Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 879
Ето и още нещо полезно, а най-вече хубаво, ако се реализира - държавата ще дава пари вече и за частно образование.
Новият законопроект за образованието
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … ie_14-02-2012.pdf

Ще се опитам да систематизирам по-важните неща, които ни касаят.


Ето моят синтез:
Tоп 10 факта: Държавата ще финансира частни училища и частни градини
http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2012/02/t-10.html (сложила съм и извадки от законопроекта)

1. Държавата ще финансира и частните училища и градини.

2. Това е записано в законопроекта за предучилищното и училищното образование.

3. 10 мил лева на година са необходимите средстава, изчисляват от Министерството на образованието. (Дневник)

4. По около 1200 лева на година ще плаща държавата за дете в частните училища. (БНТ)

Държавната субсидия ще бъде с размера на нормалния единен разходен стандарт (годишната издръжка на един ученик), който се отпуска за останалите училища. Единният разходен стандарт (годишната издръжка на един ученик) варира от 1000 лева за дете в целодневна ясла до 3000 лева за дете в училище по изкуства. (Дневник)

5. Субсидията ще зависи от броя на учениците, които се обучават.

6. Частните училища се ангажират да намалят таксите си с толкова, колкото получават от държавата.

БАЧУ са дали обещание таксите да бъдат намалени с размера на субсидията. Няма да имат право да събират такси за дейностите, които държавата ще финансира.

7. Около 1% от децата учат в частни училища. (Дневник)

8. Делът на частните детски градини е 0,8 от всички забавачки в страната, според данни на НСИ. (Сега)

9. Ако се приеме, законът ще влезе в сила през 2012-2013, но само за децата от 7 клас (БНТ).
Финансирането на частните училища с държавни пари трябва да започне от учебната 2012/2014 г., но в самия проект е записано, че средствата ще се отпускат от бюджетната 2014 г. (Сега)

10. Мнение:
Милена Дамянова, зам.-министър на образованието
„В тези училища учат деца на учители, лекари, средностатистически българи, които също заплащат данъци на тази държава...”
„Ние не можем да им кажем какви такси да събират, но можем да кажем, че нямат право да събират такси за това, за което държавата им плаща.” (БНТ)

Последна редакция: ср, 15 фев 2012, 00:37 от Danybon

# 1
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 823
Дано да се случи! Много добра идея!  Peace

# 2
 • Мнения: 172
Време беше да се чуе и нещо такова!!! Дано влезе в сила, защото всички плащаме данъци, а парите не следват децата ни-едно че места в държавните заведения няма и хората дават децата си в частни такива, а данъци си плащат...и друго, че наистина трябва да имаме право на избор-частно или държавно заведение да изберем. Много ми харесва това, което четох от този проекто закон...дано...дано стане.

# 3
 • Мнения: 3 673
И дано наистина се отрази на таксите, защото се пада таксата да падне с по 130 лева на месец, което не е зле като сума.

# 4
 • Мнения: 4 879
http://www.facebook.com/#!/pages/International-School-Uwekind/158201820904566
Ето още една частна детска градина - живот и здраве моя син ще е там

Аз ги бях сложила при у-щата, но си права да се добавят и при градините. Така че вече са и там. Simple Smile

ето и още за парите за частно образование (синтезирах го - линковете са огромни, а през bit.ly бгмама ми ги обръща Confused )

Сергей Игнатов пред Нова телевизия:

Частните училища няма да получават пари от държавата, но българските деца, независимо къде учат, ще получават пари за своето образование.
Децата от частните училища ще получават пари за задължителните предмети от образователния план.
Аргумент:
Законът задължава държава да се грижи за децата до 16-годишна възраст.
Една четвърт от издръжката за останалите деца ще отива за тези от частните училища - т.е. около 10 милиона лева.
Децата, които учат в частните училища, са основно деца на интелектуалци и на хора от средната класа. Малко деца на богаташи са там.

и от Дарик:

Главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев обясни, че няма как да се въведат ограничения за таксите в частните учебни заведения, но все пак очакват след като ще получават държавна субсидия, те да станат по-ниски: „Частните училища и детски градини стават обект на контрол от страна на общината, от страна на финансово-контролните органи. По съответните закони всички деца, които получават средства от бюджета, са обект на контрол от Сметната палата, от Агенцията за държавна финансова инспекция, независимо от правно-организационната им форма".

# 5
 • Мнения: 4 535
Това за парите за частното , вече ги обещаха веднъж преди 4 години, след два дни го отмениха.
Хич не ми се вярва.

# 6
 • Мнения: 781
Чудесно, най-после да няма дискриминация! Както вече се писа.......всички плащат данъци.Но защо моите данъци отиват в общинската градина до блока, а аз плащам за ЧДГ луди пари? Това не е само избор, но и недостатъчни ДГ /поне в София/. Само много се надявам нещата да не  се опорочат-не толкова от ЧДГ, а от системата, от "служители-посредници". Дано. И така повече родители ще имат право на избор.Държавните градини няма да са с по 30 деца. Ще отпаднат нелицензираните /опасни/ ЧДГ,"клубчета и т.н.т. Дано.А и както искат да правят задължително "присъствието" на 4-годишните в детски заведения.......при този кът на места в общинските градин щеше да стане страшно. Peace

# 7
 • Мнения: 781
SDK31 , дано не си права. PeaceДано!

# 8
 • Мнения: 771
И аз казвам- PeaceСамо имам някои съмнения. Всички ЧДГ ли са на ясно? Да, те ще намалят таксите.Нормално.Те не губят нищо.Таксата пак си остава за тях същата /какво е значението дали плаща един или двама/. Само много ми е интересно в какво се изразява този "контрол"?! Това не е ли начин да бъдат "попритиснати" и обезличени.Ако е за у-ще-ясно, но за ЧДГ? При лицензираните и сега си имаше контрол. Но някъде фиксирани ли са "критериите" за този контрол?/не съм чела закона още/

# 9
 • Мнения: 4 535
Отровка, и аз се надявам ама....
Писна ми да работя , да плащам данъци...като мойте не са от малките.
В същото време , да няма място в детската за моето дете, защото не съм социално слаба или многодетна / циганите визирам/.
Да не получавм детски не че ги искам но защо моето дете е по-малко дете от социално слабите.
За да ходим на работа плащаме за детегледачка и след месец за ЧДГ.
Но докато чакаме това да се случи сигурно ще плащаме вече за образованието в чужбина.
Дано да стане Peace

# 10
 • Мнения: 771
SDK31  Peace Peace Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 927
Като виждам как в това правителство се менят мнения и позиции ,от ден за ден,не съм много оптимистично настроена, че това ще се случи.

# 12
 • Beyond the Frontiers
 • Мнения: 2 925
Силно се надявам да се случи. За сина ми плащах почти 2 години частна забавачка, много е тегаво. И от сега треска ме тресе, какво ще правя с бебето след година.

# 13
 • Мнения: 89
Като виждам как в това правителство се менят мнения и позиции ,от ден за ден,не съм много оптимистично настроена, че това ще се случи.
И аз съм на това мнение!И все пак-тайничко се надявам.

# 14
 • Някъде в облаците
 • Мнения: 431
 Peace Чудесна идея, но аз се моментално се запитах за следното:
За всяка частна ДГ или за всяко частно училище ли ще се разпределя финансирането - това от една страна. Т.е. - няма ли да се изисква да са илцензирани или не. Защото - за частните училища не съм детайлно запозната, но ЧДГ - има голям брой, които не са лицензирани. И сега - според мен ще се умножат под път и над път - тъй като, заради облекчението от държавното подпомагане, повече родители ще си позволят ЧДГ.  newsm78
От друга - за училищата прочетох, че финансирането ще е на ученик. Дано не се спекулира с броя на учениците, т.е. - имам предвид - досега са били нормално 13-16 в една паралелка, и сега - да станат 20-26.
Ще видим.
Аз гледам позитивно на този законопроект, стига да се въведат ясни критерии за отпускането на парите и най-вече - система за последващ контрол .  Peace

Общи условия

Активация на акаунт