Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 480
Искам хората които имат такива бойлери да споделят всичко за тях-фирми,видове и най вече заслужава ли си ? Ние живеем на последния 8 етаж и ни казаха,че щяло да е много лесно поставянето и понеже сме в Пловдив и тук е доста жега ще имаме много топла вода.

# 1
 • Мнения: 6
и Аз се интересувам живо

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 480
Аз да побутна темата.Никой ли няма такова чудо  newsm78

# 3
 • Мнения: 194
Много хора има таковат "чудо". Безспорно е удобството и рентабилността. Техническите параметри, които са ви необходими и достатъчни конкретно на вас, ще ви ги кажат от фирмата, която изберете. Бойлерът трябва да е с две серпентини. Нашият е с три, 200 литра и е от тази фирма.

# 4
 • Мнения: 1 178
Има ли някой колектор Viessman да сподели впечатление?
Гретел, кой колектор е вашия?

# 5
 • Мнения: 309
 Моята е на  Rehau  sоlect. Очаквах, когато няма слънце пак поне малко да се затопля водата в бойлера. През лятото -от юни до края на септември на практика имам много топла вода. Само в облачните дни  системата не се включва. През зимата обаче почти не разчитам на слънце.  При слънчевите дни системата може  само малко да затопля водата. В най-зимните месеци изобщо не разчитам на слънце. Ако някой иска да монтира слънчеви колектори моето мнение е да не купува скъпа система. Няма как да се изплати, а технологиите напредват. Тези, които сега масово се използват още  не са достатъчно ефективни.

# 6
 • Мнения: 73
записвам се и аз
pavlinka1 след твоя пост направо се отказах от такова чудо,но баща ми много държии ме обеждава че дори и за отопление ставало

# 7
 • Мнения: 309
И аз исках да подпомага отоплението, но ми казаха, че колекторите за тази цел  трябва да бъдат много големи. Тогава пак през лятото няма какво да се прави с тази топлина(освен ако имаш басейн).
Има смисъл да се сложи такава система, но избери не много скъпа. Може би вакумно-тръбни ще са по-ефективни, въпреки, че на мене ми казха и гледах сравнителни таблици, че не са. Моето е с две серпентини (колектор, чилър) и нагревател. Наблюдавам кога се включва помпата от колектора, общо взето когато има слънце. Включва се когато температурата горе е по-висока от тази в долния обем на бойлера. А това зависи и от външната температура. Пробвах и само с чилъра- затопля до ок.35-36 градуса. Икономическата ефективност зависи и от това колко човека ползват водата. От другата страна токът няма да поевтинее.

# 8
 • Мнения: 521
Аз също се интересувам от тази тема. Но цените нещо ми убягват в повечето сайтове. От познат чух,че неговата струвала около 300 лв, което ми се стори много странно - навсякъде където гледах цените бяха в пти повече.

# 9
 • Мнения: 386
Не, колекторите не трябва да са "много големи", изчисляват се точно колко. Моите са вакуумно тръбни и имаме система за подпомагане отопление ( чрез 2ра серпентина на бойлера) и радиатори. Павлинка, може би не са ти изчислени добре или пък ъгъла ти на панелите нещо.. Ние сме ги сложили предимно да ловят зимното слънце . Соларната помпа ми се включва сега сутрин към 8. Ако няма влага ,мъгла или механично замърсяване на въздуха интензитета на дневната светлина е достатъчна да подгрява. А лятото има предвиден кръг за отдаване излишната топлина+щори / покривало за панелите.
Моля те, не отричай добрата идея, не отказвай хората!
Технологията е стара - над 100 год, но са малко тези, които реализират добри системи, знаейки вс "препъникамъчета " по изпълнението и сещащи се за неща като електрохимична корозия,  хидравл спирачки и т.н
Най-добре би било за интересуващите се да говорят с  Доволни потребители на системи със сл панели и само тогава да вземат решение за себе си.

# 10
 • Мнения: 205
ако ще е само за топла вода ''де дитрих''и''даикин '' имат бойлери с термопомпа 200л харчи 700W,a не 3Kw-пак се въртят около 2-те хиляди лева

# 11
 • Мнения: 309
От една седмица съм само на слънчева вода. Изключихме циркулацията и когато не върти ненужно и загрява по-добре. А тези дни стига до 65 градуса.

# 12
 • Мнения: 130
Слънчевите бойлери са много добро решение за усвояване на природните ресурси,и начин да се намалят сметките за ток,(както е известно ,че бойлерът е един от сериозните консуматори на ток).
Ползваме такъв вече трета година и сме изключително доволни.
Тъй като и климата тук е благоприятен,почти няма дом без такава соларна система.
Интересно ми е тези покривала и щори за които говорите част от оборудването ли са,защото тук никъде не съм видяла такива при положение ,че температурите през лятото често пъти надхвърлят 40 С?!  Rolling Eyes

# 13
 • Мнения: 309
Не мисля, че има нужда от някакви покривала и щори. Когато водата в  бойлера достигне определени, предварително зададени градуси, помпата в системата се изключва и водата спира да се загрява. Пак се включва когато има нужда.
При тези температури и слънце няма нужда допълнително да подгрявам водата. Карам само на слънце.

# 14
 • Мнения: 241
Системата е много по-ефективна, ако имате пералня и съдомиялна с отделни входове за топла вода. Например, около 70-80% от ел.енергията, консумирана от една пералня, отива за подгряване на водата (при пране на 40° до 60°С), същото е и при миялната машина. Като сложите, в сметката, по-честото къпане през лятото, и "безкрайната" хладка вода в кухнята, нещата стават удобни и печеливши.  Peace

Искам хората които имат такива бойлери да споделят всичко за тях-фирми,видове и най вече заслужава ли си ? Ние живеем на последния 8 етаж и ни казаха,че щяло да е много лесно поставянето и понеже сме в Пловдив и тук е доста жега ще имаме много топла вода.
Пробвайте, така и така нищо не губите. Монтажа ще е изключително лесен, а ако решите, че не Ви върши работа, винаги можете да продадете системата ( блокове винаги имат последен етаж, а системата е окомплектована с всичко необходимо).  Wink

Последна редакция: пн, 26 мар 2012, 11:04 от гост22

Общи условия

Активация на акаунт