Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 фев. 2012, 05:14 ч.

Безработните дължат месечно по 16,80 лв. за здравни вноски...

 • 7 182
 • 99
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 907
Статията: http://novinar.bg/news/bezrabotnite-dalzhat-mesechno-po-1680-lv- … MzgyODs1Mg==.html

Чета ли чета, гледам и се чудя. Как да стане това със здравните вноски, при условие, че човек няма доход. Как да намери пари, при условие, че очевидно няма възможност. Не говоря за всички видове използвачи на бюджета, а за стотиците хиляди трайно безработни не по своя вина хора. Реално се виждам след една година сред тях и отсега се чудя не само как ще се свързват двата края, но как точно да остана почтен гражданин и да си изпълнявам задълженията.

Смятам внасянето на каквито и да било вноски от безработни хора за подигравка. Ако желаете, споделете дали смятате това за безумно.

# 1
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 829
Че то си е така от много години. Останеш ли без работа и след като мине срокът, в който получаш обезщетение в Бюрото по труда, започваш да си плащаш сам здравните осигуровки.
Защо сега се сети?

Да, да си безработен е кофти.

# 2
 • Мнения: 4 068
Разбирам възмущението ви, но съм на друго мнение и то само заради едно определено малцинство. Представяте ли си какво чудо ще настъпи ако освободят безработните от здравни вноски и въпреки това им дадат право на лечение? Здравната система съвсем ще го закъса благодарение на братята роми, които и без това достатъчно много точат милата ни държавица.

# 3
 • Мнения: 14 757
Разбирам възмущението ви, но съм на друго мнение и то само заради едно определено малцинство. Представяте ли си какво чудо ще настъпи ако освободят безработните от здравни вноски и въпреки това им дадат право на лечение? Здравната система съвсем ще го закъса благодарение на братята роми, които и без това достатъчно много точат милата ни държавица.

Какво малцинство? И мнозинството масово не си плаща осигуровките. Мъжът ми лежа в началото на годината в неврохуриргия. Повечето от останалите пациенти бяха млади хора, пострадали от катастрофи и други инциденти. На 3 януари (първия работен ден) настана голяма олелия, защото няколко човека трябваше да ги изписват, а осигуровките им неплатени, пък НАП нямали софтуеър, на банките им сменяли кодовете и т.н., та големи проблеми с болничната администрация имаха. Цигани не видях. Единият сподели, че предпочита като се наложи (ако се наложи) да плати осигуровките на куп, отколкото всеки месец да плаща без да знае за какво и още повече, че е безработен. Лихвите са малки.
И аз не виждам защо човек трябва да плаща задължително, като може просто да избира дали да е осигурен/застрахован и за каква сума. Като не е, няма да получи болнично лечение. Спешната помощ и без това е безплатна. От моята заплата като заминават към 160 лв на месец да не би да ги ползвам? Или ако се наложи имам ли право да ги прехвърля на мой роднина? Нямам. Отиват в общия кюп и от там незнайно къде.

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 07:47 от Check Please

# 4
 • Мнения: 383
това е интересно- да се прехвърлят здравните права на роднина при нужда. Не ми е известно дали някъде има такава практика ,но би било добър вариант.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 561
renci, далеч съм от мисълта, че ромите заплащат,
каквито и да е осигуровки, но пак пълнят болниците.
В градския транспорт, само нас глобяват, а тях подминават.
Миналия месец за първи път не ми достигнаха пари
да платя и водата, която беше след изравняване, доста
по-голяма сума, отколкото плащаме по принцип.
Реших да я платя в този месец, защото имаме по-малко разходи.
Е, онзи ден ми звъннаха по телефона от Софийска вода,
за да ме питат кога ще платя, при положение, че за първи път
закъснявам със сметка  Shocked
Просто побеснях. Дали им звънят на тези от Факултета, Столипиново
и т.н., за да ги питат, кога ще си платят 10 годишните сметки?
Не разбрахте ли вече, че за всичко в тази държава плащаме ние,
защото само нас санкционират  Naughty

# 6
 • Мнения: 22 080
Е признайте си, ако има такава възможност, колко от вас ще плащат, ако не са болни в момента?
Всеки ще избира да е неосигурен, а ще плаща само ако се разболее, и то някаква минимална вноска...системата съвсем ще рухне, не, ами...
Системата при нас е на принципа на солидарността- взима се от всички(макар и по малко), дава се на нуждаещите се от лечение. Има различни системи по света, но за бедна и хммм, корумпирана и лъжлива държава като нашата няма по-подходяща система, за съжаление. Доста социални групи са освободени от плащане на здравни вноски, например децата и инвалидите, безработните не са сред тях и смятам че е правилно. Сумата не е непосилно голяма, даже е минимална, на практика и лихви не търсят, ако се плати накуп. Виж, за декларацията съм съгласна, че е глупост, и по-скоро за глобата- доста е солена.
За ромите...ами аз лично не искам да съм като тях, а и смятам че проблема с тях няма да се реши като аз не плащам здравни. Трябва да се реши по друг начин и от други инстанции, не от НЗОК или НАП примерно.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 561
... Сумата не е непосилно голяма, даже е минимална, на практика и лихви не търсят, ако се плати накуп.

Сумата е непосилна, когато нямаш никакъв доход
и е хляба за почти месец.

# 8
 • Мнения: 14 757
Системата при нас е на принципа на солидарността- взима се от всички(макар и по малко), дава се на нуждаещите се от лечение. Има различни системи по света, но за бедна и хммм, корумпирана и лъжлива държава като нашата няма по-подходяща система, за съжаление. Доста социални групи са освободени от плащане на здравни вноски, например децата и инвалидите, безработните не са сред тях и смятам че е правилно.

Никаква логика няма в това. Именно за корумпирана, лъжлива и крадлива държава, като нашата солидарната система не работи. Трябва всеки да си плаща това, което ще ползва и то в частни застрахователни компании. За децата също не съм съгласна да са освободени. Да плащат родителите им. Те и сега не се лекуват безплатно. На болниците и лекарите им се плаща от здравна каса. Децата да не са общи, че трябва солидарно да ги лекуваме? Уточнявам, че и аз съм родител.
Пенсионери, социално слаби и инвалиди естествено, че трябва да бъдат покрити от държавата. Те пенсионерите са си платили дължимото.

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 08:29 от Check Please

# 9
 • Мнения: 768
Въпросът е какво в крайна сметка получава човек, когато му се наложи (не дай боже), срещу здравната си осигуровка. При положение, че така и така ще трябва да си плаща и то солено, защо да налива пари всеки месец някъде си, при това задължително.

# 10
 • Мнения: 10 372
Стана ми интересно дали циганите си плащат здравните осигуровки. Хич не ми се верва, мале.
Трайно безработен също ми е интересно. Има си определен срок.

# 11
 • Мнения: 14 757

Трайно безработен също ми е интересно. Има си определен срок.

Какъв срок?

# 12
 • Мнения: 10 372
Този определен от Бюрото по труда. Има много хора, които не работят по разни причини. Например, нямат нужда.

# 13
 • Мнения: 14 757
Този определен от Бюрото по труда. Има много хора, които не работят по разни причини. Например, нямат нужда.

Т.е. има регламентиран максимален срок, през който можеш да си безработен? Той "социализЪма" се върнал.  Mr. Green

# 14
 • Мнения: 10 372
Говорим за здравните осигуровки, нали? Ако решиш, не работи колкото си искаш. Трябва ли държавата да ти плаща?

Общи условия

Активация на акаунт