Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 фев. 2012, 19:44 ч.

Обичам Топлофикация

 • 57 491
 • 750
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 3 677
Сметките от Топлофикация са следните:
ноември - 200 лв.
декември - 252 лв.
януари - 306 лв.
Жилището е 66 кв.м., с топломери. Сградата се състои от 16 апартамента, не зная дали другите съседи са изключвали парното.
Имаме наемател, който през миналия отоплителен сезон не се беше сещал да намалява отоплението и съответно е било на максимум. Идея нямам как се изчисляват сметките, но някой може ли да ми каже защо са в такъв размер? Като гледам, февруари ще отиде към 400 лв. сигурно.

# 1
 • Мнения: 37 197
Това са прогнозни сметки, на база потреблението от миналата година, като ги засекат, ще ги коригират.

Нашият апартамент е 60 квадрата, панелна сграда, 24 апартамента, прогнозните при на са следните:
- ноември: 60.97 лв.
- декември: 73.42 лв.
- януари: 84.16 лв.

# 2
 • Мнения: 9 006
И в нашите сметки все се пънат. Ама като направят изравнителните все имат да ни връщат. Затова ние задължително НЕ плащаме последните две и чакаме изравняването.
Ако и след това виждаш някакви несъответствия, е редно да подадеш жалба или там какъвто е редът да протестираш.
Много зависи и от фирмата, която извършва топлинното ви счетоводство. А и "грешки" непрекъснато стават. Баща ми искаха да го съдят за неплатени сметки в размер на 10 000 лева. А той обитаваше апартамента едва от 5-6 години и това практически беше невъзможно, при положение, че си беше плащал стриктно всички задължения, а и като го купи имаше документи за платени задължения към момента на покупката. Става дума за 87 кв.м. от които той отоплява реално само една стая /15 кв.м./ и отчасти кухнята /също толкова като квадратура, но пуска радиатора там само в началото на отоплителния сезон за малко и, ако стане много студено - също пестеливо/.
Търси си правата до дупка!

# 3
 • София
 • Мнения: 3 677
А какво ще рече прогнозни? Ноември и декември са платени, но от януари сериозно се замислям дали да не престанем да плащаме и да чакаме изравняване. Предполагам, че февруарската ще е още по-висока заради ниските температури през последните 2 седмици.
Подивях, защото ноември и декември бяха топли месеци в България. Преди сме плащали около 250 лв. (вкъщи се отопляваме на ток), но ставаше сауна, над 30 градуса.
Искат 300 лв. за нещо, което не знам какво включва като услуга. Един колега ми каза, че се базирали на предходната година, а както писах, нашият наемател е от типа, че ще отвори прозореца, когато му е топло, но няма да се сети да намали радиатора. Има ли връзка тазгодишната сметка с миналогодишното потребление?
Фирмата за топлинно счетоводство е Техем.

# 4
 • Мнения: 9 006
Да, има връзка между миналогодишен отоплителен сезон и сегашния. Сметките са на база "миналогодишен". Ако сте потребявали реално много, то и сега ще имате високи сметки. Но, все пак, те са прогнозни. До отчитането след приключване на отоплителния сезон, няма яснота колко си потребил реално.
Платете до март и след това чакайте изравняване. Лихвите не са чак толкова непосилни, та дори и това да са реалните сметки, пак няма да си натоварите плащананията, ако изчакате.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 2 792
"Сметките за парно в София за януари може да са почти двойни спрямо декемврийските"
http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/02/14/1766569_smetkite_za_parn … nuari_moje_da_sa/

"Евтино и топло"
...Варненски блок намали наполовина сметките си за парно,
без обитателите му да правят икономии от топло.."
http://bulgaria.tv7.bg/news/4759402.html

..............Фирмата за топлинно счетоводство е Техем.

цитат:
Svetlozar Petkov " Измисля се работа на посредници кръвопийци. Измамата 'ИНДИВИДУАЛЕН РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ' е тотална. Тези уреди се вредни, защото вършат 'АНТИРАБОТА'. Много по-реално е да се плаща 'ПО МОЩНОСТ', но тогава 'ТОПЛИННИЯ СЧЕТОВОДИТЕЛ' е излишен, уреди за милиони са излишни, кражбите чрез манипулиране са невъзможни. Няма да има изравнителни сметки. Ако парите за тези "УРЕДИ' и за 'ТОПЛИННО СЧЕТОВОДСТВО" бяха дадени за изолация, щеше да има много по-малко търтеи и щяше да се намали НАПОЛОВИНА ползваната енергия живеейки в комфортна обстановка."
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000491805133&sk=wall

Последна редакция: ср, 15 фев 2012, 10:57 от PAV1

# 6
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 043
Как се съпоставят несъпоставими неща.
Такава зима не е имало от (поне 30-сет) години. Какви прогнози, какви 5 лв.?

П.П: думата обичам не трябва ли да е в кавички?  Rolling Eyes

# 7
 • Мнения: 31
Мойте сметки са пълна скръб. Аз ползвам само топлата вода и платих
октомври -75 лв
ноември - 104 лв
декември - 113 лв.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 721
А какво ще рече прогнозни? ...........................
Един колега ми каза, че се базирали на предходната година, а както писах, нашият наемател е от типа, че ще отвори прозореца, когато му е топло, но няма да се сети да намали радиатора. Има ли връзка тазгодишната сметка с миналогодишното потребление?
Фирмата за топлинно счетоводство е Техем.

Явно отскоро сте абонати на топлофикация Simple Smile Сметките за парно са една имагинерна величина, изчислена по горе-долу следния начин. Значи, във входа има един общ топломер, един-единствен (при нас той е общ даже за 2 входа) и от топлофикация си го отчитат всеки месец. Това е реално влезлото количество топлинна енергия. Ако всеки апартамент има такъв уред /подобно на електромер/ всеки ще си плаща на месец това, което е потребил. Да, ама не. Количеството от този единствен топломер следва да се раздели на апартаментите - това го прави топлинни счетоводител (техем), но само веднъж годишно, след края на отоплителния сезон. Тогава се записват отчетите на всички топломери в сградата, и общото количество потребена енетргия (това от централния топломер на входа, пак за целия сезон) се разпределя пропорционално на отчетите от всеки радиатор (като някакъв процент от това общо потребление се разпределя "на база кубатура", така и тези, които не ползват парно плащат някакви суми за това, че имат честта тръбите на съседите да минават през техните апартаменти).

Тазгодишните сметки по месеци се изчисляват на база миналогодишните - няма как по друг начин, освен да решат, че тази година ще се топлите както и миналата. Отчита се още поскъпването на парното /май всяко лято поскъпва/, по-голямото подаване на енергия през по-студените месеци, както и процента на потребление, който сте заявили при вашия топлинен счетоводител. И той съвсем не е маловажен, защото ако сте заявили потребление 100% (т.е. всички радиатори на максимум през целия отоплителен сезон) тогава те предвиждат, че сте потребили доста повече, отколкото реално сте. Знам, че най-икономично е "да си уцелиш процента" - да потребяваш колкото заявиш.

На нас всяка година накрая имат да ни връщат, но около 50-тина лв, само първия сезон с топломери имахме да доплащаме - не помня колко, но не беше много малко. После явно някак ни уцелват, но и ние ползваме парното по един и същи начин - детската на максимум, спалнята на 2 през деня, вечер на 3-4, хола на 2-3 през дена /няма никой в къщи/, вечер на 5, кухнята на 3-4 целодневно, банята на 2-3 целодневно. За декември имахме 150лв, за 90м2, януарска още не е дошла.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 677
Да, моя е грешката, трябваше да сложа обичам в кавички. Не обичам Топлофикация, в основното ни жилище отдавна сме се равели с тях.
За миналия отоплителен сезон доплатихме 584лв., а през зимните месеци сметката беше около 120 лв. на месец за въпроснотно двустайно жилище.
Каквато и да е зимата, ми е трудно да си представя какво толкова е отоплявано като за 300 лв. Апартаментът е с изцяло южно изложение, среден етаж, тухлен, стари, дебели зидове.
Имам друго подозрение. Както писах, сградата се състои само от 16 апартамента. Два са необитаеми, вероятно други няколко са с изключено парно. Възможно ли е заради това, че сме един от малкото ползватели на парно, да са такива сметките?

# 10
 • Мнения: 37 197
Изчакай изравняването. Според мен причината е точно, че миналата година е било такова потреблението.

# 11
 • София (Възраждане)
 • Мнения: 1 848

Аз се чудя newsm78, защо сметките в различните квартали са различни за еднаква отопляема площ #Crazy, ето само заглавието на тази статия например http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4563411 говори за неравномерно поксъпване, някой има ли обяснение?

# 12
 • Мнения: 37 197

Аз се чудя newsm78, защо сметките в различните квартали са различни за еднаква отопляема площ #Crazy, ето само заглавието на тази статия например http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4563411 говори за неравномерно поксъпване, някой има ли обяснение?

Предполагам, защото миналата година са потребили толкова.
По-нагоре пуснах нашите прогнозни, декември грубо 73, януари 84, не е 90% в никакъв случай. Точно в Люлин съм.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 677
Благодаря за съветите. Ще изчакам изравняването. Вчера направо избеснях, като погледнах сметката на сайта на Топлофикация.
Вероятно ще платя януари и февруари и от март нататък няма да плащам, за да чакам изравняването. Но ми се сториха безумно високи тия сметки. Ще кажеш, че палат отопляваме.

# 14
 • Мнения: 21 231
И аз ги "обичам" топлофикация  Confused
Не знам как точно си правят прогнозите за сметките. При нас миналата година януари сметка 200лв, след прочетеното че тази година била по-студена и да очакваме по-големи сметки получаваме 170лв.
Нямаме радиатори и топломери и няма как да ни върнат нещо на края на отоплителния сезон, но пък 2 години подред имаме да доплащаме кръглата сума от 200лв.

Общи условия

Активация на акаунт