Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 0
Здравейте,
В момента съм в болничен за отглеждане на дете до 135 ден. Мога ли да сключа гражданси договор с моя работодател за този период и за периода 135 -410 дни - отпуск за отглеждане на дете? Това ще прекрати ли обезщетението, което получавам от НОИ? Мога ли да получавам и двете - възнаграждение по граждански договор и обезщетение от НОИ? Много ще съм благодарна, ако можете да ми отговорите!

# 1
  • Мнения: 327
Здравей,
отговорът на въпросът ти има два аспекта - законов и действителен:

По закон няма пречка да сключиш граждански договор, да работиш, да ти се удържат и внасят осигурителни вноски и ДДФЛ, да се подава информация за това към НАП. Казано с други думи законодателството не забранява изрично работата по граждански договор, като няма промяна в базата за изчисляване на обезщетението което взимаш по време на майчинството (от 135 до 410 кал.дни).

Действително обаче обезщетенията за майчинство се изплащат от НОИ, а при НОИ важи правилото - софтуерът изплюе ли те - няма плащане. А когато софтуерът "подуши" декларация 1 за осигурителен доход от извънтрудово правоотношение - веднага ще те спре плащането...... И оттам се започват едни ядове, ходене по мъките и т.н. само за да обясниш очевадното, но без особена полза.

В заключение - по-добре не сключвай граждански договор, а го "прехвърли" на друго лице (някой роднина) за да си нямаш излишни тревоги.

Успех!

# 2
  • Мнения: 0
Благодаря за инфорамцията.
Досега получавам много различни отговори. Дори от НОИ ми отговориха по емейл, че ГД няма да попречи да получавам обезщетение от тях.Но така или иначе все още не съм напълно убедена и затова пуснах темата, за да получа отговор от хора, които са минали по този път.

Отново благодаря

# 3
  • Мнения: 672
По време на майчинството си работех на граждански договор. Лично аз си оформих всички сметки и си подадох декларация 1. Не съм имала проблем с изплащането на майчинството.

# 4
  • Мнения: 0
Благодаря за споделения опит Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт