Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 ян. 2012, 16:45 ч.

Отвикване от биберон

  • 1 313
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 10
Здравейте. Пиша тук,защото наистина незная какво да правя и се нуждая от компетентна помощ.
Родих дъщеричката си преждевременно в 34+1седмици, 1715 кг. Наложи се да стои в кувиоз а след това в неонатална патология общо 1 месец ( всичко това става в Италия). Междувременно аз източвах кърма и я носех всеки ден. Отначалото я хранеха със сонда а след това сбиберон - беше много мъничка и много се уморяваше. След като я изписаха в къщи опитах да я слагам на гърда за кърмрне, но тя я суче като биберон, уморява се бързо и заспива ( сега тежи 2500 кг) В болницата я хранеха по 7 пъти в денонощие и аз така продължих в къщи. Междувременно кърмата ми намаля, тъй като последната седмица от престоя й в болница ми каза да не нося повече, защото имало много замразена.
Сега единственото нещо ,което искам е да я кърмя.
Имам нужда от съвет, как да постъпя. Вече 5 ден интензивно източвам кърма - след всяко нейно хранене с биберон, за да се опитам да увелича количеството, защото ме е страх, че ако я сложа само на кърмене ,че няма да й стига .
Днес вече се реших и от сутринта е само на кърмене, но на едното хранене изяде само 25 мл и заспа. Опитах да я сложа след час , нонтя спеше и отказа. На второто хранене изяде пак само 25 мл и пак заспа. Аз след това източвах кърма и и маше още. Сега ме е страх, че стои много гладна и незнам дали да продължавам така, докато започне да се храни от глад или да й давам добавка от източената кърма и с какво. Още не съм решила какво да правя за през нощта. До сега й давах по 70 мл на всяко хране ( 7 бр.)
Извинявам се за обърканите въпроси, но наистина не знам какво да правя.ще съм благодарна за всеки отговор.

# 1
  • София
  • Мнения: 2 348
Здравей, sirenetta! Честита дъщеричка, желая й да расте здрава и усмихната Simple Smile
 Разбирам, че първия месец сте били разделени с бебенцето(как се казва  Party ) и въпреки това то не отказва гърда а суче, което е чудесно. Сега на колко дена е (от раждането и коригирани от термин)?
 В момента кърмата, която бебето изсуква и ти изцеждаш достатъчна ли е, за да задоволи бебето или все още има недостиг?  Как наддава на килограми дъщеря ти? Приема ли други течности освен кърма(вода, чай, глюкоза, сок) и ако да, какво количество за денонощие? Суче ли биберон-залъгалка?

  За да помогнеш на бебенцето да приеме повече мляко, би могла да пробваш да я задържаш по-дълго време будна, като я масажираш по ръчичка, краче или в падинката между ключицата и вратлето или като махнеш един слой пелена/дрешки; като минаваш през лицето й с навлажнена ръка или смяна на памперс например.

 Когато спре да суче активно (активно сучене - отваря челюсти широко-пауза-затваря челюсти), за да подпомогнеш да поеме още кърма, от полза може да бъде компресия на гърдата. Ето обяснение как се прави http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/
 и видео http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold
 Или накратко:  обхващаш гърдата с цяла длан (палец отгоре, другите пръсти отдолу) на няколко сантиметра зад ареолата(тъмната част около зърното). Когато бебето спре да суче активно, притискаш гърдата между пръстите си така, че да не боли и държиш притиснато. Обичайно бебето започва да суче няколко секунди след това. Когато спре да поема мляко, отпускаш. Може по няколко пъти да правиш компресията. Ако кърмиш от двете гърди на хранене, прилагаш компресия на всяка гърда тогава, когато бебето е спряло самО да суче така, че да гълта мляко.

Кърмене начесто - например на 2-2/5 часа или колкото често успееш да я предизвикаш да суче. Новородени бебенца обичайно се нуждаят от поне 8-10 хранения за денонощие. Ако бебето заспива бързо на гърда, преди да се е нахранило, честото кърмене позволява на бебето да поеме повече мляко за денонощие. Докато заякне и започне да суче добре, тези малки дози начесто, ако успеят да задоволят бебето, тогава може да отпадне и нуждата от дохранване.

 Залъгалка, ако ползва детето, може да има негативно влияние върху кърменето. Така се задоволява сукателния рефлекс и се забавят сигналите за глад.

 Ако прецениш, че въпреки мерките се налаг дохаранване, вариант ли е за теб да пробваш да дохранваш по алтернативен начин - система за дохранване на гърда или пръст, чашка, лъжичка, пипета, спринцовка.? Ако имаш желание да опиташ, можем да обясним  по-подробно. По този начин се премахва биберонът, който може да влияе върху неефективното сучене на гърда, като предизвиква объркване в бебето и неправилно сучене на гърдата(суче така, както биберон, което е неефективно при гърдата).

 За да се ориентираш дали бебето се нуждае от дохранване, добър ориентир са памперсите  - поне 5-6 пълни напишкани, като поне 2-3 са наакани или ако ака по-рядко, да е обилно и кашесто. (напишканите памперси са ориентир, ако бебето приема само кърма, без други течности) Също показател е и тургура на кожата(като притиснеш и отпуснеш, кожата веднага се опъва, а не остава прищипана) и влажните лигавици. Както и наддаването на тегло и сантиметри разбира се, но по памперсите би могла да правиш всеки един ден оценка как вървят нещата.

 Тъй като бебенцето е още новородено и поспаливо, възможно е да не е добра стратегия да се чака да огладнее твърде много с надеждата да се нахрани добре от гърдата, защото е възможно все още да няма физическа сила да изсуче колкото му е необходимо, а когато не получава достатъчно мляко, това би могло да доведе до засилване на сънливостта и още по-рядко търсене да суче. Но разбира се, е напълно възможно с по-често кърмене и с помощ от твоя страна(разбуждане, компресия) да успява да получи достатъчно мляко общо за денонощие, а памперсите да те ориентират как върви кърменето.

 Очаквам отговора ти и желая скоро да се радваш на прекрасни мигове на безпроблемно кърмене!

Последна редакция: сб, 28 яну 2012, 03:35 от skrech

# 2
  • Мнения: 10
Здравей skrech. Благодаря ти за изчерпателният отговор на моите объркани въпроси. Извинявам се, че се включвам чак сега, но имах проблеми с Интернета. Прочетох многоктатно всичко, което си ми написала и започнах постепенно да го прилагам.
Бебето ми се казва Джоя ( Gioia) е родена на 15.12.2011 г. Терминът ми беше на 25.01.2012 г.Вече тежи 2600 кг и  беше 47 см. Когато я изписаха ( на 16.01.12). Наддава много добре по около 200 гр и повече на седмица - докато я хранех с кърма от биберон . Не й давам никакви други течности , а биберон залъгалка съм й давала много рядко.
Тези няколко дни опитвам непрекъснато да я слагам на гърда и тя не отказва, но повечето суче като биберон и се уморява, а в същото врвме е поела малко мляко. Когато я поставям на гърдата и тя не получи веднага мляко, започва да си върти главичката енергично на двете страни, затова аз предварително източвам малко с помпичката.
През последната седмица източвах кърма на всеки 3 часа и тя се беше увеличила до толкова, колкото смятам, че ще и стига без други добавки. Проблема е , че тя не успява да изпразни гърдата, както аз с помпичката, защото заспива и няма достатъчно сили и поема малко мляко. Въпреки, че аз вече прилагам компресия по твоите указания, количеството кърма, което тя поема е по малко от това което й давах за едно хранене. Например изпива 25,35 или 40 дори 50 мл на (меря я преди и след храненр) порцията й е 65 мл за  хранене 7 хранения ( по препоръка от болницата). в такъв сучай, кога трябва да й дам добавка и кога мога да не й давам. За храненето!по принцип трябва ли да я будя ако са минали повече от 3 часа или да я чакам сама да се събуди?
Друго, което ме притеснява  е как да поддържам и дори да увеличавам кърмата при положение, че бебка не суче такова количество, колкото аз източвам сс помпичката. След като тя се е нахранила, трябва ли да изпразня гърдата или не? В случай, че я изпразня и бебка  е гладна  1 час  след това няма ли кърмата да е твърде малко. И ако не я източа след храненето няма ли да мине много време до следващото хранене и малкото количество, което изпива бебето няма ли да са причина за намаляване на кърмата ми ?
Много ме заинтригуваха алтернативните методи за дохранване, за които си ми писала. Бих искала да опитам с тях, но тъй като не ги познавам, не знам, кой метод, ще е най удачният за нас. Ще те помоля, за повече информацияй за тях, или откъде да я получа.
И накрая, колко време е нормално да продължава едно хранене - колко на едната гърда и колко на другата? При нашите няколко опита има ше случай, в който , за да поеме 40-50 мл мляко кърменето продължо 1 1/2 час. Хранене през 2 часа например да смятам от часа на началото на хранене или от часа на приключването.
Пак станаха много въпросите и аз предварително ти благодаря , за така полезните препоръки и напътсвия .

# 3
  • София
  • Мнения: 2 348
Привет  Simple Smile

 Често бебенцата обичат да си подремват на гърдите на мама, като това е така от една страна защото се изморяват бързо и се нуждаят от почивка преди да продължат храненето, от друга страна - осигуряват си продължителен близък контакт с мама, който е така важен за тяхното развитие.

 Чудесно, че си открила начин да привлечеш бебето на гърда, като предварително предизвикаш млякото да тръгне с изцеждане. Когато започне да си върти главичката на двете страни, тогава би могла да помогнеш, като държиш гърдата удобна за засукване, но не гониш устата на бебето, а държиш неподвижно. Бебето би се ориентирало по-лесно. В противен случай се получава нещо като бягаща мишена, която трудно се открива от неопитно кърмаче  Wink

 Понеже Джоя е още мъничка, възможно е да се случва да не успява да се буди при първи признаци на глад, а по-рядко, което да не е съвсем добре за нея.  Специалистите препоръчват в подобни ситуации(или ако бебето е по-малко от 6 седмици спрямо термина) бебето да бъде разбуждано за хранене, ако не се събужда само. Така дори да суче по малко, може да компенсира с по-често кърмене. А като започне да се храни добре и самО, тогава вероятно би могла да го оставиш да си продиктува ритъма на хранене.

 За добавката би могла да решаваш в движение дали и колко. Ако с помощ от твоя страна и с по-чести кърмения(включително нощем поне 2 пъти) бебето успее да изсуче за 24 часа необходимото количество или малко под необходимото, вероятно добавка не е необходима. Само порциите ще са разпределени начесто по малко. Също и проследяване на памперсите. Ако няколко поредни кърмения Джоя е поела чувствително по-малко мляко и ако забележиш намаляване количеството на урината и пожълтяване, тогава дохранваш.
Разбирам, че имате кантар вкъщи. Ако мислиш, че ще допринесе за спокойствието ти, може да премериш бебето сега и след 5-7 дена(при еднакви условия - час на деня, преди хранене, голо или с тънки дрешки и т.н.), за да прецениш и наддаването.

 В момента на едно хранене от едната гърда ли кърмиш/изцеждаш или и двете? Ако кърмиш от едната и бебето е изсукало малко мляко, може да изцедиш след това, за да поддържаш количеството мляко. А ако скоро след това огладнее, да предложиш другата гърда.
Ако кърмиш от двете гърди, може след кърмене да изцедиш само едната гърда, за да е малко по-пълна другата. Когато рефлексът на потичане се активира от сученето на бебето, тогава се произвежда основната доза мляко, а събраното между кърменията е само предястието  Wink . Понеже госпожичката още се обучава, за нейно улеснение ще е чудесно да има малко повечко леснотечащо предястие, но не е беда и да е в по-малки количества. Ти така или иначе предварително с изцеждането предизвикваш потичането на млякото.

 Някои алтернативни методи за дохранване са:
 система за дохранване на гърда - видео . Когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко и след като е приложена компресия и тя вече не дава резултати, в ъгълчето на устните се промушва тънка тръбичка, която в другия край е потопена в мляко. Така бебето дори да не суче ефективно, вакуума изтегля леснодостъпно мляко, докато бебето все пак е на гърда. Такива системи има готови на пазара, а може да се направи и домашна. Тръбичката се купува от санитарни магазини, размер 6 или 8 мм. Промушва се през прорязан биберон в шише с мляко.
 с пръст - видео същата система, като за дохранване на гърда, но тръбичката се прикрепя за пръст(обичайно малкия, предвид размера на бебешката устичка). Измита ръка, с изрязан нокът пръста се подава с нокътя към езика и възглавничка към небцето на бебето, а тръбичката е плътно до пръста и с дължината на пръста.
 забележка - ако Джоя се уморява твърде бързо от сученето, вероятно системата за гърда и пръст не би била толкова ефективна и може да е по-добре да се предпочитат другите варианти.
 чашка - може да се купи специална за целта или обикновена, която да е с вместимост до 50мл, да с обли ръбове. Някои майки са установили, че капачката на някои бебешки шишета е подходяща. Ето насоки от специалист:
1. Поставете бебето в изправено положение в скута ви, като подкрепяте главата му с една ръка зад рамената и врата му.
2. Използвайте малка медицинска чаша (от мека пластмаса) или малка стъклена чаша, когато се учите в началото как да храните с чашка.
3. Поставете ръба на чашата внимателно на долната устна на бебето
4. Нагласете течността до долната устна на бебето, така че бебето ще го "лочи" като котенце. Не изливайте течността в устата на бебето.
5. Важно е да се поддържа нивото на течността възможно най-добре, така че бебето да може непрекъснато го "лочи".
6. Не бързайте, докато двамата се учите как да правите това. В крайна сметка, това може да стане много бърз и ефективен начин на хранене, докато бебето се научи  да поеме гърдата, а това е добър метод да се избегнат изкуствени зърна и биберони.
 лъжичка (малка, мека); спринцовка(има такива без стърчащата за игла част. Ако случайно имате на разположение спринцовка от детските сиропи за температура например); пипета
 Бебето се докосва по устната или му се капват капчици мляко, за да отвори уста. Млякото се дозира към бузката(ако се насочи към гърлото, може да се задави бебето; ако е към върха на езика, може да го изплюе). Добре е бебето да определя темпото с което преглъща и е готово за следваща дозичка мляко.

 Ако има нужда, бихме могли да те свържем с ЛЛЛ Лидер, който е най-близо до вас, за да помогне на практика.

 Продължителността на хранене е със съществена разлика при различните бебета, предвид специфичните им нужди и дори стил на хранене. Някои бебета изсукват набързо и лакомо млякото, други се нуждаят от повече време, трети имат нужда дори да си подремват за минутка-две по време на храненето, което може да е просто стил на хранене или пък нямат физически възможност да се справят по-бързо. Ограничаването на бебето в определени минути за хранене може да го ощети.
 Ако бебето съвсем откровено си спи на гърдата, но не суче, това не носи калории и ако прецениш, може да го оставиш и да го накърмиш скоро след това. От друга страна да спи в прегръдките на мама е нещо много приятно и ако ти нямаш против, може да си се гушкате и кърмите колкото дълго пожелаеш. Дори може да си направиш удобства с възглавници или сгънати одеяла, за да се подпираш и подремваш заедно с дъщеричката ти. А кърмене в легнало положение често е удобна поза и за по-кратки сесии на хранене.
 По принцип интервали между храненията се засичат от начало на едно до начало на следващо кърмене. Обаче ако сте решили да се погушкате/кърмите/дремете така цял следобед, тогава няма как да се отдели хранене от хранене, но пък първото мляко вероятно вече се е преработило, тъй като кърмата се обработва и усвоява бързо. Та така че графика на кърмене не е нещо стриктно по таблица, може да се мени според нуждите и желанията на двойката мама и бебе.

 Преди да се предложи втората гърда е добре да се изпразни първата. Когато бебето е приключило с нея, когато и с компресия не поема повече мляко, тогава се предлага втората гърда.  Предното мляко, което излиза от гърдата е малко по-слабо на мазнини за сметка на по-задното, за това и тази препоръка  - бебето първо да поеме колкото може от едната гърда => по-калорично мляко.

 Ще се радвам да ни споделяш как вървят нещата. Успех!

Последна редакция: чт, 02 фев 2012, 04:12 от skrech

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт