Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 348
Здравейте,искам да попитам нещо и моля за съвет най-вече консултантите по кърмене.Налага ми се да се върна на работа когато малката навърши годинка.Досега (вече 9 месеца),се кърмим на поискване,като общо взето откакто яде друга храна ,останаха нощтни кърмения(всеки път различен брой) ,сутрин м/у 6.30 и 8 часа и понякога през деня ако не може да заспи.(сигурно е грешка,но при мен почти не заспива по друг начин-при други няма проблем...).Само че....работя във вредна среда-по точно на замърсен въздух(в металургията).И сега се чудя какво да правя-да я отбивам ли или да оставя сутрешните и  нощтните кърмения ? Може ли да и навредя чрез кърмата? (работила съм там до средата на 4-ти месец и след това резултатите ми-кръвни и т.н бяха добри.)И още нещо...тя вода почти не пие.По 30 мл.и то с лъжичка ,че шише не признава независимо с какъв накрайник.Лятото спасявахме положението с често кърмене....а ако я отбия...дали няма да се обезводни?

# 1
 • Мнения: 5 650
Лизи-бети,
може ли да обясниш по-точно естеството на работата си и на какво замърсяване си изложена? Най-вероятно няма риск, щом са ти позволили да работиш като бременна, но все пак е добре да се прецени всеки конкретен случай.

Инак за водата не бива да се притесняваш. Миналото лято детето ти е било съвсем малко и на практика само на кърма, нормално е да не пие вода. Важното е да я предлагаш редовно, след като вече яде твърда храна -  а тя постепенно ще пропие. Освен с лъжичка, можеш да започнеш вече да предлагаш и с обикновена чашка - първо съвсем малка и лека (може от детски сервиз) и като я държиш ти, а после и истинска чаша.
Има още доста време до тръгването ти на работа и до лятото. Децата се променят бързо и съобразно обстановката Simple Smile

# 2
 • Мнения: 348
Произвеждаме мед,месинг .... няма замърсяване извън нормите във въздуха.Аз съм в офис,но често ми се налага да се движа в производството.И все пак въздуха не е като навън-има по-голяма концентрация на прах./както казах все пак е производство-няма как./Спрях да работя заради шума там.Иначе заради замърсяване нямаше някаква причина.Просто се притеснявам ,защото все пак това са метали....не че въздуха навън е по-чист...но просто искам детето да е добре.Иначе ще работя и кърмя докато мога,ако няма проблем.А за водата...с чашка се дави много.А и не ми се мисли ако трябва да мине на АМ,как ще давам 200 мл. с лъжичка.Вярно че расте ,но ми е притеснено защото имам 3 месеца... Cry

# 3
 • Мнения: 5 650
Спокойно - няма никаква нужда да се дава АМ на дете над 1 година (особено ако запази сукане сутрин, вечер и нощем), каквото и да ни уверяват рекламните отдели на Нестле и компания.

Ако смяташ все пак, че кърмата не му е достатъчна като млечен продукт, менюто в тази възраст може да се допълва с кисело мляко, сирене, извара. Не се тревожи - има много кърмачета, които никога не са пропили от шише, моето също е едно от тях.
За водата също са неоснователни притесненията ти - дави се, защото не иска да я пие... след 3 месеца най-вероятно ще е съвсем различно Wink

Колкото до запрашеността на средата - сигурното е, че ти ще се почувстваш зле много преди някакъв риск да достигне до кърмачето. Кърми си и се пази Simple Smile

# 4
 • Мнения: 1 350
наистина трябва да отговори специалист, дори питай и този гинеколог предполагам, който през бременността ти е казал да ограничиш влиянието на вредната среда (от 4 мес.).
И мен, когато бях бременна, ме пита доки, защото знае, че летя на самолети, и най-малкото съм покрай тях и се успокои като му казах, че ми предстои да работя в офис.
Иначе щеше да ми наложи ограничения.
И сега ходя на работа, и кърмя, но наистина съм в офис. Но рисувам, и се пазя от вредните бои с маска.
Така че като се върнеш на работа, най-малкото слагай маска, когато се налага. Дано няма проблеми.

