Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 ян. 2012, 13:34 ч.

За непрочетените книги

 • 3 137
 • 39
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 365
Замислих се, че в последно време купувам доста повече книги, отколкото прочитам. Просто нямам физическото време и внимание да изчета всичко от кора до кора. Обаче попадам на интересни заглавия от непознати области и ги взимам.

Забелязах обаче, че вече използвам книгите по друг начин: като източник на аргументи, като насока за мисленето. Затова си позволявам да имам голяма библиотека, която използвам не само за четене, но и за вдъхновение. Наясно съм, че ако седна и изчета всичко, ще се объркам повече, затова седя и мисля и после си сверявам аргументите със съответната литература.

Има ли и други с "непрочетени библиотеки"? Четох, че това бил подходът на Умберто Еко, който имал 30 хил. книги- количество, невъзможно за прочитане, но чудесно, ако ще сверяваш и търсиш.

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 24 262
Моите книги са художествена литература и библиотеката ми не е много голяма, дори за някои може да е малка. Имам някои книги, които са на изчакване, но не са за "източник на аргументи, като насока за мисленето,  ще сверяваш и търсиш".
Аз май не съм за тази тема, но да си кажа. Почти съм спряла да купувам книги - на десетина прочетени - най-много една да е купена, основно за децата купувам, че при тях излизат интересни поредици.

# 2
 • Мнения: 6 365
Просто исках да насоча дискусията към идеята, че не е нужно да четеш всеядно от кора до кора, за да си начетен, даже е противопоказано.

Може някой така да реши да пазарува книги без чувство за вина. Това не е блуза, да кажеш- ама защо я купи, като не я носиш.

Иначе ползването на библиотека би било чудесно, но за моята област нямат много неща.

За щастие има интернет, което спасява положението- мога да притежавам много книги и да са ми подръка, без да изхарча цяло състояние.

Та така, за мен има два вида книги- тези, които препрочитам заради трайните уроци и удоволствието и тези, които бих могла да прочета и които ще ми разширят кръгозора. Но не се свеня да не дочитам и да изполвам само фрагменти от една книга.

# 3
 • Мнения: 3 734
Защо да е невъзможно да се прочетат 30 000 книги? Ако чете бързо...  Mr. Green Аз също имам непрочетени книги и ми е гузно, че не съм ги прочела още. Освен това голяма част от домашната ни библиотека ми е наследствена, има книги, които не бих прочела доброволно. Не разбирам как би могъл да се ползва непознат текст като източник на аргументи, да ти призная, ще обясниш ли?

# 4
 • Мнения: 6 365
Четеш го, но когато му дойде времето. Примерно сега няма начин да четеш за Томас Джеферсън, но си имаш книга за него и знаеш, че като те засърби, ще си начешеш любопитството.

Освен това, ако има омразни книги, може да ги прочетеш с цел критика. Или примерно да знаеш, че в тях се говори за обратното на твоята теза и да илюстрираш как точно го правят, като прочетеш само части, свързани с твоя аргумент.

Е, за романи не действа, но за нон-фикшън е добър подход.

# 5
 • Мнения: 3 734
Разбрах, мерси. Да, имам няколко книги, които просто не ми се четат на този етап, но ще им дойде времето.

Е, за романи не действа, но за нон-фикшън е добър подход.

А, да, така съм "прочела" много книги.  Laughing

# 6
 • Мнения: 1 243

разбирам много добре за какво говорите вие с умберто еко! Simple Smile

купувам си много книги, а и мъжът ми също.. разбира се, не успяваме да ги прочетем (особено той!), но и не ни е някаква самоцел.. има книги, които искам да имам и ги взимам с неясна идея за времето, в което ще ги прочета.. има и такива, които съм чела преди време или едва ли отново ще прочета, но по някакъв начин са оставили своя следа в съзнанието ми и ми харесва да ги виждам!

най-хубавото на всичко това е точно фактът, че можеш винаги, когато се сетиш за нещо, да си го провериш или да го потърсиш!

така че - да, нашата библиотека може да се нарече "непрочетена" и въпреки това си я обичаме!
Simple Smile

между другото - и спирам вече, защото постът ми стана огромен! - по повод темата се сетих, че баща ми през целия си живот си купуваше книги, които планираше да прочете след като се пенсионира.. винаги така казваше, купуваше си книгите и ги трупаше вкъщи! пенсионира се миналата година и ето - започнал е бавно да си чете събираните с години книги..
Simple Smile

# 7
 • Мнения: 3 734
Аз планирах да прочета трите тома на Елена Блаватска докато бях бременна, но не успях да се накарам. Laughing Може би като се пенсионирам, но не е сигурно, защото интересът ми към тази тема отдавна мина върховата си точка.

# 8
 • n/a
 • Мнения: 3 308
Имаме много книги непрочетени.
Купуваме по-бързо, отколкото четем.

ИрПуц, много е вероятно да не я прочетеш.

# 9
 • Мнения: 3 734
ИрПуц, много е вероятно да не я прочетеш.

Нали?  Confused Малко ми е кофти, ама...

# 10
 • Мнения: 4 209
Не разбирам логиката на това да имаш много книги, които няма да прочетеш, че и да продължаваш да трупаш количество, което стои и прашасва по рафтовете.
99% от книгите в моята библиотека, малка или голяма според различните критерии, съм ги чела. Купувам такива, които също ще чета. Може и да не е веднага, но им идва времето. Имам класиците, които харесвам.
Не поддържам библиотека за престиж, а за кеф.

# 11
 • Мнения: 3 734
Май никой до момента не е казал, че никога няма да прочете наличните непрочетени книги. Просто когато се купуват, не се четат веднага, кое е сложното?

# 12
 • Мнения: 1 243

мисля, че да се тълкува темата като "поддържате ли библиотека само за престиж?" е сериозно изкривяване на смисъла, който влага авторката, а пък и всички, които са се включили по темата, вкл. и аз..
Wink

# 13
 • Мнения: 4 209
Oх, още като пуснах поста си знаех, че ще има подскочили.
Но как да кажа, аз говоря за себе си, не за вас. И по принцип, а не за вас. Интерпретирам темата както си искам и както усещам нещата, това си е моят поглед.
Авторката едва ли ще се обиди, доколкото имам наблюдения върху нея.

# 14
 • Мнения: 2 893
Не обичам да трупам непрочетени книги. Няколко - да. Повече от десет - чувствам ги като ненужно бреме.
Всяка книга, която купувам, ми се иска да започна да я чета колкото е възможно по-бързо. Ако това желание/нетърпение/очакване го няма, предпочитам изобщо да не купувам.

Общи условия

Активация на акаунт