Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 673
Не знам защо, но по този въпрос медиите остават безмълвни от доста време.
 Столична община е разпратила до районните администрации писмо, с което препоръчва да се оптимизира училищната мрежа. Става въпрос за училища с по-малък брой ученици в столицата, които трупат големи разходи предвид издръжката на големите сгради, в които се помещават. Както знаем всички финансирането на училищата и детските градини се извършва на принципа на делегиран бюджет, който се определя от броя на учениците/децата. Всички знаем, че едни училища се пукат по шевовете, а в същото време съседните едва скалъпват една-две  паралелки прием. Причините няма да ги коментирам, но това са факти и очевидно нещо не е наред. С настоящето писмо се предвижда от тази година да започне обединяване на няколко училища в една сграда, възможно е и да се закрият някои училища. Не ви ли се струва познат този сценарии? Всички изпитахме последиците върху гърба си от оптимизацията на детските градини преди години. Струва ми се,че има опасност всичко това отново да се повтори, но с училищата. Не мога да не си задам въпроса какво ще се случи с опразнените училищни сгради?

# 1
  • Мнения: 10 583
Интересно! Може ли копие от това писмо?

При положение, че задължителното образование обхваща вече и 5-годишните, то закриването на училища на този етап ми се вижда ...смехотворно. За какво ли сградите на закритите училища ще бъдат използвани?

# 2
  • Мнения: 673
Нямам копие на това писмо. Трябва да се провери в общините. Те са го получили.

# 3
  • София
  • Мнения: 36 890
на мен винаги ми е било чудно как е възможно в София, дето се пука по шевовете от деца, да има училища с малко паралелки и да се закриват паралелки. Не е като да няма деца в града като навремето с демографската крииза и градините, друго ще да е. Единствено мога да се сетя за лошо управление на училищата, за кофти директоктори, които да ги затриват. Вместо да оптимизират, първо да сменят директорите, да дадат шанс на училищата да заработят по-добре.

# 4
  • Мнения: 673
Абсолютно съм съгласна, че има много некадърни директори, които са се окопали на местенцето си и са непоклатими. Демографската криза от 90-те, заради която преди се закриха детските градини, в момента оказва влияние върху броя на учениците в горен курс. При малките нещата в момента са добре, и в този смисъл СОУ-тата /повечето/ нямат сериозни проблеми, стига да имат свестно ръководство. Нещата не стоят точно така в гимназиите. А съчетанието гимназия /т.е. 9-12 кл./ +лош директор просто е пагубно в момента. В някои СОУ-та е претъпкано - недостиг на класни стаи, огромни паралелки, двусменен режим... Не мога да не се запитам какво се случва с качеството на обучението при такива условия. В същото време съседното училище едва скалъпва двата края. Струва ми се, че трябва да се обърне сериозно внимание на тези диспропорции.  Вместо това обаче, ще бъдат "оптимизирани" училища. Може би сградите на оптимизараните ще бъдат отдадени под наем на частни училища, с което бавно и сигурно вървим към приватизация на образованието, не мислите ли?

# 5
# 6
  • Мнения: 623
С риск да се натрапя на Вашата тема, ето една "оптимизация", сътворена в новия проерто закон: отмяна на приема в метематическите гимназии след 4-ти клас! На кой му пука за дацата?
Ние всички сме възмутени, защото това са училищата, които подготвят точно в тази възраст дечицата, които се връщат по-късно с медали от състезания от цял свят. Вместо да дадат шанс и на други деца(с други заложби), като разширят мрежата и създадат примерно прием в хуманитарни...и др.гимназии от ранна възраст, те съсипват действаща система.
И какво се получава, който има пари-да ходи в частните училища, другите-няма нужда да се развиват.
Може да изкажете вашето мнение на:

http://www.peticiq.com/signatures/zapazi_obuchenieto_v_mg/   
- изисква се потвърждение-погледнете си пощата-понякога идва и като спам

http://www.esurveyspro.com/Survey.aspx?id=42f4d823-d3d9-42d0-8910-078460135c45

-на страницата на министър Сергей Игнатов

Общи условия

Активация на акаунт