноза, но това не ми попречи да забременея. Може би има нещо допълнително. Преди година имах отново проблем . Иначе при хормони винаги се пълнее... Това е неизбежно

Последна редакция: пт, 27 яну 2012, 18:33 от RoniBonboni

# 6
 • Мнения: 19
Ако се правят изследвания, по добре е да се направят на няколко места, защото в България никога не можем да бъдем на 100% сигурни с истиността на резултатите. При поликистозата е трудно, защотот при всеки е строго индивидуално откриването на симптомите и самото заболяване. Развитието на болеста също е строго индивидуално. Утре ще пусна още по темата надявам се, че наистина мога да помогна на някой с нея.

# 7
 • Мнения: 1 087
Има тема за СПКЯ [b=http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=599871.0]тук[/b], не виждам смисъл да се пуска тема в "искам бебе"....

Ако се правят изследвания, по добре е да се направят на няколко места, защото в България никога не можем да бъдем на 100% сигурни с истиността на резултатите. При поликистозата е трудно, защотот при всеки е строго индивидуално откриването на симптомите и самото заболяване. Развитието на болеста също е строго индивидуално. Утре ще пусна още по темата надявам се, че наистина мога да помогна на някой с нея.

И добре, правиж изследване и хормон ѝ не ти е в норма, правиш на второ място, излиза в норма, на кой резултат ще вярваш и колко скъпо ще ти излезе това?

Хормони е хубаво да се пускат в специализирана клиника, но това не значи, че не трябва да се пускат в кварталната лаборатирия!!!
Най-важното е че всеки път трябва да се пускат на едно и също място, за да може да се следи промяната.

# 8
 • Мнения: 655
То си е малко спам, но като си спомня какви резултати от контролни изследвания на дъщеря ми излязоха веднъж - побърках се докато ги повторим

Да, така е, няма гаранция, но това не е причина да не правим нищо. Според мен - намираш си лекар (и лаборатория) на която вярваш, прежалваш парите, защото по-важно от здравето няма (да не говорим какво е за хората, които се опитват да се сдобият с рожба) и се бориш да откриеш истината, а това (поне лично за мен) включва да проуча добре нещата - чета където успея да открия добра информация и се опитвам да си изясня картината.

# 9
 • Мнения: 3
здравейте, момичета! Имам ПКЯ от 16 годишна, в момента съм на 22, почти 23, без никакво подобрение. обиколих много доктори, както обичам да се шегувам "разкрачих се пред цяла София" и нищо. Едни ми викат още си малка, ще ти се нормализират нещата. После ходих при Иво Тодоров. 2 години при него лечение с Диане 35 и пак нищо. Последният доктор, при който ходих е генеколог ендокринолог д-р Коларов, който поне ми откри и инсулинова резистентност, освен завишаването на мъжките хормони. Той обясни, че почти винаги при поликистоза има завишен иснулин, откъдето следва напълняване и завишаване на хормоните.  започнах да пия хапчета за инсулина, отделно противозачатъчни Ясмин. отделно ми изписа диета....без сладко, бели теста и тн. след 3 месеца инсулина влезе в норма, а и отслабнах 4-5 кг. (дали от лекарствата, дали от нерви - незнам). Но кистите са си бяха там. Продължих със Ясмина и така 2 години. през това време правехме изследвания през три месеца на хормоните и инсулина...хормоните бяха ок, а инсулина последните няколко пъти беше малко завишен. После реши да сперм противозачатъчните, за да видим дали има овулация....е, овулация няма. започнах да пия Клостил бегит за овулация и да ходя при него през 1 седмица да търсим яйцеклетка, но уви...и така 2 месеца и на края се отказах от докторите. Сега в момента пия билка- чай от  ТУРТА сутрин обед и вечер + алое,червено вино и мед. Препоръчаха го на майка ми, някаква нейно колежка в следствие на ПКЯ не е могла да забременее 2 години и след като е пила тези неща 3 месеца е забременяла. В момента ги пия от месец и кусур, без други медикаменти........ и нищо, нито цикъл, а и отделно започнах да напълнявам прогресивно. Мисля да ходя и при хомеопат Петко, чух хубави неща за него
....Дайте някакъв съвет....отчайвам се вече. Наистина ще се радвам да чуя мнение от човек, който има същия проблем като мен.

# 10
 • Мнения: 6 403
Не е трябвало да се връщам към старият си начин на хранене. При подобни състояния, диетата трябва да се превърне в хранителен режим- без сладко, пържено, тесто и полуфабрикати.

Ето я и моята история- като момиче винаги съм била закръглена, с доста проблемна кожа и бързо омазняваща се коса,по-късно и себорея. На 16 години ми откриха кисти в яйчниците. Проблеми с менструацията-съм нямала, но проблеми с хормоните- да. Пих противозачатъчни около година. На един профилактичен преглед в София ми назначиха спешна операция за отстраняване на едната киста, беше нараснала прекалено много и имаше опасност да се спука. Когато са ме отворили, нещата са били " на косъм" както се изрази лекаря, защото съм имала възпаление от течността от кистата и са чистили перитонит.
След това завърших и заживях с мъж, но проблемите се задълбочаваха, а на мен не спираха да ми изписват хормони, от които аз дори се чувствах по-зле. За моите 165, бях станала 67 кила  Shocked. Кистите пак се виждаха при прегледи и състоянието не изглеждаше да се промени. Разделихме се приятеля ми, от хормоналният дисбаланс бях станала непоносима плюс, че изглеждах доста зле   Confused
Тогава се стреснах и започнах да чета и да се интересувам как да се излекувам, явно че с блъскане на хормони, при без туй разбутаният ми хормонален баланс -нямаше да стане.
И открих начина- спрях да пуша, да освен всичко друго бях и пушач, спрях цигарите за една вечер, спрях местото(не ям никакво месо, тъй като изповядвам идеята, че щом го блъскат с хормони да расте животното, то едва ли след като го направим на храна, тези хормони ще се изпарят- напротив осен месото се храним и с хормони), спрях пърженото, спрях пол-готовата храна и ограничих сладкото до ядене поне само на шоколад и то в много умерени количества и тестото. Започнах да тренирам всеки ден и спрях всички хормонални хапчета. След няма и година вече бях 51 кила, с отлична кожа и без проблеми с косата. Задържах тези кг и този ритъм на трениране- почти 2 години. През това време срещнах и сегашният си мъж, с който се опитваме да имаме детенце. Сега продължавам да поддържам тези кг (53) като от време навреме си позволявам по парче пица и сладичко, но като цяло спазвам хранителният режим и тренировките. Лекарят, който ме наблюдаваше в София не можеше да повярва какво съм направила, защото кисти нямаше и хормоните влезнаха в граница.Сега влизам в  4тата година от промяната и  ни помен от предишното ми състояние.
  Та това, което се опитвам да ви кажа е да не се надявате някакви хапчета да ви донесат изцеление, без сами да промените вредните си навици и да положите усилия.

# 11
 • Мнения: 655
pufpafka

за мен беше много полезно да прочета поста ти

била съм в подобно състояние - знам за какво говориш

Дано скоро се разпишеш в отчетните теми Hug

# 12
 • Мнения: 563
 Страхотен разказ Pufpafka!!! Това, което си направила за себе си е наистина страхотно. Толкова много ми се иска и аз да извадя от някъде тази воля и да започна да живея пълноценно. Вярвам, че добрият хранителен режим и спортът са в основата на добрия резултат при момичета с ПКЯ!

# 13
 • Мнения: 3
pufpafka Здравей, наистина историята ти е чудесна....направо останах засрамена от всичко това, което прочетох   Embarassed.............искам да ти кажа едно голямо БРАВО...за всичко, което си постигнала..... е поне открих едно нещо, което съм направила за себе си спрях месото преди година....а искам да те питам ти имала ли си проблемите със инсулина, за които аз споменах в предишния си пост......????

# 14
 • Мнения: 6 403
Всеки човек с наднормено тегло, застоял начин на живот и неправилно хранене има проблем с инсулина, обмяната на веществата и съм убедена, че нарушеният хормонален баланс и спкя се дължат 90 процента именно на това. Оставям  10 процента за генна обусловеност ли друга причина. В този смисъл аз не се различавах. Именно неправилният ми начин на живот беше причина и за здравословните ми несгоди  Rolling Eyes Tired Много искам повече хора да ме чуят и най-малкото да опитат, защото ако не им помогне да преодолеят този здравословен проблем, то със сигурност няма да им навреди. Въпреки, че съм убедена, че успеят ли  да устискат поне година, промяна определено ще има и то голяма.  Wink

Аз съм готова да помагам и да ви мотивирам  Hug Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт