Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 33
Здравейте, има ли и други майки като мен, изправени през невъзможността да дадат детето си на ясла в първа група, само защото е родено в края на годината?
Положението е следното: Детето ми се роди в края на декември 2010г. Тази година вече станахме на 1г и дойде време да кандидатстваме за ясли. Тъй като септември месец обявяват най-много свободни места, тъй като отписват по-големи деца, реших да си пробваме късмета тогава. Обаче ... Кандидатстването в детските ясли е по набори. В същото време обаче годината е учебна, не календарна. Освен това има и минимална възраст- 10м. В наредбата има теоретична възможност да се кандидатства за ясла от 3м до 10м, като тогава се свормира кърмаческа група. Такива обаче отдавна няма. А дори и да имаше - защо аз и детето ми нямаме равни права с другите деца, само защото сме се родили в края на годините? Останалите деца могат да постъпят на ясла на 1г. възраст, а моето дете трябваше да постъпи на ясла на 9м! Ако кандидатстваме сега, ще кандидатстваме директно за 2ра група! То места за първа няма, а директно за втора шансове да ни приемат нямаме никакви. Дори и да стане чудо и да ни приемат, детето ми ще ходи на ясла с деца, които са на 2г и половина, вече самостоятелни хора, а то прощъпулничето на година и половина, дето още ака в памперси и не може да държи лъжица и чаша как ли го гледат там?!
Всъщност всичко това за наборите го научавам чрез формата за кореспонденция сайта за кандидатстване за ясла. Като разгледах предните класирания видях, че действително приема е по набори. Обаче в Наредбата такова чудо няма. Там пише, че децата се разделят на възрастови групи, като всяка група трябва да има сходен режим, храна и т.н. Е набор не е възрастова група... В един набор се вкчват деца от 1 ден до 1 г.!
Изводът от цялото ми писание, че моето дете, родено в края на годината няма право да кандидаства за първа група на ясла от прием септември, когато е единствения шанс да го приемат.
И се чудя и мая какво да правя?! Има ли майки с моя проблем и как го разрежихте? Има ли чудещи се какво да правят, ако да- хайде да обединим усилия!

# 1
  • Мнения: 1 350
защо не кандидатствате и за яслена група в ОДЗ, само СДЯ ли сте харесали?
например ако в ОДЗ се открива само една яслена група няма първа, втора група, както ти пишеш, че те притеснява, че ще кандидатстваш за втора група.
или ако са две, то са пак смесени по набор. То е ясно, че ще има едно дете на 2 г. и 8 мес. и дете на 1г. и 4 мес., не е невъзможно де, късмет Wink
Детето кандидатства с набора си, съответно 2010 г. Дори си мисля, че ако кандидатствате от този септември, би трябвало в групата да са повече деца 2010 и 2011 набор Simple Smile от 2009 ще останат тези, които все още не са навършили 3 годинки.

# 2
  • София
  • Мнения: 3 039
renetar,
местата за ясла 2 винаги са повече, отколкото за ясла 1. Децата най-често са в смесени групи, а не в отделни. Защо мислиш, че няма да има място за твоето дете? Местата се определят горе-долу на следния принцип: Да речем има 100 места в СДЯ, от тях сега 20 са били за ясла 1-2010 и 80 за ясла 2 - 2009. Децата от набор 2009 освобождава за септември да речем 70 места (10 да речем навършват 3 г. до края на годината и остават, но не съм убедена.) От тези 70 свободни места, да речем директорката обявява пак 20 места за ясла 1 - 2011, но остават 50 свободни места за ясла 2 - 2010, към тях се прибавят и 20 деца 2010, вече приети в СДЯ от миналата година. Така че ще има повече места за горния набор. Ако не вярваш, погледни всички СДЯ сега и виж как са разпределени местата, много малко са СДЯ и ОДЗ, които да приемат повече ясла 1, отколкото ясла 2.
То и на повечето майки на януарчета им се иска, децата им да са в първа група, а не в ясла 2, ама не става, защото няма места, а и няма как да се докаже, че дете, родено януари 2010, има повече право да е в първа група, отколкото роденото през 2009 г.

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 3 343
Аз дори не подозирах, че има разделение по възраст в яслата... В нашата има дечица на 1,-1,3 г. , а ние сме на 2 г. и 9 месеца. В самостоятелните ясли има ли разделяне на 1-ва и 2-ра група?

# 4
  • София
  • Мнения: 3 039
Аз дори не подозирах, че има разделение по възраст в яслата... В нашата има дечица на 1,-1,3 г. , а ние сме на 2 г. и 9 месеца. В самостоятелните ясли има ли разделяне на 1-ва и 2-ра група?
Попитай в СТРАСТИТЕ, моето дете СДЯ не е посещавало, но е възможно при прием от 20 деца за ясла 1 да образуват отделна група, а останалите от ясла 2, да са в други групи.

# 5

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт