Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 фев. 2012, 10:59 ч.

Правна помощ

  • 663
  • 3
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 347
Здравейте,
имам нужда от разяснение по един казус с платения годишен отпуск.
Рових се във всякакви правни форуми,четох нормативни документи и си изясних всичко,освен това,което ме интересува Rolling Eyes
Накратко:при изготвяне на график,работодателят трябва да покани служителите......;друг ред:работодателят има право да откаже при чл.ал.....
Това,което е конкретно при мен:
1.Работодателят не е събирал колектива и не се е съобразявал с желанията на работниците за ползване на отпуск-има ли право на това еднолично да разпредели дните на отпуск?
2.Имам ли право аз да заявявам кога искам да ползвам отпуск(за определени дни от полагаемите се,разбира се)
3.Има ли той право да ми откаже и аз да нямам нито един период на ползване посочен от мен?(защото при така изготвения график и двете почивки,които съм планувала са в друг период)
Благодаря предварително,ако някой компетентен по тези въпроси ми отговори..,че така платеното ми вече море....гори?

# 1
  • Мнения: 605
1. Не, няма право еднолично да изготвя графика за отпуски - чл. 37а Наредба за работното време, почивките и отппуските - преди да утвърди графика работодателят е ДЛЪЖЕН да покани раб./служ. да заявят своите предпочитания за времето на ползване на отпуска.
чл. 173 от КТ изисква преди утвърждаване на графика той да се съгласува с представители на синдикалните организации или представители на работниците и служителите.
2.  Да, имате право да заявите кога искате да ползвате отпуска си.
3. По правило законодателството не задължава работодателя да впише в графика точно тези дни, които искате. Но с оглед на това, че изобщо не е искал от Вас да заявите предпочитаните дати, опитайте да му представите писмено желанието си. Обяснете и това, че имате заплтени вече почивки.

# 2
  • Мнения: 35
Моля и аз за помощ писах по форуми,но никой нищо не казва с яснота!Попаднах на измама,обява за работа в интернет за дистрибуторство на препарати!Коренспонденцията ни беше само онлайн и пазя,за щастие нея,но в полицията не я взимат за доказателство!Та ставаше на въпрос,да ми изпратят продукти на стойност 100лв които да продам и да им дам парите,но като пристигнаха по куриер без данни за подателя ,няма нищо общо бяха някакви боклуци!Исках да ги върна,но нямаме на кой,след няколко седмици дойде полиция и каза,че е подадена жалба срещу мен за продуктите вече на стойност 200лв,че съм ги купила и не съм ги платила!Обясних всичко и предадох нещата,полицая ми каза,че трябва да сме малко по-бдителни и как се хващаме на такива неща и не знае как да ми помогне!Сега пак ме викат,много ми е притеснено аз съм с малко бебе нямам възможност за дела и адвокати,не искам да ме съдят и да плащам за нещо което е боклук!Дайте ми съвет какви са ми правата!

# 3
  • Мнения: 4 594
Побутвам темата. Дано някой даде адекватен съвет на Катето88_1988.

Общи условия

Активация на акаунт