Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 ян. 2012, 21:56 ч.

Моля, съвети !

 • 1 462
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
Здравейте. Въпроса е за 15-годишната ми дъщеря ( е 15, почти на 16 Laughing ). Преди 2 години с много зор влезе в НТБГ и не знам дали само в нейното училище е така, но всички деца които са 96 знаят само чалгата като жанр музика ( то един жанр хаха ). Детето (така съм свикнала,ще ме извинявате  Simple Smile ), в началото на 8ми клас свали 15 кг и стана много по-общителна, интелигентна е, не се пречупи пред ниската култура на класа си и все пак е приятел с абсолютно всеки. И лека-полека започва да ми разказва как съучениците след училище се събират и се напиват, или как момчетата пушили трева преди да отидат всички заедно на кино. Не се впечатлих, защото всички деца преди са били в държавни училища, където влиянието е огромно. Обаче моята дъщеря до 8ми клас беше в частно училище - 20 деца в клас, заградено място, за алкохол и трева на 14 не бяха и чували. Въпроса е, че от стария клас само моята влезе в държавно училище, всички други отидоха в Златарски (не знам дали сте чували). И сега към края на срока в 9ти клас, детето просто си споменава като си говорим че децата от класа и за пореден път се събират и се напиват. Дъщеря ми е абсолютно наясно с алкохола и тревата и какво може да се случи. Откровено сме си говорили и си ми каза, че наргиле с приятели често пушат, но за алкохол да не говорим, камо ли пък за трева (спомена че и било интересно но дотам). И след като толкова често чувам за събиранията леко се съмнявам за съучениците и. И така се пренасяме в нейната стая вчера, когато ме пита дали я пускам за събота и неделя със съучениците и на една хижа на Витоша. Казах и не, не реагира, каза „добре„ но се съмнявам да е добре. Притеснявам се да не вземе да почне да прави разни глупости. Нито ми е за парите, нито за нищо. Виждам че не се зарадва но успя да го прикрие. Моля ви, дайте някакъв съвет! Мерси предварително и лека вечер  Hug

# 1
 • Мнения: 1 827
Ако искаш съучениците и да не са нейната среда, все пак тя трябва да има други приятели с които да излиза. Помисли върху това да има хоби или спорт чрез което да завърже нови приятелства с различни от съучениците хора. Аз когато забранявам едно, разрешавам друго. Не го пуснах във втори клас на дискотека за Нова година, но той си избра къде иска да отидем заедно (все пак е малък). Това лято вече му позволихме да ходи на алпийски лагери сам. Но тя трябва да има своя среда, няма начин да забраняваш да ходи на купони със съучениците и тя да не ходи никъде...

# 2
 • Мнения: 9
Принципно е много общителна и ситуацията с приятелите в момента е във връхната си точка - ходи на танци 3 пъти в седмицата и постоянно се запознава с нови хора там, преди 2-3 седмици и приключи курсът по френски - и от там още 20 човека. И децата от стария клас, има приятели и от другите класове в училище. Установена среда няма, но не мисля, че усеща липса от това, нито виждам ясни признаци на вреда от липсата на среда. Ясно ми е защо иска да отиде на хижата, естествено на тези години става дума за... момчета! (каква изненада ще кажеш). И някъде далеч в умът ми освен напиването, светва червена лампичка за друга ''глупост'' за която мисля че е още рано. И за това сме говорили свободно, доста разгърнахме темата. Тежи ми, че и казах, че не може и много ми се иска да и обясня защо не я пускам, но някак си не знам какви думи да подбера, така че да не излезе нещо неочаквано, защото никога не сме изпадали в такива ситуации досега..

# 3
 • Мнения: 1 827
Приятелския разговор е най-доброто. Нашите деца ще ни имат доверие когато не просто забраняваме, а и се обосноваваме защо. Моят син обикновено го карам сам да стигне до заключението, че нещо не е добро за него. Започвам да му задавам въпроси и той отговаряйки си сам достига до истината и тогава аз не съм лошата. Но говори.

# 4
 • София
 • Мнения: 36 890
А защо не я запишете при бившите й съученици? Така, както описваш среедата в сегашния й клас, не й е по мярка, на теб не ти допада, защо да стои там? Според мен средата е по-важна от специалността.

# 5
 • Мнения: 9
Учи в държавно, защото сама си избра училището. Малко преди момента със записването съвсем сериозно ми каза, че оценява усилията ми да плащам таксата за частното училище в продължение на 7 години и е решила, че от тогава не иска да ми тежи. Има моменти, в които детето абсолютно ме изумява с изказванията си. Иначе, Andariel , тя е много близка с децата от стария клас и говорим и за тях. Масово в Златарски учат деца на депутати, министри, мутри и т.н. Чалгата принципно е доста разпростряна и там положението е почти същото. Единствената разлика може би е (естествено) пак високата такса на година, и още, че за рождения ден можеше да не иска нов телефон, а чанта Louis Vutton. Не е като да не и допада средата в училище, намерила е „своите„ , оценките са абсолютно прекрасни, по родителски срещи се споменава често. Говорила съм с класната няколко пъти и всеки път ме уверява, че такова нещо като отлъчване не съществува.

# 6
 • София
 • Мнения: 8 206
ivana001, не се ядосвай. Дъщерята е избрала хубаво училище. Децата излизат от там със солидни знания и умения, с професия. Другото - пиене, пушене, дрога го има навсякъде. Чалгата също, но отминава към 17-18 год., започват да харесват други музики.  Имам наблюдения над приятелчета на дъщерята в различни у-ща. На 16 г. болшинството беше като описаното от тебе. После се очовечиха, започнаха да учат по-сериозно и след завършване всеки си следва мечтите и плановете. Просто говори с момичето, убеждавай го кое е добро за нея. И не се притеснявай, ако си дойде пияна или напушена - те искат всичко да пробват. От един път няма да се пристрасти. За другата "глупост" също не се притеснявай - ако си науми ще го направи без да разберете. Виждала съм ги възседнали жезъла на перилата около  НДК. Важното е пак говоренето - да знае как да се предпазва, да не влага чувства.
Изобщо постарай се да сте близки, да си споделяте поне важните неща. Другото се нарежда - няма начин. И ние навремето сме минали по този път, но тогава не е имало форум и не се е писало. Все пак родителите ни са оживели, ние също сме станали човеци, намерили сме си пътя в живота.

# 7
 • Мнения: 26
 Най-важното е да сте приятелки, и хубавото е, че явно сте, щом ти споделя толкова много неща. Не всички деца го правят и не при всички деца и родители съществува доверието и близостта, която е толкова важна особено на тази възраст. Аз бих говорила с дъщеря си, и бих и казала да си изгражда от рано стил на поведение, който според мен е правилният в живота, а именно да е дружелюбна и отворена към хората, но да има една невидима граница, която да не позволява да се прекрачва, да не се сближава твърде много с всеки, защото така става много уязвима. Мисля, че ако е умно момиче и е разумно ще разбере какво означава това. Никак не е задължително например да се мотае с тях след училище, а и според мен на тази възраст още са малки за заведения, макар че в днешно време масово родителите им ги пускат. Щом има толкова много приятели би могла да подбере няколко, с които да е по-близка, да си гостуват и да излизат, но не бива да го прави с всеки, защото е още малка и няма още изграден този филтър ,който го имат възрастните хора. С една дума, да си пресява познанствата и приятелствата. Това не значида е надута, недостъпна или високомерна, а значи да не бърка любезността, която човек трябва да проявява към познатите, с приятелството. А хижата определено бих забранила, но мотивирано и в откровен разговор.

# 8
 • Мнения: 9
Aisha, успокои ме малко ,благодаря ! Тя ми е първото дете и от както се роди сме малко на системата „проба-грешка„. Както казвам, за първи път сме в тази ситуация и наистина се чудех малко как да подходя с разговора. ( Ще знам за напред с малкия как да процедирам  Simple Smile ) Говорихме, не съм се карала, не съм се заканвала, обясних като на приятел от какво се притеснявам и защо. Детето разбра, но не по начина по който мислих, че ще разбере.  След като говорихме във вторник, и двете имахме време да обсъдим ситуацията. И вчера се прибира вкъщи с досега непознатият ми Алекс, който беше довела вкъщи. „Това е Алекс, и няма да правя секс с него!„. Остави си нещата, преоблече се и ми каза, че излизала и щяла да се върне най-късно в 5.
Като се прибра, по всичко личеше, че е готова да се оправдава,че чака скандал, но аз нищо не казах. Цяла вечер никоя нищо не каза. И преди малко се прибира от училище, извини ми се, цялата работа с Алекс била страшна глупост и не трябвало да прави от мухата слон. Радвам се,че разбра какво имам предвид, но по всичко личи,че е адски разочарована от не ходенето с другите в хижата.

# 9
 • София
 • Мнения: 36 890
Не съм съгласна, че пиенето, пушенето и дрогата трябва да се приемат за просто отминаващи! Айша, не подвеждай жената! това са сериозни неща, които не трябва да се възприемат като едва ли не нормални за учениците. Аз бих добавила и ранния секс.
чалгата си е чалга, не тя е плоблемът. Музика като музика, всякаква я има. Аз, например, навремето може да съм харесвала музиката на Доорс, но не съм се напивала и дрогирала, нито съм правила безразборен секс, нито приятелите ми.

# 10
 • Мнения: 26
 И аз не съм на мнение, че напиванията и марихуаната на тази възраст са нормални неща. Те и на по-зряла възраст не са много желани, но като мине един млад човек 20 ако е решил да се напива от верме на време няма как да го спреш, особено ако живее самостоятелно. Но докато е на 15, и още живее под твоя покрив да позволяваш да се напива си е чисто нехайство от страна на родителя. Нехайство и незаинтересованост граничеща с безразличие.

# 11
 • София
 • Мнения: 8 206
ivana001, за хижата не бих я пуснала зимно време - планина,  студ, чува по новините какво става.
Живот и здраве като се стопли и ако има добър успех и държание у дома може и да помисля.
Иначе и на мене ми е първо дете, няма друго. В движение се учех как да балансирам, да не изпадам в крайности, но все пак да преминем успешно през у-ще и да вземем матурата.
Харесва ми, че си е довела приятелче у дома - все пак така виждам с какви младежи дружи. Не приемам мнението, че са малки да водят приятели. Това са просто съученици, запознаването с родителите не ги ангажира с нищо, няма да се женят я. Даже е препоръчително да имаш и тел. на приятелчета - ако случайно и падне батерията. Може от време на време да ходиш при класната да говорите за развитието и. Никога не съм чакала на 2те род. срещи - през седмица бях в гимназията.
Та имах поглед и над съученици и над учители. Учителите също виждаха, че някой се интересува, детето не е изпуснато и така и прощаваха малки грешчици.
Andariel , говоря от личен опит и много контакти с дъщерята и приятелите и. Колкото по-забраняваш и плашиш толкова искат да пробват. Говорила съм, обяснявала съм - не съм разбрала дали е пробвала. Но имам наблюдения над деца с изискващи, образцови майки и с много забрани - станаха студенти, избягаха от контрола и ... не е добре работата сега.
Авторката, не се притеснявай - и това ще мине, друго ще дойде. Нали трябва да живеем интересно, да имаме проблеми. Тук има и теми за 9 и 10 клас, прочети там - може проблемите да са същите и да се успокоявате с другите мами на пубери. Продължи си и тази тема - така ще срещнеш различни мнения и все нещо полезно за справяне със пораснали деца.
Няма страшно.

# 12
 • София
 • Мнения: 36 890
Айша, ако моята дъщеря ми беше поднесла такъв личен опит, както и ако нейните приятели ми бяха допринесли за него като във вашия случай, хич нямаше да ми е до хвалба как съм се разправяла с учителите да извиняват сума отсъствия, че детето ми да завърши криво-ляво, как са пиели и бягали целокупно от часовете и прочие! Дай сега, да не им забраняваме, че да не ги тласнем към лошото! А ти какво мислиш, че ако другите пушат, пият и се друсат, бягаки от часовете и по купони, твоето дете единствено е било зрител? Наистина ли го вярваш? Трябва да има ред и контрол, а не да е "щото другите го правят". Мен не ме интересува другите какво правят - те си имат родители да им берат страха и срама. Интересува ме какво става с моето дете и то да спазва тоова, което се очаква от мен и баща му.

# 13
 • Мнения: 26
 Аз съм върл противник на всякакви ходения по хижи на тази възраст и без контрол. Тук успехът и поведението в къщи нямат никаква сила да променят мнението ми. За мен подобно ходене на хижа е една съвсем реална опасност. Там се пие, защото не можете да ме убедите, че като отидат там ще пият вода и ще седят кротки, вероятно ще се пуши, ще има да се щипят и натискат, въобще си е опасно, всичко може да се случи.

# 14
 • София
 • Мнения: 36 890
Ясно е какво става на хижите. Да не говорим, че никой няма да регистрира непълнолетни без да имат възрастен с тях. Трябва да съм сляпа, глуха и без мозък, за да се залъгвам, че тийнове с бушуващи хормони, без никакъв контрол, и вероятно с добри запаси от алкохол и разни дроги (все някой ще се намери да донесе нещо), ще седят кротко и ще си играят на Не се сърди, човече. Просто който родител е готов да си пусне детето, трябва да е наясно какви ще ги върши и да си отговори на въпроса дали е готов да поеме такава отговорност.

Общи условия

Активация на акаунт