Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Варна
  • Мнения: 51
Здравейте,

бременна съм в 6 г.с. и имам едногодишно момченце, което все още суче. Вечер заспива на гърда. В малките часове, когато се пробужда, също го кърмя. Не мисля, че приема големи количества кърма, просто се успокоява докато суче.

Лекарите са категорични, че трябва да преустановя кърменето, защото нивото на пролактина не можело да бъде високо по време на бременност. Също така, сучейки, бебето спомагало за произвеждането на хормона окситоцин, който пък от своя страна карал матката да контрахира. Това криело опасност за плода. Това са по-скоро общи реплики, не са насочени конкретно към мен, защото нямам никакви оплаквания, а и първата ми бременност беше от прекрасна по-прекрасна.

Разтревожена съм, защото според мен отбиването ще е почти невъзможно начинание - синът ми никога не е ползвал биберон-залъгалка, не знае как да пие от шише, отказва да приема каквито и да било течности, освен кърмата. Понякога, много рядко, пие вода от стъклена чаша, но не знам как това би помогнало като вариант-заместител при среднощните пробуждания. Когато види шише-биберон, го захвърля с отвращение на земята. Какви хитринки бих могла да приложа в нашия случай, за да започна постепенно отбиване? Наистина ли трябва да преустановя кърменето, докато износвам второто си детенце?

Сърдечно благодаря за помощта!

Юлия

# 1
  • Мнения: 688
Здравей, Юлия,

Честита бременност, надявам се и тя да е прекрасна като първата. Колкото  до решението дали да отбиеш, то е много индивидуално.

Има майки, които решават да продължат да кърмят, докато са бременни, това за тях е добър начин да запазят силна връзката с детето в момент, когато нямат много сили за игри и забавления; има и такива, които предпочитат да отбият детето, тъй като комбинацията от бременност и кърмене ги измаря твърде много. Всъщност според много източници кърменето по време на нормално протичаща бременност не вреди на плода по някакъв начин. Затова е важно как се чувства майката, какви са нейните нужди, както и тези на кърмачето, и кой е най-добрият вариант за тях. Дали ще продължи да кърми или не в много случаи е личен избор на бременната кърмачка.

Конкретно за нещата, които споменаваш: счита се, че контракциите, стимулирани от окситоцина отделян по време на кърмене, са слаби и не са опасни за бебето; подобни контракции може да има например и по време на сексуален акт, който също не се счита за противопоказен на нормално протичаща бременност. Но ако лекарят не позволява сексуални контакти, това може да означава, че и кърменето е противопоказно.

Нивата на хормона пролактин обичайно падат по време на бременност, затова и много майки усещат намаляване на количеството кърма, особено след 4-5 месец. Отчасти заради това, отчасти заради леко променения вкус на кърмата, около 2/3 от кърмачетата сами отказват да сучат в някакъв момент от бременността. Дали е вариант да изчакаш дали Явор няма да прояви сам признаци на готовност за отбиване в някакъв етап от бременността? Или смяташ, че сега е моментът ти да инициираш отбиването?

# 2
  • Варна
  • Мнения: 51
Йоанна, сърдечни благодарности за куража! Точно от такъв отговор имах нужда! Grinning Благодаря!  Hug

Ако трябва да съм напълно честна, за себе си бях взела решението да си кърмя, бременеейки, защото при нас това е кратък ритуал и Явор суче толкова, колкото да се сгуши на топличко и да заспи(през нощта също проплаква и иска да суче, но закратко). Най-естествено би било за нас да си продължим в този ритъм, стига това наистина да не е проблем за плода.

Иначе лекарите бяха категорични, че не мога да кърмя по време на бременност(без да имам каквито и да било противопоказания) и че трябва да отбия детето до 2 седмици. Според мен само човек, който няма опит с кърменето, може да даде подобен съвет. Как се отбива голямо кърмаче за две седмици и какво ще стане с гърдите ми при такова шоково прекъсване на кърменето?

Много обнадеждаващо ми прозвуча фактът, че около 2/3 от кърмачетата сами се отбиват, докато майка им износва новото бебе. Това е чудесна новина. Надявам се и при нас да се случи нещо подобно, защото имам нужда от малка почивка преди да започна кърмаческия маратон наново. А с Явор той не беше кратък. Simple Smile

И последно - удобно ли е да задам един личен въпрос? Забелязах, че и твоите дечица имат сравнително малка разлика. Би ли споделила, моля, ако е удобно, на теб случвало ли ти се е да кърмиш по време на бременност или момиченцето ти вече е било отбито, когато си забременяла отново?

Благодаря още веднъж, вече се чувствам малко по-спокойна.  Wink

# 3
  • Мнения: 688
Здравей отново, Юлия,

Радвам се, че вече си по-спокойна. Често, когато като майки трябва да вземем решение, в себе си знаем какво е то, но е трудно да се доверим на инстинктите си, тъй като ни залива противоречива информация. Надявам се и ти, и Явор да сте щастливи от избора да продължите с кърменето, а нищо чудно и да получиш почивка преди да се появи кърмаче номер 2 Simple Smile

Нарочно не говорих в предния си пост за личния си опит, именно подозирайки, че вече си на път към някакво решение. Не исках да се влияеш от моето лично решение, тъй като наистина става въпрос за много личен избор на всяка бременна майка. Аз избрах да кърмя Нели докато бях бременна, а тя избра да суче до края на бременността и малко след това. След като се роди Георги, с промяната на млякото, тя се отказа от сукането. За нас двете... всъщнот тримата Wink този вариант беше най-добрият. Но пак казвам, в тези случаи е много важно как се чувства майката и дали има желание и сили да продължи с кърменето. Има значение разбира се и колко силна е нуждата на кърмачето от сучене и въобще всичко е много индивидуално, както сигурно сама разбираш.

Ако имаш още конкретни въпроси, ще се радвам да ти кажа каквото знам.

  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт