Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 фев. 2012, 13:43 ч.

Кулинарните издънки на една млада мама!

  • 18 056
  • 47
  •   1
Отговори
  • Мнения: 154
Казвам се Галина Костадинова, на 24 г. и съм мама на прекрасно момиченце Александра, на 3 г. и 6 м.
Възхищавам се на кулинарните творения публикувани във форума, от които черпя идеи за по-разнообразно меню у дома. Много ми е трудно да спазвам точно рецепти и винаги слагам всичко " на око ", поради тази причина реших темата да е с това заглавие : ''Кулинарните издънки на една млада мама''. Доста от нещата, които приготвям са импровизации, рецепти измислени в движение или от продуктите, с които разполагам. За съжаление не разполагам с добра техника за снимане и снимките  на някои от ястията са направени с обикновен телефон. Надявам се поне някоя от моите рецепти да бъде изпробвана от прекрасните кулинари на форума.

                                                   Мини кексчета " Импровизе "

Тази рецепта ми хрумна когато дъщеричката ми поиска " кекчи" (кексче), а у дома не разполагах с много продукти. Приготвих кексчетата по изпитана рецепта за блат за торта (яйца, захар, брашно), но допълних със смлени лешници и какао, които придадоха много приятен вкус. Изпекох ги във форми за мъфини.

Необходими продукти (за 12 мини кексчета):

- 2 яйца;
- 4 с.л. захар;
- 4 с.л. брашно;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- какао за цвят Simple Smile
- смлени лешници (орехи);
- ванилия.
За декорация:

- сладкарска сметана;
- плод по избор;
- захарни пръчици.
Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме брашното с бакпулвера и ванилията. Разбъркваме добре и добавяме какао и смлени лешници (или орехи), за да се получи смес по-гъста от тази за блат за торта. Във форма за мъфини слагаме по лъжица от сместа и печем на 180 градуса.
След като изстинат, ако желаем кексчетата ни да са по-сочни, ги потапяме в сок от  компот (или захарен сироп), аз използвах  компот от праскови, а отгоре оформих розичка от сметана и в средата сложих парче праскова от компота и поръсих със захарни пръчици.

Да Ви е сладко!






А ето тук я има и публикувана: http://fortisimo.eu/index.php?option=com_content&view=articl … nas&Itemid=82

Последна редакция: чт, 24 яну 2013, 10:53 от Г. Костадинова

# 1
  • Мнения: 154
                          Домашни сусамени солети

Необходими продукти:
- 240 гр. брашно;
- 150 гр. кисело мляко;
- 3 с.л. олио;
- 1/2 ч.л. сол;
- 1/2 ч.л. захар;
- 1/2 ч.л.бакпулвер ( може и сода );
- 4 с.л. сусам

Начин на приготвяне:

В купа смесваме брашното със солта, захарта, бакпулвера, сусама и към тях постепенно с бъркане добавяме разбитото кисело мляко, олиото. Омесваме твърдо тесто, което слагаме във фризер за 5-7 мин. След това разточваме върху фолио тънка кора  и изрязваме солети ( пръчици ) . Прехвърляме солетите в тава застлана с хартия за печене. Печем 10 мин. на 200 гр.

Получават се много вкусни и хрупкави сусамени солети, които много се харесват на дечицата.  Когато имаме малки гостенчета винаги ги правя и нареждам в чашки. Веднъж към тестото добавих около 1 1/2 с.л. ситно настърган кашкавал, намалих сусама и изрязах различни формички, също се харесаха, но на нас са ни любими като солетки и без добавки.
Опитайте, вкусно е! Grinning

Тази рецепта е всъщност видоизменена от рецепта за соленки със сусам. Майка ми ми бе дала една стара зелена готварска книга от далечната 1967 г., в която се зачетох с интерес и попаднах на рецептата. Оригиналната рецепта съдържаше и 1 жълтък, а мазнината бе свинска мас 300 гр., което ми се видя много и брашно, колкото поеме. Останалите съставки бяха същите. Стори ми се странно как на толкова много мазнина и без добавяне на сирене или кашкавал ще се получат соленки с 1/2 ч.л. сол. И тръгнах по пътя на " проба-грешка" докато стигнах до тези според мен достатъчни мерки за сполучливи сусамени солети, както ги нарекох, заради формата която им избрах.  Flutter

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 15:14 от мама на Александра

# 2
  • Мнения: 154
                             Бърз сладкиш " От нищо нещо "

Този сладкиш е много лесен, и търпи много импровизации. Идеята за него тръгна от моя приятелка, която искаше да  и направя нещо не много сладко, но пък вкусно и различно. Започнах да се чудя какво да е то, а след изминалите поредни именни дни у дома бях останала без захар, а беше много студено и не ми се ходеше до магазина и така направих един кекс или както го нарекохме сладък хляб. Laughing

Необходими продукти: ( за кексова правоъгълна форма )
- 2 ч.ч. брашно;
- 1/2 ч.ч. мед;
- 1/2 ч.ч. конфитюр от дюли;
- 1/2 ч.ч. кисело мляко;
- 2-3 с.л. олио;
- 1 ч.л. сода за хляб;
- 1/2 ч.ч. счукани( нарязани ) орехи

Начин на приготвяне:

 Объркваме добре всички продукти , получава се доста гъста смес, слагаме сместа в кексовата форма застлана с хартия за печене  и печем на 160 градуса до суха клечка. По желание може да поръсим с пудра захар след като поизстине сладкиша.

Получава се не много сладък сладкиш, но ароматен. Предполагам, че конфитюра от дюли може да бъде заменен с друг и също да се получи добре, ако пробвам ще споделя! Wink


-

# 3
  • Мнения: 154
Сега ще Ви представя едно обикновено руло, за което са нужни малко продукти, приготвя се лесно и е винаги сполучливо.

                    Руло " На милото с любов "

Продукти:
За блата:
4 яйца
8 с. л. захар
8 с. л. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
ванилия
Сироп:
сок от компот
Пълнеж и декорация:
1 п. суха сметана ( може да се замени с течна )
ягоди от компот ( може пресни или други плодове )
захарни перлички

Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта и към тях прибавяме брашното с бакпулвера и ванилията. Сместа изсипваме в правоъгълна тавичка застлана с хартия за печене и печем на 180 градуса.
Изстиналият блат сиропираме леко със сок от компот и намазваме лек слой от разбитата сметана, нареждаме на единия край на блата ягоди и завиваме рулото. Отгоре мажем със сметана и декорираме с перлички.



А ето тук го има публикувано: http://az-jenata.bg/article/13557/Rulo-Na-miloto-s-lyubov/

# 4
  • Мнения: 154
Бих искала да се похваля с първата ми що го добре оформена питка, която направих за прощапулника на дъщеричката си, благодарение на напътствията на майка ми.  bouquet
Рецептата е наистина сполучлива, лесна и подходяща за начинаещи кулинари, имам я от милата ми майка, която е прекрасен кулинар и от която съм взела много изпитани рецепти.

                            Бабина погача
 
Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 500 мл. прясно мляко;
- 1/2 кубче мая;
- 1 с.л. сол, захар, олио;
- брашно , колкото поеме

Начин на приготвяне:
 
Размиваме маята в затопленото мляко, добавяме разбитите с вилица яйца, сол, захар, олио и постепенно добавяме по-малко брашно и месим до оформянето на хубава топка. Т.к. не съм много уверена в това, че съм омесила добре тестото, накрая го удрям в плота 100-тина пъти и след това оставям на топло да втаса. След като е удвоило обема си с намазнени ръце, леко премесвам и разделям на топки.  За прощапулника направих топките тесто на фитили, които оформих като възелчета, отгоре намазах с разбит жълтък с малко олио и пекох на умерена фурна.
 Ако слагаме сиренце или друг вид плънка, разточваме топките на кора, намазваме с разтопено масло и след това навиваме. Така съм правила навита питка.

Дано Ви хареса!





А ето от същото тесто и питката, която търкулнахме на прощапулника.

# 5
  • Мнения: 154
                                      Обикновен кекс

Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 4 с.л. захар;
- 4 с.л брашно;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- 1 ч.л. какао;
- ванилия

Начин на приготвяне:

С миксер разбиваме добре яйцата със захарта, добавяме постепенно брашното, бакпулвера и ванилията. Разбъркваме добре, отделяме няколко лъжици от сместа към които добавяме какаото. В застлана с хартия за печене малка правоъгълна форма изсипваме повечето смес и по средата насипваме оцветената смес, като с лъжица леко натискаме надолу. Печем на 160-180 градуса до суха клечка.

Понеже нямаше време да изчакам кекса да изстине и тогава да го нарежа, парченцата не бяха много добре оформени, но пък беше вкусен и скоростно свърши.
Опитайте, лесно е!

# 6
  • Мнения: 154
Сега ще Ви представя рецепта за Брауния с ябълки. Тази рецепта я имам от майка ми, която я е записала от предаването на Иван Звездев.

Брауния с ябълки

Продукти:
- 1 голяма ябълка;
- 90 гр. брашно;
- 3-4 с.л. захар;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 1 ч.л. сода ( аз я пропускам );
- 2 с.л. какао;
- ванилия;
- 50 гр. лешници ( орехи );
- 1/2 ч.л. сол ( аз не слагам )

За украса:
- бял и черен шоколад ( по около 30 гр. )

Приготвяне:

Брашното и бакпулвера се пресяват в купа, прибавя се содата, захарта, какаото и разбъркваме сухите съставки.Прибавяме ябълката нарязана на дребни кубчета, ванилията, смлените лешници, солта и 2-3 с.л. вода. Сместа се разбърква до лепкава смес и се изсипва в тава застлана с хартия за печене ( 25х13 ). Печем на 180 градуса за 20 мин. Разтопяваме шоколада и украсяваме.

Тази снимка е на сладкиша приготвен и украсен от майка ми:


А това е мой вариант, сладкиша разрязан на две и слепен с шоколадов крем за торта на д-р Йоткер, а отгоре обилно поръсен с цветни кокосови стърготини и захарни пръчици.

Разрез:

С бели кокосови стърготини за малкото шефче; http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/208124_2104134356 … 124_4860011_n.jpg

Ето и снимка на сладкиша под формата на малки кексчета:


Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 09:16 от мама на Александра

# 7
  • Мнения: 154
                  Пиле с ориз

Продукти:

- 1 ч.ч. ориз;
- 3 ч.ч. вода;
- няколко стръка зелен лук;
- морков;
- 4 сварени пилешки плешки;
- 1 с.л. Маги вълшебен вкус пиле;
- сол на вкус;
- олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме на дребни кубчета моркова, лука на не много ситно и запържваме директно в тавичката, в която ще готвим ориза. Добавяме и измития ориз и запържваме , след това наливаме 1 чаша вода, слагаме подправката, сол, оставяме леко да бъкне и добавяме останалата вода, нареждаме сварените плешки и пъхваме във фурната да се пече.
Да Ви е вкусно!



# 8
  • Мнения: 154
                   Соленки със сирене " крема "

Тази рецепта до колкото си спомням я записах от списание " Кулинарен журнал ", дано не греша.
Получават се наистина много крехки и вкусни соленки. Simple Smile

Продукти:

- 125 гр. сирене " крема ";
- 250 гр. маргарин;
- равна ч.л. сол;
- щипка захар;
- 360 гр. брашно

Приготвяне:

1. Маргаринът и сиренето се разбиват много добре. Прибавят се солта, захарта и брашното. Замесва се меко тесто.
2. Разточват се кори с дебелина 6-7 мм и се нарязват на квадрати. Соленките се пекат в умерена фурна.

# 9
  • Мнения: 154
Представям Ви рецепта за еклери взета от моята мама!

                                 Еклери

Продукти:

- 1 ч.ч. вода;
- 1 ч.ч.. брашно;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 5 яйца

Крем:
- 1 л. прясно мляко;
- 1 ч.ч. захар;
- 4 яйца;
- 3:3 с.л. брашно:нишесте ( с вкус на лимон );
- 60 гр. краве масло;
- ванилия

Приготвяне;

В тенджерка  се слагат олиото и водата да заврат, след което се добавя брашното при непрекъснато бъркане, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. ( Бъркам с дървена шпатула )
Оставя се да поизстине ( да може пръста да търпи ) и едно по едно се добавят яйцата , като хубаво се размесва с ръка ( може и с миксер за по-лесно ). От полученото лепкаво тесто се шприцоват еклери и се пекат в умерена фурна до златисто.
  Крем: В 3-4 с. л. прясно мляко се размиват брашното и нишестето , които се добавят към разбитите яйца. Получената смес се прибавя към врящото, подсладено мляко и се бърка до сгъстяване. Като махнем крема от котлона добавяме маслото и ванилията и разбъркваме. Ако крема стане на бучки може да го минете през цедка, поне аз така съм правила.
  Еклерите се разрязват по дължина и се пълнят с крема. Престояват една нощ да омекнат.

Изрових снимката на моите първи еклери, които на вид не биват, но бяха много вкусни.


А ето и още една снимка:


Ето и едни с шоколадова заливка, лошото е, че не се вижда много, че са снимани еклери, но са.  Laughing

# 10
  • Мнения: 154
Представям Ви една интересна комбинация, подходяща за мезе на твърд алкохол, но ние си я хапнахме като салатка.

                        Салатка с мариновани рибки

Продукти:
- домати;
- мариновани дребни рибки;
- олио;
- кромид лук;
- съвсем мъничко сол

Приготвяне:

Нарязваме на едро доматите и лука, овкусяваме със сол, олио, разбъркваме и добавяме рибките. Това е. Да Ви е вкусно! Simple Smile

# 11
  • Мнения: 154
Искам да споделя рецептата за тортата, която направих миналата година за  РД на половинката.  Simple Smile
                                   Шоколадова торта

Необходими продукти:
За 2 блата:
6 яйца
12 с.л захар
12 сл.брашно
1 пакетче какао
1 пакетче бакпулвер
2 ванилии

Сироп:
Обикновен захарен сироп: вода и захар
Количеството определяте Вие, според това колко сочна искате да бъде тортата.
Пълнеж:
2 крема за торта без варене (шоколад’)
2 банана
Шепа стафиди

За декорация:
1 пакетче суха сметана ( шоколад )
Готови целувки
Шоко фъстъци
1 пакетче шоколадова глазура на д-р Йоткер

Начин на приготвяне:
За блатовете:
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме пресятото брашно с бакпулвера, ванилиите и какаото и разбъркваме добре. От сместа изпичаме два еднакви блата, които след като изстинат добре, разрязваме на две, т.е. трябва да получим общо четири блата.

За пълнежа:
Приготвяте кремовете според указанието на пакетчетата
Нарязвате бананите на кръгчета

Сглобяване:
Сиропираме блатовете и слепваме блат, крем, блат, като между блатовете слагаме банани и стафиди.
Разбиваме сухата сметана и с нея украсяваме тортата от страни и декорираме отгоре. Горната част заливаме с приготвената според указанието глазура. От страни облепяме с целувки, а отгоре върху сметаната декорираме с шоко фъстъци.
Да Ви е сладко!





И не много хубав разрез:


Рецептата я има публикувана и тук: http://gotvarstvo.georgievi.net/a/shokoladova-torta

# 12
  • Мнения: 154
И нещо вкусно за децата или по-точно, за моето . Simple Smile
                              
                   " Здравословни лъжички "

Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. овесени ядки;
- 1 ч.ч. и малко повече прясно мляко;
- настъргана ябълка;
- захар/мед за подслаждане;
- канела за аромат;
- орехи за овалване ( по желание );
 Начин на приготвяне:
Овесените ядки накисваме във вода за 15-тина минути, след което ги измиваме добре. Слагаме прясното мляко на котлона да заври и към него добавяме измитите овесени ядки, варим до омекване и като започнат да се сгъстяват добавяме настърганата ябълка за кратко, а след свалянето на десерта от котлона подслаждаме с мед или захар, според предпочитанията на детето. С мокра лъжица оформяме в чиния здравословните лъжички. Ако детето е по-голямо може лъжичките да се овалят в смлени орехи.
Лесно и много вкусно десертче, подходящо и за злояди дечица!
п.п. Когато детето ми беше по-малко, около 1 г. и малко, приготвях десерта с изцедена кърма и подслаждах със съвсем малко захар и го поднасях без орехи. Така че този десерт е подходящ и за 10-12 месечни дечковци! ( според мен )




# 13
  • Мнения: 154
                                                  Месенци с катофчи Simple Smile

Продукти:
 
- свинско месо;
- пресен зелен лук;
- пресни картофки;
- зелена пиперка;
- сол;
- черен пипер;
- олио

Приготвяне:

Нарязваме месото на порции и овкусяваме със сол и черен пипер.
Нарязваме на шайби картофките, на по-едро лука, на лентички пиперката и ги посоляваме.
На единия край на тавичка нареждаме месото, а на другия зеленчуците, капваме малко олио водичка и слагаме във фурната на около 220 градуса до готовност.

Лесно и вкусно!

Преди печене:


След печене:

# 14
  • Мнения: 154
                    Сочен, грозен, козуначен сладкиш

Продукти:

- останал сух козунак;
- сок от компот;
- пакетче суха сметана;
- шоколадови пръчици;
-цветни кокосови стърготини

Приготвяне:

Начупваме козунака, обилно поливаме със сока от компот и мажем със сметана, отгоре поръсваме със захарни пръчици.

На вид не бива, но на вкус на нас ни хареса. Simple Smile



Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт