Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 907
Как ви се струва?


Махаме незаконните си балкони

Вангелина Михайлова


Масово и задължително преостъкляване на балкони и тераси очаква столичани. Целта е всички сгради и кооперации да имат еднаква конструкция и визия. Фасадата трябва да е в един цвят. Климатиците, там където ги има, строени в една редица от първия до последния етаж. И скрити зад декоративни решетки. За да не загрозяват градския пейзаж. Новата сградна естетика ще се въведе чрез проектите за саниране на сградите, обмислят в Столичната община. Причината е, че от десетилетия всеки собственик по свое желание и възможности остъкляваше терасата си, без проект и разрешение от общината.Вероятно мярката ще се разпространи постепенно в цялата страна.

“В резултат цари пълен хаос. Освен че не са естетически, остъкленията не издържат и на изискванията за топлотехническа ефективност”, коментира шефът на “Контрол по строителството” към общината арх. Влади Калинов.

Почти 100% от затворените в момента балкони са незаконни. Настоящата нормативна уредба не предвижда никакви процедури по тяхното признаване. Ето защо единственият начин да оправим положението е да използваме предстоящото саниране, обясни арх. Калинов. Общината планира да изготви такива планове за панелните блокове, които да предостави без пари на етажната собственост. Кметството няма да събира средства и за разрешителни за строеж. Предвижда се проектите да са според вида на панелките. Това прави около 12-14 типа блокове.

Според специалистите панелните комплекси трябва бързо да се санират. “Сега те не са опасни, но е възможно да станат”, твърди арх. Калинов. Според него трябвало редовно да се правят проверки за корозия на местата, където отделните панели са свързани чрез метални части. Такива обаче не се правят. И сега опасността е цели панели да се откъртят от фасадите, притесняват се в Столичната община.

Санирането задължително предвижда не само опаковане на сградите с топлоизолация, а и преглед на всички инсталации, на конструкцията, покриви, фасади. 50% от нужните средства за обновяване на сградите ще се осигурят по европроекти. Останалата сума обаче ще се плаща от собствениците. По предварителни сметки за собственика на жилище от 60-70 квадрата сумата ще е около 10 000 лева.

Общината има идея и да разреши върху покривите на блоковете да се монтират соларни батерии и така частниците да си помогнат като спестят от сметките за енергия.

Според новия план, ако някой след санирането иска допълнително да си остъкли балкона или да си монтира климатик, трябва да получи одобрение от етажната собственост. От общината ще инициират и законодателни промени така, че по фасадите на сградите да не може да се слага нищо без проект.

Експертен съвет, може би, ще дава мнението за цветовото решение на блоковете по кварталите. Този въпрос обаче още не е решен.
90 млн. лв. за саниране на училища

С 90 млн. лв. от фонда за закриване на първите четири блока на АЕЦ “Козлодуй” ще бъдат санирани болници, училища, детски градини и общински и държавни административни сгради. Подаването на проектите започна вчера, а първата сесия приключва в края на март. Вече има предварителни заявки за над 1 млрд. лв.

20 млн. лв. от фонда за закриване на “Козлодуй” са отделени и за насърчаване на газифицирането на домакинствата. Семействата, които преминат на отопление на газ, ще получат по 3000 лв. помощ.

С предимство ще се подпомагат домакинства от градовете с наднормено запрашаване на въздуха.Очаква се мярката да бъде одобрена през лятото.
Шефът на дирекция “Контрол по строителството” в Столичната община арх. ВЛАДИ КАЛИНОВ: Гаражните клетки трябва да изчезнат от кварталите

- Арх. Калинов, защо ще карате хората да си преостъкляват балконите? Те вече са инвестирали много средства, време, труд в тях.

- Защото са незаконни. Другият вариант е да ги премахнем. Това е цената на незаконното строителство.

- След като са незаконни, колко са глобените досега?

- Глобата не решава проблема, защото превантивната й роля отдавна вече е приключила. Досега е остъклявано, каквото е могло. Глобявали сме, когато сме се намесвали в конкретни случаи, например при междусъседска вражда. Тотално разрешение на проблема обаче никой не е предлагал досега. Причината е, че ще има сериозен социален ефект, тъй като се засяга широк кръг от хора. По този проблем има нужда и от политическо решение. Законът вече не позволява остъкляване на балконите. Решението на проблема със затворените сега тераси ще е именно в проекти за саниране на сградите.

- Има ли незаконни постройки в обсега на реките и пътя на оттоците , които могат да създадат проблем при снеготопенето?

- Не. Но на места има стари сгради, които попадат в ниските части на дерета и реки, които обикновено се наводняват. Хората, които живеят там, са предупредени за опасността. Работим усилено и по сградите в лошо състояние, които са и опасни. Снеготопенето, ниските температури и водата създават сериозни проблеми в тях. Обикновено покривите им са нарушени, което означава, че и всичко в сградата се руши.

- Къде и колко са те?

- В центъра и са около 320. Най-голямото струпване е в район “Възраждане” в карето между бул. “Тодор Александров”, бул. “Сливница”, бул. “Константин Величков” и бул. “Мария Луиза”. Там живеят предимно хора, които нямат финансови възможности, за да предприемат незабавно сами действия. Нужно е ние да се погрижим. Ударно правим преглед на сградите, издаваме констативни актове. Това, което на практика правим, е, че караме собственика сам да си пази живота. Налагаме и глоби. Издали сме санкции за 120 000 лв. Подготвяме списък с постройки за премахване и вече за 3-4 има влезли в сила заповеди за събаряне. След това ще си търсим парите по съдебен път от собствениците.

- Защо не предприемете по-бързо мерки и за другите опасни сгради?

- Защото след това много бавно се възстановяват изразходваните средства - няколко години. И глобите минават през съдебна процедура, което също отнема година.

- Какво стана с акцията ви за премахване на хилядите незаконни гаражни клетки по кварталите?

- Продължаваме с нея. Повечето от гаражите трябва да се съборят.

Гаражните клетки трябва първо да бъдат картотекирани. След това районните администрации трябва да дадат решение на проблема с паркирането.

- Подземни паркинги се предвиждат в повечето нови подробни устройствени планове на кварталите, но хората заявяват, че не ги искат. Как ще реагирате на това?

- Не ги искат, защото все още им позволяваме - иначе как ще се реши проблемът?! Не може да се отлага непрекъснато, това е против самите хора. Сега, ако влезе в сила законът за публично-частното партньорство, той ще позволи да се направят няколко важни паркинга в центъра на София. След като я има тази възможност, ще започнем да изискваме колите да не се паркират непозволено насам-натам из града. От 2006 г. до сега от дирекция “Архитектура и градоустройство” не е излязъл проект на кооперация, който да не осигурява на 100% места за паркиране, както е по наредбата. Но в много райони, например в “Младост”, тези подземни паркинги стоят празни и хората не искат да ги купуват. Спират си колите отгоре, защото никой не е въвел ред. Очевидно е, че никой не иска да плаща за това.

- Гражданите се оплакват, че има голямо разминаване в границите на имотите в кадастралната карта и регулационния план. Какво може да се направи, така че да не им се налага да минават през цялата сложна процедура?

- Адска работа са тези промени, които хората са принудени да правят в кадастралната карта. Това е проблем, който държавата прехвърли на частниците. Засегнати са много граждани от тези разминавания в имотите. Има терени, които се разминават с по 50 см , цели сгради попадат в съседни имоти. В район “Панчарево” толкова са разместени границите, че улици се затварят. Единственото разрешение в момента е да се направи промяна в кадастъра, което струва между 500 и 1500 лв. А изходът е поправките да се правят служебно. Не е редно, според мен, кадастралната карта да се приема, преди да бъдат остранени тези грешки.

320 опасни сгради в София са преброили от дирекция “Контрол по строителството” в центъра на града. Максималната санкция за постройка в лошо състояние е 5000 лева, като тя се налага на собствениците едва при повторно неизпълнение на изискванията на общината за укрепване или спешен ремонт.
Иде ли краят на винкела

Столичната община ще се опита да сложи ред в хаоса с незаконно остъклените балкони. Проблемът е толкова стар, колкото и славата на винкела като основно средство за топлоизолация в социалистическия бит. Благодарение на него и на безнаказаността, от десетилетия балкони и тераси в панелни и монолитни сгради са "усвоени" и са превърнати в кухни или дори холове.

Днес никой не може да обясни защо толкова години общински и държавни институции са си затваряли очите пред това очевадно, масово беззаконие. И защо не са взели мерки остъкляването на балконите да се прави безопасно и естетически.

Сега общината ще взема мерки. Друг е въпросът, че поредната несвършена работа пак ще бъде платена от гражданите. Защото "усвоените" жилищни площи ще им излязат двойно и тройно. Нищо чудно идеята да се провали. Все пак, ако перифразираме поговорката - не е виновен този, който слага винкела, а този, който му го е давал.http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1233070

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 13:39 от Zanda Ksurik

# 1
 • София
 • Мнения: 907
Що се касае до мен аз смятам, че прескъпо плащам данък сгради, за да си позволява някой и да си помисли дори, че може да има претенции върху моя дом. Естетиката е следвало да бъде обгрижвана още от първия остъклен балкон, в момента да се предлага подобно нещо в задължителен порядък е невъобразим рекет, който няма да мине и няма да бъде понесен, защото чисто и просто се върши в услуга на банките, които ще отпуснат заеми на безобразни лихви.


Аз 10 000 лева нямам откъде да извадя и със сигурност нежните души на общинарите не ме вълнуват, че им пречи как ми изглежда балконът спрямо този на съседа. Когато търсех архитект в нашата община, за да попитам как да си остъкля балкона - отговор не последва, защото нямаше никакъв план. След дъжд качулка върху главата на българина, който тази година дори няма да успее да си плати парното - не, благодаря.

# 2
 • София
 • Мнения: 3 680
Отдавна се знае, че собствениците на панелка носят риск от евентуални разходи по санирането й. Нормално е да се въведе някаква регулация за безразборното остъкляване и боядисване в безразборни цветове на изолациите.
На практика това, което ще стане, е едно голямо нищо. Малцина ще са тези, които ще извадят пари, за да приведат жилището съгласно изискванията. И ще се получи поредната "врата в полето", както беше със закона за енергийните паспорти на сградите и забраната да се търгуват жилища в сгради без такова енергийно обследване и паспорт.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 198
Разгеле, бих казала аз!

Остъклените балкони и частичните топлоизолацийки създават един такъв мил ghetto-look на  градската среда, че на човек му иде да се гръмне.

Дано все пак приведат плана си в действие.

Би следвало да отпуснат нисколихвени кредити за целта.

Не знам какви данъци плащате вие, щото и моят е бая висок, понеже живея в центъра.
Но който и да е данък, съизмерен с цените в строителството, е някакви жълти стотинки и няма как да покрие подобни разходи.

# 4
 • София
 • Мнения: 907
Отдавна се знае, че собствениците на панелка носят риск от евентуални разходи по санирането й. Нормално е да се въведе някаква регулация за безразборното остъкляване и боядисване в безразборни цветове на изолациите.
На практика това, което ще стане, е едно голямо нищо. Малцина ще са тези, които ще извадят пари, за да приведат жилището съгласно изискванията. И ще се получи поредната "врата в полето", както беше със закона за енергийните паспорти на сградите и забраната да се търгуват жилища в сгради без такова енергийно обследване и паспорт.


Няма как да се съглася с теб. Това е поредната измислица със санирането, тъй като според специалистите едва 10% от вече санираните блокове са наистина санирани, всичко друго е просто за парлама и безсрамни лъжи на безбройните саниращи фирми. Санирането предполага много повече от външна изолация освен това. Ако това, което наистина пише го тълкувам правилно, то и онези, които вече са си санирали жилищата ще се наложи да ги пресанират за своя сметка.

# 5
 • София
 • Мнения: 907
Разгеле, бих казала аз!

Остъклените балкони и частичните топлоизолацийки създават един такъв мил ghetto-look на  градската среда, че на човек му иде да се гръмне.

Дано все пак приведат плана си в действие.

Би следвало да отпуснат нисколихвени кредити за целта.

Не знам какви данъци плащате вие, щото и моят е бая висок, понеже живея в центъра.
Но който и да е данък, съизмерен с цените в строителството, е някакви жълти стотинки и няма как да покрие подобни разходи.

Тогава нека санират всички сгради. След като хората живеят и са си купили панелка, означава, че не са могли да си позволят лукса да си купят друго жилище. Смятам, че при това положение е логично и ти да дадеш парички да си оправиш фасадата на жилището в центъра (опа, че то си има такъв закон вече!?). И направо защо само тези с панелките - от Столичната община как не сте се сетили направо от всички накуп да поискате по 10 000 лв, че са ви малко от паркингите...


И на мен не ми харесва как изглежда кварталът, но, както казах за естетика насред най-страшната криза, която няма скоро да има край, да се отварят усти за пари от хората, това никак, ама никак няма да го бъде.

# 6
 • Мнения: 4 302
За съм, с две ръце. Сумата от 10к обаче ми изглежда като журналистически изстрел в тъмното, би ми било интересно да видя разчет.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 198
Е естествено, че трябва и блоковете в центъра да се оправят.

Въобще не знам, за вас може да не е притеснително, но градовете ни изглеждат безобразно от всякакви подобни самодейни намеси по фасадите.

И е крайно време да започнат да се взимат мерки срещу това.
Все пак възпитаваме и децата си и техния естетически вкус, нали?

# 8
 • София
 • Мнения: 907
Е естествено, че трябва и блоковете в центъра да се оправят.

Въобще не знам, за вас може да не е притеснително, но градовете ни изглеждат безобразно от всякакви подобни самодейни намеси по фасадите.

И е крайно време да започнат да се взимат мерки срещу това.
Все пак възпитаваме и децата си и техния естетически вкус, нали?


Радвам се, че си готова веднага да извадиш 10 000 лева за вкуса на детето ти, а също така и да бръкнеш в джобовете на своите съседи и съграждани с лека ръка и без никаква мисъл в главата. Ставаш за общинарка, браво!


Ако имам 10 000, те ще са ми достатъчни за да емигрирам, тъй като не намирам никаква причина в стоенето тук и пълненето на гуши под привидно благи поводи.

# 9
 • Мнения: 4 302
Вкус би трябвало, но освен него има и по важни неща като физическата безопасност на гражданите ( тези на балконите, но и тези под), както о психическото здраве на всички ни с тези гледки.

А, тя темата очевидно не е за мнения, а за Занда.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 680
Няма как да се съглася с теб. Това е поредната измислица със санирането, тъй като според специалистите едва 10% от вече санираните блокове са наистина санирани, всичко друго е просто за парлама и безсрамни лъжи на безбройните саниращи фирми. Санирането предполага много повече от външна изолация освен това. Ако това, което наистина пише го тълкувам правилно, то и онези, които вече са си санирали жилищата ще се наложи да ги пресанират за своя сметка.

Напълно съм наясно. Говорим за цялостно саниране - проверка на сглобките, инсталации и чак тогава изолации. Не ме разбирай погрешно, аз също съм горд собственик на панелка. Но това не пречи да искам да се оправят. Точно това беше направено в Германия, Словения с много по-императивен подход, без право на избор. В тези държави беше направено с нисколихвени общински кредити. За мен това е начинът.

# 11
 • София
 • Мнения: 907
Няма как да се съглася с теб. Това е поредната измислица със санирането, тъй като според специалистите едва 10% от вече санираните блокове са наистина санирани, всичко друго е просто за парлама и безсрамни лъжи на безбройните саниращи фирми. Санирането предполага много повече от външна изолация освен това. Ако това, което наистина пише го тълкувам правилно, то и онези, които вече са си санирали жилищата ще се наложи да ги пресанират за своя сметка.

Напълно съм наясно. Говорим за цялостно саниране - проверка на сглобките, инсталации и чак тогава изолации. Не ме разбирай погрешно, аз също съм горд собственик на панелка. Но това не пречи да искам да се оправят. Точно това беше направено в Германия, Словения с много по-императивен подход, без право на избор. В тези държави беше направено с нисколихвени общински кредити. За мен това е начинът.В дните на просперитет и с ясното съзнание, че хората там не умират от глад. Да няма работа, да няма икономика, да няма потребление, да няма вътрешен туризъм и да се подиграваш с хората, принуждавайки ги да умрат, вместо да оцелеят, това е национално предателство и не виждам друга дума за това. Аз съм ЗА естетиката - в крайна сметка съм и гид и бих искала с гордост да показвам сградите в София и страната, но моментът не е този и скоро няма да настъпи. При условие, че е минал, не може да бъде сведен отгоре, без оглед на ситуацията. Или Фандъкова се е вързала на приказките на ББ, че всеки българин имал спестени стотици хилязи левове?!

Откъде идеята у вас, че такива пари могат да бъдат платени, при условие, че младите са емигрирали, а в панелките около нас са предимно възрастни хора. Те откъде точно ще извадят пари? Или онези, които са в общински жилища в самите тези панелки. Хората нямат пари да си покрият режийните и това са ФАКТИ.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 198
Рокси, изброените от теб ги пропуснах, понеже сметнах, че се подразбират.
 Simple Smile

Zanda, с десет хиляди няма как да емигрираш.

Но иначе, ако искате, дайте да оставим всичко да рухне щото и кредит не искаме да вземем, за да инвестираме в недвижимата си собственост.

# 13
 • Мнения: 37 203
За парите - това са европроекти, каквото решат там, това е, рано или късно ще дойде и техния ред. Но като гледам, доста от сградите стара тухла си сложиха рекламни пана и всички им излезе без пари.

Само не ми е ясно как 20000 лв. ще излиза на апртамент - просто е смешно, някъде има ли разбито кое колко струва?

Интересуваме също, на блоковете, които поетапно си правят това онова, пак ли ще искат пълната сума? В нашия блок почти всичко са със сменена дограма, сега ще сменяме и на общите части, инсталациите са подменени, доста от хората имат и изолация.

За балконите - категорично за! Да ги махнат всички, ужасно грозно е. Всички знаят, че е незаконно, но си викат, кой ще ме търси точно мен?


Тогава нека санират всички сгради. След като хората живеят и са си купили панелка, означава, че не са могли да си позволят лукса да си купят друго жилище...

Цената по-скоро зависи от града и района, панел на едно място, може да е по-скъп от тухла на друго.

 

# 14
 • София
 • Мнения: 3 680
Човече, едни са парите за изолация и подмяна на един апартамент, съвсем други ще са за блок и цял квартал. Ясно е, че тези цени, на които сме купували строителни материали ние като крайни клиенти, няма да са същите. Заради това аз също смятам, че посочената сума е изстрел в мрака.
А че има абсурди по фасадите, смятам, че всички ще се съгласим. Имаме един симпатяга в съседния вход, който е махнал панела на терасата, който служи за предпазване от падане. Сложил е на мястото остъкление, което е със сини цветни стъкла. Отделно, че някой решил изолацията да е зелена, друг - розова. Тези абсурди не съм ги виждала никъде другаде, дори в рая на панелките - Русия.

Общи условия

Активация на акаунт