Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1 769
Добър ден,
На 38 год съм и преди 2 месеца направих 1 опит ин витро ИКСИ във вашата клиника. след сериозна стимулация имах 6 фоликула от които 4 добри и 3 се оплодиха, но явно не бяха много добри тъй като  в деня на трансфера (3 ден)се бяха разделили на 4/5 клетки и с около 20% фрагментации. От какво се получават тези фрагментации и има ли начин да се изчистат преди трансфер, как да ги избегнем? При сл. опит доктора ми препоръча ко култивиране на клетки от лигавицата на матката с цел по добри ембриони. какво мислите за този метод/ позитивни и негативни страни. какво друго бихте ми препоръчали да изследвам или направя  за да получим ембриони с по добро качество. асистиран хетчинг в моя случай нужен ли е. иска ми се при следващ опит да предвидим всичко предварително  за да увелича максимално шанса за успех. какво бихте ми препоръчали и какъв съвет.

# 1
  • Мнения: 2 445
Здравейте,

Относно фрагментите при ембрионите, те може да са резултат на различни фактори. При жената за съжаление след 36 г. е възможно да се влоши качеството на яйцеклетките. При следващ опит е възможно да се получат и ембриони без фрагменти,но това няма как да се предвиди.  Ко-култивирането е метод, който подобрява качеството на ембрионите и една от индикациите му е при ембриони с по-голям процент фрагменти. Ко-култивирането има няколко положителни ефекта - от една страна подобрява качеството на ембрионите от една страна, а от друга страна взимането на клетки от ендометриума е полезно, защото се образуват нови клетки и това подпомага след това имплантирането на ембриона и настъпването на бременност. По въпроса дали могат да се премахват фрагментите от ембрионите преди ембриотрансфера - да могат, но за съжаление това не подобрява резултатите,т.е. ако ембрионът  има потенциал да се развие и имплантира той сам се освобождава от фрагментите и се получава бременност, ако няма такъв потенциал премахването на фрагментите не води до резултат.
Относно изследванията е добре да се направи Хало тест - изследване на ДНК (генетичния материал) на сперматозоидите, за да се види дали би могъл от там да идва проблемът.
Асистираният хетчинг е добре да се приложи, но най-важното е да се получат ембриони с по-добро качество, за което би помогнало ко-култивирането и в зависимост от Хало теста би могъл да се приложи и един метод за подбор на сперматозоидите с правилна генетична информация.
Пожелавам Ви успех!

Поздрави,
Любослава Петкова-ембриолог

Общи условия

Активация на акаунт