Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 302
Във връзка с един спор от друга тема в Клюкарника много или малко са 60те дни платен болничен годишно в България ми е интересно какви са условията в страната,  в която живеете.
Интересува ме минималното законово изискване, т.е. под колко дни не може да падне работодателя, а не евентуални преференциални условия на някоя по щедра фирма. Също така ако имате представя кой ги плаща- държавата, работодателят, или някаква трета страна- синдикат, осигурител ( държавен, частен), друго.
Благодаря предварително за участието!

пп. аз твърдя, че 60 дни са доста добро постижение и ако не най високото, то поне в челните места, но не можах да намеря достъпна и лесно сравнима информация за всички ( европейски) страни. Базирам се на впечатления от разкази на приятели и прочетено тук.

# 1
 • Мнения: 2 033
http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/BenefitsTaxCredi … &CRE=sick_pay

В UK, минималното законово изискване е - да си болен повече от 4 поредни дни. Законовото заплащане е £81 на седмица (за сравнение,  много хора печелят това на час или на ден) - т.е., законовият минимум е нищо. До 28 седмици е.

Повечето работодатели имат свои схеми и плащат нормална заплата, а след определен период, имат частна застраховка да покрият тези разходи.

Към 6 дена средно на година е статистиката, че взимат хората по болест.

http://www.bbc.co.uk/news/10253034

Най-много се "разболяват" хората на държавна работа (което не е учудващо.)

http://www.cipd.co.uk/NR/rdonlyres/45894199-81E7-4FDF-9E16-2C733 … 6AbsenceSRWEB.pdf


# 2
 • Мнения: 3 242
Тук зависи от браншовите споразумения и стажа във фирмата.

При нас след една година стаж веднага ти е платен болничния, преди това първия ден е неплатен.
А колко дълго? Малко ми е трудно да отговоря. Като си болен и имаш атестация - си болен. Но максимално 90 дни ти плаща работодателя, след това е за сметка на здравната касата по нейните си таблици Simple Smile

# 3
 • Мнения: 3 932
Сложно е да се даде отговор в 2-3 реда...mай изклУченията са повече от правилото.
Тук се ползва mаксиmално 15 седmици болничен, който е платен 50% от дохода и се облага. Обикновено работодателят (застрахователят) предлага допълнителни 20%. Първите 2 седmици обаче са неплатени. Иmа и mаксиmуm на суmата, която mиже да се получава, околоо 500$ на седmица е. Ако иmа трудов инцидент, сmетката плаща др. правителствен орган и таm вече не съm сигурна как стоат нещата, mисля че около 90% се плаща.

Отделно повечето фирmи предлагат болнични от 5-10 дена, които са за сmетка на фирmата, а ако не се ползват през годината някъде иmа опция да се плащат.

# 4
 • Мнения: 2 093
Рокси а как се дават тези 60 дни в БГ. Аз си спомням на времето, когато работех, ако се разболея, да кажем от грип, лекарят ми даваше бележка и така си взимах болнични. За нещо подобно ли става вьпрос. Моя опит в Канада е следният. Болнични за настинка или нещо, което не е сериозно е 5 до 10 дни в годината. Ако на човек му се наложи да си прави продължително лечение, частният план ти покрива краткосрочно или дългосрочно отсъствие, което мисля (не сьм сигурна) може да продължи от 3 до 6-12 месеца. При всички положения трябва да си на постоянно работно място, не контракт. Продължителния болничен е нещо което компанията предлага като допълнителна придобивка, не е регулирано от държавата. До колкото знам ако имаш определен трудов стаж или брой часове, може да се квалифицираш да ти плащат болнични, подобно на принципа на безработните, но май бяха за няколко седмици само.
Както цяло човек не може да си позволи да си взима болнични за малки неща и за сьжеление през зимата офиса е пьлен с кихащи и кашлящи хора. Сравнявайки сега и преди, в България беше доста по-добре по отношение на болничните. За мен е голям стрес да имам 10 дни за цялата година, които трябва да използвам за мен и за детето. Тук сьщо човек може да си ползва отпуската, защото не се изисква лекарска бележка. Обаче отпуските са от 2 до 3 седмици, така че като цяло пак си ограничен. Предполагам, че предимството в Канада, ако си осигурен, е че ако се разболееш сериозно, човек си получава 100 % от заплатата или нещо подобно за периода през който не работиш.   

# 5
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 053
ще отида да прочета темата, много ми е странно да се регламентират дни болест под брой  Shocked
тук зависи от договора на сектора, за който работим. в моят (търговия и туризъм)  нещата са следните : първите 3 дена 100% от заплащането, задължение на работодателя. от 4-тия до 20-я ден 75%, изплатени от държавните застраховки (вид НОИ, само коригирах се  Laughing ), от 21-я ден нататък : 100%, все от НОИ.
от миналата година направиха следните разграничения: 100%-то заплащане в първите 3 дена, се счита за само първите две заболявания в рамките на 12 месеца. третото 3-дневно заболяване минава на заплащане 66%, четвъртото на 50%. от петото 3-дневно нататък не се заплащат. това би трябвало да ограничи излишните кратки "болести". от друга, който така и така е решил да се "разболява", като нищо ще си вземе директно 5 дена от третото нататък, така поне 4-ти и 5-ти ще са му заплатени на 75%.

истината е, че ние имаме проблем с лесно раздаващи се болнични  Rolling Eyes

ах, платени болнични за децата нямаме : от 3 до 8 години - 5 дена (неплатени) годишно, под 3 не помня вече колко дни, но все са неплатени  Confused
можеш да си вземеш платен отпуск обаче, твоя си работа  Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 23:10 от feiam

# 6
 • Мнения: 4 302
Пиша за 60-те дни в България.
Болничният се издава от лекар до 7 дни, след това от лекарска комисия ( трима души). За по дълги болнични има и следващо ниво, като се гледа както продължителността на болничния ( т.е. непрекъснато отсъствие в поредни дни) както и общ брой за годината. Независимо обаче от това колко болнични имаш издадени и по какъв повод- дали за теб, дали за гледане на дете/друг член на семейството, дали заради престой в болница или домашно лечение, максималният брой платени дни са 60. Т.е. ако имаш болнични за 80 и не си ходил 80 дни на работа, ще ти платят 60, за другите 20 е ок да отсъстваш, но не получаваш заплата.
Първите 3 дни от всеки болничен  се заплащат от работодателя, следващите от НОИ. Ако си болен ти- 80%, ако е за дете или бременност- 90% ( не съм 100% сигурна в сумите, но не е по малко от 80%).

Явно системите са доста различни в различните страни, че и гледам по браншове пишете, и затова няма обобщена информация като табличка, или изобщо нещо, което да обхванеш с един поглед.
Иначе се опитах ид а потърся информация за това колко дни средно болнични се ползват , след като Алиса писа за 6те във Великобритания. За България намерих 22, но във вестникарска статия, в която имаше и за няколко други страни- Гемрмания 7, Франция пак някъде толкова. Което пък ме изненадва, ако имат право на 90 платени дни от работодателя + по натам от здравната каса, както писа Ивенце,  кое спира хората да ползват много болнични?

# 7
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 053
сега, от любопитство в името на темата, направих едно търсене за брой дни средно годишно боледуване. освен, че италианците се оказаха направо примерни в Европа  Shocked (ср. за Европа 7,4 дена на човек годишна болест) : Италия : 6,7, Швеция: 9,1, Русия: 7,3, Германия : 6,6. че ние сме много добре значи  Laughing

познайте кой води класацията (в отрицателен смисъл)? България :22 дена, Португалия 11,8 дена (което си е пак почти наполовина), Чехия : 10,8, Норвегия : 10, 6 (това ме учуди малко  Rolling Eyes)

а най-малко боледуващите? Турция : 4,6 и Англия : 5,5.

статистиката е от 2009-та година, не можах да намеря по-скорошна и достатъчно достоверна (не съм се и разтърсила де, само първата страница на гоогле прегледаах, и то само на италиански, та може и да е манипулирана  Laughing

пп. Рокси, извинявай, някои данни си ги казала вече, ама на, като пиша, без да чета публикуваните междувременно, докато казвам "лека нощ" и взимам душ  Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 23:33 от feiam

# 8
 • Мнения: 4 399
ако имат право на 90 платени дни от работодателя + по натам от здравната каса, както писа Ивенце,  кое спира хората да ползват много болнични?

Страхът от загуба на работното място. За Австрия имаше една статистика (мисля и за Германия бях Чела нещо подобно), в разцвета на кризата броят на болниЧните беше намалял много силно. След това като се позакрепиха нещата и безработицата падна, броят на болниЧните отново се вдигна.

# 9
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 988
 Само малко пояснение за UK. Тук болнични за 1-2-3 дни няма. Ако си болен, или не ти се работи обаждаш се по телефона и казваш, че си болен. Никой не ти търси никакви болнични, бележки и тем подобни. Просто тези дни не ти ги плащат. А след третия ден народа гледа да се върне на работа, че губи много в плащането. Вероятно не влизат и в статистиките за болнични като гледам, че за тук е дадено малко боледуващи. Но пък вземането на тези 3 дни само с обаждане на телефона е толкова масово.

# 10
 • Мнения: 2 093
както Doret го е обяснила и при нас е така.
Интересно ми е при какви обстоятелства хората използват 60 дни болнични и има ли значение дали се взимат на ведньж или на периоди. В бившата ми работа, имаше само две колежки, които осьстваха за продължителен период; едната имаше рак, а другата претърпя сериозна операция с голям възстановителен период. Имам спомен че отсъстваха до 6 месеца и съответно частния застрахователен план, плащаше заплатите им. След като минаха лечение и се възстановиха и двете се върнаха на работа и не са взимали други отпуски. По принцип нито един от служителите не е отсъствал за продължителен период по болест. Всеки си взима 1-2 дни тук и там. Допълнително, както някой спомена, не се гледа с добро око, ако отсъстваш, така че трябва да е сериозен повод. Предполагам, че за това частните планове покриват по-дьлак период, за да може човек да оздравее. Мисля си, в Канада има някакъв минимален стандарт, но в зависимост от компанията и поста, човек може да получи по-голямо обезщетение. Най-голям рахат е държавната работа; държавните служители имат най-добрите придобивки, висока пенсия, отпуска. Имам позната, която работи кьм здравното министерство. Тя се е споразумяла с работодателя си, да ползва по-голяма отпуска, например 10-15 седмици срещу по-малка заплата. До колкото знам съществува закон, който ти дава право на подобно споразумение, но шанса да го получиш в частна компания е 0. Не случайно много хора си търсят държавна работа, но това е друга тема. 

# 11
 • Мнения: 3 242
Всъщност нещата са малко по-сложни. Подсетих се, че наскоро гледахме с колегата ми здравните застраховки. Наистина фирмата плаща, но от някакъв фонд за болести. Т.е. годишно се актуализира този фонд спрямо използваните болнични дни. Тъй че става скъпичко като се почнат големите боледувания.

А от друга страна здравната каса има големи загуби, точно от болнични, та постегнаха лекарите да не дават такива за щяло и не щяло Simple Smile Дори на болничния лист - датите лекарят ги изписва с букви Simple Smile

Рокси, според мен е въпрос малко на съвест и много на опасност от уволнение Simple Smile

Сега си спомних за Германия, като работех като студентка, поне в нашата фирма за първите 3 дни дори не ти искаха болничен (както пише и Дорет). Но и немците имат проблеми с това, сещам се за разни предавания за разни тежко болни, които докато са уж болни носят торби с цимент, ремонтирайки си къщата.  Wink

# 12
 • Мнения: 2 033
кое спира хората да ползват много болнични?

Може би това, че ако отсъстваш за щяло и нещяло, това ще се отрази неблагоприятно на шансовете ти да останеш на тази работа. Предполгам и това, че не можеш да си купуваш лекарски бележки като в Бг.

# 13
 • Мнения: 2 563
Идея си нямам законният минимум какъв е, но аз имам 12 платени болнични и застраховка за по-продължително боледуване.

# 14
 • Мнения: 1 567
Гърция.
Максималните платени болнични годишно са 15 дни.
Наведнъж платените болнични са 3 дни (заплащат се от работодателя, всеки следващ от служителя). Мисля, че ограничението 15 дни не важи за престой в болница.
Но, ако си бил в болница и е наложително възстановяване в къщи за повече от 15 дни - задължително се минава през комисия.
Ако си си надхвърлил 15 дни болнични сумарни за годината - пак минаваш през комисия.
Когато болничните са дадени от комисия, тогава се изплащат от съответната здравна каса, някакъв % от вноските, които си направил.

Общи условия

Активация на акаунт