Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Подкрепяте ли становището, изготвено на база въпросите в тази тема, относно новият проект за закон за образованието? Кратко обяснение на становището има в първият пост в темата

Опции:

 • София
 • Мнения: 4 407
Мами и Специалисти,

В Новият Проекто закон за предучилищно и училищно образование се предвижда преобразуване на помощните училища и други промени касаещи децата със СОП.

Ето го проекта:
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … ie_14-02-2012.pdf

Предвижда се и закриване на ресурсните центрове, създаване на Центърът за подкрепа за личностно развитие и много други промени

Четох два пъти закона и не мога да определя добър ли е?
Какво е вашето мнение, искате ли да зададете някакви въпроси по него.

----------------------------------
Мами и роднини,

При внасяне на закона в Парламента, видяхме редакция в членовете 193 и 194. С последните промени се дава възможност за изпращане на децата с каквато и да е форма на умствено изоставане и подробно изброени други диагнози в специални паралелки в училищата, центровете за личностно развитие или в системата на социалното подпомагане. Не е записано, че за това преместване е нужно съгласието на родителя/настойника. Отнема се правото и за информираност на родителят. Това право той има по сега действащият закон.

С надежда двата члена да не се приемат в сегашният им дискриминационен вид, ние подготвихме писмо до група депутати, до Българският хелзинкски комитет и до други институции, в които предлагаме да се променят членовете, така че водещо да е състоянието на детето, а не неговата диагноза. Считаме, че изброяването на дълъг списък от диагнози е предпоставка за лесно отстраняване на децата на база диагнозата им.

Проект за чл. 193 на Министерството на образованието, внесен в Пармалента

чл. 193 По изключение и ако целите на образованието не могат да бъдат постигнати по друг начин, за подкрепа и обучение на деца и ученици с умствена изостаналост, с множество увреждания, със сензорни увреждания и с разстройства от аутистичния спектър в детските градини и в училищата по чл. 37, ал. 1 и чл. 38, ал. 2, т. 1-3 може да се организират специални паралелки или групи.

Нашето предложение за радакция на чл. 193

Чл. 193. (1) По изключение и ако целите на образованието не могат да бъдат постигнати по друг начин, за подкрепа и обучение на деца със специални образователни потребности и значителни нарушения на поведението или развитието, изискващи лечение или постоянна корекционна работа, в детските градини и в училищата по чл. 37, ал. 1 и чл. 38, ал. 2, т. 1-3 може да се организират специални паралелки или групи.

(2) Децата със СОП постъпват или се преместват в групите или паралелките по ал.1 при писмено изразено съгласие на родителите или настойниците.

Подобно предложение имаме и за чл. 194

Писмата са на страницата - http://mamtomam.wordpress.com/2012/03/18/stanovishte/

Нашето подробно становище - http://mamtomam.wordpress.com/2012/04/17/closedoors/

Архив на работа през изминалите около 60 дни:

И обобщение на нашето мнение и въпроси, след почти  4 седмичното обсъждане, което ще изпратим до институциите Становището е изготвено от Констанца, аз го прегледах няколко пъти и имах незначителни корекции. То отразява мнението на голяма част от потребителите от форума, писали в тази тема.

Линк към актуалното становище

http://mamtomam.wordpress.com/2012/03/18/stanovishte/

Решихме да съберем имената на хората, подкрепящи становището, изготвено от Констанца и мен и сложено на първа страница на темата. Становището е обобщение на обсъжданията в темата. Пишете ми на лични имената ви и града или на е-майл mamtomam@abv.bg . Ще внесем становището, до институциите описани в него.


Предишно становище, изготвено след 2 седмично обсъждане

И обобщение на нашето мнение и въпроси, след почти  2 седмичното обсъждане, което ще изпратим до институциите Становището е изготвено от Констанца, аз го прегледах няколко пъти и имах незначителни корекции. То отразява мнението на потребителите от форума, писали в тази тема.

Линк към становището:

http://mamtomam.files.wordpress.com/2012/03/reviewofmotherswiths … cialchildren1.pdf

Не мисля, че трябва да се обединяваме в някаква асоциация, за да се чуе гласа ни, нека обсъждането да е тук,  има съгласни  и несъгласни, нека да се провежда видима дискусия. Всички са добре дошли!
Нашата цел не е да сме законотворци или да се опитваме да влизаме в различни групи и комисии, ние сме в ролята на бъдещи потребители на закона и правим обсъждане-тест на бъдещия закон, който ще засяга съдбите на много хора.

Аспектите, засегнати в нашето писмо са по точки:

1. Дефиницията на приобщаващо образование и изискваме ангажимент, че е за всяко дете .
2. Очакваме по-добри наследници на сегашните помощни училища. Описали сме кои членове ни смущават и защо.
3. Ангажимент за новата институция Център за личностно развитие и сме разгледали кои членове ни притесняват и се нуждаят от допълнително пояснение
4. Членове 191, 193 и 194 - с член 191 се дава възможност за неограничен брой деца със СОП в клас, а с членове 193 и 194 много лесно извеждане на децата с умерена умствена изостаналост и други заболявания в отделни паралелки извън масовият клас. Предвид променливият характер на термина "умерена умстевна изостаналост" ние предлагаме да бъде заличен, както и да са заличени още няколко думи, даващи възможност за лесна дискриминация на децата.
5. Предлагаме да се даде възможност и за самостоятелна форма на обучение на децата със СОП при положение, че родителят я пожелае.
6. На учениците на индивидуална форма на обучение да се даде възможност и за оценка с количествен показател.

Моля ви прочетете становището. Ние го изпратихме до МОН на посоченият от тях адрес и го качихме на стената на министър Игнатов - https://www.facebook.com/SergeiIgnatov
Моля подкрепете предложението с Харесвам, ако считате че отразява и вашите тревоги. То е пуснато от Румяна Константинова на стената на министъра и съдържа нашият файл
http://mamtomam.files.wordpress.com/2012/03/reviewofmotherswiths … cialchildren1.pdf

Добавих и модул с анкета най-отгоре в темата. Ако подкрепяте становището, гласувайте.

Срока за обсъждане изтича скоро. Ако е подкрепено от достатъчно хора, ще му обърнат внимание.

Решихме да съберем имената на хората, подкрепящи последното становище, изготвено от Констанца и мен и сложено на първа страница на темата. Становището е обобщение на обсъжданията в темата. Пишете ми на лични имената ви и града или на е-майл mamtomam@abv.bg . Ще внесем становището, до институциите описани в него.

Последна редакция: вт, 17 апр 2012, 13:49 от TanyaMG

# 1
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 622
Не зная как е в София, но в Пловдив помощното училище върви към самозакриване. Няма достатъчно деца. Дъщеря ми е във втори клас, записани са доколкото зная 7 деца, аз виждам само още 4 освен моето. Две от децата може би биха могли при определени условия да се обучават в масово училище, но останалите три категорично не можем, това е мнението и на другите родители.
В първи клас децата са само 5. Тази есен не зная какво ще е положението, но тенденцията май е да намалят?
Единственото преобразувание, което се направи беше , логопеда да взима децата сутрин (нищо , че са в занятие, то и без това си е като занималня ) , защото ние си вземаме децата на обяд.
Помощното училище има някаква база благодарение на спонсори, французи. Помощната градина, в която бяхме - също. Това със спонсорирането от държавата никак не ми вдъхва доверие.

В момента не мога да се концентрирам, за да вникна в тези сухи точки и алинеи, може би утре рано ще имам тази възможност.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 319
Много се обърках  Shocked. Казваш, че сте около  10ина деца в помощното училище в Пловдив, а гледай какво намерих във фейсбук, в коментарите има други данни за брой нуждаещи се деца.


http://www.facebook.com/media/set/?set=a.316247888412234.65381.1 … 288022&type=3

http://www.dezona.com/all-news/bg-news/item/541-a-new-center-for … v-architects.html    ето откъде са данните

# 3
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 622
Казвам, че първи и втори клас са десетина деца. В горните класове учат деца, които по моя преценка могат да се справят и в масово. С малки изключения са самостоятелни. Несамостоятелните явно си стоят в къщи. Родителите на децата от първи и втори клас висим в училището, защото в междучасието са под надзора на един дежурен учител и няколко дежурни деца. А какво правят самостоятелните - едно от децата изплю голямо количество храчки в коша. След него друго отиде, бръкна, извади изхвърлена закуска и я изяде. Още ми се повдига като си спомня. Sad
Повече от сигурна съм, че и ПУ представя невярна информация в министерството. Иначе половината учители ще бъдат съкратени.
Не мога да коментирам публикуваното във фейсбук, Calathea доколкото знам участва по някакъв начин в този проект.

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 716
В Бургас, доколкото знам, също са много малко децата в ПУ. Част от обучението е изнесено към дневния център.
А всъщност и тук постоянно се говори как няма нищо за деца в училищна възраст, работещ вариант точно в подкрепа на нуждите.
 Голям проблем е , че децата , които са с по-тежки проблеми, съпроводени и с физически, твърдо си седят в къщи. Никъде не ги искат. Родителите са тотално обречени.

# 5
 • Мнения: 1 738
Катина,
вероятно статистиката в Пловдив е по-добра, а тази цифра 16 000, която цитират непрекъснато за страната е очевидно невярна за 2012г. Все пак си заслужава наистина да се изясни броят на децата до 18 години в Пловдив.

# 6
 • Мнения: 1 738
Ето още нещо по цифрата 6 000 деца от спектъра в Пловдив/-ска област

Е, 6000 деца от аутистичния спектър просто няма как да е истина. Направих някои прости сметки като взех населението на област Пловдив и приех, че 16% от тях са деца от 1 до 18 години. Това прави 107506. 6000 деца от спектъра означава 6% (6 на 100). А като вземем предвид, че вероятно цифрата 6000 се използва само за града Пловдив и за по-малък възрастов диапазон, това е очевадно невъзможно. Децата от 1 до 18 години са вероятно 54 104 и 6000 от тях са 11% (11 на 100). Това са много ориентировъчни изчисления, които направих, за да разбера, възможно ли е да има 6 000 деца от спектъра в града Пловдив или Пловдивска област.

Писах и по-рано, че ни е необходима по-добра статистика и дори се обърнах към фондацията като към хората, които биха могли да поискат данни от Св.Никола и другите звена, оторизирани да поставят такава диагноза.

# 7
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 622
Абсурд да са диагностицирани 6000. Ама нали разбираш, че за 500 деца шанса да се направи такъв център е нищожен?
Моето дете не е официално диагностицирано например, атипичният аутизъм присъстваше като придружаващо заболяване, а клиничен психолог ни диагностицира като ГРР. Не вярвам да участваме в някаква статистика Rolling Eyes

# 8
 • Мнения: 428
Да, относно центъра, който предстои да бъде изграден в гр. Пловдив с помощта на Фондация "И аз мога" имам връзка. И тя е, че идеята за него е на организацията "Шарен клас", чийто председател съм.
И понеже идеята ни е малко по-различна, "И аз мога" решиха да ни помогнат.
Но нямам никаква връзка с текста под снимките за броя на децата с аутизъм в Пловдив.
Самите "И аз мога" са написали: "Децата с аутизъм в града са над 6 000 (по данни на ДАЗД)."
Т.е. данните са получили от ДАЗД, не от мен.

И, да, със сигурност децата с аутизъм в Пловдив са много (и не само там), но колко, няма как да кажа. Доста от тях не са диагностицирани и тепърва им предстои. И много от тях остават извън учебните ни заведения, за съжаление. Някъде бях чела, че около 96% от децата аутисти остават извън класните стаи.

За помощните училища не мога да взема някакво особено отношение.
Да, на мнение съм, че интеграцията не бива да се случва на всяка цена и че колкото и да искаме, не всяко дете може да се интегрира и единствения верен път е специализирано училище.
Доколкото схващам някои от тях ще бъдат закрити поради липса на деца.
На мен ми се иска да вярвам, че ще бъде измислен някакъв вариант. Да речем нещо като специализирани паралелки в масовите училища.

констанца, и да се изискат данни от "Св. Никола", те пак няма да отговарят на истината.
Защото има много недиагностицирани деца.
Ще получим само данни за официално диагностицираните. А за съжаление реалният брой деца с аутизъм е много по-голям... Confused
 

# 9
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 622

Но нямам никаква връзка с текста под снимките за броя на децата с аутизъм в Пловдив.
Самите "И аз мога" са написали: "Децата с аутизъм в града са над 6 000 (по данни на ДАЗД)."
Т.е. данните са получили от ДАЗД, не от мен.
 

 Hug Единствено очаквах да внесеш някакво разяснение  bouquet

# 10
 • Мнения: 1 738
Няма точна статистика за нито едно заболяване или състояние, но за повечето има статистически данни съз забележка, че този брой не отговаря на действителния и т.н. Ненапразно казват:"Статистика -с тъкмистика", но без база данни не може да се планира нищо. Прави се екстраполиране въз основа на други данни и т.н. Иначе то е като да строиш къща, без да изкопаеш никакви основи.

# 11
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 294
Ето целия проектозакон. 
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … ie_14-02-2012.pdf

Не мисля, че интеграцията трябва да се случва на всяка цена. Има деца, за които помощното училище е най-добрия вариант.

# 12
 • София
 • Мнения: 4 407
Аз да ви кажа как е с тази група деца, която съм виждала, че идва от  помощното училище в нашият парк. Идват около 10-12 деца, от тях половината биха могли да се интегрират в масово училище. Другите 5-6 деца не могат. Вижда се, че са с три години изостанали от класа, в който би трябвало да бъдат.

Тези най-тежки случаи не са много, с различни диагнози са. И децата да имат право да учат и да се развиват според възможноситте си.

И ако се работи с тях всеки ден по 5-6 часа дали в център, училище или нещо друго, важно е да е подходящо за тях, те ще стигнат да по-високо ниво. Ето линк към разказа на Шефчето как е в чуждоземско училище - http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=638548.msg … 89289#msg21089289 . Няма революционна методика, има нормални условия за работа, достатъчно време, подходяща среда. Дали да се казва училище или център няма значение, но искам по подобен начин да е грижата за най-тежките деца и в БГ. Има майки с деца с тежки увреждания, които плащат по 400-500 лв. на месец, за да ходят децата им в частни центрове, подобни на училища. И аз си мислях, че това ще се промени, но не виждам.

И сега по този проекто закон, аз не мога да си представя как ще бъде за тези деца. А чакахме много години да се направи нещо за най-тежките случаи.

Нека някой от написалите закона да ни каже какво ще стане с детето на Шефчето, на Любознателна, на Иви на Тинк, На Бубка, на Калина, и на други, които не познавам, все тежки деца. Ако написалите закона не са виждали такива деца да направим среща да се запознаят.

# 13
 • Мнения: 1 710
Моето не е тежко дете Танче, или поне така си мисля и въпреки това интеграцията е трудна. Това ни накара да се преместим и в Банско, защото тук са по-малко деца, познават се, пазят се и учителите имат повече възможност да контролират нещата. Макар че миналата година и тук нещата излязоха извън контрол, който след това възстановихме.
Има още много неизяснени неща... иска ни се децата да са с останалите, но иска повече обучен персонал, повече специалисти с тях, повече работа??? От миналата година се боря в Банско да отпуснат втори ресурсен учител, защото сега си имаме 1 и той обикаля 3 училища и 1 градина - останалото е интеграция....

# 14
 • София
 • Мнения: 4 407
Така е Мая, трудно е за всички. Дано скоро да има втори учител. Вярвам, че щом ти си се заела ще стане Hug А и си спомням, че по новият проекто закон ресурсните ще се отпускат според нуждите на детето, може би ще е за добре. Ти какво мислиш за проекто закона?

Обособени са една нова категория деца, които за 3 години не могат да завършат един клас. От другата си част закона мисля, че касае много повече деца и повече хора ще вземат отношение.  Дори и да не пишат тук ще вземат отношение където трябва.

Дано някой журналист се сети да потърси разяснения за децата със СОП. Най-много промени предстоят там - закриване на помощните училища, закриване на държавният логопедичен център, закриване и на други структури. А никой не попита как ще стане това.

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 15:27 от TanyaMG

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт