Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 фев. 2012, 18:56 ч.

От къде дива сьомга?

  • 6 227
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 148
Здравейте

В къщи сме любители на сьомгата. Слава богу вече и в БГ се намира охладена, но пък е от рибарници и за нея се твърди, че е доста богата на живак и евентуално други замърсители... Дали и от къде може да се купи в София дива сьомга? Искам да купя за да приготвя домашни пюренца за бебчо.

# 1
  • Мнения: 0
Здравей,

Интересен въпрос.
Oт готварска гледна точка мисля че сме наясно, но твоят въпрос ме заинтересува за да се разтаршувам из нета относно биологията и влиянието на тази риба върху човешкия организъм (освен вкусовия). За да си изгради човек мнение по даден въпрос трябва да събере информиция от различни източници и да я анализира по възможно най-обективен начин. От опит заная, че е изключително трудно да се намери дива сьомга, ако не си я уловиш сам.  Не заня за Европа, но ”в новият свят” Австралия, Нова Зеландия, Канада, и САЩ  шанса е по-голям  да се намери , защото вирее по тези места и опбикновено се намира пресно уловена. Това не значи, че не съществува и замразена.

Попаднах на интересен материал от CNN по темата, който ти предлагам в мой превод. Не се занимавам с превеждане професионално, но се надявам да се е получил задоволителен резултат. Адреса на сйта е:  http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/expert.q.a/01/08/salmon.fresh … mpolis/index.html

Искуствено отглежданата сьомга еднакво здравословна ли е като дивата?
От Д-р Мелина Джамполис
CNN

Американската Фондация за Сърцето (American Heart Association) препоръчва косумирането  поне 2 пъти седмично на  риби като сьомга, които са с по-високо количество на мазнини, за да може да усигорите необходимите за сърцето мастни киселини Омега 3.

За да получа повече информация по въпроса коя сьмга е по-добра: Дивата или Искуствено отглежданата, се консултирах с  Джейн Хаулихан (Jane Houlihan), главен заместник президент по проучванията от  Работната Група за Околната Среда, която е независима организация  и е разглеждала този проблем в подробноси.

”Почти всичкчката сьомга, която се консумира в САЩ е искуствено отгледана – отглежда се в претъпкани с риба големи клетки,  разположени по  океанските крайбрежия,  захранва се  с рибни продукти, които може да са замърсени с токсичните ”PCB- polychlorinated biphenyls” химикали, вредни вещества от изхвърлени в океана изпражнения, а така също и антибиотици използвани за лекуване и подобряване на хигиената на рибите в клетките за отглеждане. В някои ферми обаче сьомгата се отглежда по много близки да природните условия, но това не може да се установи от потребителя по опаковката.

Консумацията на искуствено отглеждана сьомга не е от оромно безпокойствие за здравето, но рискове може да се появят ако консумирате много често сьомга. Също така искуственото отглеждане нарушава околната среда. Ние препоръчваме, където  е възможно, да се консумира Дива сьомга , а не Искуствено отглеждана.”

Препоръчвчм да се консумира искуствено отгледана сьомга най-много веднъж на седмица. Допълнително, отстранете кожата и тлъстината ако има, колкото е възможно повече и гответе рибата чрез печене на скара или варене, за да намалите мазнината в която са складирани токсичните вещества.

Също можете да опитате и консервирана сьомга, която често се затваря от дива сьомга и при това излиза по-евтино. И на края опитайте да консумирате и друг вид риба, което ще намали по-горните рискове. Други риби богати на мастни киселини Омега 3 са: Скумрия, Сладководна пастърва, Херинга, Сардини и и Тон (Аlbacore tuna).

Dr. Melina Jampolis

# 2
  • Мнения: 148
Кумара - с огромно закъснение благодаря за инфото (но последните месеци все по малко време има за форума)!
Именно тези съображения ме накараха и да потърся информация за дивата сьомга. Уви, все още не намирам такава информация. То ние и разредихме консумацията и  Wink така че явно няма голяма опасност за нас.
И тъй като имах шанса да опитам и дива сьомга от кристалните води на Аляска - ще ви кажа че дивата е и много по вкусна...страхотен аромат и наситено оранжев цвят.

Общи условия

Активация на акаунт