Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 30 ян. 2012, 20:39 ч.

Вяло сукане?

  • 1 292
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 308
Здравейте , надявам се от Вас да получа необходимите съвети за де се справя със ситуацията в която се намирам.
Бебка е на 6 дни и до вчера беше на смесено хранене кърма + 30мл АМ. Проблемът е че когато я слагам на гърда яде вяло и заспива . Опитвам се да я будя но не се получава , а когато и дам шишето се активизира и яде с охота. Към АМ прибягнах в болницата защото след раждането почти нямах коластра само няколко капки и се наложи дохранване. От днес реших че вече имам достатъчно кърма и спрях АМ но тя е все гладна. Храненето ни продължава почти час и когато свършим тя пак е гладна. Когато приключи стискам гърдата и виждам че има още кърма, но когато се опитвам да цедя едвам изцеждам 10мл. Днес  е постоянно неспокойна и почти не спи, а като и дам водичка изпива голямо количество затова си мисля че е гладна и от това не може да се успокой. Бихте ли ми дали някакъв съвет защото вече се изкушавам да прибегна пак към АМ.

# 1
  • Мнения: 4 209
Здравей, musiiv, и честита дъщеричка!

Нормално е малката да суче по-дълго и недотам активно, предвид шишето, от което е получавала доскоро храна. Знаеш, че биберона се поема по-плитко, докато майчиното зърно отива навътре към гърлото, което може да обърка новороденото и ще е нужно малко време и много търпение, за да се коригира това.
Следи дали засуква както трябва - когато подаваш гърдата устичката да е широко отворена, за да може да се поеме и част от ареолата, а устните да са добре обърнати навън. Ако се чува цъкащ звук или те боли, значи нещо не е ок и може да се наложи да промениш позицията. Правилната поза е важна за оптималния прием на мляко и доброто стимулиране на лактацията.
Това, че бебето прекарва дълго време на гърда и продължава да е неспокойно  не е задължителна индикация, че не успява да се нахрани. Нормално е да приема водата по няколко причини: първо, защото новородените не различават кърма-изкуствено мляко-вода, ако со топли, сладки и се изливат лесно в устичката. Те все още не успяват да преценят добре дали са гладни или не, затова рядко отказват предложеното. Всъщност, съвсем не е задължително да имат нужда от добавката, независимо каква е тя. В същото време, според всички педиатрични организации и ЛЛЛ, до 6-я месец кърмата напълно покрива нуждите на бебето откъм храна и вода, защото в голямата си част тя е точно вода. Затова обикновено казваме, че щом бебето суче на поискване и има чест достъп до гърдата, водата не само е излишна, но и може в някои ситуации да навреди.
Мислиш ли, че може да преустановиш предлагането на вода, за да не се затрудни още повече къменето? Вместимостта на коремчето е колкото малък орех и докато се изхвърли поетата вода, за да се освободи място за нова храна, бебето ще суче вяло, а това ще го лиши от ценни калории, каквито няма да получи от водата.
Още повече, че щом поема вода или чай, памперсите не могат да са добър показател дали суче достатъчно. Ако детето е на изключително кърмене, те ще са ориентир какво се случва - на тази възраст би следвало да има поне 3 наакани и 5-6 напишкани пелени за еднократна употреба и ако ги има, вероятно все пак успява да си набави необходимата кърма и може да е неспокойна по други причини.

Би ли споделила колко кърмения имате за денонощия, как протича едно хранене и каква е ситуацията към момента?

Общи условия

Активация на акаунт