Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 фев. 2012, 21:28 ч.

Цитоманазка?

  • 722
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 20
Здравейте!
През април миналата година за първи път имах полов контакт без презерватив,след което през юли цитонамазката ми показа групи от клетки с лека дискариоза и съмнения за ХПВ , а микробиологията-масово candida albicans. Лекувах се с Полижинакс и Микомакс,след което в края на юли отново не използвах презерватив. Следващата ми цитонамазка от края на октомври дискариоза нямаше,имах само плоски и цилиндрични клетки с дистрофични промени. От тогава насам не използвам презервативи. Смятам да си направя нова цитонамазка следващата седмица не по препоръка на лекар, а за лично успокоение. Осъзнавам,че въпросите ми са объркани, но нямам на кого да ги задам,затова ще ви бъда благодарна,ако ми помогнете
1. В случай,че дискариозата е била причинена от ХПВ, тя щеше ли да изчезне до втората цитонамазка?
2. Ако проблемът беше свързан с контактите без презерватив, то не би ли следвало и втората цитонамазка да е като първата и по-лоша,а не по-добра?
3. Сега, 4 месеца след последната цитонамазка,чиито резултати са ПАП 2- групи от клетки плоски и цилиндрични клетки с дистрофични промени и повлекла от клетки без патологични промени, до каква степен е възможно да се е променила ситуацията- т.е. какви резултати да очаквам- по-добри по-лоши или същите?

# 1
  • Мнения: 2 445
Здравейте!

Въпросите, които поставяте са доста комплексни.
Преди всичко при Вас трябва да се установи със сигурност наличие на HPV инфекция. По принцип при млади жени до 30 - 35 годи. възраст, при наличие на HPV инфекция, организмът има способността сам да се пребори с инфекцията.
Моят съвет е да проследявате състоянието си чрез цитонамазки, но не ежеседмично или 1 път месечно, а на всеки 6 месеца. Причината за това е, че клетъчните промени протичат по-бавно и това изследване няма как да установи подобрение или влошаване на показателите Ви.
Относно половите Ви контакти без презерватив, има значение дали те са с един или повече партньора - това би имало отношение към нови ре-инфекции с HPV.
Моят съвет е да се насочите към конкретен лекар, който да Ви отдели нужното внимание и време и да проследява Вашето състояние периодично.

Поздрави,
Д-р Ралица Милчева
Акушер-гинеколог
АГ Болница "Д-р Щерев"

Общи условия

Активация на акаунт