Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 фев. 2012, 12:29 ч.

Гражданска отговорност: язовири (по повод с.Бисер)!

 • 992
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 072
Пускам тази тема, въпреки голямата вероятност да бъде изтрита. Поводът е ясен, а причината, че другата тема има съвсем друг смисъл. Рядкост са образователни теми с факти. Ще се радвам, ако мислите подобно и ви харесва темата.

Със заглавието на темата искам да кажа, че гражданите са коректив на властта, но за да свършат тази работа, трябва да има знания, факти. Ето въпроси, които биха могли да намерят отговор в тази тема:
1. Как се поддържа един язовир? Не какъв цемент се използва, а примерно има ли нормативен документ, който казва, че стената трябва да се преглежда на всеки 5 години или всеки ден по 5 пъти. Въпросът е важен, за да се прецени колко голямо е нехайството. Може да не е законово-фиксиран документ, а го пише в договора за поддръжка (как изглежда един такъв договор? - на разбираем език).

2. Като изключим обобщенията правителството, министерството, министъра, партията, втори въпрос, който е важен, за да може гражданите да бъдат коректив - кой и как избира/назначава тези, които поддържат язовирите?
Конкретно за с.Бисер - спазена ли е процедурата? Поради каква причина е избран сегашният, а не някой друг?
И подвъпрос - след като е избран, проверяват ли го? Кой го контролира дали си върши работата и на колко време?

На мен ми омръзна да чувам властта, правителството и да го асоциирам с нещо лошо. Искам да знам кой конкретно, коя институция конкретно! Или като чуя името на фирмата "Х", веднага да се сещам - тези "скъсаха" язовирната стена в с. Еди-кое-си. (Очевидно всичко това мога да го науча, ако прочета как работи парламента, как работи правителството, всички броеве на държавен вестник и незнам си още какво. Но от теми като тази, ще науча много повече, отколкото в тема, в която има линк към новината и след това 20 коментара "Ужас!".)

( По същия начин като слушам новините, чувам вайкането на бабите на село, когато някой почине - въпросите на журналистите около всяка една такава новина, я правят сладникаво-трагична, лъха някакво изкуствено съчувствие, от което ти се гади - "Аууу, ами сега?! И обезщтетение ще получите ли? И к'во ще правите? А къде ще спите вие?" - а истинският въпрос е "Какво ще правим ние (заедно)?" )

По същия начин, с прости въпроси и факти, може да се дискутират свързаните теми:
А)  Подписката на с.Бисер - защо е била пренебрегната? Кой я е пренебрегнал? Каква отговорност носи - не по документи, а за какво реално ще бъде осъден?
От подписки има ли полза? В смисъл, ако на горния въпрос няма отговор, колко души утре няма да се подпишат въобще (на никаква подписка)?

Б) Друга болна тема е, защо българите не сме всички за един, както ромите. Не мога да предложа подходящо начало за такава тема (конструктивна тема с факти, а не с "клюки"). Една голяма фирма си има HR. Не знам какво образование завършват тези специалисти, за да знаят как да мотивират и стимулират хората да работят и да бъдат екип. Не знам в другите държави какви граждански формации има и кой ги спонсорира... Не знам какво ни куца на нас.
Имаме си КНСБ и "Подкрепа" (имаме ли?) - но тяхната област е по-различна. (?)

# 1
 • Мнения: 2 376
Относно поддръжката, сутринта слушах интересен коментар, че по времето  на тройната коалиция, огромни средства са били инвестирани за бетониране на язовирите, които потенциално  биха застрашили Турция и районите у нас с преобладаващо турско етническо население, останалите са оставени на произвола на съдбата.

# 2
 • Мнения: 576

Ами, чета тук Правилника за дейността на Министерство на околната среда и водите.

После чета, че

На 1 февруари от Министерството на околната среда и водите е имало предписание към областните управители в страната, сдружението на общините и директорите на четири басейнови дирекции за спешни предварителни действия заради очакваните високи води през язовирите и реките.
Такива указания са били  дадени и на дружествата, които отговарят за експлоатацията на язовирите.
На трети февруари от министерството отново са дали предписание да бъдат предприети мерки за освобождаване на обеми в язовирите от каскада Арда. В нея влизат язовирите Ивайловград, Студен кладенец и Кърджали. От ведомството обаче уточниха, че нямали представа дали са изпълнили предписанията им.Е ако от МОСВ "нямали представа" как им изпълняват предписанията кой да има  newsm78
В правилника на МОСВ пише, че това министерство е отговорно да контролира състоянието на околната среда и опасностите от бедствия.
От всичко това излиза, че МОСВ не си е свършило работата. Нона Караджова би трябвало да си подаде оставка, защото не само по този повод излиза, че не работи добре. Дори сега никаква я няма да обясни какво са правили, че не са проконтролирали дали се спазват предписанията.
Изобщо не ми харесва как се управлява това министерство.

# 3
 • Мнения: 502
   Nekomusume, благодаря за темата.


  Всичко се върши с "предписания", дори когато са застрашени живота и здравето на хората. Чиновници, заседнали в топлите си канцеларии, пишещи предписания към други, по-низшестоящи чиновници, които от своя страна си прехвърлят топката един на друг и така до безкрай. А стената на язовира си стои пропукана- година, две, шест, десет....Предписания има, това е. И подписка от жителите на селото има, и тя е в папките при предписанията...Документацията е налице. Но животът на загиналите хора няма как да се върне. С предписания не се опазва човешки  живот.
  А министър Нона Караджова е първата, която трябваше да подаде оставка. Щото излиза, че работата на един министър приключва само с това, да пише предписания.
  Кметицата на селото звъни на "Гражданска защита" часове преди вълната да залее всичко. Но и от "Гражданска защита" действат с предписания : "Наблюдавайте нивото на водата..."!!! Ами след няколко часа селото е под вода. Страхотна гражданска защита ! Имали са достатъчно време да евакуират всички ! Ей този умник, дето е казал да "наблюдават нивото", кой е той, как се казва, името му знае ли се....
  Вчера гледам по една от телевизиите - директно включване от централния щаб на БЧК в София. Хората седнали около една маса, извадили листове и химикалки, забили погледи в лаптопите и ...действат.  Имали в еди кой си склад одеала, но нямали подходяща високопроходима техника, та как щели да ги закарат....Стоят си в щаба един куп хора и умуват ли, умуват. Успели най-после да се свържат с техните колеги , дали предписания.....Предписания, предписания....

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 18:14 от Соня.

# 4
 • Мнения: 1 072
Защо ни е оставката на министъра? Каква полза имаме ние от това?
От това ли трябва да се "страхува" всеки министър? (или всеки, който започва работа на отговорна длъжност и съответно получава всички облаги, които вървят с тази длъжност)
Оставка на мен ми звучи като награда... Това вероятно се води като да "напусне работа по взаимно съгласие"?  Sick

Ако министъра е виновен и трябва да му се потърси отговорност (а не оставка!!)... Но тогава и всички под него също са виновни: фактът, че се е стигнало по писане на предписание, говори, че има и друг виновен. А това, че има написани няколко (много) предписания, говори, че има още много други виновни.

# 5
 • София
 • Мнения: 365
Относно поддръжката, сутринта слушах интересен коментар, че по времето  на тройната коалиция, огромни средства са били инвестирани за бетониране на язовирите, които потенциално  биха застрашили Турция и районите у нас с преобладаващо турско етническо население, останалите са оставени на произвола на съдбата.
Това означава, че Доган си е свършил работата, за която е избран и е защитил интереса на избирателите си. Проблемът не е, че Вуте е добре, а защо и останалите не го правят?
 Темата ми харесва, но не знам как и дали бихме могли /обикновените потребители/ да намерим подобни отговори.

# 6
 • Мнения: 576
Защо ни е оставката на министъра? Каква полза имаме ние от това?

Защото това е в нейните отговорности - да следи за състоянието на околната среда, евентуални бедствия. И да контролира.
И защото ми се струва, че системно не си вършат работата в МОСВ, или я вършат тромаво и неефективно.
Отговорност едва ли може да се потърси, по закон.
А иначе, виновна е Годината на Дракона  Wink

В китайската култура годините на дракона се смятат за добри за брака, за раждаемостта и за постигането на голям успех, но също така имат и своята тъмна страна - митичното същество властва над водата и дъжда, носейки добра реколта, но също и наводнения и други природни бедствия.

В малко по-реалистичен план, констатира се отвсякъде, че нищо не е поддържано през последните 20 години. В този случай ми е странно как някой си мисли, че може всичко веднага да се ремонтира. И най-вече, откъде да бъдат взети парите за това.
За село Бисер, след като са разпращани предупреждения да се източат язовирите още на 1 февруари, защо не е направено това навсякъде? Доколкото разбирам, дори и паянтов, язовирът е нямало да пострада, ако това е било изпълнено. И нямаше да има жертви.

# 7
 • Мнения: 1 072
Аз като една от бг-мамите, "които нямат работа и по цял ден цвъкат на клавиатурата", ми беше пределно ясно, че всеки язовир трябва да си има стопанин... и дори леко обидно, че вероятно някой знае подробности, но не пожела да обясни в темата...
А то какво излезе? Ами то и правителството не знае. Те, видиш ли, язовирите били безстопанствени. А какво е това "безстопанствен"? Две картини ми излизат пред очите.
Едната - на село като не ти стига място в градината за картофи, си ги засяваш, където има място - извън градината, извън селото (на държавна земя), ако комшията не се вясва - в неговата градина. Навсякъде, където не се плаща наем.
И другата картина - авиобазата в с.Равнец. Сигурно всички са гледали репортажа по телевизията. Ето снимки преди/сега:
http://www.pan.bg/view_article-4-5753-Vandali-razgrabvat-palqt-i … -kraj-Burgas.html
http://www.airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?p=6008582#6008582
Следователно в този безстопанствен язовир не се събират пари за риболов, няма мероприятия, не се дава под наем, никой не взема печалба от него!!!
И второ - съораженията му са окрадени, никой не отваря/затваря шлюзовете - крановете/колела/ръчки са клеясали  така, както са сложени преди 15-20 год... или и те са окрадени и дадени за скраб (ако са метални).

Аз просто не разбирам как е възможно и затова не вярвам, че това е истината. И като са написали предписания, на кого са ги изпратили? Стоят в пощенската кутия на язовира и никой не ги е прочел? Просто там няма работещи/живущи - то е безстопанствено. Не му е изпусната водата, просто защото никой няма ключ да отвори стаята, където са крановете/шлюзовете?
Толкова ли е трудно един път на някого да се потърси отговорност? Село Бисер  ще се помни с нечия оставка (евентуално) и с една лъжа, че язовирът е бил безстопанствен. А утре ще има дискусия за смяна на стопанина - Иван Костов ще каже да се приватизира. Най-накрая ще се направи търг и ако сегашният стопанин е червен/син/зелен, ще го сменят с друг цвят.

Военните и те си нямат хабер. Нищо, че язовирът е много подходящ за терористичен акт, защото нанася големи поражения.

А подписката? Това взаимоотношение: държава - дружества (примерно - стопани на язовир) - е като Фейсбук (или Бг-мамма) - хората си разменят писма, пишат си статус-съобщения, все едно нямат работа, не получават заплата - правят го за fun (дават го лежерно)!
Но подписките, като взаимоотношение между държавата и гражданите, са нещо ново (нямат 50 годишна история). На хората от село Бисер им е коствало време, нерви и не получават заплата, облаги за това. Но държавата е същата - подписката им виси на "Фейсбук" страницата на дъжравата. А гражданите или са "игнорнати", или вече не са в списъка с приятели...  

# 8
 • София
 • Мнения: 1 635
Защо ни е оставката на министъра? Каква полза имаме ние от това?
От това ли трябва да се "страхува" всеки министър? (или всеки, който започва работа на отговорна длъжност и съответно получава всички облаги, които вървят с тази длъжност)
Оставка на мен ми звучи като награда... Това вероятно се води като да "напусне работа по взаимно съгласие"?  Sick

Ако министъра е виновен и трябва да му се потърси отговорност (а не оставка!!)... Но тогава и всички под него също са виновни: фактът, че се е стигнало по писане на предписание, говори, че има и друг виновен. А това, че има написани няколко (много) предписания, говори, че има още много други виновни.

Най-често в България се поема отговорност, като се заяви по телевизията "Поемам своята отговорност"- голям смях.

Общи условия

Активация на акаунт