# 5
 • Мнения: 348
Благодаря Ви.По принцип гинеколога не е дал ограничения,а аз реших ,заради шума.Предполагам ,че щом изследванята са ми добри впредвид това че вече 3 години работя там,няма да има проблем.ще ограничавам доколкото е възможно излизанията.А и дано запазя кърмата ,че понамалява откакто включихме друга храна.Отново благодаря.   bouquet

# 6
 • Мнения: 1 350
..А и дано запазя кърмата ,че понамалява откакто включихме друга храна.Отново благодаря.   bouquet
бъди уверена, че кърмата ти е толкова, колкото има нужда бебчо Simple Smile

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 3 453
Тъкмо тема за мен...
предстои ми връщане на работа, но първо - работя в среда със свръх високи честоти и второ - под земята...
Практиката при нас е, че щом се разбере за наличие на бременност (7-8г.с.) се излиза в отпуска/болничен - нито гинеколозите, нито ръководството е съгласно да се излага на риск бъдещото дете...
След около два месеца ми предстои завръщане в тази среда, а се кърмим сутрин, обед, вечер и през нощта, колкото пъти поиска.
Ще има ли проблем да продължим?

# 8
 • Мнения: 5 650
Мъниче,
по принцип ако няма химическо въздействие (т.е. контакт с някакви вещества, които да преминават в кръвния поток и съответно в кърмата) не би трябвало да има ефект върху кърмачето. Но най-добре пиши ми и ти подробности за спецификата на работата ти - може и на лични, ако не искаш тук - и ще го мислим.
По принцип за лекарства и взаимодействия с вредни вещества ги консултираме нещата с клиничен фармацевт - но твоят случай е малко по-особен, наистина ще е полезна повече информация.

# 9
 • Пристанището на шейсетте кораба.
 • Мнения: 239
 Да се възползвам и аз от темата, надявам се авторката да няма нищо против.
 И на мен ми предстои да се върна на работа скоро може би около десетия месец на детето/сега е на 8м./  и се притеснявам много защото се кърмим  през нощта и деня, колкото пъти поиска, но тя като цяло  набляга само на това като храна  и малко трудно ни върви захранването. Заспиваме само на гърда, ако изобщо реши да спи защото и с това имаме проблем. Раздалата емоционална  и физическа ще е много трудна и за двете ни.
 Притеснявам се как ще се отрази това на детето,  дали няма да се отбие,  дали дотогава ще успеем да заместим кърменията с храна и ще остана само нощните,  вечер и сутрин, как ще се регулира кърмата при мен /например на работа да не ми тръгне кърмата и си мисля че трябва да ходя с подплънки за кърма /?  Момичетата, който са минали по този път  нека да споделят  как се случиха нещата при тях и как се справиха с раздалата?
 

# 10
 • Мнения: 5 650
Солетка,
ще ти пиша по-късно заедно с отговора на Sweet maniche, че е доста дълга тема.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 3 453
Параход, благодаря за отзивчивостта Hug
Работя в среда с радио-локационни станции - излъчванията са в хиляди МHz.
Работата ми е по-специфична - единият вид дежурства ги давам под земята - там облъчване няма, но пък и чистия въздух е кът... Има вентилационна система, но е от времето, когато баба ми е била кърмаче... Съберем ли се повечко народ вътре и си се чувства недостига на въздух #Crazy (за десетина години, ми се е случвало да припадна 3-4 пъти, поради тази причина).
Другият вид дежурства вече, са си по-притеснителните за мен - изложена съм нон стоп на вредните лъчи - обикалям около самите станции, а те си "пържат" подобаващо.
Имаше няколко случая на спонтанни аборти на колежки, та и затова стриктно вече се следи да не сме на работа, ако има налична бременност...

# 12
 • Мнения: 12
Дами,

Само да припомня, колкото и относително понятие да е правната уредба в БГ икономическите реалности, че законът дава на кърмачките същата защита, каквато и на бременните, например Кодексът на труда:

Раздел II.
Специална закрила на жените

Длъжности и работни места

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

Чл. 306. (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)

Защита на бременните жени и на кърмачките

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

Чл. 307. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Работодателят не може да възлага, както и да задължава бременни жени и кърмачки както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременната жена или кърмачката както и работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин-витро може да откаже изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката или на нейното дете.

(3) Списъкът на работите и условията на труд по ал. 1 се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването.

Стаи за жени

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

Чл. 308. (Изм - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Работодател, при когото работят 20 и повече жени, е длъжен да обзаведе стаи за лична хигиена на жените и стаи за почивка на бременните и работничките и служителките в напреднал етап на лечение ин-витро по ред, установен от министъра на здравеопазването.

Трудоустрояване на бременни жени или кърмачки

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

Чл. 309. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Когато бременна жена или кърмачка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро изпълнява неподходяща за състоянието й работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед премахване на риска за безопасността и здравето им. Ако приспособяването на условията на труд на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща работа.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от бременната, кърмачката, работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин-витро, както и от работодателя. До изпълнението на предписанието за преместване тя се освобождава от задължението да изпълнява неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на предписанието.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) В случаите по ал. 1 работничката или служителката получава трудово възнаграждение за изпълняваната работа. Когато то е по-ниско от трудовото възнаграждение за предишната работа, има право на парично обезщетение за разликата в трудовите възнаграждения съгласно отделен закон.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Работодателят съвместно със здравните органи определя ежегодно длъжности и работни места, подходящи за заемане от бременни жени и кърмачки както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро.

Какво е "кърмачка" за закона според мен може да се извлече пак от Кодекса:

Отпуск за кърмене и хранене на малко дете

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]

Чл. 166. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работничката или служителката, която сама кърми детето си има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа този отпуск е 1 час дневно. След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работничката или служителката има близнаци или недоносено дете, размерът на отпуска по предходната алинея е 3 часа дневно до навършване на 8-месечна възраст на детето и по 2 часа - след навършване на 8-месечна възраст на детето, докато по преценка на здравните органи е необходимо да го кърми. В тези случаи, ако работничката или служителката работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, първоначалният размер на отпуска за кърмене на детето е 2 часа, а след 8-месечна възраст на детето - по 1 час на ден. Отпускът по тази алинея се ползува на два пъти, а със съгласието на работничката или служителката - наведнъж.

(3) Отпуск при условията и в размерите, посочени в този член, се дава и на осиновителката, и на майката на заварено дете.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Отпускът по предходните алинеи се заплаща от работодателя.

което аз тълкувам в смисъл, че до 8-месечна възраст на детето сме кърмачки по дифолт, а след това с бележка от лекар.

По темата има и в Закона за здравословни и безопасни условия на труд, в Наредбата за трудоустрояването, както и в специфичните наредби за отделните вредни среди, които вероятно ги знаете по-добре от мен, бидейки работещи в такива.

I hope that helps.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 3 453
Аз лично с това всичкото съм много добре запозната, но не ме грее особено Sad

# 14
 • Мнения: 5 650
Мъниче, казусът ти е едно на милион...
Почетох доста, обсъдихме го и с фармацевтката.
Накратко, риск за кърмачето на практика няма, защото източниците на йонизиращо лъчение са извън твоя организъм най-общо. Рисковете са си главно за теб (но ти вероятно си ги знаеш, след като работиш там отдавна) - лъчението уврежда твоите клетки и те излага на повишен риск от рак на гърдата например.
Това го казвам и като намек да си правиш профилактични прегледи Simple Smile дано никога да нямаш подобни проблеми!

П.П. Между другото най-сериозните изследвания, които прочетох, са публикувани в САЩ, но се базират на руски и източноевропейски статистически данни от периода на 60-те години.. то нищо чудно част от техниката ви да е от тоя тип Simple Smile Общо взето радиолокационните станции се стремят да ги обслужват все повече без човешки фактор, жалко, че сте изложени на този немалък риск.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт