Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 фев. 2012, 13:43 ч.

Кулинарните издънки на една млада мама!

  • 19 233
  • 47
  •   1
Отговори
  • Мнения: 153
Казвам се Галина Костадинова, на 24 г. и съм мама на прекрасно момиченце Александра, на 3 г. и 6 м.
Възхищавам се на кулинарните творения публикувани във форума, от които черпя идеи за по-разнообразно меню у дома. Много ми е трудно да спазвам точно рецепти и винаги слагам всичко " на око ", поради тази причина реших темата да е с това заглавие : ''Кулинарните издънки на една млада мама''. Доста от нещата, които приготвям са импровизации, рецепти измислени в движение или от продуктите, с които разполагам. За съжаление не разполагам с добра техника за снимане и снимките  на някои от ястията са направени с обикновен телефон. Надявам се поне някоя от моите рецепти да бъде изпробвана от прекрасните кулинари на форума.

                                                   Мини кексчета " Импровизе "

Тази рецепта ми хрумна когато дъщеричката ми поиска " кекчи" (кексче), а у дома не разполагах с много продукти. Приготвих кексчетата по изпитана рецепта за блат за торта (яйца, захар, брашно), но допълних със смлени лешници и какао, които придадоха много приятен вкус. Изпекох ги във форми за мъфини.

Необходими продукти (за 12 мини кексчета):

- 2 яйца;
- 4 с.л. захар;
- 4 с.л. брашно;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- какао за цвят Simple Smile
- смлени лешници (орехи);
- ванилия.
За декорация:

- сладкарска сметана;
- плод по избор;
- захарни пръчици.
Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме брашното с бакпулвера и ванилията. Разбъркваме добре и добавяме какао и смлени лешници (или орехи), за да се получи смес по-гъста от тази за блат за торта. Във форма за мъфини слагаме по лъжица от сместа и печем на 180 градуса.
След като изстинат, ако желаем кексчетата ни да са по-сочни, ги потапяме в сок от  компот (или захарен сироп), аз използвах  компот от праскови, а отгоре оформих розичка от сметана и в средата сложих парче праскова от компота и поръсих със захарни пръчици.

Да Ви е сладко!






А ето тук я има и публикувана: http://fortisimo.eu/index.php?option=com_content&view=articl … nas&Itemid=82

Последна редакция: чт, 24 яну 2013, 10:53 от Г. Костадинова

# 1
  • Мнения: 153
                          Домашни сусамени солети

Необходими продукти:
- 240 гр. брашно;
- 150 гр. кисело мляко;
- 3 с.л. олио;
- 1/2 ч.л. сол;
- 1/2 ч.л. захар;
- 1/2 ч.л.бакпулвер ( може и сода );
- 4 с.л. сусам

Начин на приготвяне:

В купа смесваме брашното със солта, захарта, бакпулвера, сусама и към тях постепенно с бъркане добавяме разбитото кисело мляко, олиото. Омесваме твърдо тесто, което слагаме във фризер за 5-7 мин. След това разточваме върху фолио тънка кора  и изрязваме солети ( пръчици ) . Прехвърляме солетите в тава застлана с хартия за печене. Печем 10 мин. на 200 гр.

Получават се много вкусни и хрупкави сусамени солети, които много се харесват на дечицата.  Когато имаме малки гостенчета винаги ги правя и нареждам в чашки. Веднъж към тестото добавих около 1 1/2 с.л. ситно настърган кашкавал, намалих сусама и изрязах различни формички, също се харесаха, но на нас са ни любими като солетки и без добавки.
Опитайте, вкусно е! Grinning

Тази рецепта е всъщност видоизменена от рецепта за соленки със сусам. Майка ми ми бе дала една стара зелена готварска книга от далечната 1967 г., в която се зачетох с интерес и попаднах на рецептата. Оригиналната рецепта съдържаше и 1 жълтък, а мазнината бе свинска мас 300 гр., което ми се видя много и брашно, колкото поеме. Останалите съставки бяха същите. Стори ми се странно как на толкова много мазнина и без добавяне на сирене или кашкавал ще се получат соленки с 1/2 ч.л. сол. И тръгнах по пътя на " проба-грешка" докато стигнах до тези според мен достатъчни мерки за сполучливи сусамени солети, както ги нарекох, заради формата която им избрах.  Flutter

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 15:14 от мама на Александра

# 2
  • Мнения: 153
                             Бърз сладкиш " От нищо нещо "

Този сладкиш е много лесен, и търпи много импровизации. Идеята за него тръгна от моя приятелка, която искаше да  и направя нещо не много сладко, но пък вкусно и различно. Започнах да се чудя какво да е то, а след изминалите поредни именни дни у дома бях останала без захар, а беше много студено и не ми се ходеше до магазина и така направих един кекс или както го нарекохме сладък хляб. Laughing

Необходими продукти: ( за кексова правоъгълна форма )
- 2 ч.ч. брашно;
- 1/2 ч.ч. мед;
- 1/2 ч.ч. конфитюр от дюли;
- 1/2 ч.ч. кисело мляко;
- 2-3 с.л. олио;
- 1 ч.л. сода за хляб;
- 1/2 ч.ч. счукани( нарязани ) орехи

Начин на приготвяне:

 Объркваме добре всички продукти , получава се доста гъста смес, слагаме сместа в кексовата форма застлана с хартия за печене  и печем на 160 градуса до суха клечка. По желание може да поръсим с пудра захар след като поизстине сладкиша.

Получава се не много сладък сладкиш, но ароматен. Предполагам, че конфитюра от дюли може да бъде заменен с друг и също да се получи добре, ако пробвам ще споделя! Wink


-

# 3
  • Мнения: 153
Сега ще Ви представя едно обикновено руло, за което са нужни малко продукти, приготвя се лесно и е винаги сполучливо.

                    Руло " На милото с любов "

Продукти:
За блата:
4 яйца
8 с. л. захар
8 с. л. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
ванилия
Сироп:
сок от компот
Пълнеж и декорация:
1 п. суха сметана ( може да се замени с течна )
ягоди от компот ( може пресни или други плодове )
захарни перлички

Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта и към тях прибавяме брашното с бакпулвера и ванилията. Сместа изсипваме в правоъгълна тавичка застлана с хартия за печене и печем на 180 градуса.
Изстиналият блат сиропираме леко със сок от компот и намазваме лек слой от разбитата сметана, нареждаме на единия край на блата ягоди и завиваме рулото. Отгоре мажем със сметана и декорираме с перлички.



А ето тук го има публикувано: http://az-jenata.bg/article/13557/Rulo-Na-miloto-s-lyubov/

# 4
  • Мнения: 153
Бих искала да се похваля с първата ми що го добре оформена питка, която направих за прощапулника на дъщеричката си, благодарение на напътствията на майка ми.  bouquet
Рецептата е наистина сполучлива, лесна и подходяща за начинаещи кулинари, имам я от милата ми майка, която е прекрасен кулинар и от която съм взела много изпитани рецепти.

                            Бабина погача
 
Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 500 мл. прясно мляко;
- 1/2 кубче мая;
- 1 с.л. сол, захар, олио;
- брашно , колкото поеме

Начин на приготвяне:
 
Размиваме маята в затопленото мляко, добавяме разбитите с вилица яйца, сол, захар, олио и постепенно добавяме по-малко брашно и месим до оформянето на хубава топка. Т.к. не съм много уверена в това, че съм омесила добре тестото, накрая го удрям в плота 100-тина пъти и след това оставям на топло да втаса. След като е удвоило обема си с намазнени ръце, леко премесвам и разделям на топки.  За прощапулника направих топките тесто на фитили, които оформих като възелчета, отгоре намазах с разбит жълтък с малко олио и пекох на умерена фурна.
 Ако слагаме сиренце или друг вид плънка, разточваме топките на кора, намазваме с разтопено масло и след това навиваме. Така съм правила навита питка.

Дано Ви хареса!





А ето от същото тесто и питката, която търкулнахме на прощапулника.

# 5
  • Мнения: 153
                                      Обикновен кекс

Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 4 с.л. захар;
- 4 с.л брашно;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- 1 ч.л. какао;
- ванилия

Начин на приготвяне:

С миксер разбиваме добре яйцата със захарта, добавяме постепенно брашното, бакпулвера и ванилията. Разбъркваме добре, отделяме няколко лъжици от сместа към които добавяме какаото. В застлана с хартия за печене малка правоъгълна форма изсипваме повечето смес и по средата насипваме оцветената смес, като с лъжица леко натискаме надолу. Печем на 160-180 градуса до суха клечка.

Понеже нямаше време да изчакам кекса да изстине и тогава да го нарежа, парченцата не бяха много добре оформени, но пък беше вкусен и скоростно свърши.
Опитайте, лесно е!

# 6
  • Мнения: 153
Сега ще Ви представя рецепта за Брауния с ябълки. Тази рецепта я имам от майка ми, която я е записала от предаването на Иван Звездев.

Брауния с ябълки

Продукти:
- 1 голяма ябълка;
- 90 гр. брашно;
- 3-4 с.л. захар;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 1 ч.л. сода ( аз я пропускам );
- 2 с.л. какао;
- ванилия;
- 50 гр. лешници ( орехи );
- 1/2 ч.л. сол ( аз не слагам )

За украса:
- бял и черен шоколад ( по около 30 гр. )

Приготвяне:

Брашното и бакпулвера се пресяват в купа, прибавя се содата, захарта, какаото и разбъркваме сухите съставки.Прибавяме ябълката нарязана на дребни кубчета, ванилията, смлените лешници, солта и 2-3 с.л. вода. Сместа се разбърква до лепкава смес и се изсипва в тава застлана с хартия за печене ( 25х13 ). Печем на 180 градуса за 20 мин. Разтопяваме шоколада и украсяваме.

Тази снимка е на сладкиша приготвен и украсен от майка ми:


А това е мой вариант, сладкиша разрязан на две и слепен с шоколадов крем за торта на д-р Йоткер, а отгоре обилно поръсен с цветни кокосови стърготини и захарни пръчици.

Разрез:

С бели кокосови стърготини за малкото шефче; http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/208124_2104134356 … 124_4860011_n.jpg

Ето и снимка на сладкиша под формата на малки кексчета:


Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 09:16 от мама на Александра

# 7
  • Мнения: 153
                  Пиле с ориз

Продукти:

- 1 ч.ч. ориз;
- 3 ч.ч. вода;
- няколко стръка зелен лук;
- морков;
- 4 сварени пилешки плешки;
- 1 с.л. Маги вълшебен вкус пиле;
- сол на вкус;
- олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме на дребни кубчета моркова, лука на не много ситно и запържваме директно в тавичката, в която ще готвим ориза. Добавяме и измития ориз и запържваме , след това наливаме 1 чаша вода, слагаме подправката, сол, оставяме леко да бъкне и добавяме останалата вода, нареждаме сварените плешки и пъхваме във фурната да се пече.
Да Ви е вкусно!



# 8
  • Мнения: 153
                   Соленки със сирене " крема "

Тази рецепта до колкото си спомням я записах от списание " Кулинарен журнал ", дано не греша.
Получават се наистина много крехки и вкусни соленки. Simple Smile

Продукти:

- 125 гр. сирене " крема ";
- 250 гр. маргарин;
- равна ч.л. сол;
- щипка захар;
- 360 гр. брашно

Приготвяне:

1. Маргаринът и сиренето се разбиват много добре. Прибавят се солта, захарта и брашното. Замесва се меко тесто.
2. Разточват се кори с дебелина 6-7 мм и се нарязват на квадрати. Соленките се пекат в умерена фурна.

# 9
  • Мнения: 153
Представям Ви рецепта за еклери взета от моята мама!

                                 Еклери

Продукти:

- 1 ч.ч. вода;
- 1 ч.ч.. брашно;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 5 яйца

Крем:
- 1 л. прясно мляко;
- 1 ч.ч. захар;
- 4 яйца;
- 3:3 с.л. брашно:нишесте ( с вкус на лимон );
- 60 гр. краве масло;
- ванилия

Приготвяне;

В тенджерка  се слагат олиото и водата да заврат, след което се добавя брашното при непрекъснато бъркане, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. ( Бъркам с дървена шпатула )
Оставя се да поизстине ( да може пръста да търпи ) и едно по едно се добавят яйцата , като хубаво се размесва с ръка ( може и с миксер за по-лесно ). От полученото лепкаво тесто се шприцоват еклери и се пекат в умерена фурна до златисто.
  Крем: В 3-4 с. л. прясно мляко се размиват брашното и нишестето , които се добавят към разбитите яйца. Получената смес се прибавя към врящото, подсладено мляко и се бърка до сгъстяване. Като махнем крема от котлона добавяме маслото и ванилията и разбъркваме. Ако крема стане на бучки може да го минете през цедка, поне аз така съм правила.
  Еклерите се разрязват по дължина и се пълнят с крема. Престояват една нощ да омекнат.

Изрових снимката на моите първи еклери, които на вид не биват, но бяха много вкусни.


А ето и още една снимка:


Ето и едни с шоколадова заливка, лошото е, че не се вижда много, че са снимани еклери, но са.  Laughing

# 10
  • Мнения: 153
Представям Ви една интересна комбинация, подходяща за мезе на твърд алкохол, но ние си я хапнахме като салатка.

                        Салатка с мариновани рибки

Продукти:
- домати;
- мариновани дребни рибки;
- олио;
- кромид лук;
- съвсем мъничко сол

Приготвяне:

Нарязваме на едро доматите и лука, овкусяваме със сол, олио, разбъркваме и добавяме рибките. Това е. Да Ви е вкусно! Simple Smile

# 11
  • Мнения: 153
Искам да споделя рецептата за тортата, която направих миналата година за  РД на половинката.  Simple Smile
                                   Шоколадова торта

Необходими продукти:
За 2 блата:
6 яйца
12 с.л захар
12 сл.брашно
1 пакетче какао
1 пакетче бакпулвер
2 ванилии

Сироп:
Обикновен захарен сироп: вода и захар
Количеството определяте Вие, според това колко сочна искате да бъде тортата.
Пълнеж:
2 крема за торта без варене (шоколад’)
2 банана
Шепа стафиди

За декорация:
1 пакетче суха сметана ( шоколад )
Готови целувки
Шоко фъстъци
1 пакетче шоколадова глазура на д-р Йоткер

Начин на приготвяне:
За блатовете:
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме пресятото брашно с бакпулвера, ванилиите и какаото и разбъркваме добре. От сместа изпичаме два еднакви блата, които след като изстинат добре, разрязваме на две, т.е. трябва да получим общо четири блата.

За пълнежа:
Приготвяте кремовете според указанието на пакетчетата
Нарязвате бананите на кръгчета

Сглобяване:
Сиропираме блатовете и слепваме блат, крем, блат, като между блатовете слагаме банани и стафиди.
Разбиваме сухата сметана и с нея украсяваме тортата от страни и декорираме отгоре. Горната част заливаме с приготвената според указанието глазура. От страни облепяме с целувки, а отгоре върху сметаната декорираме с шоко фъстъци.
Да Ви е сладко!





И не много хубав разрез:


Рецептата я има публикувана и тук: http://gotvarstvo.georgievi.net/a/shokoladova-torta

# 12
  • Мнения: 153
И нещо вкусно за децата или по-точно, за моето . Simple Smile
                              
                   " Здравословни лъжички "

Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. овесени ядки;
- 1 ч.ч. и малко повече прясно мляко;
- настъргана ябълка;
- захар/мед за подслаждане;
- канела за аромат;
- орехи за овалване ( по желание );
 Начин на приготвяне:
Овесените ядки накисваме във вода за 15-тина минути, след което ги измиваме добре. Слагаме прясното мляко на котлона да заври и към него добавяме измитите овесени ядки, варим до омекване и като започнат да се сгъстяват добавяме настърганата ябълка за кратко, а след свалянето на десерта от котлона подслаждаме с мед или захар, според предпочитанията на детето. С мокра лъжица оформяме в чиния здравословните лъжички. Ако детето е по-голямо може лъжичките да се овалят в смлени орехи.
Лесно и много вкусно десертче, подходящо и за злояди дечица!
п.п. Когато детето ми беше по-малко, около 1 г. и малко, приготвях десерта с изцедена кърма и подслаждах със съвсем малко захар и го поднасях без орехи. Така че този десерт е подходящ и за 10-12 месечни дечковци! ( според мен )




# 13
  • Мнения: 153
                                                  Месенци с катофчи Simple Smile

Продукти:
 
- свинско месо;
- пресен зелен лук;
- пресни картофки;
- зелена пиперка;
- сол;
- черен пипер;
- олио

Приготвяне:

Нарязваме месото на порции и овкусяваме със сол и черен пипер.
Нарязваме на шайби картофките, на по-едро лука, на лентички пиперката и ги посоляваме.
На единия край на тавичка нареждаме месото, а на другия зеленчуците, капваме малко олио водичка и слагаме във фурната на около 220 градуса до готовност.

Лесно и вкусно!

Преди печене:


След печене:

# 14
  • Мнения: 153
                    Сочен, грозен, козуначен сладкиш

Продукти:

- останал сух козунак;
- сок от компот;
- пакетче суха сметана;
- шоколадови пръчици;
-цветни кокосови стърготини

Приготвяне:

Начупваме козунака, обилно поливаме със сока от компот и мажем със сметана, отгоре поръсваме със захарни пръчици.

На вид не бива, но на вкус на нас ни хареса. Simple Smile



Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт