Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 фев. 2012, 12:12 ч.

За бизнесът в училищата

 • 2 243
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 37 280
Намирате ли за нормално развитието на бизнесът на разни фотографски и др. агенции на територията на училищата?
То не са календари, календарчета, картички и каквото се сетите. За Коледа успяхме да отбием атаките, сега пък ни нападнаха за 8-ми март. Този път явно е била по-агресивна кампанията, защото след като детето ми изрично е казало, че не желае да се снима, но му е било обяснено, че трябва да го направи "За мама!"
Снощи пък получих обаждане по телефона от господин от агенция, която организира прослушвания за реклами и не нам си какво, които обикаляли по класовете и раздавали покани.

Ако някой е запознат законово как стои въпроса с достъпа им до децата ни, нека ми пусне текста, защото не го намирам.
Но не е нормално аз да нямам достъп до класната стая, а външни лица, които идват да зарибяват да имат такъв.

Също така ме интересува навсякъде ли е така?

# 1
 • Мнения: 2 865
Намирате ли за нормално развитието на бизнесът на разни фотографски и др. агенции на територията на училищата?
То не са календари, календарчета, картички и каквото се сетите. За Коледа успяхме да отбием атаките, сега пък ни нападнаха за 8-ми март. Този път явно е била по-агресивна кампанията, защото след като детето ми изрично е казало, че не желае да се снима, но му е било обяснено, че трябва да го направи "За мама!"
Снощи пък получих обаждане по телефона от господин от агенция, която организира прослушвания за реклами и не нам си какво, които обикаляли по класовете и раздавали покани.

Също така ме интересува навсякъде ли е така?

Без оцветенето в червено се случва и тук. Но първо ни пускат по една бележка седмица поне преди събитието, в която се подписваме, че даваме съгласие детето ни да бъде снимано. Ако не желаем, никой не го закача...
Аз повече се ядосвам от качеството на рекламните материали, т.к. за мен са под всякаква критика. Снимките не са обработени - едни са тъмни, други светли...Хич не им дреме. Crazy

# 2
 • Мнения: 1 855
Няколко години вече се възмущавам от този "напън",но едва сега /4клас/,
успях да отбия атаките.В училището има един батко М.,който е дежурен и
с повод и без прави снимки.За качество не коментирам,дразня се от начина.
Прословутите календари бяха по-евтини в кварталното фото,а тази година
поради кризата се вдигна и двойно цената.
Бизнес !

# 3
 • волно калдъръмче
 • Мнения: 4 010
И мен са ме снимали в детската /и то всяка година за осми март/  Laughing
Преди време да се снимаш си беше събитие и никой нямаше нищо против фотографът да влезе в детската градина и да си прави бизнеса. Сега си правим снимки с доста добро качество и без професионалист, но пък хората искат да си запазят хляба /безобидните едновремешни снимчици еволюираха в календари, фото колажи, албуми/. Не виждам нищо лошо в предлагането, но бих желала да предлагат на мен, тъй като все пак аз плащам, а не чрез детето да си реализират продукта. Подходът им е смешен и несериозен и с право предизвиква негодувание.
след като детето ми изрично е казало, че не желае да се снима, но му е било обяснено, че трябва да го направи "За мама!"

# 4
 • Мнения: 37 280
И мен са ме снимали в детската /и то всяка година за осми март/  Laughing ...

И аз имам такива календари, но за онова време държавния фотограф беше единствения източник на спомени  Simple Smile
Сега кой има достъп до децата ни като има такова голямо предлагане в бизнеса? Предполагам някой, който е близък на директора.
Цената също е нереална, аз самата работя с Фотошоп и си правя календари на детето. Картичките ни за Коледа бяха по 25 стотинки, подобна е над 4 лв. в училище...

# 5
 • Мнения: 53
Достъп по принцип се разрешава от директора...
Винаги съм била против тези кампании, защото цените са ужасно преувеличени, а и ако всеки месец ги снимат (8ми март, просто снимка на класа, коледа, първа пролет и т.н.) то не всеки родител може да отделя И за това средства отново и отново... Същото е и с обявите за екскурзии. Срещала съм примери в които дори обикаляха да предлагат допълнителни книги-помагала за оцветяване в клас + моливи  ooooh!

# 6
 • волно калдъръмче
 • Мнения: 4 010
И държавното залиташе по частните практики, еле па при фотографите  Laughing  От един познат близък на семейството ми фотограф съм чула лафа "часпром - весел дом".

За цените въобще не ми се говори. Племенницата ми плати 70 лв за албум за абитуриентската.

Същото е и с обявите за екскурзии.
Екскурзиите се правят вече чрез туроператорски фирми, които също работят за печалба.

# 7
 • Мнения: 10 583
И разни дистрибутори ли, какво ли да ги нарека, не зная, продават книги, лъжат децата на поразия.

Аз и разни измислени книжарници не разбирам какво търсят на територията на училището. Да продават писалки и тетрадки- добре, прочетни книги, учебна литература, но то не са стикери, бакугани /или там както се пише/, то не са играчки и боклуци с 300% надценка.

Това, от което ти се възмущаваш, НСЧ, не става без благословията на ръководството на училището.

# 8
 • Мнения: 9 006
Децата ми се полъгаха, когато бяха в първи-втори клас. Няма лошо, направихме по един голям календар, по няколко малки календарчета. Цените наистина не са съвсем реални, ама като си направя сметка, че никога няма да ги помъкна към фотостудиото, за да им изработят там такова нещо, а пък тук ми идват на крака и с нищо не ме ангажират, май си заслужава.
А моите вече не искат, защото не се харесват на снимките. А и явно тази суета, да си видят образа сред любими филмови герои, я надживяха.

# 9
 • София
 • Мнения: 354
Много болна за мен тема!

НСЧ, абсолютно си в правото си да се дразниш. Аз също се дразня, а и като слушам други родители, само се оплакват, че джобните, дадени за закуска са материализирани в поредния боклук. Е, аз съм решила проблема, като не давам джобни.  Но тази година - ОК, от догодина, няма как да минем ...

На лавката пак няма нищо свестно, за полезните храни, които щяха да се предлагат на децата там... останаха химера; книжарницата - ами моята само ме работи да й дам пари, за да си купи играчка. Ако трябва да й взема учебниците или да потърсим липсващ учебник - аз не мога да вляза, но разни амбулантни търговци влизат безпрепятствено... И като се каза, че не сме съгласни до децата ни да имат достъп такива хора, уж нищо не можело да се направи  Crazy Явно това си е утвърден бизнес модел, с благословията на директори и пом. директори...

# 10
 • София
 • Мнения: 1 852
В нашето училище не съм забелязала да е масово явление - не мога да се оплача. За 7 години с големия съм се сдобила с един календар, май в 3-ти клас беше, и общ албум при завършването на 7-ми клас, радвам му се, наистина е хубав спомен за децата. С първокласника до този момент никой не е правил бизнес. Книжарница за добро или зло си нямаме. Може би наистина зависи от ръководството.

# 11
 • България, София
 • Мнения: 615
Също така ме интересува навсякъде ли е така?
Смятам, че колкото по-голямо е училището толкова повече са "безобразията"! Внушава ти се идеята, че никой не те карал да си записваш децата там! Болна ми тази тема.
Относно снимките нашата фотографка кара децата да си пишат цената по ръцете с химикал, за да не забравят! Може би по-добре на челата, за да видим и ние - ще предложа #Cussing out. И това се се случва в клас, в присъствие учителката.
А в 1ви клас детето ми поръча 4 снимки-картички за 8ми март (за близки жени в семейството) и получи 4бр. с текст "Честит празник, мила мамо" - вероятно за 4те си майки!!! Голям рев падна, та се чудих как да я успокоявам.

Много са противоречията между претенцията на училището за елитност и това, което осигуряват на децата като отношение, обгрижване, усещане за сигурност. Племенницата ми е на същата възраст, но учи в училище в квартала, в който живеят - разликата е огромна и все в нейна полза.

# 12
 • Мнения: 1 418
В училището на сина ми до сега не са идвали да предлагат нещо.Нямахме коледни картички,календари и други подобни.За 8-ми март още е рано да кажа,но предполагам ,че пак ще е така.

# 13
 • Мнения: 1 827
В първи клас бяха дошли да ги агитират за Бен 10. Подивях. Що тръшкане беше що нещо, какви ли не методики ли не бяха да обяснявам, че нищо няма да получи ако попълни албум, само ще олекнем с определена сума, обясних за колко дена е храна тя. Не, била съм гаднярка, на Рафаел как му купували... Класната каза, че директорката позволява.
Училището работи с определени фотографи, качеството на календарите е кошмарно от гледна точка на дизайн, в снимките не можех да се вгледам. И за какво ми е календар с едното дете като имам две? Вече знаят, че снимки не правим.
Но се дразня за зелените училища, че от горе се спуска къде да се ходи и майките нямат право на избор, предполагам агенциите плащат нещо на класните, за да убеждават децата, че точно този хотел и този град са най-доброто. Миналата година нашенеца се възхищаваше какво голямо чудо било, че хотела бил с четири звезди... Тази година директно попитах класната кой ги решава тези неща, каза ми-ние си избираме (разбирате директора)
Скоро бях ядосана и от друг факт. Идват една агенция да предлагат да правят кръжок по едно изкуство. Специално за тях беше преместен часа по четене. Всяко чаве трябваше да си носи по левче за материалите, които струват под 10 ст. (аз продавам такива и съм наясно с цените)! Т.е. те идват да си правят реклама, я нашите деца трябва да им плащат за това! Та за 45 минути са вземали 25 лв. разходите им са под 5лв. (не са издавали финансов документ) Тя учителката ни не взема такава заплата! Безумие е да караш някой да ти плаща за рекламата ти! Казах на класната, че ако училището иска такива курсове за нашето училище бих ги направила безплатно. Скоро разбрах, че въпросната агенция си води курсове в училището и си скубят децата... Всичко си е до приятелство с директорите....

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 8 215
И в училището на дъщеря ми редовно се предлагат снимки,календари и т.н. за предстоящи празници. Това толкова не ме дразни, защото всичко зависи от мен- ако не дам парите аз няма как да ги вземат. Качеството на календарите и снимките при нас също е ужасно. Детето не се харесва и не налите да се снима в училище.Но се появяват от време на време разни чичковци, лелки и незнам какви си, които продават разни безумно глупави вестници, картинки и т.н. по които децата се подлъгват и купуват ей така без да помислят. Как наистина влизат тези хора да търуват с нашите деца, а ние нямаме право да препарим до класната стая newsm78, естествено е, че ръководството на учебното заведение дава съгласието си това да се случва.
Не съм чувала за подобни курсове, за които споменава migito , но не е късно и това да се случи. Нищо няма да ме учуди за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт