Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 фев. 2012, 23:33 ч.

Сладолед

  • 1 046
  • 2
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 077
Кой какви рецепти за сладолед знае?

Ето няколко рецепти от мен:

Портокалов сладолед с парченца натурален шоколад

4 жълтъка
сокът и настърганата кора на 1 1/2 портокала
100 г захар
500 г пълномаслена сметана
2 с.л. настърган натурален шоколад

Жълтъците, захарта, маслото, сокът и кората от портокал се поставят в тенджера и се варят на слаб огън при непрекъснато разбъркване, докато сместа се сгъсти. Оставя се да се охлади, след което се разбърква с предварително разбитата сметана и шоколадовите стърготини. Изсипва се в кутия и се поставя във фризер. След като сладоледът се стегне, но още не е замръзнал напълно, се разбива с миксер и отново се поставя във фризера. След около 20 мин. процедурата се повтаря още веднъж, след което сладоледът се оставя да замръзне напълно.

Шоколадов сладолед с "Бейлис"

250 мл течна сладкарска сметана
1 с.л. захар
100 г суха сметана
70 мл прясно мляко
50 г млечен шоколад
1 с.л. масло
1 с.л. "Бейлис"

Охладената сметана се разбива с миксер в дълбок съд заедно със захарта, докато стане на твърда пяна. Сухата сметана се разбива в отделен съд с млякото. Прибавя се към първата смес. Шоколадът се настъргва и се разтопаява на водна баня заедно с маслото. Прибавя се лъжица по лъжиьа към сметаната, като сместа периодично се разбъркваа. Овкусява се с "Бейлис". Прехвърля се в кутия и се поставя във фрзер, като няколко пъти през 1/2 ч. се изважда и се разбърква с миксер. След това се оставя да замръзне напълно.

Сладолед от Маскарпоне с малинов сос

500 г сирене Маскарпоне
150 г захар
200 г течна сметана
настъргана кора от 1/3 лимон
За малиновия сос:
2 ч.ч. малини (ягоди, къпини, череши - замразени или пресни)
3/4 ч.ч. сок от съответния плод или вода
2 с.л. царевично нишесте
1/3 ч.ч. захар

Маскарпонето се разбива с миксер заедно с течната сметана, захарта и лимоновата кора.Слага се в кутия и се прибира във фризера. След 1/2 час се изважда и се разбива отново с миксер. Оставя се да се замрази. Сосът от плодовете се приготвя, като се смесват сокът (водата), нишестето и захарта и се поставят върху котлона на средна температура. Бърка се, докато се сгъсти. Прибавят се плодовете и се вари, докато нишестето добие цвета на плодовете. След като изстине, с този сос се залива нарязаният на кубчета сладолед.

# 1
# 2
  • София
  • Мнения: 1 077
Шоколадово-малинов бомбър

За шоколадовия сладолед:
300 мл прясно мляко
100 г натурален шоколад
150 мл течна сметана
100 г пудра захар
4 жълтъка
2 ванилии
За малиновото сорбе:
450 г замразени малини
175 г пудра захар

Млякото се затопля и в него се добавя настърганият шоколад, като се внимава да не кипне. Охлажда се и се смесва със сметаната и захарта в тенджера с дебело дъно. Поставя се на котлона и се оставя да кипне при периодично разбъркване. Жълтъците се разбиват с ванилиите. Към тях внимателно се сипва врящата смес, като се бърка непрекъснато. Сместа се охлажда, пресипва се в плитък съд и се слага във фризера. Няколко пъти през 1/2 час се бърка с миксер.
Малиновото сорбе се приготвя, като замразените плодове се сипват в купата на кухненски робот и се посипват със захарта. Оставят се да се полуразмразят и се правят на гладко пюре.
Бомбърите се приготвят, като полуразмекнатият сладолед се разстила на дъното и по стените на замразена полукръгла купичка. Замразяват се във фризера. Средата се напълва с малиновото сорбе и отново се слага във фризера. Когато се втвърди леко, в средата се бодва шишче, което трябва да стигне до дъното на формата, за да влезе въздух и да направи изваждането по-лесно. Дозамразява се. Преди сервиране се обръща в чиния. За да се отлепи по-лесно сладоледът, купите се обвиват в горещи кърпи. Поръсва се с едро настърган натурален шоколад.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт