Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8 404
Този въпрос ми хрумна покрай темата за децата и храните в Клюкарника.И тъй като моето дете ще бъде първи клас за мен е важно да си сверя часовника дали това е началният момент от който на детето се дава възможност самостоятелно да си разпределя парите.

Тези пари може да са и един лв, но все пак са пари.От една страна си мисля, че е добре детето да знае да си разпределя средствата, а и да има възможност да си задоволи елементарни потребности -закуска, моливче, тетрадка, знам ли още какво.От друга- сериозно се опасявам от мненията на майките на ученици, че децата подражават едно на друго  и си купуват боклучава храна в лъскави опаковки.

На каква възраст поверихте на децата пари и как преценихте, че са достатъчно разумни ,за да ги употребят правилно.Не ми е за парите, а се опасявам да не придобие детето неприятни хранителни навици

# 1
 • Мнения: 109
Давам на сина си пари от 1 клас.Купува си каквото той си реши,обикновенно закуски,сладки и 4ипсове също Mr. Greenтрудно е да забраниш такива неща при положение 4е се продават по лафките в у4илищата.Винаги го питам какво си е купил и не му забранявам подобни неща. Laughing

# 2
 • Мнения: 1 453
Аз ти писах и в другата тема, но сега по-подробно. Детето може да борави с пари и когато трябва му се дават, но когато не са му нужни не му давам - например ежедневно на у-ще след като го водим сутрин и взимаме на обяд не смятам че има нужда от джобни. Децата които са на занималня също може да са подсигурени с храна от дома или от стола, така че да не им трябват допълнително пари.
Ако родителите ги мързи - друг въпрос.

Иначе си спестява пари в касичка в къщи и от време на време си купува нещо по-голямо. Като ходим на почивка също си взема от неговите пари за да може да си купи нещо по негова преценка. Смятам че за тази възраст е достатъчно.

# 3
 • Мнения: 10 583
Джобни има от май от 4-годишно- по лев на учебен ден. Не ги е носило в детската градина, просто си знаеше, че това са пари, с които може да разполага след това. Понякога си вземаше солети и сок, друг пъти нищо. В даден момент започна да ги събира, защото така и така сокът и солетите ги консумирах аз.
Така по 5 лв. на седмица, в понеделник директно отиваха в касичката. Сега е горд притежател на близо 500 лв. Mr. Green Старателно брои, мисли какво да купи с тях...С две думи- отгледах сметкаджийче.
В училище пари не носи! Не давам, но и не иска. Веднъж само си взе пари от кутията за някакви стикери, но после видя същите в Джъмбо на половин цена и чичо Скрудж заговори. Мрънка три дни, заради прецакването.

Та, колкото по-рано започне да борави с пари, толкова по-нормално му се струва да ги притежава и да ги/не ги харчи.
В училище наблюдавам деца, на които в първи клас са им дадени пари за първи път- харчат хаотично.

И въпреки това не приемам, даването на пари на първокласници в училище.
За по-горни класове, до края на начален курс, не мога да кажа нищо- нямам опит.

# 4
 • Мнения: 5 940
Не знам как да отговоря.На четири години определено ми се струва рано.
 Но би ме притеснило, ако детето само спестява, а не харчи въобще. Голямата спестовност не я намирам за особено положителна черта.

# 5
 • Мнения: 16 461
От друга- сериозно се опасявам от мненията на майките на ученици, че децата подражават едно на друго  и си купуват боклучава храна в лъскави опаковки.
...
Не ми е за парите, а се опасявам да не придобие детето неприятни хранителни навици

Ееее, защо все най-лошото мислите? Може пък да ги похарчи за алкохол и наркотици.  Laughing

Я пак се замисли, кое е най-лошото, което може да се случи на едно дете, когато изпълзи изпод крилото на мама? Пакет "Зрънчо" ли е най-страшното, или има и по-опасни неща?
Иначе от боклучавата храна няма как да го застраховаш, освен ако не ходиш да го пазиш в междучасията. И да не си купува, все някой ще го почерпи. А може да започне и само да си проси от другите - често се случва с ограничаваните деца.

Последна редакция: нд, 12 фев 2012, 19:39 от Как` Сийка

# 6
 • Мнения: 16 648
На около 4-5г. е времето, когато детето би трябвало да се запознае с парите.
Вече могат да броят, разпознават цифрите, така че не е трудно да им се покажат стотинки, и книжни пари. Да се обясни за какво служат, каква е стойността им и че с тях могат да си купуват определени неща.

# 7
 • Мнения: 5 940
Едно е да се запознае и да прави сметки с тях, друго е да разполага с джобни.

# 8
 • Мнения: 10 583
Едно е да се запознае и да прави сметки с тях, друго е да разполага с джобни.

Понеже моето четири годишно с неговите джобни ти избоде очите да ти кажа- джобните се явиха следствие на една сериозна грешка, която допуснах, когато детето тръгна на ясла. А тя беше, ежедневното купуване на нещо за награда, че детето е слушало там. Нещата излязоха от релси и въвеждането на левчето на ден за онагледяване стойността на парите, дадени ми като съвет от специалист, изиграха своята положителна роля. Относно спестовността- не се притеснявай, детето купува и за него, и за мен, и за баща си, и за другото ми дете, но предпочита да пести.

# 9
 • Мнения: 5 940
Касита, защо мислиш, че ми е изболо очите. Просто казах, че на мен ми се струва рано.
п.п специално към теб пък винаги съм имала страхотно отношение и те харесвам. Не разбирам. Хората имат различни позиции по някои теми.

# 10
 • Мнения: 16 461
Едно е да се запознае и да прави сметки с тях, друго е да разполага с джобни.

Щом има къде да ги харчи, нормално е детето да разполага и с джобни. Ако няма възможност в учебно време да си купува каквото и да е - няма да има и нужда да му се дават.
Проблемът с лавките не е в джобните, а в наличието им на територията на училището.

# 11
 • Мнения: 10 583
Касита, защо мислиш, че ми е изболо очите. Просто казах, че на мен ми се струва рано.
п.п специално към теб пък винаги съм имала страхотно отношение и те харесвам. Не разбирам. Хората имат различни позиции по някои теми.

Някак останах с подобно впечатление от двата ти поста в темата. Ще се радвам, ако съм се заблудила, защото симпатиите ни са взаимни и се извинявам, ако съм те обидила. Simple Smile

# 12
 • Мнения: 8 404
В първи и втори клас бях с майка ми/ учителка/  в едно училище , поради което нямах нужда от пари.Но точно в първи клас започнаха да ми дават и да ме насърчават да си купувам закуски.Следваше кифла с мармалад, често "забравена"в чантата сред тетрадките.
Интересно, че в днешно време понякога, когато пътувам в командировки си вземам ...кроасан и солети и много често си връщам  почти сплескан кроасан.Така се случва.Хората не се променят много, вкл. и с десетилетия.

Въпросът ми е от каква възраст детето трябва /може да има пари.
Задавам този въпрос:
- поради опасението, заради неразумно харчене за боклуци, с които да си навреди.В първи клас,през което време може да си навреди с боклучава храна, за наркотиците и алкохола ще мислим по-нататък.
-поради опасението, че детето може да няма разграничителен критерий за боравене с пари.Аз бях сравнително "стиснато дете", но то беше защото исках да се докажа на родителите ми, че си харча "джобните" разумно.И защото макар и "пухкавичка"/по критериите за моето поколение/, бях злояда, да и много-много не обичах да си купувам закуски.
-аз отглеждам момче, т.е. бъдещ мъж.Едно от най-отвратителните качества на мъжете е да са стиснати, за жена повече го приемам.Малко старомодно е отношението ми, но това е.
-същевременно, детето ми е изключително злоядо, ама изключително.Скоро беше "поднормено", сега аха-аха хванахме "долната граница".Дето се вика аха е пръднал, аха е паднал под норма.Затова ме притесняват и писанията на майки, че децата харчат според подражанието на др. деца.Не ми е за парите, но хем е злояд, хем има неизяснена алергия, кусур са му и чипсове и зрънчовци.

Последна редакция: нд, 12 фев 2012, 20:37 от Светкавица

# 13
 • София
 • Мнения: 8 216
На 5 год. беше, когато получи собствени джобни. Дядо и я прибираше от градина, имаше тогавашни 50 ст. да си купи каквото си иска с тях. Няколко дни купуваше дъвки, сухи пасти, сокчета и подобни. Наблизо до  пътя им за в къщи откриха магазинче за шноли, гребенчета и др. момичешки боклучета. Тогава преосмисли, че дъвки и шоколадчета може да изкрънка от мама, а парите ще си събира за аксесоари. В у-ще също и давах по 1 лв, после по 2. Купуваше си от "ужасните вредни" храни, ама оживя. Въпреки, че и тя все е с поднормено тегло, все е с алергии. Също на 5 год. баба и и даде 50 лв да си има за сладолед и люлки като тръгвахме за морето. Тогава си ги харчеше много умерено, преценяваше какво да купи.
Нейна приятелка в у-ще не получаваше пари. Майката беше с малка заплата, явно така е преценила. Е на 2 -3 пъти детето намираше у дома "буркан-банк" и се втурваше да черпи съучениците. Учителката уж не разбрала, а дъщерята ме информираше. Аз пък казвах на майката/приятелки сме/  и така се разплиташе изчезването на пари.
Имаше и съученици с по 10-20 лв джобни всеки ден. И това не е работа - по цял ден бяха в бюфета и сергията-книжарница и все боклуци мъкнеха. Единият от тях и до сега е тлъст млад човек - така си започна от дете.

# 14
 • There I was on a July morning ...
 • Мнения: 3 167
От първи клас започнах да давам джобни, при положение, че стоеше целодневно в у-ще. Учителките събираха пари за купоните за стола, а на децата давахме за закуски и сок. В началото харчеше безразборно, но постепенно се научи да борави с парите.

Не виждам за какво се притесняваш толкова за храната- в лавките не продават вредни храни, а децата не могат да напускат уч. двор. Относно критериите за харчене - и да няма, ще придобие много лесно.

Общи условия

Активация на акаунт