Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 447
Здравейте, скъпи кулинарки!  Hug

Има много момичета във форума, които са превърнали готвенето и в частност, приготвянето на сладки изкушения, в удоволствие и забавление. Към тях е следващото ми питане.

От известно време насам имам не само желание, но и достатъчно свободно време да експериментирам в кухнята. Особено обичам да приготвям десерти (че кой ли не обича). Сблъсках се обаче с един проблем - в много от рецептите за сладкиши, които искам да изпробвам, се казва първо да се пекат на долен реотан и чак след като бухнат, да се премине на печене и с горен реотан. За жалост, когато сме си купували фурната, нито съм знаела, че готвенето ще ми стане хоби, нито съм предполагала, че има такава специфика при печенето на кексове и сладкиши. Моята фурна няма опция за печене на долен реотан - може да пече на долен и горен или само на горен. Sad

И така, след поредната издънка с един сладкиш Негърче, което стана клисаво и тънко като подметка, реших да се обърна за съвет към специалистите. Моля Ви, кажете как да постъпя, когато искам сладкишите ми да бухнат хубаво? Фурната ми има опция за печене с вентилатор, ако това има значение.

Предварително благодаря! bouquet

# 1
  • Мнения: 56
Аз пека само на вентилатор или вентилатор и долен реотан ( то сигурно за това вече два пъти ми сменят реотана при вентилатора  Rolling Eyes ) и никога досега не съм имала проблем с недопечено тесто. Да не би просто нещо да не ти е била наред сместа за сладкиша, я да е била малко по-рядка, я нещо друго, знам ли?

# 2
  • Мнения: 27 524
Аз пък досега никога не съм срещала препоръки да се пече първо с един, после с друг реотан.  Thinking
Пека си всичко само на вентилатор (или горен и долен заедно) и изобщо проблеми няма никакви, така че няма за какво да се кахъриш, екстра си ти е  фурната  Grinning
С Негърчето някъде другаде е грешката  Peace

# 3
  • Мнения: 2 005
и моята няма долен реотан... това не е проблем  Wink
А, тънко е или защото си го изкарала рано или ти е била силна фурната и отвън се е изпекло, пък вътре е било още сурово..
Имай на предвид, че когато печеш на вентилатор, то температурата ти трябва да е по-ниска във фурната от колкото обикновена фурна.
Ако си гледала рецепта с градуси на печене на обикновена фурна, та на вентилатор трябва да са с около 20 градуса по-ниски.
А аз обикновено се съобразявам /поне първия път, когато не познавам все още рецептата/ с препоръките в нея - дали са градуси на обикновена фурна - включва си обикновена; казали са с вентилатор - и аз съм на вентилатор. .

успех със следващите опити  Peace

# 4
  • Мнения: 447
Привет, момичета!  Hug

Включвам се след поредния провал и следващия сладкиш, заминал директно в кофата за боклук. При това същият беше по рецепта, за която майка ми твърдеше, че "няма начин да не стане". Е, явно има начин и аз съм най-некадърният готвач, който някога се е раждал... Cry

Този път пекох на 170 градуса с вентилатор. Не съм отваряла фурната, докато не минаха 35 минути и не ми се стори, че сладкишът е вече опечен. Боднах с клечка да проверя и нямаше полепнало тесто по нея. Сладкишът изглеждаше приятно бухнал и ухаеше прекрасно. След като го извадих от фурната обаче спадна в средата и се оказа, че там си е почти суров. Трябва да отбележа, че пекох в една форма, която в средата е по-дълбока и може би издънката се дължи донякъде на това. Thinking

Работата е в това, че вече напълно се отчаях. Преди бях напълно уверена в кухнята и не се страхувах да експериментирам, при това винаги успешно. Сега пак съм уверена, но в собствената си негодност за готвач. Не знам къде бъркам...  Sad

Впрочем, вчерашната рецепта е ето тази: http://www.babapena.com/?p=554. Стори ми се доста изпипана и добре обяснена, затова я избрах.

Не искам да се отказвам така лесно, а и обичам да се въртя в кухнята. Това е сред малкото ми удоволствия в момента, предвид минусовите температури навън и наличието на малко бебче, заради което съм вързана у дома. Моля ви, помогнете!  Praynig

# 5
  • Мнения: 2 005
струва ми се сама си си отговорила защо не се е получил този път сладкиша...

но ще ти кажа аз как правя, за да съм сигурна, че е опечен - бодвам с клечката на няколко места /не само на едно място/ и точно където се съмнявам, че може да е недопечен - средата. 
после изключвам фурната, но не го вадя веднага... след 1минута отварям вратичката... и след още една го изкарвам.

пробвай следващия път да го печеш 40минути.

не се отказвай да опитваш и ще видиш, че ще се получат!  Hug

# 6
  • Мнения: 447
Бо, нямам никакво намерение да се отказвам! Peace

Допреди малко търпеливо стъргах канелени пръчици, защото утре сутринта, въоръжена с ентусиазъм и друга тава, смятам да пробвам отново.

Ще правя канелен сладкиш по тази рецепта:

1 1/4 ч.ч.захар
1 пак. канела
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 пак. бакпулвер
2 ч.ч. брашно

Възнамерявам отново да го пека на 170 градуса, като тавичката този път ще бъде по-широка и равна, а не със странна форма. Мисля първо да смеся първите четири съставки, а след това да прибавя пресятото брашно и бакпулвера. Ще загрея фурната предварително и след като приключа, ще се отчета за резултата. От тазвечершния несполучлив опит ми остана импровизирана глазура от натурален шоколад, масло и мляко, която мисля да ползвам.

Междувременно, ще съм благодарна за всякакви съвети и препоръки - не само по отношение на написаната рецепта, а и по принцип.   bouquet

И на финала, един въпрос: как, мислите, бих могла да изпека сполучлив сладкиш във формичката, за която споменах? Както вече писах, тя е по-дълбока в средата и явно е много "капризна". Свекърва ми пече в такава домашен гараш, но там сместа е много малко и затова се изпича добре. Някъде из форума прочетох за един трик при печене, при който тавичката се покрива в фолио, за да не прегаря отгоре сладкишът и да се изпече добре в средата. Мислите ли, че това ще проработи и при мен?  newsm78
2 ч.ч. брашно

# 7
  • Мнения: 312
Не се отказвай от вкусното хоби, продължавай експериментите докато си опознаеш фурната и добиеш малко опит  Wink

Вентилатор - за сладкиши е супер!

Иначе вторият кекс според мен си пекла мн. кратко; аз понякога оставям кексовете на вентилатор до 50 - 55 мин., обикновено на 180°C.  Но това за моята фурна; споделям го само като опит. (Затова гледам да пека по 2 наведнъж  Wink)

Иначе да - покрий с фолио - ако сладкишът или каквото и да е се опича бързо отгоре.

Освен това не мисля, че е добре да загряваш фурната предварително. Точно това би предизвикало бързо запичане отвън. (Разбира се, освен ако загряването не е указано в рецептата.)

Успех! Да споделиш пак  Simple Smile

# 8
  • Мнения: 27 524
Впрочем, вчерашната рецепта е ето тази: http://www.babapena.com/?p=554. Стори ми се доста изпипана и добре обяснена, затова я избрах.

Леле, аз не бих се хванала с тоя сладкиш  ooooh!
Струва ми се, че на мизерните 250гр брашно като фукнеш цели 250гр масло  Shocked няма как да не ти стане лепкав и недопечен  Crazy

Освен това 170° на вентилатор прави почти 200°. Което е много. Изпича се бързо и отгоре, а в средата не. Аз пека на 150°.

# 9
  • Мнения: 447
Привет, момичета!:hug:

Включвам се след поредния провал - отново с канеления сладкиш, за който писах в предния пост. Вложих много старание още при смесването на съставките - първо разбърках захарта с олиото и киселото мляко, а след това прибавих лъжица по лъжица брашното със смесения в него бакпулвер. За усвояването на брашното разбърквах с дървена шпатула в една посока. Ползвах по-широка и равна тава, а не формата, за която писах по-рано. Пекох с вентилатор в предварително затоплена фурна на 170 градуса. Първоначално сладкишът започна да бухва и аз искрено се зарадвах. След това обаче дойде разочарованието - след първите 15 минути спадна буквално пред очите ми. Пекох 35 минути и проверих с клечка, защото сладкишът беше започнал да се отделя от стените на тавичката. Клечката извадих суха. Изключих фурната и оставих сладкиша вътре още десетина минути на леко открехната врата, за да не го излагам на резки промени в температурата. Струва ми се, че направих всичко както трябва, а резултатът беше плачевен - сладкиш, тънък като подметка и недопечен отвътре. Независимо от факта, че тавата ми е тефлонова и въпреки това я бях намазала с мазнина и посипала с брашно, не можах дори да извадя кекса цял. Раздели се на две по средата, като долната част остана залепена за тавата... ooooh!

Нещо определено не е наред, но нямам никаква идея какво...
Моля ви, помагайте, защото вече наистина започвам да се отчайвам! Така любимите ми кексове се оказаха моето най-голямо проклятие в кухнята. Cry

# 10
  • Мнения: 447
Леле, аз не бих се хванала с тоя сладкиш  ooooh!
Струва ми се, че на мизерните 250гр брашно като фукнеш цели 250гр масло  Shocked няма как да не ти стане лепкав и недопечен  Crazy

Освен това 170° на вентилатор прави почти 200°. Което е много. Изпича се бързо и отгоре, а в средата не. Аз пека на 150°.

Блонди, част от маслото се отделя за глазура на сладкиша - от опита, който направих, това беше горе-долу половината. Така че не е в него проблемът, така мисля. А и градусите са точно - виж, че в рецептата пише 200-250...
Смятам, че вината е в мен, а не в рецептата. И едва ли може да се търси причината в липсата на опция за долно печене. В крайна сметка, сладкиши са се правили и преди 20 години, когато фурните едва ли са имали такива функции. Има някакъв начин да се пече и във фурна без такава опция, но за мен си остава загадка как точно се получава...  Sad

# 11
  • Мнения: 312
Windy, пробвай като начало от рецептите на Селма и кажи за резултата.

Погледни в Любими - темата на Селма: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=351414.0
Препоръчвам ти например втората рецепта (оранжев кекс в шоколадовия вариант) или
третата или четвъртата.
Мн. лесни и изпитани са и винаги се получават.

Печи на умерена фурна и вентилатор; пробвай наистина с по-ниски градуси и по-дълго време - ако трябва и 60 - 70 мин. Може би така е по-оптимално за твоята фурна.
Намажи щедро тавата с масло и брашно или използвай хартия за печене.

Другото е - коя марка е фурната? Пише ли нещо за печене на тестени в упътването? Ако има някакъв номер за сервиз или на фирмата, от която е купена, се обади там и питай. Биха могли да те посъветват нещо. (Аз така процедирах в началото на опознаването с мойта фурна като не ми се опичаха баниците и тиквеника отдолу.)

Ето линкове към страниците с рецептите, но незнам дали се отварят правилно.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=351414.msg … 344110#msg9344110 -  Какаов пръстен 1
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=351414.msg … 4679252#msg146792 - Какаов пръстен 2
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=351414.msg … 71410#msg13371410 - Нежен тиквен сладкиш
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=351414.msg … 343939#msg9343939 - оранжев кекс и шоколадов вариант (аз правя шоко-варианта)

Стискам палци!

# 12
  • Мнения: 186
Windy, и аз те съветвам да прочетеш инструкцията за ползване на фурната  Peace

# 13
  • Мнения: 447
О, момичета, инструкциите съм ги прочела поне три пъти - в нормален и обратен ред. Проблемът е, че са преведени доста некадърно и поради това - доста неясни. В тях пише, че кекс се пече на реда, на който и аз поставям тавата, но при 200-220 градуса. Ако пусна фурната на толкова, сладкишът ми ще се овъгли за отрицателно време. Вентилаторът така и не разбрах дали препоръчват да се пуска, или не... Пише само, че осигурявал равномерно разпределение на температурата и поради това не било нужно фурната да се загрява предварително - с едно уточнение обаче: за "специални" салдкиши все пак било нужно... Иди, че разбери какви са тези "специални" сладкиши и дали пък моята не се числи към тях! ooooh!

Истината е, че съм имала и успешни опити. Пекла съм вътре мъфини със сирене, правила съм пандишпанено руло, както и болярската питка на Биляна (рецептата е от форума). Пекла съм дори чийзкейк, който е доста капризен - резултатът беше перфектен. Проблемът е, че не мога да си спомня как съм ги пекла - с или без вентилатор и на какви градуси. Може би следващия път все пак ще опитам да пека без вентилатор и на зададените в рецептата градуси. Какво повече може да стане?! Най-много да изхвърля още един сладкиш... Wink
 
Пожелайте ми успех!  Praynig

# 14
  • Мнения: 15 853

Ще правя канелен сладкиш по тази рецепта:

1 1/4 ч.ч.захар
1 пак. канела
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 пак. бакпулвер
2 ч.ч. брашно



Малко ми се струва брашното. На подобна рецепта без яйца слагам 3 ч. ч. брашно.  Thinking
Тавата смени вече, защо не пробваш да смениш и рецептата? Опитай някоя лесна с яйца. Да видим къде точно е проблемът - в тавата, фурната или рецептата.

ПП Любимият ни кекс без яйца вкъщи е: 1 ч. ч. топла вода, 2/3 ч. ч. олио, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. сладко от настъргани дюли, 3 ч. ч. брашно с 1 бакпулвер в него, 1 ч. ч. смлени на едро орехи. По желание се добавя и канела.
Бърка се с лъжица, без миксер, пече се в равна тава на 180-200 градуса без вентилатор докато клечка, мушната в средата, излезе суха. След изстиване се нарязва на ромбове и тогава се вади от тавата.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт