Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 6
Здравейте, започвам тази тема, като целта ми е да опиша подробно за всички интересуващи се и да обясня как се плетат чорапи. Преди около месец аз самата реших да се науча и когато потърсих в нета такива обяснения, намерих няколко темички, от които не можах напълно да разбера какво и как се прави. Накрая се научих от моя близка, която ми показа нагледно.
И така, как се плетат чорапи - ще се постарая да обясня просто и ясно.
Броят на бримките е индивидуален и зависи от вида на преждата и размера на куките. Аз започнах с тънки куки и тънка прежда (бебешка) - 56 броя, т.е. по 14 бримки на кука (чорапи за 6-7-8 г. дете).  Броят на бримките винаги трябва да се дели на 4, защото бримките са на четирите куки и се плете с петата.
Как се правят бримки - взема се кълбото и от него се сгъва преждата на две около 40 см, след което от двойния конец започват да се правят бримки. Така едновременно се получават по 2 бр. от намятка и в същото време става хубав дебел ръб в началото на чорапа. Всичките бр. се правят на една кука, изплитат се веднъж и докато плета ги разделям по 14 бр. на кука, но това може да стане и след като свърши първия ред. Следва свързването им в кръг - подреждате си четирите куки в кръг (в началото малко се пречкат една в друга, но след няколко реда се нагласят по места) и с наметката от последната кука се изплита първата бримка от първата кука. От тук нататък изплитането се прави с 5-тата кука.
Плетенето на чорапа започва от глезена и затова се започва с ластик. Ластик се плете с 1 лицева (л) и 1 опакова (о).  Тъй като плетем в кръг плете се външната страна на чорапа. 
Ластикът се плете около 30 реда, но е индивидуално и е най-добре да се измери на крака. Следват около 20 реда само лицева права плетка и стигаме до петата.
Плетката се разделя на 2 куки, на всяка по 28 бр. Едната кука я оставяме и започваме да плетем само другата, т.е. започваме петата.  Плетат се около 10 реда - това е разстоянието на извивката на крака към ходилото. Имаме една заета кука с 28 бр., които не плетем, имаме и втора кука с 28 бр., които плетем, плетенето става с 3-та кука и остават две свободни към този момент.  Тези десет реда плетем - един ред лицев, един ред опаков. завършваме последния опаков ред и започва свиването на петата. 
Броят на бримките, в случая 28 бр. делим на три. Не ги разделяме реално, а си остават на куката. В случая не се получава точно число, разделям ги 9/10/9. Средните 10 бр. не се плетат. започваме с лицев ред, изплитам първите 7 бр., а 8 и 9 ги свивам, т.е. изплитам двете заедно. Довършвам си реда до края нормално. Обръщам куките и плета опаков ред, изплитам първите 7 бр. и свивам 8 и 9, изплитам докрая реда. обръщам куките и плета лицев, изплитам първите 6 бр. и свивам 7 и 8, изплитам докрая, обръщам опаков ред, изплитам първите 6 бр. и свивам 7 и 8, изплитам докрая. Така  докато се свият докрай и в случая останат 12 бр., т.е. десетте, които бяха в средата и двете със свиванията.
Завършили сме последния ред, който е опаков и сега вземаме една свободна кука и започваме да правим нови бримки. Трябва да се получи същия брой бримки, с които започнахме, т.е. имахме 28 бр., останаха ни 12 бр., трябват ни още16 бр. от двете страни на образувалотото се парче за петата ще създадем по 8 бр.
Хващаме плетката, така че да бодем от вътрешната страна, започваме от там, където ни е конеца от последната изплетена бримка. ще създаваме бримки в посока от куката, която плетяхме до сега, до куката която не се плетеше до този момент. Преценява се на какво разстояние  ще се изплитат, така че да е симетрично.  Забожда се свободната 3-та кука под ръбчето, намята се и се изважда, така че да се получи бримка, така осем пъти. Стигаме до куката, която не плетяхме, изплитаме я, и стигаме до другия край, като се повтаря същото действие и се изплитат нови 8 бр. ( на 4-тата кука).
Обръщаме плетката, така че вече ще плетем външната страна само и изплитаме тези 8 бр, следва куката с 28 бр, следва т другите 8 бр и продължаваме от куката с 12-те бр.(свиването). Тук вече със самото плетене си наместваме куките отново да са 4 и на всяка да има по 14 бр. Плете се външната страна, т.е. само лицево в кръг - това е ходилото, дължината е индивидуална, като най-добре е да се измери на крака.
Стигаме до пръстите и съответно края на чорапа. Самото свиване е около 20 реда, така че трябва да се има предвид от общата дължина на чорапа. Плетем първата кука - 1 и 2 бр. се свиват, т.е. изплитат се заедно и се плете до края, започва се втората кука, плетат се всички бр., като последните две, това са 13 и 14 бр. се свиват, започва се третата кука - 1 и 2 бр. се свиват, другите се изплитат, плетем четвърта кука- изплитат се всички последните две 13 и 14 се свиват. Следващия ред се изплита без свиване, започва следващия ред, в който отново свиваме по същата схема. така продължаваме докато останат по 10 бр. на кука, т.е. свиване през ред, за да стане плавно свиването и да има ширината на крака и пръстите. Това отново е индивидуално и може да бъде променяно според крака. Следващите редове се плетат със свиване на всеки ред докато останат по 4 бр. на кука (може и по 3).  Прехвърлят се бримките на 2 куки, като на всяка има по 8 бр (или по 6 бр) и с трета кука се изплитат по две наведнъж, т.е замята се конеца и се изплита едновременно от едната и от другата кука, така докато свършат. Остават на една кука и тях изплитаме по две бримки на веднъж докато свършат и чорапът е завършен. последните бримки могат да се изплетат и от вътрешната страна, за да стане по-красиво, но е малко по-трудно - обръща се чорапа от вътрешната страна, там отново се нанизват бримките и се изплита отвътре.
Това е, надявам се, че ще бъда полезна все на някой, надявам се, че обясненията ми са ясни.
Успех с плетенето.

# 1
  • София
  • Мнения: 1 075
Страхотна тема.
Баба ми плетеше, но вече не може да вижда добре.
Имам намерение да изплета вълнени чорапи на детето.
Ако се справя, ще се похваля. knit

# 2
  • Мнения: 289
Това май е най-ясното обяснение за плетене на чорап, което може и най-бързо и лесно да се намери в нета.
Благодаря ти много за труда, Калинке!

# 3
  • Мнения: 51
много подробно обяснено , браво!!!!!!!!ако  имаш възможност пусни една схемичка или снимки на чорапите , защото срещнах различни модели а така не мога да си представя от кои чорапи са твоите., но за положения труд да го опишеш начина на плетене силни аплодисменти   bouquet

# 4
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 202
Това е ясен, но много сложен метод. Я покажете чорапи!

Общи условия

Активация на акаунт