Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 фев. 2012, 15:32 ч.

Детето ми е левичар

 • 4 148
 • 38
 •   1
Отговори
 • гр. Шумен
 • Мнения: 515
Не открих подобна тема, но наистина взе да ми става малко трудно. Дъщеря ми е на 6. Учат се в градината да пишат, аз се опитвам да й държа ръчичката, но нещо не ми се получава, само я тормозя. Държала съм ръчичката и на каката, но тя пишеше с дясната ръка, а с дребната ми е трудно. Дълбоко съм убедена, че ако някой може да работи по-добре с лявата ръка, то той просто трябва да бъде оставен да работи точно с нея и не искам, ама хич да насилвам детето да се мъчи с неудобната дясна ръка. Въпросът е как аз да й бъда полезна. МОже ли някой да сподели идеи и опит по въпроса.

# 1
 • Мнения: 1 809
Синът ми също е левичар и изпитваме подобни трудности - дори посоките на писане често сменя -  не пише от ляво на дясно, а от дясно на ляво, често обръща и буквите огледално, рязането с ножица  също му е проблемно. Опит не мога много да споделя, но се надявам с времето да се ошлайфа.

# 2
 • гр. Шумен
 • Мнения: 515
Ulia, и моята обръщаше буквите, но взе да се оправя, явно в детската добре ги занимават (поклон!). Явно трудно е, но все се надявам някой опитен да сподели начини за оправяне. Помня, навремето мой съученик как го тормозеха да пише и рисува с дясната ръка, а той беше левичар и като такъв рисуваше прекрасно! Не искам това за детето, искам просто да мога да му бъда полезна.

# 3
 • Мнения: 1 809
Мен също ме тормозеха в училище да пиша с дясната ръка, с лявата прибрана зад гърба. Явно дребния от мен е наследил левичарството, но както и да е. Понастоящем само пиша с дясната, а върша всичко останало с лявата ръка, но пък съм изключително непохватна (предполагам точно заради тази намеса навремето). Затова и аз смятам, че е по-добре децата да се оставят да боравят с удобната за тях ръка, а не с "правилната" според общоприетото. Слава Богу, в детската градина на сина ми споделят това ми виждане. За някакви специални похвати не зная, може би ако педагози се включат в темата ще е от полза, но това което ще се иска от нас със сигурност е повече обяснения и търпение, за да овладеят децата постепенно и без стрес това, което се изисква от тях. И разбира се - поощрение при всеки, макар и малък успех.

Последна редакция: сб, 11 фев 2012, 17:05 от Ulia

# 4
 • Мнения: 10 583
Едното ми дете е левичар, вече ученик. Трудности не среща. Пише ръкописно от около 5-годишно, с тази разлика, че почеркът му е потресаващо странен, което няма общо с използването на лявата ръка, баща му пише така с дясната.
Не отдавайте трудностите, които между другото са съвсем нормални, на лявата ръка. Срещат се при много деца, независимо с коя ръка си служат. Упражнения му е майката. "Кардиограми", огледално и йероглифно писане ще срещате много в началните класове.  Mr. Green

# 5
 • гр. Шумен
 • Мнения: 515
Касита, при мен трудността е да й хвана ръчичката. Някакси не мога да го направя. Левичар в рода засета е само тя и може би зтова са тия трудности.
Но пък явно има решение, щом вие сте се справили.
Апропо, отскоро ирае на лаптопа и съотнетно труднотията с мишката и нейните  бутони придобио нови измерения. Дори не знам дали решението ми е правилно.

# 6
 • Мнения: 10 583
Никога не съм държала ръката на детето си. Нарочно. Около края на четвъртата му година стана ясно, че освен с мишката на компютъра с дясната си ръка друго не може да прави, то аз, като пишещ с дясната ръка повече щях да навредя, отколкото да му помогна.
В темата за първолаците се хвалеше много Обучаващ тренажор молив за лява ръка
Пробвайте с него.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 039
Касита, при мен трудността е да й хвана ръчичката. Някакси не мога да го направя. Левичар в рода засета е само тя и може би зтова са тия трудности.
Но пък явно има решение, щом вие сте се справили.
Апропо, отскоро ирае на лаптопа и съотнетно труднотията с мишката и нейните  бутони придобио нови измерения. Дори не знам дали решението ми е правилно.
Защо държиш ръцете на децата си, докато се учат да пишат? На мен никой не ми е държал ръката, за да пише с мен. Аз не съм левичар, но според мен е добре всеки сам да се научи да пише, а не някой да му държи ръката.

# 8
 • София
 • Мнения: 36 890
прото няма нужда да й държиш ръката, освен ако не си готова ти да се научиш да пишеш с лявата. оставИ детето, то ще се оправи самичко. Само на 6 е, фината моторика още не е съвсем добра, докато дойде  есента, всичко ще е наред!

# 9
 • Мнения: 448
Аз съм левичар обаче мога да правя всичко друго с дясната освен да пиша. Защо ли на времето са искали всички да пишат с дясната?

# 10
 • Мнения: 513
И моят син май е левичар, още не съм съвсем сигурна. Храни се по-често с лявата ръка. Фината му моторика е много зле. Хайде, че не може да изписва буквите добре, не се притеснявам много, все пак е още малък, но не може  нито рисува, нито да оцветява. Преди в градинта неговите рисунки бяха от най-несполучливите, сега въобще ги няма изложени при рисунките на другите деца. Когато го попитам защо, ми обяснява, че той такова не можел да рисува. Вероятно вижда, че другите деца се справят по-добре от него и се отказва. Вкъщи категорично отказва да рисува. Буквички се опитва да пише, но при първия неуспех се отказва и ми дава аз да пиша. Аз също искам съвети как да подобрим моториката, защото в училище ще му е трудно.

# 11
 • София
 • Мнения: 32 901
Sessilly, моята дъщеря бе утвърден левичар на около 2,6г.
Аз съм превъзпитан левичар, пиша с дясната. ПОмня, че ме тормозеха в училище и затова оставих дъщеря ми да се развива както тя сметне за добре.
Не съм и държала ръката. Показвах как се пишат букви и цифри, понякога се пробвах да показвам и с лявата ръка. Беше ми малко терсене, с лявата ръка пиша като първолак.
Не е имала проблеми с писане, освен някои огледални букви. До средата на 1ви клас беше изчистила този проблем и спря да ме пита "Мамо, Б на коя страна се пишеше?" Simple Smile

Не бих казала, че почерка й е красив, пише хубаво когато се старае.

# 12
 • Мнения: 382
За левичарите вече има специални ножици, мишки... Съжалявам, но в момента не мога да дам повече информация, защото не си спомням сайта, където предлагаха такива, но ще следя темата -  и дъщеря ми май ще се окаже левичар. Храни се и държи молив с лявата ръка.

# 13
 • Мнения: 90
Моите и двамата са левичари / на 21 и на 14/ , справят се перфектно, дъщеря ми дори пише красиво, никога не съм ги учила да пишат , с която и да е ръка, някак си лесно преминахме през това ,но имахме и подкрепата на учителките в детската градина и училището.

# 14
 • у дома
 • Мнения: 5 663
Има такава тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=438181.0 -аз съм писала доста в нея,виждам познати никове,които също са писали там...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт