Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 фев. 2012, 14:09 ч.

Счупих термометъра

 • 3 006
 • 18
 •   1
Отговори
 • Мнения: 84
Преди малко счупих термометъра, погледнах а живака изчезна, така и не го намирам. Прочетох че трябва да сложа сяра, но нямам в къщи, а аптека отворена няма никъде в неделя. Кажете какво да направя, незнам как защото съм сама в нас, а наще ги няма?

# 1
 • Мнения: 4 916
Термометрите отдавна не са с живак, а със спирт.
Не се коркай, а се обади на ваЩе и ги питай какъв е този термометър.

# 2
 • Мнения: 84
с живак е от отдавна го имаме

# 3
 • Мнения: 60
Къде да сложиш сяра? Живакът в тия термометри не е опасен от количествена гледна точка, аз съм чупила навремето няколко пъти, пък нищо ми няма. Не се притеснявай.

# 4
 • Мнения: 84
Той е в малки количества, но знам ли....

# 5
 • Мнения: 577
Хубаво е да намериш къде е паднал живака.Той може да се е разпръснал на малки сиви топчета. Не ги пипай с ръце. Хубаво е вашите да се приберат и да го съберат.  

# 6
 • София
 • Мнения: 2 561
Прочети тази статия - полезна е Simple Smile
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:MJMjBYZa5yg … ct=clnk&gl=bg

# 7
 • София
 • Мнения: 1 986
В темата за всякаквите въпроси едно момиче
търсеше съвет за счупен термометър.
Не се притеснявай, живакът е малко и не вреди.
Но си измий ръцете хубаво, със сапун, няколко пъти
и проветри добре,
като не седиш в стаята с изпаренията от живака.
Копирам отговора си от Въпроси всякакви, страница 1092:
Поли, току що говорих с майка ми, тя е химик и ми каза изобщо да не се притеснявате.  Peace
Идеята на поръсването със сяра е живакът да се свърже с нея и да се получи живачен сулфид, който не е летлив. Ако останат малки капки от живака във фугите на паркета да не се изпаряват с времето.
Да изсмучат хората с прахосмукачката, да проветрят еднократно,
а не да държат отворено цяла нощ (в този студ!).
Чувалчето на прахосмукачката да изперат веднага с вода и сапун многократно,
след като изхвърлят живака на боклука.

Сега относно живака в термометъра. Самият чист живак, който е в термометрите,
ако се погълне е слабо токсичен.
Предизвиква леко разстройство и в много редки случаи малко еуфория.
Това в случай, че е вдишан веднага.
Количеството живак, съдържащо се в един термометър,
е прекалено малко, за да причини някаква реална вреда.

А що се отнася до по-голямо количество живак, не като това, в термометър, добре е да се знае, че живакът е прекалено на дясно в реда на относителната активност на металите, т.е. е слабо активен химически елемент. Ако случайно се погълне почти цялото погълнато количество се изхвърля през стомашно-чревния тракт, без да успее да се свърже в разтворимо съединение и да проникне в кръвта и тъканите на организма.
Виж, ако се вдиша голямо количество може да подейства лошо на нервната система.
Но от един термометър нищо няма да стане.

Спете спокойно и не на отворен прозорец.
Да не спи никой в стаята тази нощ, а утре да поръсят със сяра
и да прахосмучат добре. После торбичката да се изпере ху-у-у-убавичко с вода и сапун.
Могат и да измият паркета със сапунен разтвор, но не да го поливат, а да го измият с парцал и разтвор, след като живакът е изчистен.

# 8
 • Мнения: 84
Благодаря ви много, оставих стаята да се проветри. Преди се чудех дали да мина с белина, но се отказах от това. Така и не успях да намеря  топченцата, всичко претърсих, но ги няма. Какво да направя с термометъра? Сега го изкарах на терасата в една найлонова торбичка.

# 9
 • Мнения: 60
Благодаря ви много, оставих стаята да се проветри. Преди се чудех дали да мина с белина, но се отказах от това. Така и не успях да намеря  топченцата, всичко претърсих, но ги няма. Какво да направя с термометъра? Сега го изкарах на терасата в една найлонова торбичка.
Изчакай някой друг да дойде, за да го изхвърли, за момента си е добре така на терасата, явно си много наплашена, за да разбереш, че е безопасен Simple Smile

# 10
 • Мнения: 2 435
Най-лесно се събират топченцата с филия хляб - натискаш ги с филията без да ги докосваш и те полепват по нея. После я изхвърляш и сядаш спокойно да пиеш чай Wink Само че трябва да знаеш къде са тези топченца все пак Simple Smile Не се притеснявай - не е страшна работа! Simple Smile

# 11
 • Мнения: 1 072
Отвори да се проветри хубаво, след като не можеш да ги намериш топчетата живак.
Живакът се изпарява бързо при стайна температура.

# 12
 • Мнения: 780
Аз като малка всички термометри натроших, да си играя с топчетата. А бяха много термометри, поне 20. Все още съм жива и здрава. Едно време са пиели по 100 ml живак при колити и преплитания на червата и са живели. Не си изляла литър, а < 0,2-0,5ml.

# 13
 • Мнения: 96
Изяж едно бурканче кисело мляко,то неутрализира действието на живачните пари върху организма.Пусни за всеки случай прахосмукачка в стаята,където си счупила термометъра,и след това изхвърли съдържанието на мяха.

# 14
 • Мнения: 84
Благодаря Ви много  Hug Всичко се оправи, намерихме топченцата и ги събрахме. Бяха отишли доста по-далеч от мястото от което го счупих Laughing. Стаята я затворихме за тази нощ, никои няма да влиза там.

Много се притесних, когато прочетох в интернет че било много опасно и т.н.. Сега вече се оправи всичко Simple Smile Пак Благодаря Ви.  Hug Hug Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт