Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 фев. 2012, 21:37 ч.

Майчинството счетоводно - 47

 • 32 389
 • 744
 •   1
Отговори
 • Мнения: 11 610
Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!

И ако обичате нека темата да не се пълни със ЗАПИС! Благодаря за разбирането!!!!!

Темите до сега: Тема 1; Тема 2; Тема 3; Тема 4; Тема 5; Тема 6; Тема 7; Тема 8; Тема 9; Тема 10; Тема 11; Тема 12; Тема 13; Тема 14; Тема 15; Тема 16; Тема 17; Тема 18; Тема 19; Тема 20; Тема 21; Тема 22; Тема 23; Тема 24 Тема 25, Тема 26 Тема 27, Тема 28, Тема 29, Тема 30, Тема 31, Тема 32, Тема 33, Тема 34, Тема 35, Тема 36, Тема 37, Тема 38, Тема 39, Тема 40, Тема 41, Тема 42, Тема 43, Тема 44, Тема 45, Тема 46

 bouquet ЗА ВСИЧКИ КОНСУЛТАНТИ:    bouquet
Ала-Бала; Lady Brinne; ДейзиГ; Elfita; sis7; Стики; jakinik; Viva 123


Телефони на НОИ София за проверка на обезщетенията
926 10 10

Калкулатор за изчисляване на заплата и всички осигуровки - на КиК
Калкулатор за изчисляване на майчинството (с огромни благодарности за katya_k и колегите й  bouquet)

Адреси на ТП на НОИ където можете да получите информация за болнични и др. обезщетения - в сайта на НОИ - Контакти

Във форума
- тема за детските
- Тема за програмата „В подкрепа на майчинството”

Справки може да си правите в сайта на НОИ по ПИК - персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ по адресната ви регистрация ще може да получите - лично.

Много полезен код!  Peace

С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Напр:
-   справка за това на какви суми са ви осигурявали –
е-услуги - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

-   справка за изплатените болнични -
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН "
https://benefits.nssi.bg/EGN/

-   справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - най отдолу на страницата е "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане"
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp

Как се изчисляват болнични? актуализирано за 2011, благодарение на Стики

Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Какво включва майчинството?

Застъпване на майчинства

Документи за ползване на обезщетение за бременност и раждане,и отпуск за гледане на дете до 2 гПроцедура по прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 г

Необходими документи за обезщетенията - http://www.noi.bg/ - от менюто в ляво избирате УКАЗАНИЯ

Териториални поделения на НОИ, филиали, и архивни стопанства в страната

# 1
 • Русе
 • Мнения: 530
zdraveite.izvinqvam se ako sam obyrkala foruma,no iskam da popitam za maichinskite.az sam bezrabotna maika i poluchavam po 100lv za deteto,no tq skoro shte stane na 1 god. i iskam da popitam dali moga da vzimam nqkakvi pomoshti i sled navyrshvaneto na edna godinka.az nqmam trudov staj.

---------------
Моля, пишете на кирилица.

По принцип неосигурени майки, без трудов стаж, след годинката не детето нямат право  нито на обезщетение от НОИ, нито на социална помощ от Социално подпомагане. Все пак попитайте в Социално подпомагане дали има и друг вариант за някакви помощи.


Zdraveite mami,parvo se izvinqvam che ne pisha na kirilica,no se nadqvam nqkoi da mi otgovori na 2 vaprosa.Az sam neosigurena i nqmam brak-kakvi dokumenti trqbva da nosq kato otivam v socialnite za "socialno maichinstvo" i detskite (samo akta za rajdane li)?I drugiqt mi vapros e,sled kato bebcheto mi ne e pripoznato ot bashtata,a e na moe ime razbrah che imalo nqkakvi pomoshti za samoten roditel do 3 godishna vazrast na deteto-dali oshte gi davat?
След като нямате никакви доходи и не сте осигурена, носите си акта за раждане на детето, лична карта, и в Социално подпомагане попълвате съответните декларации. Не се вижда колко голямо е детето и дали сте си взела и еднократна помощ за раждане, но когато кандидатствате за нея задължително се взема от ГРАО документ за родените от майката деца. За детските в социално подпомагане искат и бележка за това, че детето е ваксинирано(тя се взема от личния лекар на детето.

# 2
 • Мнения: 3 647
Здравейте,

Искам да попитам следното: От около  един месец съм се върнала на работа и до сега съм наказана два пъти за грешки в работата, могат ли да се опитат да ме изкарат некомпетентна  или нещо подобно и да искат да ме уволнят? Наказанията не са дисциплинарни, а по скоро процедурни.

Знам, че по принцип не могат да ме махнат до  навършване  на  3 години  на детето, но ми е чудно дали не ме  наказват  с цел предстоящо уволнение.

Благодаря предварително за отговорите.   bouquet

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
Привет, въпросът ми е следният:

Искам да прехвърля майчинството на свекърва ми, а аз да започна работа. Само че не да се върна на същата, с която имам трудов договор, а да намеря на друго място. Разбира се, само ако намеря нова работа, тогава ще напусна старата, но мога ли да прехвърля майчинството, ако сменя работата, тоест явно ще има някакво кратко прекъсване. Губя ли майчинството в такъв случай ?

# 4
 • София
 • Мнения: 1 903
Здравейте, искам да попитам задължително ли с третия болничен трябва да се представи и копие от акта за раждане в НОИ? Нашият счетоводител не го иска и сега се притеснявам да не ми върнат документите от там Cry
Мерси

# 5
 • Мнения: 2 172
Привет, въпросът ми е следният:

Искам да прехвърля майчинството на свекърва ми, а аз да започна работа. Само че не да се върна на същата, с която имам трудов договор, а да намеря на друго място. Разбира се, само ако намеря нова работа, тогава ще напусна старата, но мога ли да прехвърля майчинството, ако сменя работата, тоест явно ще има някакво кратко прекъсване. Губя ли майчинството в такъв случай ?
Губите майчинството в случай, че напуснете старата и не си намерите нова работа.
За да прехвърлите отпуска за гледане на дете на свекървата е необходимо тя да работи към датата на прехвърляне и от тази дата вие също да работите.
Може да го прехвърлите и да се върнете на старата работа. Да търсите нова и да се преместите след това.

Здравейте, искам да попитам задължително ли с третия болничен трябва да се представи и копие от акта за раждане в НОИ? Нашият счетоводител не го иска и сега се притеснявам да не ми върнат документите от там Cry
Мерси
С третия болничен се носи само приложение 1. Копие от акта за ражадане се носи със заявление-декларация по чл.50,51 от КСО.

# 6
 • Мнения: 1 228
Здравейте!
Благодаря на всички, които ни дават компетентни съвети в темата!   bouquet
Ето моя въпрос: съпругата е бременна, а съпругът живее в чужбина. Възможно ли е, ако той се откаже от родителски права, тя да се води самотна майка, въпреки валидния им брак? Какво включва процедурата? Благодаря!

# 7
 • Русе
 • Мнения: 530
Здравейте,

Искам да попитам следното: От около  един месец съм се върнала на работа и до сега съм наказана два пъти за грешки в работата, могат ли да се опитат да ме изкарат некомпетентна  или нещо подобно и да искат да ме уволнят? Наказанията не са дисциплинарни, а по скоро процедурни.

Знам, че по принцип не могат да ме махнат до  навършване  на  3 години  на детето, но ми е чудно дали не ме  наказват  с цел предстоящо уволнение.

Благодаря предварително за отговорите.   bouquet

За съжаление най-вероятно точно това цели работодателят- уволнение.

Все пак ако има основание, за да ви уволни, трябва да иска разрешението на Инспекцията по труда. Предполагам, че няма да му е много трудно, след като имате  вече 2  наказания.


Съгласно чл. 333,1 КТ, майка на дете до 3 години може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 (при закриване на предприятието), т. 7 (при отказ да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност), т. 8 (когато заеманата от нея длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност) и т. 12 (при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор), както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6 (дисциплинарно). В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на Инспекцията по труда.


Здравейте!
Благодаря на всички, които ни дават компетентни съвети в темата!   bouquet
Ето моя въпрос: съпругата е бременна, а съпругът живее в чужбина. Възможно ли е, ако той се откаже от родителски права, тя да се води самотна майка, въпреки валидния им брак? Какво включва процедурата? Благодаря!
- Не, не е възможно.
ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за социално подпомагане

Допълнителни разпоредби

§ 1. 3. (доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст, както и навършилите пълнолетие лица, в случай че продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст.

# 8
 • Добрич
 • Мнения: 667
Извинявам се че си повтарям въпроса от предната тема:

Цитат
Момичета,
ако работодателя ми декларира (или както се казва) че фирмата не извършва дейност,какво ще стане с майчинството ми? Равносилно ли е на закриване на фирмата? 

Благодаря на всички които отговарят и помагат толкова много!

# 9
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 16 293
Извинявам се че си повтарям въпроса от предната тема:

Цитат
Момичета,
ако работодателя ми декларира (или както се казва) че фирмата не извършва дейност,какво ще стане с майчинството ми? Равносилно ли е на закриване на фирмата? 

Благодаря на всички които отговарят и помагат толкова много!

Точно такова "деклариране" не съществува. В смисъл, че зависи от юридическия статут на фирмата, но ако няма дейност за съответната година, т.е. няма приходи и разходи, съотвено не подава декларация за облагане на дохода / ЕТ / или подава опростена такава / ООД, АД ... /.

# 10
 • Добрич
 • Мнения: 667

И ако няма дейност фирмата,счетоводството поддържа ли се?
Трябва ли да плащам на счетоводителката да ми внася документите всеки месец или тя е длъжна щом съм в майчинство?

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 11:43 от Sneakers

# 11
 • Мнения: 782
А пък аз искам да попитам, има ли такова нещо като трета година майчинство, това че, не е платено вече ми е ясно, но например ако искам да си гледам детето и третата година, работодателя има ли право да ме уволни, детето като навърши 2 години? Много благодаря на всички за отговорите, тази темичка ми е най-полезната от всички във форума   bouquet

# 12
 • Мнения: 327
А пък аз искам да попитам, има ли такова нещо като трета година майчинство, това че, не е платено вече ми е ясно, но например ако искам да си гледам детето и третата година, работодателя има ли право да ме уволни, детето като навърши 2 години? Много благодаря на всички за отговорите, тази темичка ми е най-полезната от всички във форума   bouquet

Здравей,
след навършване на 2-годинки от детенцето, КТ предвижда единствено неплатен отпуск в размер на 6 месеца за всеки от родителите. Този неплатен отпуск може да се ползва изцяло или на части до навършване на 8-годишна възраст на детенцето.
Полагащите се 6 месеца за бащата на детето не могат да се "прехвърлят" на майката, освен в случай, че бащата се води "неизвестен", няма родителски права или е починал.

В твоят случай, след като ти свърши отпускът за отглеждане на дете до 2-г.възраст, работодателят е длъжен:
1) да ти даде да ползват натрупаният платен отпуск, който обективно не си могла да използваш, защото си била в майчинство;
2) след това да те допусне обратно на работа.
Няма право да те уволнява, тъй като ползваш закрила като майка на дете до 3-г.възраст. Съответно и ти не трябва по никакъв повод да подаваш молба за напускане, ако не искаш да напускаш.

# 13
 • София-Младост
 • Мнения: 14 340
А пък аз искам да попитам, има ли такова нещо като трета година майчинство, това че, не е платено вече ми е ясно, но например ако искам да си гледам детето и третата година, работодателя има ли право да ме уволни, детето като навърши 2 години? Много благодаря на всички за отговорите, тази темичка ми е най-полезната от всички във форума   bouquet
Няма трета година майчинство. Ако не се явиш на работа няколко дни или не ползваш друг вид отпуск или болничен, да, има право да те уволни дисциплинарно според мен.
След втората година всеки родител има право да ползва по 6 месеца неплатен отпуск, който се заявява поне 10 дни преди ползване и работодателя не може да го откаже.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
А аз искам да попитам нещо, бях пуснала тема, но май са ми я изтрили, не я виждам.

1) Мога ли да прехвърля майчинството на човек, който е пенсионер ?

2) Искам да почна работа, но да не се връщам на старата (към която ми е тр.договор), а да намеря нова и тогава да напусна - губя ли майчинството тогава ?

Общи условия

Активация на акаунт