Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 фев. 2012, 00:48 ч.

Спешна педиатрична помощ в София-къде?

 • 17 622
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 0
В услуга на майките,които се чудят към кого да се обърнат за спешна помощ,или за преглед от педиатър в празнични и почивни дни,и нощни дежурства-споделям моят над 10 г опит в педиатричната помощ,натрупан в спешни звена.От прочетените теми разбрах,че мамите и татковците не са наясно или не им е обяснено от общопрактикуващия лекар,къде да потърсят такава и много хора са в стрес и не знаят къде и към кого да се обърнат за помощ.
В съгласие с разпорежданията и правилата на здравната каса,когато общопрактикуващия лекар(GP) не е в кабинета си,неотложните и спешните му пациенти се преглеждат в медицински център,с който Вашият лекар има сключен договор.Заинтересувайте се кой е той, и имайте адреса и телефона в случай на нужда.Ако имате проблем,посетете го!Там ако не ви прегледат,длъжни са поне направление да Ви дадат.
Ако детето има разстройство,повръщане и повишена температура,можете да се обърнете към Инфекциозна болница,има и приемен кабинет.
Ако се съмнявате,Вие или Вашият лекар,за белодробна инфекция(пневмония,бронхит,бронхиолит,бронхиална астма) или ларингит - в Първа детска пулмологична клиника,която се намира зад Майчин дом,високата сграда - там имат и спешен кабинет.
Ако имате травма,рана,съмнения за счупена кост или силни болки в коремчето,детето е погълнало лекарства,алкохол,препарати за почистване или за канали - в Пирогов имат денонощно дежурни детски коремни хирурзи,кърмачески,детски травматолози,неврохирурзи,токсиколози,детски гръдни хирурзи.
Болница по педиатрия - приемен кабинет.Лекуват се и се приемат предимно хронично болни деца-диабет,артрит,ДЦП,хидроцефалия,неврологични синдроми,кръвни заболявания.Приемният кабинет е денонощен,приема деца,доведени от Бърза помощ,деца,изпратени с направления от медицински центрове или ОПЛ,или стари пациенти на болницата.Съществува опция за платен преглед-струва 30 лева,необходимостта от заплащане се определя в момента на прегледа от дежурния лекар,който го извършва.
Спешна неврологична помощ-болница "Свети Наум",на 4 км.
Националната кардиологична болница също има спешен кабинет.(3 градска)
За Софийска област-бившата Окръжна болница
Не претендирам за изчерпателност,това са болниците,където аз бих си завела детето,ако беше болно с посочените заболявания.
С пожелание на всички прекрасни български деца,да бъдат здрави:))))

# 1
 • Мнения: 15
Кетбалу, благодаря ти за изчерпателната информация и за труда,който си положила. Дано не се налага да я ползваме.  bouquet

# 2
 • Мнения: 382
Адекватна помощ и отношение съм получавала само в спешния кабинет на Педиатрията. Става въпрос за висока Т, кашлица през почивни дни. Медицинските центрове, с които работи нашият педиатър, само отбиват номера, от Токуда също не съм доволна.

# 3
 • Мнения: 0
Да,но кабинетът в Педиатрията НЕ е спешен....точно там работя в момента,и е ужасно,когато се налага да обяснявам на войнствени родители,че ако лекарят прецени,ще се наложи да заплатят прегледа.Спешен портал за деца,както съм написала по-горе,има в Първа детска белодробна клиника.Наистина се стараем да помагаме според силите си,доста често лекарите не таксуват пациенти,които не са с показания за спешност,от чисто хуманни подбуди.Но системата засега е такава,каквато е,и аз смятам,че е доста по-добра от тази в много от развитите страни,които биват сочени за пример в това и други отношения.
А относно високата температура,всички родители трябва да бъдат информирани,че това е нормална реакция на организма на вирусната инфекция и да знаят какви медикаменти,в какви дози и на какви интервали могат да дават.Докато задейства лекарството,използвайте лед,увит в найлон и кърпа-под мишничките и в гънката между коремчето и бедрото,едновременно и на четирите места.Можете и да вкарате детето в банята и да го поливате с подвижен душ,без главичката-с хладка или топличка вода,като постепенно намалявате температурата й.До три дни след вдигането на температурата голяма полза от лекарски преглед няма да имате,тъй като обикновено още няма ясни признаци на възпалителна активност от едно или др място,за вирусни инфекции антибиотиците не помагат ,а в кръвната картина няма ясно обособени изменения,за да насочат лекаря,респективно и Вас.Трябва да се прояви търпение,вирусните заболявания не минават за ден-два.Акона 4 ден детето поддържа температура,отпаднало е,не се храни,или има други тревожни симптоми-изследвайте кръв,и лекарят ще прецени дали се налага антибиотично лечение.Пиша всичко това с най-добри чувства и без задни мисли,с пожелание да бъдем здрави всички,и нашите деца;)

Последна редакция: пт, 24 фев 2012, 16:12 от ketballu

# 4
 • София
 • Мнения: 12 939
И аз благодаря за труда  Simple Smile

# 5
 • Мнения: 0
Здравейте,Кетбалу!
Ужасно много ви благодаря за информацията!
Преди два дни детенце вдигна температура в късния следобед (38.1,но кой да знае че с такива градуси се сваля температурата у дома-бебе е на 3 месеца и е първото ни дете...) и ние я заведохме в медицинския център с който лекарката ни работи(в денонощния им филиал където имат дежурен педиатър).
Грубото отношение няма да коментирам, докторката заяви че малката има зачервено гърло и се съмнява за отит и ни прати в спешното в педиатрията с уверението че там имат специалисти уши нос гърло.
Отивайки на адреса една много мила дежурна в педиатрията измери температура на детето и ни информира че специалисти в спешно  уши нос гърло има само в ИСУЛ, и предложи след преглед там,да се върнем в педиатрията за цялостен преглед (педиатрите там са по адреси до 22 часа).
В ИСУЛ не установиха червено гърло или проблем с ушите.Държа да кажа че отношението към пациентите беше мн човешко! Лекарят с готовност отговори на въпросите ни въпреки опашката от чакащи отвън (предимно деца).
В педиатрията после и дежурната лекарка и сестрата бяха отзивчиви, мили,грижовни и въпреки че мястото за преглед на детето не беше там,си свършиха работата отговорно (добре че не хукнахме към Токуда след стресиращия "преглед" в частния медицински център с който работи лекарката ни..чудя се още да напиша ли името му..)..
Та след цялата ми пледоария:))) искам само да кажа че си връщам вярата в държавните болници благодарение на лекарите който прегледаха бебето и съм много ядосана на безпардонността на госпожата от частния център (дори не измери температурата на бебето) която дори не ни изпрати на правилното място за преглед!

# 6
 • при късмета
 • Мнения: 11 660
Благодаря за полезната информация!
Само искам да споделя неприятния си опит от 3та градска, като поясня, че действието се развива преди година и половина и с надеждата, че нещата са се променили. Водя дете на 1г. и 10м. в 2ч. посреднощ без температура или по-скоро ниска 37.2 и повърна два пъти през ноща.До там опряхме след ИСУЛ защото там нямали педиатри.
Та бяхме посрещнати с уверението, че ни преглежда на добра воля и нямат нищо общо със спешен кабинет.Взе си "докторката" една бланка и започна да си попълва личните данни на детето ПРЕДИ да му обърне каквото и да е внимание, камо ли да го прегледа.СЛЕД като си попълни оказа се КАРТОН ЗА ПРЕСТОЯ В БОЛНИЦА ме попита дали има температура, не си направи труда да я измери сама. Казах, че съм измерила 37.2 преди да тръгнем и проблема е това, че повърна а не температурата.А тя пред мен написа 38.5.След което заяви, че оставаме в болницата.Като я попитах защо се налага отговора беше :"До два часа детето щяло да получи разстройство да вдигне температура да не спре да повръща и ДА МИ ОСТАНЕ В РЪЦЕТЕ, ако не постъпим, било спешно".След тази заплаха останах разбира се, за престоя там не ми се говори.Да не забравя да спомена, че както бяхме спешни каза на мъжа ми сутринта да донесе от педиатърката направление за хоспитализация, а за такъв прием не се иска.На края се оказа, че детето е повърнало от запушен нос имаше единствено хрема. А там е практика да взимат всички деца заради парите от клиничните пътеки без никаква друга причина.Или е практика само на "доктор" Радичкова, но завещата на отделението беше изцяло на нейна страна та едва ли .
Диагнозата на въпросния болничен картон, който пак казвам започна да попълва преди всичко останало, беше задрасквана три пъти и писана друга.
Дано нещо се е променило.

# 7
 • Мнения: 0
Жасмина-Ниа,мисля,че те познах:))Много притеснени млади хора,търсехте УНГ специалист,или се лъжа?Предложих ви да отидете до ИСУЛ,защото така и така спешен ушен има само там,а нашите лекари до 22 са на визитация в болничните отделения?Предполагам,че сте били вие,също се надявам сладуранката да е добре вече:))
Тук наистина работят невероятни лекари,и това не е реклама.Само че те не могат да поемат спешността на джипитата на цяла София,просто няма как,пък  и доста от случаите са си специфични за Инфекциозна,ИСУЛ(сега Царица Йоанна) или Първа белодробна клиника,или Пирогов,детската хирургия.Идеята е да отидете в мед център,където да ви прегледат и преценят,дали сте за болнично лечение.Тогава с направление номер 7-в съответната болница.Така има ред и не се обременява Университетската болница с прегледи,които са ангажимент на друг.
Да не споменавам,че всъщност много важно е младите родители,особено ако стават родители за пръв път, да бъдат посещавани у дома от опитна сестра или акушерка,която да дава съвети за отглеждането на здравото и болното детенце.Преди имаше нещо подобно в Детските консултации.Твърде жалко,че вече не се прави,би било полезно за мн хора,ако се върши както трябва,разбира се...и ако се заплаща този труд както трябва,за да привлече към себе си достойни,образовани и отговорни хора.
Пак се разпрострях по любимата си тема:))Спирам!Целувки на всички дечица;))

# 8
 • Мнения: 0
Мама-коко,а защо не заведохте детенцето в спешния център,който обслужва Вашият личен лекар в неработното му време?Това е първото място за спешна помощ,освен ако не се задушава или прави гърч,пази Боже.Ако там не ви свършат работа под някакъв предлог,(случвало се е пациенти да казват,че ги отпращат под предлог,че нямат педиатър на смяна),поискайте си направление за приемане в болница-имате право!С такова направление можете да отидете във всяка болница,която обслужва дечица.Друг е въпросът,че при слабо повишена или нормална температура и само две повръщания,най-добрият подход е да НЕ давате на детето нищо през устата за няколко часа,след това да опитате даване на течности по чаена лъжичка през 10-15 минути,и ако пак повърне,тогава да търсите лекар.Неусетно ще е дошла и сутринта,когато всички бойни единици са на линия:))И ако има и други болестни симптоми,примерно на една започваща вирусна инфекция(диария,висока температура,хрема,болки в гърлото и пр),те ще са се "показали" и ще дадат указание на лекаря,защото той не е врачка все пак и няма как да знае накъде ще се развие заболяването.Да не говорим,че таковаповръщане може да има и хранителен произход.Ако не те притеснявам,тук или на лични,би ли ми казала какъв се оказа конкретния случай,как се разви заболяването?

# 9
 • Мнения: 99
тази клиника зад Майчин дом,да не се води към Александровска? А някой може ли да каже къде е спешния кабинет за деца

# 10
 • при късмета
 • Мнения: 11 660
Мама-коко,а защо не заведохте детенцето в спешния център,който обслужва Вашият личен лекар в неработното му време Ако не те притеснявам,тук или на лични,би ли ми казала какъв се оказа конкретния случай,как се разви заболяването?

Първо да се извиня, че чак сега виждам въпросите, извинявай  Embarassed! Ще отговоря, ако още имаш интерес. Детето тогава беше на 1г. и 8м., повърщаше за първи път и аз разбира се се паникьосах, хукнахме по болници, защото беше през нощта. Не бях разбрала педиатърката за дежурните центрове, защото никога преди това не ни се беше налагало. А същия ден бяхме на преглед при нея, защото детето направи хрема. Само хрема и това се оказа причината да повърне 2 пъти. Просто се е стичал секрет в гърлото. На практика нямаше заболяване с което ме плашеха в 3та градска и три измислени диагнози, написани на корицата на картона. Всъщност проверка от медицински одит и ЗК установи, че са ни вкарали в болница, само да усвоят парите по въпросните пътеки, заболяванията и лечението за които си измислиха.Обаче ме отвратиха завинаги. И "докторката", която ни прие и главната лекарка на отделението, която я прикриваше и се опитваше да замаже положението, защото още на следващия ден сеусетих какво става и поисках да изляза срещу подпис. Та това е!

# 11
 • В сърцето на моите съкровища...:)
 • Мнения: 622
тази клиника зад Майчин дом,да не се води към Александровска? А някой може ли да каже къде е спешния кабинет за деца
Да. Детското белодробно на Александровска е това.За съжаление миналата година минахме точно през него, след остър ларингит преминал във бронхиолит за има няма няколко часа Shocked. От 9.00 до 00.00ч. няма да описвам как се обостри състоянието на малкия, но едвам дишаше. Има звънец на  входа на болницата. Звънкате и идва дежурен лекар. Преглеждат детето в кабинет на 1 ет. Нас веднага ни  хоспитализираха след прегледа и започнаха лечение.

# 12
 • Мнения: 99
През арката ли се влиза или там през бариерите? Надявам се все по-малко да боледуват дечицата ни.

# 13
 • В сърцето на моите съкровища...:)
 • Мнения: 622
Може и през бариерите на Майчин дом,но имат самостоятелен вход малко по-надолу по улицата вдясно.  Peace

# 14
 • Мнения: 0

Чудесно,много се радвам за вас ,мамакоко:))Обикновено паниката е тази, която ви кара да тичате по нощите в болниците, а това в повечето случаи се дължи на съвсем естествен страх и неопитност, и на липса на просветителска дейност от личния ви лекар и неговата медицинска сестра. Преди 20-ина години т. нар. "участъкова сестра" отговаряше на такива именно въпроси на младите и неопитни майки- свързани с храненето, изхождането, уригването, тоалета, най-често срещаните заболявания, първа помощ за тях, първа помощ при травми,фебрилен гърч и още много...Ако се съберат достатъчно интересуващи се, мога да понапиша няколко отговора, бива ме в писането и обясненията, знам достатъчно, за да съм полезна, и имам желание да бъда;))Целувам ви на всички бебенцата;))

Общи условия

Активация на акаунт