Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 фев. 2012, 23:42 ч.

Защо няма да ви дам работа

 • 24 203
 • 581
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 006
това е статия от унгарски блогър, но май не се отнася за България...   Simple Smile


БИХТЕ могли да работите в моята компания. Бих могъл да осигуря такава работа на дузина хора, но няма да го направя. Ето защо.

Не бих взел на работа жена

Причината е проста: жените раждат деца. Не ме разбирайте превратно. И аз съм се появил така на бял свят, и децата ми също. Не бих взел на работа жена, защото когато чака дете, тя излиза в майчинство за 3 г. и аз не мога да я уволня. Ако иска 2 деца, отпуската й вече е 6 г.

Така че ще взема на работа някого, който ще работи вместо нея, докато тя е дълги години в отпуска. Но не мога да я уволня не само тогава, когато не е на работа - не мога да го направя и когато се върне. Затова ще се наложи да уволня този, който е работил вместо нея през цялото това време. Когато жената се връща на работа от майчинство, по закон се налага да й вдигна заплатата до сегашното ниво за нейната позиция. Освен това е нужно да й дам отпуската, която е натрупала за времето на майчинството. Когато тя се върне на работа, може да започне с изцяло платен 2-4-месечен отпуск.

Не бих взел на работа хора над 50 години

Не защото имам проблем с най-опитните професионалисти. Не бих ги наел, защото скоро те ще влязат в т.нар. защитена възраст. И ще попадна с тях в клопка точно както бих попаднал с назначената жена. Не можете да уволнявате хора в предпенсионна възраст, трябва да им плащате заплата и всички останали разходи, дори и ако работят зле.

Бих наемал на работа само мъже между 25 и 50 години

Да ги вземеш на работа също е рисковано, защото нямам право да ги уволня по каквато и да е причина (примерно, че доходите ми са недостатъчни или не ми харесва как работят). Голям е рискът те да заведат дело - и с голяма вероятност да спечелят. Но с този риск все пак бих се справил.

Също така трябва да вземам предвид, че 35-годишният човек има 25 дни отпуска в годината. Което означава, че някой трябва да го замества в продължение на месец. Ако ми трябват 12 работници, налага се да наемам тринадесети, за да замества всички останали, които излизат в отпуска.

Но все пак, въпреки всичко казано дотук, аз бих могъл да ви дам работа.

Аз съм смел предприемач. Предприемачите поемат рискове, затова бих могъл да си продам апартамента и да заживея под наем. Надявам се, че тези пари, които ще получа срещу апартамента, ще са достатъчни. Смело ще започна своя бизнес, а ако не потръгне (което често се случва със стартърите), няма да страдам чак толкова.

Моята компания ще предлага великолепни услуги, които е невъзможно да бъдат осигурени без достойни условия за труд. Ще взема на работа 13 души - 12 на постоянна работа и един за заместване по време на отпуски. 14 души заедно с мен ще могат да работят в комфортен, добре оборудван офис от 158 кв. м. Това ще ми струва по 10 евро на месец на квадрат, плюс 3,5 евро на квадрат за комунални услуги. Общо 2133 евро месечно.

Ето ежемесечните ми разходи: наем на офис - 2133 евро, заплати - 13 x 1572 = 20 436 евро, други разходи - 3058 евро, общо - 25 627.

Доста страховито за ежемесечна сметка, нали? Толкова се налага да плащам ежемесечно, без значение какви са ми доходите. И в добрите, и в лошите месеци. И в лятното затишие, и преди Коледа, когато работата ще е много по-малко.

Най-вероятно фирмата няма да може да продава повече от 1000 часа услуги на месец. Но това не е достатъчно, трябва ми и печалба.

Не съм алчен, а и пазарът е свит. Затова ще сложа надценка от 20%. Това ще повиши моята ставка до 30 евро на час. 7 евро от тях директно отиват за държавата, останалите са доход за фирмата. Аз съм оптимист. Ще мога да печеля 1521 месечно, но да не забравяме, че съм си продал апартамента и съм вложил средствата в компанията. Тоест, налага се да наема жилище поне за 300, иначе ще стана бездомен. Ще живея скромно, няма да харча много и жена ми също ще работи. Пък и време за харчене надали ще имам, тъй като за разлика отмоите служители аз ще работя по 12 ч на ден, включително и през уикендите.

Трябват ми 9 г., за да си върна средствата, вложени във фирмата, и едва след това ще мога да си купя ново жилище. Е, при тези обстоятелства не изгарям от желание да си продам апартамента и да вложа парите в нова компания. В това време конкурентите продават същата услуга, незаконно, при крайно скапани условия. Конкурентите ще провеждат дискредитиращи кампании срещу моята фирма. Моите сътрудници може да дойдат на работа само за да изучат тайните на моя бизнес и да ми откраднат клиентите. Оплакванията срещу всичко това няма да помогнат - на никого не му дреме.

Ето затова в общи линии и не давам работа никому. И мисля, че по същите причини много предприемачи, започнали собствен бизнес, също няма да създават работни места. И затова все повече хора остават без работа, купуват все по-малко стоки и по този начин плащат по-малко ДДС. И затова честните компании стават все по-малко и те наемат все по-малко служители и плащат по-малко данъци. Затова държавата получава по-малко средства за социални помощи, и именно затова социалните помощи скоро ще заприличат на концлагер.

Ще ви дам работно място само ако:

Мога да ви уволня в мига, в който пожелая.
ДДС бъде понижен до 20% (а още по-добре до 15%).
Ако държавата взема за себе си "само" 30%.
Ако по-високият доход не носи по-високо наказание.
Ако държавата се бори с корупцията, а не с честните компании.
Докато това не се промени, няма да почна собствен бизнес и да създавам работни места.


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1213421

# 1
 • София
 • Мнения: 2 437
Брех! А си мислех, че съм песимистка  Crazy 
Но не важи за БГ. Сега ме мързи да пиша, но като цяло/идея- да, а като отделни точки- не.Да взема да се вдигна до там, че наемите са по-ниски  newsm78

# 2
 • Мнения: 984
Излиза, че на "предприемача" му трябват роби.

Понеже ще живее скромно и жена му щяла да работи...ама ако всички мислят като него, за жена му няма да има работа....

Той, за разлика от служителите си щял да работи по 12 часа. Сигурна съм, че ако определязаплатите на служителите си на тези принципи, те също доработват някъде, за да свързват двата края.

Това е затвореният кръг на един нагъл интересчия, който иска срещу апартамента си да "направи" бизнес, без да плаща на хората, които ще му вършат работата.
А всеки труд си има цена.

# 3
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 175
не че българия е раят на земята,

но навсякъде по света хората раждат и ги няма по 6 години на работа, твое право си е да наемаш или не жени в детеродна възраст
ддс в б-я Е 20%
ако под "държават взима" трябва да се разбира данък печалба, то в българия той е 10%, къде е 30, къде е 10
и да, навсякъде по света по-висок доход, носи по-високо "назание", дори при нас е доста облекчено
не съм забелязала държавата да се бори с честните, даже хич, имат си достатъчно грижи с нечестните та да се хващат с другите

и общо взето трябва да си голям патрон да се появиш от въздуха и да наемеш 13 човека и да очакваш, че всичко ще ти е цветя и рози
по-добре си стой блогър в унгария

# 4
 • Под липата
 • Мнения: 617

 ......и жена ми също ще работи. Пък и време за харчене надали ще имам, тъй като за разлика отмоите служители аз ще работя по 12 ч на ден, включително и през уикендите.

БрЯх, жена му щяла да работи? Къде? Защото, ако и другите предприемачи мислят така...., ще работи у тях, без заплата  Mr. Green

 Блогва си човека, да не го мислим. Mr. Green

# 5
 • Мнения: 2 563
Освен трите години майчинство и отпуската според това на колко години си, в Унгария типично жените излизат в отпуска три месеца преди термин. Аз съм в подкрепа на дългото майчинство, но 3 години и всякакви допълнителни екстри са ми прекалени. Както се вижда вредят на жените и никой не иска да наема жени.

# 6
 • Мнения: 10
В нормалните държави майките не клечат в къщи по 3 години. Около година и половина се събират тук да си в отпуск по майчинство, а за бащата са 5 седмици.

# 7
 • Мнения: 708
Това е затвореният кръг на един нагъл интересчия, който иска срещу апартамента си да "направи" бизнес, без да плаща на хората, които ще му вършат работата.

Защо пък "нагъл интересчия"? Нали и предприемачите от прагматични подбуди тръгват да правят каквото правят, не от чист хуманизъм. Виждам, че е калкулирал заплати по 1500 евро, освен ако не съм прочела твърде по диагонала.

Макар и цифрите да не са адекватни към нашата реалност, на мен ми харесва как е представена тази гледна точка. Ние по форумите можем да си се оплакваме от алчните работодатели, но който не е бил, няма как да си представи стреса от това всеки месец да осигуриш Х пари по банковата сметка, за да преведеш заплатите. Отделно всичко останало. Факт, че клишето за работодател е нискочел и слабо интелигентен индивид, който с много късмет е успял да отпочне бизнес, основан на експлоатация на робски труд, но то и клишето за служител е някой, който си чопли носа и ако има компютър на работното място си запълва времето с фейсбук, чатове и форуми. А знаем, че има и други работодатели и други служители.

Винаги съм мислела, че прекомерните привилегии, свързани с майчинството, имат обратен ефект.

# 8
 • USA
 • Мнения: 5
В "нормалната" държава, където съм в момента, майчинство е 6 седмици, работиш до деня, в който отиваш да раждаш.  Могат да ме уволнят по всяко време, без  да ми дават обяснения, предизвестия, обезщетения и т.н. Майки, бременни и пред пенсия нямат никаква защита от уволнения. Повече ли ви харесва?  Само ще допълня, че в БГ бях работодател. И в кризата в момента разсъжденията на "наглия интересчия" ми се струват доста адекватни...

# 9
 • София
 • Мнения: 3 094
Излиза, че на "предприемача" му трябват роби.
....

Да не би пък да трябва някой да робува на служителите си и личните им планове за мултиплициране?!...

Винаги този медал има две страни и зависи коя от тях гледа всеки един... Видяхме какво се случи със социалните системи във Франция и Гърция, остава да си дадем сметка защо.

# 10
 • Мнения: 10 583
Посмях се, много ми хареса.

Мишона, ние всичките сме роби. Разликата е в цената, за която се търгуваме.
Дългото майчинство тепърва ще играе лоша шега на мнозина.
И работодателите са алчни, защото държавата е алчна.

# 11
 • Мнения: 1 014
С какво ли се занимава този пишман бизнесмен, та му трябват 11 служители? Това си е сериозна цифра на фона на един продаден апартамент.  newsm78

# 12
 • Мнения: 984
Това си е твой проблем, Касита, че се чувстваш роб.

# 13
 • Мнения: 10 343

но навсякъде по света хората раждат и ги няма по 6 години на работа, твое право си е да наемаш или не жени в детеродна възраст

Като чуя такава глупост, веднага си давам сметка колко е запозната авторката със света и у нас.

Защо не си направите собствен бизнес, вместо да ви експлоатират разни нагли работодатели.

Последна редакция: сб, 04 фев 2012, 09:11 от Трещерица

# 14
 • София
 • Мнения: 36 890
Само някой да посмее някъде да напише, че българите сме били мързеливи, непредприемчиви, алчни и всичко друго  негативно, което се сетите!
Още малко и ще трябва работниците да му плащат, за да работят! Направо благотворителност ще прави, как да не му се кланя човек!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт